Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - instalacja wodna

jedrek49 - 2011-03-30, 11:44
Temat postu: instalacja wodna
Witam
W moim camperku cieknie mi woda z baterii zlewozmywakowej jest to bateria z mikrowylacznikiem ciepla i zimna woda
czy te baterie sa naprawialne ,gdzie mozna kupic uszczelki,czy lepiej kupic nowa ,a moze ktos ma taka sprawna baterie
Pozdrawiam
jedrek49

Skorpion - 2011-03-30, 12:02

sprawdz na stronie www.elcamp.pl lub na www.gomarket.pl
jedrek49 - 2011-03-30, 14:07

Witam
serdeczne dzieki
juz dzwonilem i kupilem
Jedrek49

Dembomen - 2011-03-31, 00:31

Hej!
jedrek49, Daje się je zregenerować :) ja u siebie to zrobiłem :szeroki_usmiech
Hej!

Lutek - 2011-03-31, 07:25

Witaj Jędrek , potwierdzam przedmówce ja również bez większego problemu swoją zregenerowałem groszowe sprawy . pozdrawiam
jedrek49 - 2011-03-31, 08:58

Dzieki sliczne ,ja swoja baterie rozebralem i wyczyscilem .bylo duzo nieczystoicie/kamienia ,zlozylem i zalozylem ale jeszcze proby nie bylo ,
Pozdrawiam
jedrek49

Dembomen - 2011-03-31, 16:37

Hej!
jedrek49 napisał/a:
Dzieki sliczne ,ja swoja baterie rozebralem i wyczyscilem .bylo duzo nieczystoicie/kamienia ,zlozylem i zalozylem ale jeszcze proby nie bylo

Wymień uszczelki /oringi/ i będzie super :spoko

Hej!

stach63 - 2011-04-09, 23:24

co to jest ten mikrowylacznik. Na jakiej zasadzie dziala? Mam kabelki przy kazdym zaworku i nie wiem po co.
Yans - 2011-04-09, 23:37

Kiedy przekręcasz ramię zaworu włączasz mikrowłącznik. A on przekazuje prąd do pompy. To tak ,jak zapalanie światła w pomieszczeniu.... :bigok
stach63 - 2011-04-10, 07:29

Rozumiem ,ale u mnie pompka wlaczala sie po pewnym czasie od momentu odkrecenia zaworu. Teraz instalacje wodna mam rozmontowana. Ale zaczynam skladac ,dlatego zastanawiam sie czy te kable byly podlaczone dobrze.
Lutek - 2011-04-10, 08:43

Witaj Stachu też przerabiałem ten temat , żeby pompka załączała sie zaraz po przekręceniu pokretla musisz rozebrac ten kranik i ustawić odpowiednio ten trzpień z gwintem ślimakowym który reguluje ilośc przepływającej wody i będzie dobrze. pozdrawiam
aroo59 - 2012-03-06, 16:51
Temat postu: Pompa wody.
Pytanie kieruję do kolegów którzy posiadają w swoich starszych kamperach ciśnieniową pompę wody. Po pierwsze czy warto zamontować ? Po drugie jaki model w rozsądnej cenie warto kupić ? I po trzecie czy taki układ ciśnieniowy zda egzamin tzn. czy krany utrzymają żądane ciśnienie. Chciałbym założyć taką pompkę po to abym nie musiał za każdym razem sięgać do włącznika pompy zanurzeniowej na panelu sterowania. Jest na allegro pompa ciśnieniowa z wyłącznikiem ciśnienia za jedyne 125 zł.
dziwaczek - 2012-03-07, 12:18

Odnośnie tej pąpki nie wiem ja mam inną. Coś tam należy dobrać i załóż też zbiornik ciśnieniowy ja mam taki niebieski i działa to super, woda równo leci nie tryska z kranów. Polecam jednym słowem.

http://allegro.pl/zbiorni...2191139258.html

Ta pompka jest podobno niezła:

http://allegro.pl/pompka-...2182374670.html

a ta tańsza: http://allegro.pl/pompka-...2180408681.html

Andi466 - 2012-03-07, 15:46

U mnie jest pompka ciśnieniowa połączona bezpośrednio do przewodów wodnych rozgałęzienie do podgrzewacza ciepłej wody i do kranów z zimną wodę bez zbiornika wyrównawczego ale przewody wodne są grube. po odkręceniu kranu woda leci a pompka się za chwilę włancza .Grubszy przewód pełni chyba rolę zbiornika wyrównawczegoa co do kranów w instalacji w domu też jest duże ciśnienie a z kranu woda nie cieknie chyba że uszczelka uszkodzona . Co do zbiornika wyrównawczego opóżnia on włanczanie pompy .U mnie pompa się wlancza po około 3 sekundach a woda leci odrazu po odkręceniu kranu. Odpada też instalacja mikrowłączników we wszystkich kranach.
Aimeiz - 2012-03-18, 00:56

U mnie w Adrii są baterie bez mikrowyłączników. Pompka ma wyłącznik ciśnieniowy jak w hydroforze, jednak cośjest nie tak bo nie wyłącza. Muszę wyłączać na panelu a to trochę niewygodne, zwłaszcza przy korzystaniu z łazienki.
Przyczyny mogąbyć różne, albo pompa nie osiąga ciśnienia przy jakim wyłącza się wyłącznik, albo wyłącznik nie działa.
Może ktoś miał taki problem i naprawił?

Drugi problem to w łazience słabo leci zimna woda. Ciepła w miarę ok. W kuchni obydwie wody OK. Podejżewam że zakamieniony jest perlator (to miało by wpływ na obydwie wody) i/lub zakamienione krany.
Zastanawiam się czy już napewno nie będzie w nocy przymrozków i mogę napełnić instalację wodą? Może poczekać do końca marca.

dziwaczek - 2012-03-18, 08:29

Ja bym raczej poczekał z napełnianiem woda poza tym lepiej zalewać na świeżo przed wyjazdem.
Możliwe ze masz gdzieś przytkaną instalację, trzeba porozbierać i poczyścić. A odnośnie wyłącznika ciśnieniowego, pompa powinna chodzić aż nabije ciśnienie ale nie za długo u mnie chodzi ok 15- 30s od zakręcania kranów no i czasem w trakcie korzystania z wody. Pozostaje porozbierać i posprawdzać. U mnie tez był problem z wodą - pozatykały się (zamieniły się przewody przy zaworach spustowych). Popatrz dasz radę. :spoko

Aimeiz - 2012-03-19, 07:26

To jest taka pompka jak na zdjęciu.
Widać wyłącznik ciśnieniowy.
Czy może ktoś to rozkręcał i może podzielić się wrażeniami?
Boję się że jak to ruszę, to będę musiał wymienić membrankę a nie mam części zamiennych.

gino - 2012-03-19, 07:39

pytasz czy możesz napełnic woda..

jesli testujesz układ wodny..to KONIECZNIE
bez wody..rozwalisz pompke..i własnie będzie chodzic ''cały czas'' i to na sucho.

jak juz wody nalejesz..nie musi byc jej b. duzo..
sprawdź, czy wszytskie zawory spustowe, włąćznie z boilerem sa dobrze zamkniete.
jest to pompka cisnieniowa, więc jak sama nazwa wskazuje..utrzymuje stałe cisnienie w przewodach..i jakikolwiek ubytek tej wody/nie zamierzony,/powoduje że nie wyłączy się....lub będzie sie co pare sekund włączać..

ale..jesli pompka wode otrzymuje., cisnienie jest ok..a ona nadal pracuje,czasem wystarczy w czasie pracy , czyms w nią ''puknąć''
u mnie to pomaga po zimie...

bo tez czasami cisnieniowy zaworek sie zawiesza.. :spoko

Aimeiz - 2012-03-19, 19:15

Trochę powalczyłem z tą pompą. Wyjąłem ją całkiem i zabrałem się za nię w warsztacie.
Za pomocą kompresora do aerografu wytworzyłem sztucznie ciśnienie po stronie instalaqcji wodnel. Wyłącznik wyłącza przy 1.5 bar - to jest poniżej katalogowej wartości dla tej pompy (1.8 bar). Wygląda na to, że pompa nie potrafi wytworzyć takiego ciśnienia.

Rozebrałem, obejżałem mębranę, zawory, wszystko zakamienione. Umyłem w wodzie, poskręcałem, zamontowałem.
Wzrosło w widocznym stopniu ciśnienie w instalacji, ale pompa nadal się nie wyłącza.
Rozebrałem jeszcze raz wyłącznik ciśnieniowy. Zauważyłem że plastikowy sztyft, który atakuje mikrowyłącznik ma wygnieciony ślad o wyłącznika, głębokości ok milimetra.
Zakleiłem to wgłębienie klejem cyjanoartylowym o średniej konsystencji. Taki klej wraz z przyspieszaczem w aerozolu używam do klejenia moich samolotów.
Nawet zrobiłem górkę z kleju, wysokośco ok 1 mm, Bo niepotrzebne mi takie wysokie ciśnienie w instalacji.
Skręciłem, pomogło. Pompka włącdza się i wyłącza. Jak odkręcę kran na czas aż ruszy pompka i natychmiast zakręcę, to pracuje jakieś 15 - 2o sekund. To chyba prawidłowo.

Kolejna rzecz z głowy :) .

Na wszellki wypadek zrobiłem trochę fotek.

Socale - 2012-04-01, 18:16

Ja właśnie wczoraj walczyłem ze swoją pompą.
Miałem podobny objaw, nie wyłączała się.
Mam jakąś Made in USA i w jej górnej części, tam gdzie wetknięte są kabelki, odkleiłem naklejkę, wykręciłem troszkę śrubkę regulacyjną i już się elegancko wyłącza.
Może u ciebie to też kwestia regulacji?

Aimeiz - 2012-04-01, 22:00

Hej.
Wyłącznik ciśnieniowy w mojej pompce niema regulacji.
Wyregulowałem warstwą cyjanoakrylu. Po pierwsze zlikwidowałem wgłębienie, które wygniótł przez lata mikrowyłącznik w dosyć miękkim plastiku, po drugie dodałem jeszcze z pół milimetra, żeby zmniejszyć ciśnienie przy którym wyłącza do 1 bar. Będzie mniejsze zużycie wody :) .
Teraz mogę pompkę zostawiać włączoną. Już to testuję od kilku dni i jest dobrze.
Jeszcze muszę popracować nad baterią w łazience, bo coś jest niedrożne i leci słabiej niż w kuchni. Oczyściłem perlator w główce i się sporo poprawiło. Myślę że to kamień w zaworach, albo przewodach miedzianych. Można używać, ale przy jakiejś okazji nad tym jeszcze popracuję, ale to nie jest aż tak pilne. Dziś zakładałem zestaw hands-free do komórki. Nie cierpię kierowców, którzy jadą i gadają trzymając telefon przy uchu. Sam nie chcę być taką osobą, ale to temat na inny dział.

OMNIBUS - 2012-04-02, 20:14

Dzięki za fotki z naprawy. Przydadzą się :)
Mam chyba taką samą pompkę i ten sam problem. Dodatkowo montuję (nie miałem) naczynie przeponowe, powinno znacznie ustabilizować pracę pompki.
:roza: