Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Inne imprezy - już za nami - gdzie jechać?

pp - 2007-09-05, 21:09
Temat postu: gdzie jechać?
gdzie jechać aby nie było zbyt gorąco a jednoczesnie nie padało zbyt duzo!
aby nie było duzo ludzi a duzo ciekawych miejsc do zobaczenia, zwłaszcza z dziecmi!??? :-)

eeik - 2007-09-06, 09:33

Tak to chyba tylko w Erze :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
pp - 2007-09-06, 09:35

nie ma takiego miejsca? :shock:
eeik - 2007-09-06, 10:25

No ja mogę Ci napisać - według mnie Norwegia :haha: :haha:

Ale to chyba zostanie odebrane jako złośliwość.
Piekna przyroda, ciepło ( na noc trza szukać wodospadów coby alkowę w kamperze wychłodzic) ludzi w zasadzie mało (no może nie tak do końca)
No i takie tam. :twisted:

Trzeba pomyślec , poszukać
ale wymagania z górnej półki.

Jak znajdziesz to daj cynk.

pp - 2007-09-06, 10:35

jak znajde to zachowam dla siebie!
norwegiia jest cudna ale raczej nie ma szans na wyjazd tam za rok!!!

eeik - 2007-09-06, 10:38

pp napisał/a:
jak znajde to zachowam dla siebie!

I taka zapłata za chęc pomocy :nono

pp - 2007-09-06, 10:43

dobrymi chęciami jest droga do piekła wybrukowana! podobno! :haha: :haha: :haha:
eeik - 2007-09-06, 11:10

Dobra poczekam aż pękniesz z dumy, że znalazłeś takie miejsce , wtedy się samo wyleje na forum. :twisted: :twisted:
wmich - 2007-09-08, 22:15

Propozycja Ewy - Norwegia jest atrakcyjna - przy naszym szczęściu do pogody powinno być tam ciepło i pięknie. Do zwiedzania pozostała mi (i kaimar'owi) południowo zachodnia część tego kraju.
Dorota i Robert - 2007-09-29, 08:16

My tez mamy ochote na Norwegie. M. in. wyspa Hitra. Czy ktos z Was tam byl?
Jerzy - 2007-09-29, 08:30

pp napisał/a:
nie ma takiego miejsca?
Jest. Karelia i Laponia w czerwcu. Przymierzamy się, moskitiery już zakupione...
- Wanda i Jerzy

kol 1965 - 2007-10-23, 09:08
Temat postu: wyjazd norwegia
jestem zywo zainteresowany wspólnym wyjazdem do norwegii, termin: najchetniej poczatek wakacji

z przyjacielskim pozdrowieniem
janusz s

Dorota i Robert - 2007-10-23, 14:57

My jedziemy. Ostatni tydzin czerwca z Hirtshals (Dania). 2 dorosle, 13 lat Dominik i pies.
Ew. bedzie nas wiecej. Dorota

kol 1965 - 2007-10-23, 18:00
Temat postu: norwegia
Dorota i Robert...na ile czasu wybieracie sie do norwegii ? i jaką trasą, czy moglibysmy z wami i gdzie do was dołączyc... a moze wy do nas. Mieszkam w Suwałkach żona Irena i troje dzieci: dziewczynki Natalia i Martyna 15 i 10 lat oraz 13 letni Michał. Podobno niezła trasa przez Litwę łotwę i Estonię następnie Finlandia i wreszcie Norwegia...
Jacek M - 2007-10-23, 21:50

kol 1965 napisał/a:
Podobno niezła trasa przez Litwę łotwę i Estonię następnie Finlandia i wreszcie Norwegia...
Potwierdzam - bardzo niezła. :-)
Pozdrawiam
Jacek M

adamer - 2008-04-15, 22:15

"My jedziemy. Ostatni tydzin czerwca z Hirtshals (Dania). 2 dorosle, 13 lat Dominik i pies.
Ew. bedzie nas wiecej. Dorota"
Dorota i Robert. Jakie papiery trzeba miec na psa w podrozy do Norwegii? Tez sie tam wybieramy w tym roku. Zapewne promem ze Swinoujscia i przez Szwecje dalej.

48a-ELANKO - 2008-04-16, 07:19
Temat postu: "papiery" dla psów.
Do wszystkich krajów w Europie ( poza Szwecją i Wielką Brytanią !) wymagany jest jedynie paszport dla psa z wpisem o ważnym szczepieniu przeciwko wściekliźnie. Ważne jest aby ostatnie szczepienie było minimum na jeden miesiąc przed wyjazdem. Dodatkowo pies musi być oznakowany czyli czip lub tatuaż. Na wyjazd do Szwecji i do Angoli potrzebne są dodatkowe badania krwi piesków w kierunku niektórych chorób. Szczegółowe informacje mogę przekazać w razie potrzeby. Trochę czasu potrzeba na otrzymanie tych wyników badań - około jednego miesiąca. Krew można pobrać w każdej praktyce weterynaryjnej w kraju.
Marek - 2008-04-16, 08:17

Proszę sprawdzić te informacje bo ja znam dużo bardziej rygorystyczne. Oprócz paszportu europejskiego aktualnego to dodatkowe - Papiery dla psa na wyjazd do Skandynawii załatwia sie minimum przez 3 miesiące i jest jeszcze potrzebne badanie po tygodniu pobytu na miejscu w kraju do którego sie pojechało. Dla mnie są to typowe przepisy emigracyjne, a nie turystyczne. Moje informacje mogą być nie ścisłe więc proszę o wypowiedź fachowców.
Marek

48a-ELANKO - 2008-04-16, 09:27
Temat postu: cd. wyjazd z psem
Podałem jedynie w skrócie kłopoty, jakie są związane z jazdą z psem do Szwecji i Norwegii. Nie chcę zanudzać szczegółowymi przepisami ale tak w skrócie: zarówno Norwegia jak i Szwecja wymaga potwierdzenia w paszporcie psa oznaczenia poziomu przeciwciał po szczepieniu przeciwko wściekliźnie w surowicy krwi pobranej w nie mniej niż 120 dni i nie więcej niż 365 dni po szczepieniu. Inny temat to konieczność odrobaczenia na 10 dni przed wyjazdem określonym konkretnie lekiem. Zaznaczam, że to tylko skrót!!! Zawsze chętnie "dopowiem" wszystkie szczegóły o ile to będzie potrzebne.
MirekM - 2008-04-16, 13:26

Boże, widzisz i nie grzmisz. Mam tylko nadzieję, że w stosunku do małych dzieci nie obowiązują te same przepisy. Bo nie wiem, czego jeszcze można się spodziewać po Wikingach.
bonusik - 2008-04-16, 13:43

Może niedługo uwarunkują wjazd do kraju zgodą obojga rodziów i ukończeniem 85 lat... :-/ :haha:
vampir - 2008-04-16, 15:54

bonusik napisał/a:
Może niedługo uwarunkują wjazd do kraju zgodą obojga rodziów i ukończeniem 85 lat... :-/ :haha:

no i oczywiscie jeszcze obowiazkowe szczepienie przeciwko wsciekliznie hehehhe

Dorota i Robert - 2008-04-16, 21:48

Witam,
48a napisal wszystko poprawnie i brakuje tylko inf. o powtornym odrobaczeniu juz w Norwegii.

Nie trzeba szukac weterynarza na miejscu, mozna wziac puste opakowanie po pierwszym proszku i wrazie kontroli pokazac.

Jezeli chodzi o KLOPOTY to mam inne zdanie. Po prostu moge respektowac przepisy kraju, ktorego bede gosciem. Nikt nie zmusza mnie tam jechac.

Pozdrawiam
Dorota

adamer - 2008-04-17, 20:44

No to mnie zmartwilscie troche. Myslalem ze to tylko wscieklizna i te przeciwciala. Widze ze trzeba sie zabrac za te formalnosci jak najszybciej skoro tyle trwaja. Z drugiej strony za wczesnie tez nie mozna, bo te szczpiena maja byc na 120 dni przed wyjazdem. Chyba napisze do ambsady Szwecji i Norwegii z prosba o wyjasnienia zeby uniknac klopotow przy wjezdzie. Inna opcja to kurs na poludnie :-D
pp - 2008-04-17, 21:11

przerabiałem temat psa w norwegii osobiście!

wszystkie powyższe inforacje są ok! ambasada odsyła do pozycji na ich www!
badanie u nas robią tylko puławy i trwa to dość długo! do pobrania krwi jest lista upowaznionych weterynarzy.
odrobaczenie to pestka!
jadąc promem można też pieska przemycić, zwłaszcza że na niektórych zabraniają zabierania psa na pokład i musi zostać w kamperze!
wszystko zależy od tego jak duży jest pies!
jednak w wypadku kontroli taki delikwet trafia do kwarantany i wykonują mu badania!
zadziwiające jest to że u nich trwa to 3 dni! mimo tego że wysyłają krew do danii!!!! :gwm
cała zabawa tzn kwarantanna plus badanie to jakieś 3000 koron norweskich! :gwm

adamer - 2008-04-17, 21:16

Dzieki za informacje. Wyglada to wszysto nieciekawie, ale moj plus ze mieszkam obecnie w wiosce niedaleko Pulaw ( Lublin) :lol:
Dorota i Robert - 2008-04-17, 22:03

zamiast ambasady polecam www.visitnorway.com
Marek - 2008-04-18, 08:35

Po pokazaniu synowi Naszych wypowiedzi na forum udało mi się chłopaka przekonać do zaopiekowania zwierzęciem w miesiącu lipcu więc jadę do Norwegi bez psa, a bilety na prom mam już zabukowane. Trudno takie maja przepisy i należy je respektować.
Marek

48a-ELANKO - 2008-04-18, 09:31
Temat postu: dokąd jechać? Czy z pieskiem?
My nie ruszamy się nigdzie bez naszych trzech yorczek. Te sprawy weterynaryjne wyglądają tylko tak groźnie! W rzeczywistości sprowadza się to do dwóch kontaktów z lekarzem wet..
A radość bycia z pupilami jest wielka przy niekiedy również trudnościach np. podczas zwiedzania miejsc, do których nie wolno wprowadzać psów. Decyzja Wasza zależy więc od charakteru Waszej podróży do Skandynawii. My na miesiąc wieziemy pieski nad Adriatyk...

papamila - 2008-04-18, 11:13

Marek napisał/a:
miesiącu lipcu więc jadę do Norwegi

gdzieś w kategorii Norwegia podałem że startujemy z Kimtop-ami na Nordkaap
prom z Gdyni 19.06 do Karlskrony, powrót tym samym promem 11.07.
a nuż gdzieś, na trasie w obcym kraju....... :ok

pp - 2008-04-18, 11:17
Temat postu: Re: dokąd jechać? Czy z pieskiem?
48a napisał/a:
My nie ruszamy się nigdzie bez naszych trzech yorczek. Te sprawy weterynaryjne wyglądają tylko tak groźnie! W rzeczywistości sprowadza się to do dwóch kontaktów z lekarzem wet..
A radość bycia z pupilami jest wielka przy niekiedy również trudnościach np. podczas zwiedzania miejsc, do których nie wolno wprowadzać psów. Decyzja Wasza zależy więc od charakteru Waszej podróży do Skandynawii. My na miesiąc wieziemy pieski nad Adriatyk...

moje dzieci mają 3 letnego yorka miniature.
na wystawach go nie pokazujemy ale jest po brazylijskim multiczempionie i po młodzieżowej mistrzyni polski. Strasznie brakuje mu dziewczyny! jak by co to on jest chetny!

ARCADARKA - 2008-04-18, 11:34
Temat postu: ARCADARKA
A my mamy yorka miniaturkę 2 letniego i właśnie wczoraj wieczorem był na profesjonalnym sklejaniu, teraz biedak śpi :ok
bonusik - 2008-04-18, 12:09

Darek....czyżbys biedakowi sklejał łapkę?.... :bajer
janusz - 2008-04-22, 18:26

Przypominam, że tematem jest "gdzie jechać" - na sklejanie? :idea :haha:
adamer - 2008-04-24, 22:28

Niestety musimy zmienic plany. Informacje podane wyzej sa niestety prawidlowe i dotycza zarowno Szwecji jak i Norwegii. Psina jest w trakcie wyrabiania paszportu, ale na skandynawie za pozno, trzeba czekac 3 miesiace, a my planujemy wyjazd w koncu czerwca. Pojedziemy pewnie na poludnie, Hiszpania lub Francja. Norwegia za rok :-/
gino - 2008-04-30, 08:25

janusz napisał/a:
Przypominam, że tematem jest "gdzie jechać" - na sklejanie? :idea :haha:

sugerujesz aby zalozyc nowy temat- MODELARSTWO - :haha: :haha: :haha: