Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - NAWIGACJA

marzena - 2011-03-29, 09:08
Temat postu: NAWIGACJA
Wiem, wiem o nawigacjach GPS do naszych kamperkow bylo juz wiele postow.Ale mnie interesuje sprawa organizacyjno-techniczna. Mianowicie jezeli np. kupię w sklepie nawigacje a mapa AutoMapa to jak wyglada aktualizacja map? Dokladnie chodzi mi o subskrypcje u upgrade. Upgrade jest tylko na Europe? Dziekuje za wszelkie info od korzystajacych z takich udogodnień. Pozdrawiam
Stanek - 2011-03-29, 09:55

http://www.automapa.pl/?PEI=11249&lng=PL

Kupując urządzenie z Automapą dostajesz subskrypcję na 12 miesięcy. Czyli przez rok od zakupu możesz sobie za darmo aktualizować mapy. Po roku można sobie wykupić subskrypcję na kolejny rok. Szczegółowe informacje w powyższym linku.

Krzysztof M - 2011-03-29, 17:11
Temat postu: Re: NAWIGACJA
marzena napisał/a:
Wiem, wiem o nawigacjach GPS do naszych kamperkow bylo juz wiele postow.Ale mnie interesuje sprawa organizacyjno-techniczna. Mianowicie jezeli np. kupię w sklepie nawigacje a mapa AutoMapa to jak wyglada aktualizacja map? Dokladnie chodzi mi o subskrypcje u upgrade. Upgrade jest tylko na Europe? Dziekuje za wszelkie info od korzystajacych z takich udogodnień. Pozdrawiam

Co innego subskrypcja a co innego upgrade. Upgrade na Europę to rozszerzenie licencji z Automapy zawierającej teren Polski do terenu całej Europy. Sam kupiłem najpierw samą Polskę, ale szybko sie przekonałem, że należy rozszerzyć możliwości nawigacji do terenu Europy. Natomiast subskrypcja roczna daje możliwość pobierania aktualizacji zakupionej Automapy, które to pojawiają się sie praktycznie, co trzy miesiące.

marzena - 2011-04-01, 11:35

Czyli majac Automape Europa potrzebuje tylko subskrybcji?!
dziekuje za info.

Stanek - 2011-04-01, 13:20

marzena napisał/a:
Czyli majac Automape Europa potrzebuje tylko subskrybcji?!

Dokładnie bo nie ma już do czego upgradować no chyba, że do wyższej wersji ale to już jest zawarte w kolejnych subskrypcjach :)

Filip - 2012-05-18, 23:27

Witam! Nie chce tworzyć nowego postu, więc dopisuje TU.
Proszę o pomoc.
Wybieram się na wakacje do Niemiec i Włoch więc szukam alternatywnych do campingów tanich miejsc noclegowych tzw. stellplatzów lub jak kto woli camperparków. Fajne miejsca są opisywane i często dodawane namiary GPS. Rozumiem, że jak mam nawigację wpisuje namiary i mnie pięknie prowadzi do celu. TYLKO JA NIE MAM NAWIGACJI :gwm

Poszukuje nawigacji samochodowej, ale nie mam bladego pojęcia o tym.
Czy trzeba wydać 1000 zł i mieć towar z górnej półki czy wystarczy podstawowy model?
Na co zwrócić uwagę przy kupnie?
Co z aktualizacjami?

Może ktoś kto już użytkuje nawigacje do podobnych celów, poradzi co wybrać (może być konkretny model)
Pozdrawiam i czekam na info
Filip :)

Witold Cherubin - 2012-05-19, 06:48

Filip napisał/a:
Poszukuje nawigacji samochodowej, ale nie mam bladego pojęcia o tym.

Kupując nawigację zwróć uwagę na to, czy ma ona wbudowaną pamięć, czy pamięć jest na wymiennej karcie i jaka jest pojemność tej karty.
Wbudowana pamięć ogranicza możliwość zmiany map i na ogół jest ograniczona, dlatego nie polecam takich urządzeń.
Wymienna karta o dużej pojemności (powyżej 2 GB) daje większe możliwości wprowadzania dodatkowych informacji (np. o stellplatzach), ale np. mnie wystarcza niedrogie urządzenie z wymienną kartą 2GB.

Gdzieś była już dyskusja o wyborze urządzeń nawigacyjnych, ja korzystam z najprostrzego TomTom'a z wymienną kartą i jestem zadowolony, bo mam bezpłatną aktualizację zakupionych map, ale wiem, że koledzy korzystają z innych urządzeń i innych map i też są zadowoleni.
Poczytaj na forum to będziesz więcej wiedział o nawigacji i jej wyborze.
Pozdrawiam :spoko

zibikruk - 2012-05-19, 09:11

W temacie nawigacji można napisać gruby podręcznik.
Poszukując nawigację należy wziąć pod uwagę dwa aspekty: urządzenie oraz program.
Urządzenia GPS: istotna jest wielkość ekranu, prędkość procesora (starsze typy mogą nie obsługiwać nowszych generacji oprogramowania), obsługiwana wielkość pamięci SD (w obecnej chwili nie mniej niż 4 GB).
Program: wiele urządzeń posiada wbudowane oprogramowanie, które można aktualizować przez producenta. Do takich należą TomTom, Garmin, MapaMap.
Można korzystać z oprogramowania sprzedawane komercyjnie jak AutoMapa, iGo.

Proponuję rozważyć zakup GPS Manta - ja z takiego korzystam. Posiada wbudowany program MapaMap (wystarczający do nawigacji w Polsce) a ponadto umożliwia korzystanie z dowolnego oprogramowania zainstalowanego na karcie SDHC - wykorzystuję AutoMapę.
Program AutoMapa posiada mapy całej Europy, wadą jest fakt zakupu licencji tylko na jeden rok. Wielu posiadaczy GPS-ów preferuje TomToma, który jest świetnie dopracowany, zwłaszcza do korzystania podczas wojaży po Europie.

Wiele opinii możesz znaleźć na forach internetowych. Powodzenia :bigok