Po Polsce - Toruń piękne miasto do którego często zaglądamy
Bystrzaki - 2011-04-05, 16:59 Temat postu: Toruń piękne miasto do którego często zaglądamyJuż Jan Długosz pisał;
"Toruń przepięknymi budowlami i dachami z cegły palonej lśniącymi tak znamienity, że nic mu chyba pięknością, położeniem i blaskiem świetnym dorównać nie zdoła."
Nic więc dziwnego, że nie trzeba było nas długo namawiać na kolejne zwiedzanie tego miasta.
1 kwietnia to bardzo dobry czas na zrobienie niespodzianki Ekosmakom , przewietrzenie kamperków.
Wraz z Jolką Polką i jej osobistym kierowcą Adamem wybraliśmy się na kilku dniową wycieczkę.
Do Ewci i Darka dotarliśmy wieczorem i po wspólnej kolacyjce ruszyliśmy na wieczorne zwiedzanie.
Najpierw zajechaliśmy na miejsce skąd naprawdę jest przepiękny widok na całe miasto.
Pełną panoramę można obejrzeć z punktu widokowego przy ul. Majdany na lewym brzegu Wisły.
Urok i harmonia widoku Torunia od strony Wisły sprawiają, że rzeczna panorama miasta jest jednym z jego symboli i znaków rozpoznawczych.
Tu znajdował się w przeszłości początek nieistniejącego obecnie mostu, połączonego po stronie starówki z Bramą Mostową.Tadeusz - 2011-04-05, 17:22 Ajajajaj! Jakie fajne te zdjęcia. Widzę, że nowy aparat sprawuje się znakomicie, radzi sobie również świetnie w warunkach nocnych.
Aż korci mnie, żeby dołożyć zdjęcia z naszego niedawnego spacerku po Toruniu. Był to spacerek za dnia, w słonku.
Oczywiście również spędziliśmy sporo czasu z gościnnymi Ekosmaczkami. Tadeusz - 2011-04-05, 17:31 Oj! Zapomniałem napisać, że ładnie na zdjęciu wyglądacie.
WSZYSCY. gino - 2011-04-05, 19:04 oj tak...Toruń to piekne miasto... a w dobrym towarzychu...jeszcze piękniejsze marekoliva - 2011-04-05, 21:03 Piękne miasto, towarzystwo Bystrzaki - 2011-04-05, 22:16 Oj bawiliśmy się naprawdę świetnie. Tadeusz jasne, że dokładaj jeśli masz fajne zdjęcia. Ja jeszcze przeglądne nasze wcześniejsze i też dorzucę. Aparat dopiero poznaję , ale faktycznie jestem zadowolna z zakupu .
Mam nadzieję , że Ekosmaki podzielą się z nami jakimiś ciekawostkami dotyczącymi Torunia i okolic
A teraz wracam do wstawiania dalszej relacji
Obowiązkowo musieliśmy odwiedzić najsłynniejsze radio w całej Polsce.
A dalej to już włóczęga po Starym Mieście.
W Toruniu powstało i przetrwało do dziś wiele średniowiecznych budowli.
Zachowane w Toruniu domy mieszkalne stanowią największy i najlepiej zachowany zespół gotyckiej architektury mieszkalnej w Europie północnej.
Ratusz Staromiejski łączył w sposób nigdzie indziej niespotykany funkcje sądowe, administracyjne i handlowe.WINNICZKI - 2011-04-05, 22:22 Super zdjęcie,miło ogląda sie zgraną paczkę przyjaciół Skorpion - 2011-04-05, 22:37 Tak Torun to ladne miasto.Ale mam do wszystkich jedno male pytanie.Dlaczego Kopernik na pomniku jest pokazany na stojaco a w Warszawie siedzi na krzesle??Moze ktos wie ja odpowiedz znam ekosmak.dabrowska - 2011-04-05, 23:08
Skorpion napisał/a:
Dlaczego Kopernik na pomniku jest pokazany na stojaco a w Warszawie siedzi na krzesle??Moze ktos wie
W Warszawce jest gościem, to se siedzi. W Toruniu jest gospodarzem to nie wypada siedzieć. WINNICZKI - 2011-04-05, 23:10 W Toruniu stoi bo jest gospodarzem,a a Warszawie siedzi i czeka, bo go nie chcą przyjąć miejscy włodarze do ratusza Skorpion - 2011-04-05, 23:14 Tak prawidlowa odpowiedz w Toruniu jest u Siebie i wita gosci a gosciem jest w Warszawie łoś - 2011-04-05, 23:21
ekosmak.dabrowska napisał/a:
W Warszawce jest gościem, to se siedzi. W Toruniu jest gospodarzem to nie wypada siedzieć.
Ale to już wyszło z mody. Teraz jest odwrotnie. Pawcio - 2011-04-06, 05:22
Bystrzaki napisał/a:
pomnik Flisaka.jpg
Ja Flisaka to zawsze kojarzę z wędzarnią, kieliszkiem lub wiosłem. Ale ze skrzypcami?
Nie ma to jak spotkanie przyjaciół. Bystrzaki - 2011-04-06, 08:47
Pawcio napisał/a:
Bystrzaki napisał/a:
pomnik Flisaka.jpg
Ja Flisaka to zawsze kojarzę z wędzarnią, kieliszkiem lub wiosłem. Ale ze skrzypcami?
Nie ma to jak spotkanie przyjaciół.
Paweł Toruń tak jak wiele innych miast ma swoje legendy i jedna z nich dotyczy Flisaka i dlatego taki pomnik mu wystawili.
Statuetka przedstawia grającego na skrzypcach flisaka otoczonego zasłuchanymi żabami. Wiąże się to z legendą, że podczas plagi żab miasto uratował flisak grający na skrzypcach, wyprowadzając w ten sposób zasłuchane żaby poza mury.Dziabong - 2011-04-06, 08:52 Toruń to piekna starówka, mieliście sympatyczne spotkanie, ale mnie Toruń kojarzy się także ze wspaniałą wędzoną pasztetową.
Na codzień żyje z Krzyżakiem ( Dziabongowa jest z Torunia z charakteru też ).Bystrzaki - 2011-04-06, 08:54 Następne dwa dni postanowiliśmy spędzić nad jeziorkiem pod ToruniemBystrzaki - 2011-04-06, 09:11 A co do legend to jest też ta związana z Krzywą Wieżą .
"Dawno, dawno temu w konwencie toruńskich Krzyżaków zasiadało 12 rycerzy. Jeden z nich był szczególnie urodziwy i przystojny, wiele toruńskich panien się w nim podkochiwało, ale żadna nie mogła go oczarować. Jednak pewnego dnia ów rycerz spotkał na swej drodze przepiękną mieszczankę i od razu się w sobie zakochali.
Zapomniał on, że jest nie tylko rycerzem, ale i zakonnikiem. Potajemnie spotykali się w zaułkach toruńskich, do czasu, gdy zauważyli to mieszkańcy miasta. Miasto zaczęło huczeć od plotek na ich temat. Wieść ta dotarła do uszu radnych miejskich i komtura krzyżackiego. Długi czas zastanawiano się kto ponosi większą winę, w końcu uznano , iż wina obojga jest taka sama. Piękną toruniankę skazano na 25 batów, które wymierzono przy bramie św. Jakuba na Nowym Mieście, a grzesznemu zakonnikowi komtur toruński nakazał wybudować wieżę obronną tak odchyloną od pionu jak było jego życie odchylone od reguły zakonnej. Krzyżacki rycerz wybudował wieżę, która po dziś dzień przypomina o jego grzechu.
Pamiętajmy jednak, że jest ona jak głosi legenda nie tylko świadectwem grzechu lecz także sprawdzianem niewinności. Jeżeli ktoś stanie pod wieżą plecami przypartymi do muru od strony ulicy, uniesie się na palce z przypartymi do muru piętami, wyciągnie ręce przed siebie i przez chwilę tak pozostanie jest człowiekiem bez grzechu, zaś ci którzy upadną mają coś na sumieniu."
My też wykonaliśmy próbę i chyba mamy coś na sumieniu , bo się nie udało
Kilka fotek z lat 2005/2007 Tadeusz da aktualne i będzie można porównać jak Toruń się zmieniaBystrzaki - 2011-04-06, 09:17 W zamku KrzyżackimBystrzaki - 2011-04-06, 10:29 Dziękujemy Ewie i Darkowi za mile spędzony czas i już dziś obiecujemy, że jeszcze do Was wrócimy. Nie widzieliśmy jeszcze fortów , a i w okolicach Torunia też napewno znacie jakieś miejsca warte zobaczenia Jolka Polka - 2011-04-06, 10:37 Jolka P. wraz z mężem Adamem dołączamy się do podziękowań. Ekosmaczki było super, Toruń nocą przepiękny na długo zostanie w naszej pamięci, wielkie dzięki. Już nie mogę doczekać się kolejnego spotkania z Wami, Ninia i Andriu no i oczywiście Czesławem z żonką.
Może do Lizadra ?
Kasiu - dzięki za relację i super foty.Tadeusz - 2011-04-06, 23:07 Kasia ładnie napisała o Toruniu, podając także ciekawostki historyczne powiązane z legendami. Pozwolę sobie zatem dodać tylko kilka słów o zamku krzyżackim zburzonym przez mieszczan w 1454 roku po oblężeniu i kapitulacji załogi w liczbie 200 krzyżaków.
Był to zryw mieszczan zapoczątkowujący bunt przeciw braciom zakonnym na całym terytorium państwa krzyżackiego. Proponuję poczytać o tych wydarzeniach na tej stronie.
Dołożę do tej pięknej relacji kilka zdjęć z naszego spaceru w słonecznym Toruniu. Wieczór spędziliśmy z Ewą i Darkiem, ale tych miłych chwil nie uwiecznialiśmy.
My również serdecznie dziękujemy Wam, Ewuniu i Darku, za ciepłe przyjęcie i opiekę. Tadeusz - 2011-04-06, 23:14 Dalszy ciąg zdjęć ze spacerku po Toruniu.Tadeusz - 2011-04-28, 00:24 Popatrzyłem sobie jeszcze raz na fotki z Torunia i znalazłem dla nich oprawę muzyczną w wykonaniu dzieciaczków z Torunia.
Skoro tak, pomyślałem, to i filmik sklecę. I skleciłem.
Filmik jest ze zdjęć moich i Bystrzakowych. Myślę, że mi wybaczą i nie pogonią.
ekosmak.dabrowska - 2011-04-28, 00:35 Kolejny raz "kłania się powiedzonko" : cudze chwalicie swego nie znacie.Bystrzaki - 2011-05-05, 09:30 Bardzo fajnie to wyszło Tadeusz nigdzie Ciebie nie będziemy ganiać