| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Demontaż tapicerki
njoy - 2011-03-20, 15:00 Temat postu: Demontaż tapicerki Koledzy
Postanowiłem przed sezonem sprawić mojemu kamperkowi nowe obszycia gąbek. Chciałbym zrobić to włącznie z wymiana materiału na słupkach łączących zabudowę z kabiną, oraz rantem alkowy (nad przejściem z kabiny do części mieszkalnej). Mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi. Pytanie do kolegów walczących z remontami - jak to zdemontować, jak te elementy są zamocowane. Muszę je rozmontować i zawieźć do tapicera. Z góry dzięki i pozdrowienia z wiosennych już Suwałk.
Jary70 - 2011-03-20, 18:43
Daj fotki, są rózne rozwiązania. U mnie ze słupkami był problem, jeden był całkowice zgnity więc musiałem zdemontować, drugi będę obszywał bez demontarzu(za dużo roboty) luzując śruby mocujące (dwie) do kabiny, musiałem zdemontować plastiki maskujące w słupku kabiny, będę wciskał materiał i zszywał go do słupka pomiędzy ścianą a słupkiem następnie naciągał na około słupka i wciskał pomiędzy kabinę a słupek i tu planuje użyć budaprenu- nie demontuje starego materiału. Demontarz rantu alkowy był prosty - mocowanie na wkręty do listwy drewnianej nad kabiną - zdemontowane listwy oddałem do tapicera.
Andrzej 73 - 2011-03-22, 22:24
Najlepszym rozwiązaniem będzie jak tapicer sobie sam to rozmontuje. Ja bym tak zrobił.
Nie piszę tego ironicznie a fachowo , gdyż powinien dopasować elementy w odpowiednim kierunku w stosunku do włosa tkaniny.
gino - 2011-03-23, 08:14
| Andrzej 73 napisał/a: | | Nie piszę tego ironicznie a fachowo |
słuchajcie Andrzejka..bo wie co gada...w końcu to jego fach....
a swoja droga po prostu ma racje....
njoy - 2011-03-23, 20:39
Dzięki koledzy za zainteresowanie. Stanęło na tym, że nie będę zmieniać obicia poduch od strony zewnętrznej tylko spody (maiłem ję poprzecierane) więć demontaż już nieaktualny.
Pozdrawiam
Kamil
Jary70 - 2011-03-24, 21:50
Andrzej, tak jak pisałem wcześniej nie jestem w stanie zdemontować słupka celem zawiezienia do fahowca poradź na co zrócić uwagę jeśli chodzi o ułożenie włosia w tkaninie. nie chce walnąć babola.
Andrzej 73 - 2011-03-24, 23:01
Napisz jaka tkanina , chodzi o rodzaj.
Albo zamieść jakieś fotki.
Tkaniny typu "szenil" (i takie które posiadają włos) "cieniują". Prawidłowe ułożenie tkaniny jest w ów czas kiedy patrząc nań tkanina wydaje się być ciemniejsza niż odwrotnie ułożona.
Jary70 - 2011-04-03, 14:05
Przepraszam że tak późno odczytuje, ale walczę w każdej wolnej chwili z moją DOJARKĄ.
Dzięki Andrzej właśnię o tą informację mi chodziło, mam rozdzaj obić ala "nubuk" stawiam browar.
|
|