Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Stelaż alkowy

kimtop - 2011-03-12, 10:52
Temat postu: Stelaż alkowy
W poniedziałek będę montował baterie słoneczne.Dwie baterie będą umieszczone na alkowie po dwóch stronach okienka.Baterie będą przykręcone do aluminiowych kątowników,które przykleję do alkowy (sikaflex-252).Wypadałoby jeszcze wzmocnić wkrętami. I tu moje pytanie.
Po dokładnym opukaniu alkowy wychodzi na to,że idą tylko dwie listwy w poprzek.Nie ma żadnej wzdłuż osi samochodu.Jak to wygląda u Was.

roger - 2011-03-12, 11:35

Marek z tego co patrzyłem u siebie wydaje mi się że wzdłuż osi są tylko przy wywietrzniku dachowym reszta idzie prostopadle do osi .....
WINNICZKI - 2011-03-12, 11:48

Niestety przy wywietrzniku może być tylko ramka i stąd wrażenie że idzie listwa wzdłuż.Jak pamiętam przekrój alkowy z targów Expo w Krakowie to listwy idą tylko w poprzek.Oczywiście mówię o alkowie.Widziałem solary montowane na dachu na alkowie ale za szczytem na części między płaskim dachem a wznoszącą sie częścią do przodu.Strasznie namieszałem ,ale trudno to wytłumaczyć.Po prostu na tzw.zawietrznej i solary były przykręcone do bagażnika a ten mocowany do ram brzegowych.W ten sposób nie jest naruszona powierzchnia dachu(szczelność), a montaż po zawietrznej zabezpiecza solary przed oderwaniem sie.Myślę,że jak ktoś chce montować solary na alkowie to to miejsce i taki sposób jest najlepszy. :spoko
janusz - 2011-03-12, 13:29

kimtop, Marku jedyny mocny element na dachu to same brzegi przy bokach samochodu i miejsca w których przymocowane są od środka szafki lub ściany łazienki. Te listewki w poprzek dachu to cieniutkie są bardzo i trudno będzie w nie ucelować.
kimtop - 2011-03-12, 14:23

Na dachu nie ma problemu bo listwy się "odznaczają".Są szerokie na 5-6cm.Po alkowie się raczej nie chodzi to i listew nie widać.Spróbuję trafić.Jak się nie uda zostanie na kleju.
rysiol - 2011-03-12, 20:57

Co prawda dużo starszy model od twojego, ale u mnie tak wygląda rozmieszczenie listew (dokładnie tak jak w oryginale)
WINNICZKI - 2011-03-12, 22:56

Nawet jak trafisz w listewkę,nie zapomnij "umoczyć" każdą śrubkę w sikaflex-ie i potem wkręcać :spoko
ARCADARKA - 2011-03-12, 23:23

Marku kombinujesz z tą alkową i baterią :shock: ,,,,,,,,,przyjeżdżaj z Krysią do nas,to tak baterię przykleimy ,że nie odpadnie na dołkach :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok
WINNICZKI - 2011-03-13, 00:15

A jak ją zerwie to z całym dachem :haha: :haha:
Darku nie bierz tego przypadkiem poważnie :bigok :bigok

kimtop - 2011-03-13, 07:55

Dzięki Darek za zaproszenie.Nawiedzę Cię na pewno.Ale już z solarami.
Obawiam się,że gdybyśmy zaczęli kleić we dwóch, to mogłoby wyjść nam to troszkę krzywo :haha:

Pozdrawiam i trzymam kciuki za budowlańców :spoko

swierzak - 2011-03-21, 13:16
Temat postu: Re: Stelaż alkowy
kimtop napisał/a:
W poniedziałek będę montował baterie słoneczne.Dwie baterie będą umieszczone na alkowie po dwóch stronach okienka.Baterie będą przykręcone do aluminiowych kątowników,które przykleję do alkowy (sikaflex-252).Wypadałoby jeszcze wzmocnić wkrętami. I tu moje pytanie.
Po dokładnym opukaniu alkowy wychodzi na to,że idą tylko dwie listwy w poprzek.Nie ma żadnej wzdłuż osi samochodu.Jak to wygląda u Was.

Nie wiem czy to wazne ale ja swojego solara mam zamontowanego w taki sposób ze miedzy aluminiowymi katownikami "uchwytami" przykreconymi do dachu a sama bateria sloneczna sa gumowe elastomery , znaczy to ze sam solar jest jakby izolowany od reszty kampera wlasnie przez te elastomery .Nie wiem czemu tak jest , czy dla amortyzacji czy jakiegos zabezpieczenia przed przepieciem czy moze z innego powodu .