|
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - K³opoty z ogrzewaniem
MAWI - 2011-04-10, 20:07 Temat postu: K³opoty z ogrzewaniem Mam k³opot .silnik 2,5Tdi,nie grzeje .Wymieni³em termostat na nowy,ale wed³ug mnie stary by³ dobry.Dzi¶ odpali³em kampa i poje¼dzi³em troszke i z nadmuchów dmucha zimno na wska¼niku temperatury ok70,gdzie szukaæ przyczyny.
MER-lin - 2011-04-10, 20:15
Wygl±da na to, ¿e ciep³y p³yn z uk³adu ch³odzenia nie dociera do nagrzewnicy. Czy na pewno dzia³a zawór otwieraj±cy przep³yw p³ynu do nagrzewnic ( mo¿e od³±czy³o sie ciêgno )?
MAWI - 2011-04-10, 20:20
Dzieki za wskazówke.Sprawdzê!
kimtop - 2011-04-10, 20:24
Niski poziom p³ynu ch³odz±cego,zamulona nagrzewnica,zamkniêty zawór nagrzewnicy
MAWI - 2011-04-10, 21:11
Marku plyn na superr poziomie,zawór dzia³a ,przebie auta 110000km,moze nagrzewnica ale nie sadzê.
waldi - 2011-04-10, 21:18
Uklad zapowietrzony?
Rockers - 2011-04-10, 21:20
mam to samo w puncie w warsztacie powiedzieli pompa wody i uszczelka pod g³owic± choæ nie wiem dlaczego uszczelka skoro nie widzê innych objawów choæ na odpowietrzniku ca³y czas s± ma³e b±belki ( pododbno po tym tak ocenili )
MAWI - 2011-04-10, 21:38
A jak to siê odpowietrza?
Poprzednik przed sprzedarza wymienia³ g³owicê.
dziwaczek - 2011-04-10, 21:53
Jakby nie dzia³a³a pompa wody to raczej uk³ad powinien siê przegrzewaæ i mieæ zdecydowanie wiêcej ni¿ 70C. Pomacaj rury od ch³odziwa i od nagrzewnicy powinny byæ ciep³e i twarde. Uk³ad ch³odzenia jest pod ci¶nieniowy pod warunkiem, ¿e jest szczelny no i korek na zbiorniku jest szczelny - ale to ci¶nienie nie jest za du¿e wiêc ró¿nie bywa. Je¿eli rury s± bardzo twarde i jest mocne gazowanie w zbiorniku wyrównawczym p³yny - to zapewne to uszczelka pod g³owic±. Nagrzej go porz±dnie, poje¼dzij. Mo¿esz te¿ przep³ukaæ uk³ad ch³odzenia ale nie polecam p³ynów czyszcz±cych. Lepiej spu¶ciæ stary p³yn, zalaæ wod±, niech pochodzi - tak ze dwa razy, a potem zalaæ ju¿ p³ynem docelowym.
A zobacz czy wszystkie rury s± ciep³e (najlepiej po trasie) tzn. ¿e du¿y obieg chodzi. Stawiam na zamulony uk³ad albo ¿e ca³y czas jest na du¿ym obiegu.
Odpowietrznik mo¿e byæ przy wlocie powietrza do kabiny (pod mask±) ew. mo¿e byæ wkrêt-¶rubka w nagrzewnicy. W najwy¿szym punkcie uk³adu ch³odzenia, poni¿ej zbiornika wyrównawczego.
MAWI - 2011-04-10, 22:13
Jutro zobaczê.
MAWI - 2011-04-10, 22:13
Jutro zobaczê.
MAWI - 2011-04-10, 22:28
Dzi¶ go przegoni³em
i g...no..Trochê letniej ale sza³u nie ma.
MAWI - 2011-04-10, 22:28
Dzi¶ go przegoni³em
i g...no..Trochê letniej ale sza³u nie ma.
tolo61 - 2011-04-10, 23:46
A zawór do nagrzewnicy na pewno otwiera siê i zamyka???
Cudów nie ma .
Jak uk³ad jest szczelny i wystarczaj±ca ilo¶æ p³ynu w uk³adzie , a nie grzeje to nie ma przej¶cia lub zapowietrzony uk³ad.Mo¿e byæ jeszcze tylko termostat ale wtedy grza³ by siê sam silnik i wska¼nik by wariowa³ .
Sprawd¼ rêcznie bez ciêgie³ jak siê otwiera zawór. Ja tez tak mia³em ,otwiera³ siê tylko trochê i nagrzewnica by³a jak dupa nieboszczyka.
Okaza³o siê ¿e ciêgno by³o ju¿ za d³ugie i zawór nie by³ otwarty.
tolo61 - 2011-04-10, 23:50
Mo¿esz jeszcze zdj±æ w±¿ wchodz±cy i wychodz±cy do nagrzewnicy, zmostkowaæ jak±¶ rur± i zobaczyæ co siê bêdzie dzia³o .
Jak bêdzie ciep³a to znaczy ¿e ch³odnica zamulona.
StasioiJola - 2011-04-10, 23:58
Wiesiu nasz tez 2,5 TDi i te¿ grzeje tak sobie. Wentylator chodzi na wszystkich biegach ale dopiero na 4 leci jakie takie ciep³e powietrze. A jak juz ustawic nadmuch na nogi to jest wy¿sza szko³a jazdy. Jak dzia³aj± górne nadmuchy to w nogi zimno a jak skieruje siê ca³kowicie ciep³e powietrze na nogi to paruj± boczne szyby!!! Podobno to urok Fiata z tymi klapkami od nadmuchów. My wl±czamy ogrzewanie gazowe przed wyjazdem i korzystamy z niego równie¿ w czasie jazdy i wtedy jest dobrze!!!
eMKa - 2011-04-11, 09:15
Podstawowa sprawa:
Jaka jest temp.otw. termostatu ?. W sprzeda¿y jest b.du¿o termostatów o ró¿nych temp.od 74 do 83. Oryginalne termostaty maja 82 .
I od tego trzeba zacz±æ.Temp jest wybita na termostacie i czêsto zakodowana w nr.katalogowym.Sprawdziæ termostat jest b.³atwo.Do garnka i podgrzewamy zupkê. a pó¼niej terapia szokowa - zimna woda.Ma siê otworzyæ a potem zamkn±æ.Czasem w skutek stosowania "tanich p³ynów" na prowadzeniu powstaje osad i powoduje zacieranie na prowadnicy.Po takiej terapii albo go odzyskamy albo odejdzie na zawsze.
Nastêpne przyczyny to wspominany zawór nagrzewnicy ,nagrzewnica,zapowietrzanie uk³adu
MAWI - 2011-04-11, 11:04
Stesiu co¶ w tym chyba jest,czyta³em troche na ten temat i podobne wra¿enia mieli inni.Ciekaw jestem opinii na szych kolegów z CT je¿d¿±cych 2,5td .
TURTL - 2011-05-07, 20:08
Ja mam 1,9 TD i jak wraca³em z majówki w S³awie to marz³em okrutnie. Jak tylko zima posz³a sobie precz to zabra³em siê za odpowietrzanie uk³adu (by³ ¶wie¿o zalany) Mam przy 90 st gor±cy w±¿ na wej¶ciu i wyj¶ciu, z odpowietrzenia cieknie gor±cy p³yn a grzanie takie sobie. Jak sprowadza³em go z niemiec (Wupertal) grza³ o niebo lepiej ale tylko w czasie jazdy, sprawdzê w trasie. Moje pytanie do szanownych kolegów dotyczy tego odpowietrzenia, odkrêci³em ¶rubê - zawór na gor±cym motorze (przy zgaszonym) wsadzi³em do s³oika z p³ynem i odpali³em maszynê, przez ca³y czas lec± z wê¿yka bañki powietrza, po nape³nieniu s³oika gasi³em silnik, wlewa³em do wyrównawczego i zap³on. Takich cykli wykona³em kilkana¶cie i wci±¿ leci powietrze. Czy tak ma byæ gdy nie ma ci¶nienia w uk³adzie czy ju¿ powinienem siê martwiæ ?
lepciak - 2011-05-07, 21:13
Mój 2,5 Turbo grza³ jak chcia³. Po zimowej naprawie silnika i wymianie kilku wê¿y oraz przep³ukaniu uk³adu ch³odzenia, przedmuchaniu lamel nagrzewnicy sprê¿onym powietrzem ogrzewanie pracuje doskonale. Nawet podczas jazdy na Solanki do Grudzi±dza otwarte na 3/4 zapewnia³o oczekiwan± temperaturê w kabinie.
TURTL - 2011-05-07, 22:45
Z ogrzewaniem dam sobie radê, p³ukanie, dmuchanie i inne sztuczki z pewno¶ci± pomog±, tak kiedy¶ walczy³o siê w polonezie i dawa³o efekt. Chodzi mi o to odpowietrzanie, bañki powietrza lec± i lec±, po 2 godzinach odpowietrzania wci±¿ b±bluje. Czy to mo¿liwe ¿eby a¿ tak by³o zapowietrzone ? Oleju w p³ynie ch³odniczym nie zauwa¿am, emulsji na korku i kropel na bagnecie nie widaæ. Gdyby pad³a uszczelka pod g³owic± to wywala³by mi p³yn a w majówkê zrobi³em 400 km i nic, ani kropli p³ynu nie uby³o. A mo¿e ? ju¿ nie wiem co jeszcze, diesel jest dla mnie czarn± magi± ...
IAAN - 2011-05-07, 23:16
podczas wyklejania wyg³uszenia w kabinie mia³em wyjêty ca³y srodek i co mnie dziwi³o na ch³odnicy nagrzewnicy jest rurka od termostatu która idzie do zaworu nagrzewnicy mo¿e tam co¶ nie tak mo¿e to zamyka zawór bez naszej wiedzy
IAAN - 2011-05-07, 23:18
oto ona
dziwaczek - 2011-05-08, 10:23
A gdzie id± te rurki mosiê¿ne?. Czy to nie czasem dodatkowy uk³ad do dojrzewania zabudowy? Zobacz czy nie ma gdzie¶ w tym uk³adzie zaworu reguluj±cego przep³yw p³ynu. Nad tymi rurkami masz zawór od nagrzewnicy, zobacz czy nie jest przymkniêty?
Ja te¿ mam 2.5T i grzeje bardzo dobrze. Uk³ad ma nowy p³yn i zosta³ przep³ukany dwukrotnie wod±. Nagrzewnicê jaki¶ czas temu wymieniono (poprzedni w³a¶ciciel). Temperatura w trakcie jazdy ok 80C w poje¼dzie jest cieplutko - bez w³±czania wentylatora nagrzewnicy!!!!
TURTL - 2011-05-08, 14:16
Rockers napisa³/a: | mam to samo w puncie w warsztacie powiedzieli pompa wody i uszczelka pod g³owic± choæ nie wiem dlaczego uszczelka skoro nie widzê innych objawów choæ na odpowietrzniku ca³y czas s± ma³e b±belki ( pododbno po tym tak ocenili ) |
Powiedzieli Ci ¿e uszczelka pod g³owic± a do jakich wniosków Ty doszed³e¶ , pytam bo u mnie te¿ wci±¿ b±ble lec± i nie wiem co dalej robiæ ....
dziwaczek - 2011-05-08, 17:23
TURTL napisa³/a: | Rockers napisa³/a: | mam to samo w puncie w warsztacie powiedzieli pompa wody i uszczelka pod g³owic± choæ nie wiem dlaczego uszczelka skoro nie widzê innych objawów choæ na odpowietrzniku ca³y czas s± ma³e b±belki ( pododbno po tym tak ocenili ) |
Powiedzieli Ci ¿e uszczelka pod g³owic± a do jakich wniosków Ty doszed³e¶ , pytam bo u mnie te¿ wci±¿ b±ble lec± i nie wiem co dalej robiæ .... |
Jak lec± b±ble (du¿o) i wzrasta ci¶nienie w uk³adzie (bardzo twarde przewody) - chocia¿ nie zawsze bo u mnie jest odpowietrzenie przy korku. Mog± te¿ byæ "plamy" takie jak od benzyny na wodzie - w zbiorniczku wyrównawczym p³ynu ch³odniczego tzn. ¿e gazy przy spalaniu dostaj± siê do p³ynu ch³odniczego. A z kolei ma¼ koloru "kawa z mlekiem" na korku wlewu oleju (powinien byæ czarny) ¶wiadczy i¿ ch³odziwo dostaje siê do oleju. Jak s± takie objawy to zapewne jest to uszczelka pod g³owic±.
Jak przybywa oleju w silniku i ¶mierdzi benzyn± lub rop± to objaw zu¿ytych pier¶cieni na t³okach lub wytartej g³adzi cylindra - tak jest w starych diesel-ach bez filtra cz±stek sta³ych DPF.
lepciak - 2011-05-08, 18:46
TURTL Cytat: | Powiedzieli Ci ¿e uszczelka pod g³owic± a do jakich wniosków Ty doszed³e¶ |
Na szanujacej siê stacji obs³ugi powinien znajdowaæ siê przyrz±d do sprawdzania zawarto¶ci dwutlenku wêgla czyli CO2 w p³ynie ch³odz±cym. Do przyrz±du wlewa siê oko³o 50 gram p³ynu pobranego z uk³adu ch³odzenia i po kilku sekundach otrzymuje siê informacjê o szczelno¶ci uk³adu. Zmiana barwy p³ynu w przyrz±dzie ¶wiadczy o obecno¶ci w nim CO2 a wiêc o przedmuchu z cylindra. Jak widaæ - sprawdzenie to jest prostsze i o wiele tañsze ni¿ wymiana uszczelki pod g³owic± - czasami szczelnej w niezbyt rzetelnym warsztacie.
B±ble w p³ynie uk³adu ch³odz±cego mog± pojawiaæ siê przez kilka godzin po zalaniu a to za spraw± rozpuszczonych baniek powietrza w p³ynie lub wyp³ukiwania b±bli z zakamarków uk³adu. Nale¿y odpowietrzyæ uk³ad i po przejechaniu kilkunastu kilometrów zabieg powtórzyæ. Pracuj±ca pompa obiegowa przepêdzi b±ble pod zawór odpowietrzaj±cy albo do zbiornika przelewowego gdzie gaz sam siê uwolni.
IAAN - 2011-05-08, 20:38
[quote="dziwaczek"]A gdzie id± te rurki mosiê¿ne?. Czy to nie czasem dodatkowy uk³ad do dojrzewania zabudowy? Zobacz czy nie ma gdzie¶ w tym uk³adzie zaworu reguluj±cego przep³yw p³ynu. Nad tymi rurkami masz zawór od nagrzewnicy, zobacz czy nie jest przymkniêty?
ja nie narzekam na nagrzewnicê
faktycznie te rurki miedziane to dodatkowa nagrzewnica w zabudowie na zdjêciu chcia³em tylko pokazac ¿e jest na nagrzewnicy rurka prawdopodobnie termostatu która idzie do zaworu nagrzewnicy mo¿e to nam siê wydaje ¿e zawór jest otwarty a faktycznie blokuje go termostat
TURTL - 2011-05-08, 21:20
Ani emulsji ani ¶ladów oleju czy t³ustych plam w chlodziwie nie widaæ. Twardo¶æ rur sprawdzê jutro chocia¿ te¿ mam odpowietrzenie przy korku. Jak wê¿e bêd± ok to podjadê na diagnostykê na analizê CO2....
dziwaczek - 2011-05-08, 21:21
acha - kumam
dominik - 2011-05-09, 08:49
je¶li chodzi o regulacjê (sterowanie) ogrzewaniem musisz siê cofn±æ w czasie do epoki Polskiego Fiata 125 lub Poloneza, co do b±bli powietrza czy drug± nagrzewnicê w zabudowie te¿ odpowietrza³e¶?
TURTL - 2011-05-09, 12:11
Zaraz, to jest jeszcze jedna nagrzewnica ?
Tak w standardzie czy ludzie sami dok³adaj± ?
TURTL - 2011-05-09, 13:04
Wê¿e istotnie twardniej±, nie jest to ska³a ale znacznie twardsze ni¿ na zimnym, raczej ci¶nienie nieszkodliwe dla uk³adu. Jedno co zauwa¿y³em to to ¿e przed calym procesem odpowietrzania jak pochodzi³ na lzie z 30 min to za³±cza³ siê wentylator, teraz nie chce przekroczyæ 90 st. Jak uporam siê z nagrzewnic± (p³ukanie, dmuchannie) przegoniê go trochê ostrzej przez kilkana¶cie kilometrów i zobaczê co dalej.
dominik - 2011-05-09, 14:06
prawdopodobnie uk³ad jest zapowietrzony, nagrzewnica zabudowy
TURTL - 2011-05-10, 07:57
Jutro zapadnie wyrok : jadê na sprawdzenie uszczelki pod g³owic± (obecno¶æ CO2 w p³ynie ch³odz±cym) Je¿eli nie bêdzie CO2 zacznê p³ukaæ odpowietrzaæ itd....
TURTL - 2011-05-11, 14:17
No i kucha... p³yn zmieni³ kolor z niebieskiego na blado - zielony, znaczy ¿e uszczelka pod g³owic± puszcza spaliny do uk³adu ch³odz±cego. Auto posz³o ju¿ do mechanika, mo¿e do koñca tygodnia uda siê zrobiæ, poinformujê o przebiegu reanimacji ...
IAAN - 2011-05-11, 17:18
i koniecznie podaj cenê
ja mam wyjêty silnik z auta i zastanawiam siê czy nie ruszyc uszczelki bo lekko poci siê olejem pod g³owic± w pi±tek mierzê ci¶nienie na t³okach i myslê co dalej
TURTL - 2011-07-17, 22:44
Witam po wakacjach a przynajmiej pierwszej czê¶ci. Wracaj±c do tematu to odda³em auto do polecanego warsztatu i siê zaczê³o:
wymienili mi uszczelkê pod g³owic± - by³a w stanie rozpadu, uszczelki pod kolektorami, ¶wiece ¿arowe, pompê wodn±, roz¿±d (niemiec mówi³ ¿e ¶wierzo wymieniony) rolki by³y pozapiekane a pasek w agoni, pasek alternatora, za wszystko zap³aci³em 2100 z³. sama pompa wody 550. Pompê wymieni³em gdy¿ j± sam za³atwi³em : jak sprowadza³em to auto z Niemiec to oko³o 400 km przed granic± w Zgorzelcu zerwa³ siê pasek klinowy i silnik siê zagotowa³, sobota godz. 17, auto zota³o w niemcach do ¶rody, w ¶rodê pojecha³em po nie autolawet± (nie ufa³em ¿e wymienie pasek i ok). Jak silnik siê zagotowa³ to zala³em go wod±, tylko to by³o pod rêk±, w po³owie stycznia przy 20 stopniowych mrozach przypomnia³em sobie o tym fakcie. Kuchenki gazowe pod silnik, gor±ca woda z termosu itd, wreszcie krótki start, zadymi³ pasek klinowy ale dzia³a, rozgrza³em go kilkoma rozruchami i spó¶ci³em wodê. Po wymianie paska i naprawie alternaora silnik pali³ jak nowy. Na majówke pojechali¶my do S³awy, trochê sie grza³ ale my¶la³em ¿e tak ma byæ ale przy powrocie (pamiêtacie by³o bia³o) marzniemy, nagrzewnica zapowietrzona, odpowietrzanie itd skoñczy³o siê jak wy¿ej opisa³em z tym ¿e pierwsze krêcenie urwa³o i zmieli³o z lodem ³opatki z wirnika pompy wodnej. Kochani to z³oty motor, tylko na wa³ku w pompie zamiast wirnika polecialem do S³awy i z powrotem a silnik sie nie przegrzewa³. Teraz przelecia³em 1600 km w dwa tygodnie i spisywa³ siê doskonale...
|
|