| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Norwegia - Norwegia 2011 plany i informacje
darboch - 2011-04-08, 09:24 Temat postu: Norwegia 2011 plany i informacje Jako,że nowy sezon za pasem...chciałem zapytać kto jeszcze oprócz WHITEandRED i nas wybiera się ktoś jeszcze do Skandynawii [Szwecję tradycyjnie też odwiedzimy]??
Będziemy chcieli się w tym roku pokręcić trochę w rejonach wyspy Senja i archipelagu Vesteralen.To wstępne plany ale zarys już jest
MAZUREK - 2011-04-08, 10:39
Nam ten kierunek chodzi po głowie w tym sezonie - najpewniej w lipcu w wymiarze 2-3 tygodni. Zamierzam spenetrować zachodnie wybrzeże, ewentualnie Lofoty, Jotunheim.
Cape Nord nie jest naszym celem(przynajmniej nie tym razem)
sferoida - 2011-04-10, 17:28
moja rodzinka jedzie w dniach 02.VII-16.VII. Plan zamieściłem tutaj http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=9115
pozdrawiam
salut - 2011-04-10, 21:49
My również jedziemy do Norwegii, po raz pierwszy, od 20 czerwca do połowy lipca. Planujemy dotrzeć do Nordkapp przez probałtyke i Finlandię, a potem zjecha przez fiordy na południe.
mip - 2011-04-11, 07:17
Witam
My także planujemy ten kierunek, trochę Szwecji i dalej Norwegia. Planujemy startować ostatni tydzień Lipca, wracać pod koniec Sierpnia. Dokładny plan jest wciąż w powijakach.
pz
Witold Cherubin - 2011-04-11, 07:41
| darboch napisał/a: | | Jako,że nowy sezon za pasem...chciałem zapytać kto jeszcze oprócz WHITEandRED i nas wybiera się ktoś jeszcze do Skandynawii |
Już gdzieś indziej informowałem, że planujemy Norwegię przez Niemcy, Danię, Szwecję w okresie od połowy czerwca do końca lipca (orientacyjnie oczywiście).
Jedziemy w trzy campery, plan jeszcze nie jest sprecyzowany, ale do Nord Cap się nie pchamy.
Prawdopodobnie zakończymy gdzieś w okolicach Trondheim, ale może dociągniemy do Narvik - wszak przynależność do L4 zobowiązuje.
Do zobaczenia na trasie
darboch - 2011-04-13, 13:36
Jest szansa ,że gdzieś po drodze możemy się spotkać przypadkowo
W tym roku planujemy też safari wielorybnicze w Andenes...kilka lat temu byliśmy na safari w Sto i było wysmienicie POLECAM
WHITEandRED - 2011-04-15, 11:17
darboch - 2011-04-15, 15:18
| WHITEandRED napisał/a: | | Darboch, a wędki zabrałeś??? |
Oczywiście,że zabieram...w sumie trzy wędki będę miał bo rodzinka też lubi połowić
| WHITEandRED napisał/a: | | miło byłoby sie spotkać |
Będziesz gdzieś w konkretnym miejscu? Istnieje możliwośc na wspólny połow z łodzi ?
| WHITEandRED napisał/a: | | W tej chwili pakuję wszystkie klaszmenty do samochodu i jutro rano wyruszam do Gdyni, we wtorek rano odpływam do Karlskrony. |
Zazdroszczę tak,że zaraz mnie skręci
Szerokiej drogi i podaj póżniej jakiś namiar na tel jeśłi to nie tajemnica
WHITEandRED - 2011-04-15, 19:54
darboch - 2011-04-15, 21:04
WHITEandRED, zapisane
aga_1004 - 2011-06-01, 17:19
Nasza wyprawa do Norwegii.Mam nadzieję że zdjęcia zachęcą do wyjazdu.
http://www.youtube.com/wa...player_embedded
marzena - 2011-06-01, 19:06
Aga .....zajefajna relacja
aga_1004 - 2011-06-05, 08:26
Dzięki Marzena
darboch - 2011-06-14, 09:11
Pomalutku krystalizuje sie gdzie w tym roku pobędziemy.... trzy główne rejony to wyspa Senja----> póżniej przeskok promem na Anadenes [safari wielorybnicze]----> zjazd na Lofoty [Varoy,Rost]----> prom do Bodo i kierunek Hilstad w odwiedziny do WHITEandRED
Wszystko to jest w totalnym uproszczeniu i jak to bywa z planami cały czas wprowadzane są lekkie korekty.
Witold Cherubin - 2011-06-14, 22:52
Nam się trochę skomplikowało, bo Norwegowie wprowadzili 6-miesięczną kwarantannę dla psiaków.
W wyniku tego nasi przyjaciele musieli zrezygnować ze wspólnego wyjazdu, bo nie są w stanie spełnić wymagań norweskich służb weterynaryjnych.
W związku z tym jedziemy sami.
Planujemy wyjazd 25 czerwca. Jedziemy przez Niemcy, Danię i Szwecję do południowej Norwegii i przez kilka tygodni będziemy się pięli w kierunku Trondheim. Po drodze mamy zamiar zwiedzić ogólnie znane miejsca, korzystając ze wskazówek i informacji kolegów, którzy już te miejsca zwiedzili.
W planie mamy zwiedzenie okolic Stavanger, Bergen, Voss, Laerdal, Borgund, lodowców w rejonie Briksdal, fiordu Geiranger/Dalsnibba, Drogi Trolli, Mardalsfossen, drogi Atlantyckiej i ciekawych miejsc po drodze.
Mamy nadzieję, że w tej wyprawie będziemy spotykali kolegów z CT.
Do zobaczenia na trasie
darboch - 2011-06-15, 07:08
| Witold Cherubin napisał/a: | Nam się trochę skomplikowało, bo Norwegowie wprowadzili 6-miesięczną kwarantannę dla psiaków.
W wyniku tego nasi przyjaciele musieli zrezygnować ze wspólnego wyjazdu, bo nie są w stanie spełnić wymagań norweskich służb weterynaryjnych. |
To teraz dopiero sie o tym dowiedzieli?
| Witold Cherubin napisał/a: | | Mamy nadzieję, że w tej wyprawie będziemy spotykali kolegów z CT |
może gdzieś się na trasie zobaczymy a kiedy planujecie powrót ?
Witold Cherubin - 2011-06-15, 07:55
| darboch napisał/a: | | a kiedy planujecie powrót ? |
Planujemy powrót na koniec lipca/początek sierpnia.
Biorąc pod uwagę przejazd przez Niemcy, Danię i Szwecję (w obie strony) to w Norwegii planujemy ok. 3-4 tygodnie.
Nie mamy "sztywnego" planu i harmonogramu - w trakcie podróży będziemy planowali gdzie i jak długo będziemy się zatrzymywali, ale ogólny zarys trasy mamy przygotowany.
aga_1004 - 2011-06-17, 15:17
Może,ktoś podróżował z psiakiem po Norwegii i wie co z odrobaczaniem .
Czy załatwia się sprawę na granicy?Czy szukać trzeba weterynarza.
darboch - 2011-06-17, 21:50
| aga_1004 napisał/a: | Może,ktoś podróżował z psiakiem po Norwegii i wie co z odrobaczaniem .
Czy załatwia się sprawę na granicy?Czy szukać trzeba weterynarza. |
Jasne,że trzeba odrobaczyc ale to najmniejszy problem...poszukaj na google bo wymagania są spore.
Tadeusz - 2011-06-17, 22:23
| aga_1004 napisał/a: | Może,ktoś podróżował z psiakiem po Norwegii i wie co z odrobaczaniem .
Czy załatwia się sprawę na granicy?Czy szukać trzeba weterynarza. |
Przepisy są podobne jak przy wjeździe do U.K.
Pies musi posiadać:
paszport, książeczkę zdrowia, certyfikat odpowiedniego instytutu stwierdzający wykonanie badań na przeciwciała, chip wprowadzony pod skórę między łopatkami oraz wklejka i wpis w paszporcie o dokonaniu zabiegu odrobaczania. Na to ostatnie istnieje limit czasowy nakazujący odrobaczenie psa nie później niż 10 dni przed przekroczeniem granicy. Ten limit jest mniej restrykcyjny od UK, gdzie obowiązuje minimum 24 godz. i maximum 48 godz.
Nieszczęściem dla tych, którzy zdecydowali się dopiero teraz na zabranie zwierząt jest ów wymieniony przeze mnie certyfikat, ponieważ od chwili wykonania szczepienia przeciw wściekliźnie, pobrania krwi zwierzęcia i wysłania do Instytutu w Puławach, do otrzymania certyfikatu musi upłynąć 6 miesięcy. Taka norma, przynajmniej dla UK, podobno dla Norwegii 3 miesiące, ale ponieważ nie pamiętam dokładnie, to warto zasięgnąć opinii naszych Kolegów, lekarzy weterynarii, których na forum mamy kilku.
Należało przygotować się do wyjazdu znacznie wcześniej.
Zasady powyższe znam dokładnie, gdyż podróżujemy z dwiema suczkami i właśnie do krajów o specjalnym rygorze.
aga_1004 - 2011-06-18, 07:50
Stosowne dokumenty już mamy,zabraliśmy się do tego w lutym.
Niepokoi nas tylko odrobaczanie na terenie Norwegi i Szwecji czy musimy to potwierdzać
pieczątkami.
Tadeusz - 2011-06-18, 08:58
| aga_1004 napisał/a: | Niepokoi nas tylko odrobaczanie na terenie Norwegi i Szwecji czy musimy to potwierdzać
pieczątkami. |
Możecie to wykonać przecież w Polsce i tu potwierdzenie uzyskacie w paszporcie psa. To potwierdzenie to wklejka w formie jakby znaczka z datą i podpisem lekarza. Macie od tego wpisu aż 10 dni na dojazd do granicy Norwegii.
Fatalnie jest w przypadku UK, bo na dojazd z kraju do promu jest max. 48 godzin, a potem nie ma zmiłuj.
MAZUREK - 2011-06-18, 09:14
My najprawdopodobniej wyjeżdżamy 8 lipca przez Rostock, Kopenhagę, Malmoe i dalej na północ E-6 prawie do Oslo, tunelem pod Oslofiordem na zachód. Chcemy spenetrować zachodnie wybrzeże Norwegii, Bergen, Kazalnicę, góry Jotunheim, maksymalnie do Lofotów/Trondheim i z powrotem na południe do domu. Jeśli komuś po drodze z nami to zapraszam (sami rónież chętnie się przyłączymy w części trasy). Nie mam dużego doświadczenia w wędkarstwie ale mam postanowienie spróbować i tu liczę na porady i pomoc kolegów
Leszek z Grażyną
darboch - 2011-06-18, 13:46
| MAZUREK napisał/a: | | Chcemy spenetrować zachodnie wybrzeże Norwegii, Bergen, Kazalnicę, góry Jotunheim, maksymalnie do Lofotów/Trondheim i z powrotem na południe do domu. |
sporo w jakim czasie ?
| MAZUREK napisał/a: | | Nie mam dużego doświadczenia w wędkarstwie ale mam postanowienie spróbować i tu liczę na porady i pomoc kolegów |
Co chcesz wiedzieć? Nie jestem super profesjonalistą ale już trochę w Norwegii łowiłem...może pomogę.
MAZUREK - 2011-06-19, 21:21
| darboch napisał/a: | | sporo w jakim czasie ? |
Mamy ok.17 - 20 dni. Plany traktuję jako max chęci, potem w podróży następuje weryfikacja
| darboch napisał/a: | | Co chcesz wiedzieć? Nie jestem super profesjonalistą ale już trochę w Norwegii łowiłem...może pomogę. |
W swoim życiu złowiłem może 2-3 rybki(we wczesnej młodości). Z tego co doświadczeni wędkarze piszą powinienem mieć przynajmniej 2 wędki - spining i jakiegoś kija. Chciałbym mieć możliwość próby złowienia czegoś na morzu(oczywiście z brzegu lub z pomostu) i na ziornikach śródlądowych, ale nie wiem od czego zacząć, a czasu niewiele...
Pawcio - 2011-06-19, 22:02
Mazurek- Ty cichociemny jesteś. Na temat Norwegii mógłbyś zagiąć wielu z nas!
MAZUREK - 2011-06-19, 22:09
| Pawcio napisał/a: | | Mazurek- Ty cichociemny jesteś. Na temat Norwegii mógłbyś zagiąć wielu z nas! |
Niestety w temacie łowienia ryb jestem zupełny "leiek" (szczawik, zieleninka, świerzak etc. ... niepotrzebne skreślić).
Pawcio - 2011-06-19, 22:13
Ja pojechałem do Norwegii ze spławikiem. Ryby go zjadły.
Tak na chłopski - Pawciowy rozum.. zabierz grubą żyłkę i wielki haczyk.
A tak na poważnie.. dobra plecionka, mocny kołowrotek i wiele blach. Wówczas można łapać we fiordach.
darboch - 2011-06-20, 06:38
| MAZUREK napisał/a: | | Chciałbym mieć możliwość próby złowienia czegoś na morzu(oczywiście z brzegu lub z pomostu) i na ziornikach śródlądowych, ale nie wiem od czego zacząć, a czasu niewiele... |
poczytaj ten temat....na końcu pokazałem zestaw który będę kupował ---> http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10337
darboch - 2011-07-14, 07:24
Pomału zbliża sie nasz czas wyjazdu do Skandynawii...ekstytacja sięga zenitu
martini44 - 2011-07-14, 08:31
Ale Ci zazdroszcze..... ja w przyszłym roku pojade więc zbieraj dużo materiałów bo bede Cie katował pytaniami !!
darboch - 2011-07-14, 11:01
| martini44 napisał/a: | Ale Ci zazdroszcze..... ja w przyszłym roku pojade więc zbieraj dużo materiałów bo bede Cie katował pytaniami !! |
Na zlocie we wrześniu już możesz się czegoś dowiedzieć
|
|