|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Porady dla kupujących kampera - Camper bez ograniczeń :)
pietrek - 2007-09-05, 22:59
witam,
właśnie stoję przed decyzją zakupu kampera i proszę o poradę
wróciłem z targów w dusserldorfie i jestem cały skołowany ofertą producentów
dysponuję niemal nieograniczonymi środkami na zakup auta ,może to być nawet 80-90 tys.euro
pytanie moje brzmi : czym kierować się przy wyborze,na co zwrócoić szczególną uwagę i wreszcie jaką firmę wybrać ?( do 3,5t )
kamper ma mi służyćnie tylko latem ale i zimą ;-)
jakie wyposażenie dodatkowe wybrać ?
pozdrawiam
Paweł P. - 2007-09-06, 07:56
pietrek napisał/a: | jakie wyposażenie dodatkowe wybrać ? |
pietrek napisał/a: | dysponuję niemal nieograniczonymi środkami na zakup auta ,może to być nawet 80-90 tys.euro |
Tu chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, bierz wszystko co daje producent, co oryginał to nie garażowa doróbka bierz solary, agregaty, wieszaqki, markizy, klimy itd.
pp - 2007-09-06, 09:23
przy budżecie 80-90 tys. euro to najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie co to ma być!
u róznych producentów za te pieniądze otrzyma sie coś zupełnie innego!
z jednej strony to może być full wypas ale nizsza półka a z drugiej golas ale "dobra" marka i model!
pewnie bedziesz musiał poszukac kompromisu! :-)
janusz - 2007-09-06, 09:30
Ja bym zaczął od sprawdzenia czy "kamperowanie" jako sposób spędzania czasu odpowiada.
Poprzedni właściciele mojego samochodu kupili auto i po pierwszym wyjeździe okazało się, że choroba lokomocyjna załogi uniemożliwia normalne używanie samochodu.
Jeżeli pierwsze doświadczenia masz za sobą można myśleć jakie auto, jeżeli nie to proponuję skorzystać z wypożyczalni. Dowiesz się czy Ci (Wam) odpowiada kamperowanie i jaki typ samochodu najbardziej by pasował.
pietrek - 2007-09-06, 10:54
janusz napisał/a: | Ja bym zaczął od sprawdzenia czy "kamperowanie" jako sposób spędzania czasu odpowiada.
Poprzedni właściciele mojego samochodu kupili auto i po pierwszym wyjeździe okazało się, że choroba lokomocyjna załogi uniemożliwia normalne używanie samochodu.
Jeżeli pierwsze doświadczenia masz za sobą można myśleć jakie auto, jeżeli nie to proponuję skorzystać z wypożyczalni. Dowiesz się czy Ci (Wam) odpowiada kamperowanie i jaki typ samochodu najbardziej by pasował. |
tak też właśnie uczyniłem i stąd moja decyzja
podajcie proszę kilka przykładów ew.konfiguracji takiego kampera ,przy czym istotnym dla mnie jest fakt czy z alkową czy bez , osobiście podobają mi się zintegrowane ,z panoramiczną szybą , choć czytałem że mocno się nagrzewają ..
interesuje mnie czy warto dodać pare centymetrów ( np.7,39) czy też sztywno się 3mać 7 m. ?
pojazd ma służyć rodzinie 2plus1
pozdrawiam
pp - 2007-09-06, 11:31
podstawowe pytanie: to ma byc pojazd nowy czy używany?
integral fajnie wyglada ale wg mnie fajniejsze są alkowy.
dla rodziny 2+1, 7 mertów to luksus ale kto bogatemu zabroni?
w długości chyba bardziej istotna granicą długoci jest 6 m, ze wzgledu na ceny przepraw promowych! Najbardziej w Norwegii gdzie tych przepraw jest naprawdę duzo! Oczywiście w grę wchodzą również inne przeprawy na iine różne wyspy ale tam próg długości chyba częściej jest na 8 m!
jeżeli masz mozliwości to poprostu ogladaj i wybierz to co Ci sie podoba!!!
harlejowiec - 2007-09-06, 11:32
Miec tyle kasy na kampera co ma Pietrek to marzenie :-) Jednak gdy sie wczulem w jego sytuacje same schody :-( przychodzi mi do glowy duzo pytan: czy chcesz zmienic swoj dotychczasowy styl zycia i przeniesc sie do kampera na 8-10miesiecy w roku?czy chcesz korzystac tylko z kempingow wysokiej klasy ? czy tez wolisz malo znane miejsca czasem dzika przyroda gdzie nie ma pradu itp? Jaki bedzie sklad twojej zalogi podczas wypraw?I wiele innych pytan ktore musisz sobie zadac przed kupnem.Zgadzam sie z przedmowca ze potrzebny bedzie kompromis.Napewno cos wybierzesz czego z calego serca Ci zyczymy.Sami do swoich wojazy uzywamy "Zaczarowanej dorozki"(przyczepa Knaus+Mitsubischi Lancer jako kon )I tak rok 2007 10dni Wegry-Pusposkladany
6dni gory kolo N.Sacza 14dni Bieszczady i to bedzie chyba wszystko.Podsumowujac rok 2007 jak narazie nie wskazuje na zamiane "Zaczarowanej dorozki" na kampera o ktorym marze dzien i noc
pp - 2007-09-06, 11:42
nasze wypozyczalnie oferuja kilkanascie typów kamperów do wypozyczenia! może wypozyczac po kolei na kilka dni coraz to inny i tak sie przekonać! co potrzeba i czego brakuje tez lepiej wychodzi w trakcie uzytkowania!
pietrek - 2007-09-06, 11:53
harlejowiec napisał/a: | Miec tyle kasy na kampera co ma Pietrek to marzenie :-) Jednak gdy sie wczulem w jego sytuacje same schody :-( przychodzi mi do glowy duzo pytan: czy chcesz zmienic swoj dotychczasowy styl zycia i przeniesc sie do kampera na 8-10miesiecy w roku?czy chcesz korzystac tylko z kempingow wysokiej klasy ? czy tez wolisz malo znane miejsca czasem dzika przyroda gdzie nie ma pradu itp? Jaki bedzie sklad twojej zalogi podczas wypraw?I wiele innych pytan ktore musisz sobie zadac przed kupnem.Zgadzam sie z przedmowca ze potrzebny bedzie kompromis.Napewno cos wybierzesz czego z calego serca Ci zyczymy.Sami do swoich wojazy uzywamy "Zaczarowanej dorozki"(przyczepa Knaus+Mitsubischi Lancer jako kon )I tak rok 2007 10dni Wegry-Pusposkladany
6dni gory kolo N.Sacza 14dni Bieszczady i to bedzie chyba wszystko.Podsumowujac rok 2007 jak narazie nie wskazuje na zamiane "Zaczarowanej dorozki" na kampera o ktorym marze dzien i noc |
tak się jakoś w życiu ułożyło że mam mnóstwo czasu (w koncu) i trochę pieniędzy :-D
po wielu latach ciężkiej pracy i absolutnie żadnego urlopu chyba się to należy mnie i mojej rodzinie a że jesteśmy ludżmi jeszcze młodymi (40) to czas na podróże jak znalazł :-D
nie lubię jezdzić po hotelach,stąd pomysł na karawaning, z resztą jako dzieciaki jezdziliśmy jak cyganie z przyczepami po całym kraju i nie tylko :-)
zakup karawana jest rzeczą b.poważną i odpowiedzialną więc wymaga wielu przemyśleń
i właściwego podejścia do tematu ,dlatego moje pytanie ;-)
ps. mamy zamiar korzystać z tej przyjemności zarówno latem jak i zimą ( o wypadach łikendowych wiosną i jesienią nie wspomnę :-D )
pp - 2007-09-06, 12:02
to tylko pogratulować! nie wszyscy maja tak dobrze!
też bym tak kiedys chciał! :-)
eeik - 2007-09-06, 12:08
Ja bym też chciała , tak tylko pomarzyć.
Ale cieszę się, że ktoś realizuje swoje marzenia.
Zazdroszczę pozytywnie, tego czasu już wolnego ( bo kampióra już mamy .)
I pochwal nam się co wybrałeś.
Ja bym też przetestowała wynajmują na weekendy.
Wypożycz alkowę, półintegrala i integrala z róznymi układami wnętrz.
Wtedy zdecyduj.
Zresztą to forum zawiera mnóstwo informacji i sugestii co kto chciałby mieć w kamperze, więc tylko poskładac do kupy i kamper jak marzenie.
Z tymi funduszami nie powinno być problemu.
paf - 2007-09-06, 12:21
pietrek, poza tym wydaje mi się że coś bardzo dobrego kupisz już za połowę planowanej kwoty - w górę może być tylko lepiej
IMO niepotrzebną stratą pieniędzy jest przepłacanie za bardzo "markowe marki" kamperów
gdy nieco tańsza (zaznaczam że jako "tańsza" w tym przypadku rozumiem 40-50keuro) marka zaoferuje ci i tak bardzo dobry poziom i serwis - powodzenia czytaj pytaj i szukaj a potem się spotkamy i obejrzymy
wracając do tematu to zadaj sobie pytanie czy planujesz wozić jakiegoś quada czy motorek - wtedy duży bagażnik w środku jest rewelacyjnym rozwiązaniem, łazienka z osobnym prysznicem też niezły pomysł, mocny silnik - 130KM wzwyż IMO wysokoprężny z turbo (kochany moment obrotowy)
na pewno jako dodatkowe wyposażenie - jeśli nie ma w standardzie ofkorzz - i nie chcesz potem dłubać sam to - anteny, TV, nagłośnienie, solary, skoro dla 2+1 to taki układ aby było luźno od razu bez przestawiania i kombinowania, KLIMA!!! najlepiej kabinowa i "całobudowa", tapicerka bardziej praktyczna niż efektowna - tam trzeba żyć w drodze a nie patrzeć czy się nie pobrudzi
zwróć uwagę na funkcjonalność deski rozdzielczej, schowki musi ich być dużo - więcej niż mniej
tyle przychodzi mi na myśl teraz - powodzenia
pp - 2007-09-06, 12:34
paf wie co mówi!
paf - 2007-09-06, 12:40
pp napisał/a: | paf wie co mówi! |
a jak - też wróciłem z targów w Dusseldorfie, tydzień temu kupiłem kampera (SamiWiecieDlaKogo ;-) ) no i pooglądałem sztuki po 70-90 i jakoś nie ma szału w porównaniu do 40-50
IMHO, zaznaczam
pietrek - 2007-09-06, 12:42
no to mam mętlik w głowie
ps. im więcej tego oglądam tym gorzej ;-)
dzięki za sugestie, czekam na następne ..
na marginesie dodam - nie ma czego zazdrościć, całe życie żal było mi kupić cokolwiek bo wszystko szło w firmę (teraz firmy już ni ma ) :cry:
nadszedł w koncu ten czas kiedy coś od życia się należy,nie ? ;-)
paf - 2007-09-06, 12:48
pietrek, pamiętaj też że tutaj znajdziesz rady bardzo jednak zdróżnicowanej braci kamperowej tak osobowo jak i sprzętowo - dlatego testuj wypożyczaj - jedź ze znajomymi - wpadaj na zloty, spoty kamperowców bo nikt tak dobrze nie odpowie sobie jak ty sam
pietrek - 2007-09-06, 13:06
paf napisał/a: | pietrek, pamiętaj też że tutaj znajdziesz rady bardzo jednak zdróżnicowanej braci kamperowej tak osobowo jak i sprzętowo - dlatego testuj wypożyczaj - jedź ze znajomymi - wpadaj na zloty, spoty kamperowców bo nikt tak dobrze nie odpowie sobie jak ty sam |
oczywiście że nikt za mnie nie kupi,muszę zrobić to sam bo gusta są różne,jednak warto zaczerpnąć opinii doświadczonych już posiadaczy ;-)
ps. wybieram się na zlot do jeleniej góry w najbliższą niedzielę ,popatrzę ,powęszę ,popytam..
pp - 2007-09-06, 16:06
noooooo peeeeewnie!!
pietrek - 2007-09-06, 16:20
rapido
co o tym myślicie ?
model 997m
www.rapido.fr
eler1 - 2007-09-06, 16:29
nic dodać nic odjąć po prostu piękny i te 3.0 V6
pp - 2007-09-06, 16:37
bajerek!!! ile za to krzyczą?
pietrek - 2007-09-06, 21:34
pp napisał/a: | bajerek!!! ile za to krzyczą? |
a krzyczą,krzyczą i to nawet wiela ...
ps. ale czy to aż tak ważne kiedy chce się realizować swoje marzenia ? ;-)
pp - 2007-09-06, 21:45
ciekawy byłem jak to sie ma do hymerów!
janusz - 2007-09-06, 21:54
Jest Tutaj
No ładna bryczka i zawsze to Mercedes.
pp - 2007-09-06, 21:57
cena ciekawsza dużo niż hymera!
u niemca za te pieniądze to golas!
pietrek - 2007-09-06, 22:02
pp napisał/a: | cena ciekawsza dużo niż hymera!
u niemca za te pieniądze to golas! |
te już raczej mają wsio ;-
ps. kaska okrutna ale za to jaki bajer
ktoś może ma lepsze propozycje ?
pp - 2007-09-06, 22:10
pewnie! wejdź na strony zza oceanu!
pp - 2007-09-06, 22:18
np tu:http:
www.winnebagoind.com
pietrek - 2007-09-06, 23:15
uuu..
można rzeczywiście kota dostać
pp - 2007-09-07, 08:08
pomyśl, pomyśl! drogie ale jakie bajery mają!
pietrek - 2007-09-07, 10:08
pp napisał/a: | pomyśl, pomyśl! drogie ale jakie bajery mają! |
ciężkie, wielkie, mało praktyczne w naszych warunkach..
piękne są nie powiem, a i cena w porównaniu z europejskimi nawet zachęcająca :-D
ps. jednak skupię się na bardziej realnych kamperach europejskich ;-)
( oglądanie tych chamerykańckich to jak oglądanie pięknych kobiet )
pp - 2007-09-07, 10:15
ten: www.winnebagoind.com/products/winnebago/view/
nie jest cięzki a piekny, no i na mercedesie!
cena ciut powyzej 120 tyś $
pietrek - 2007-09-07, 10:29
najbardziej to mnie się podoba ta lodówka zew.na napoje :-D
ps. waży pow.3,5t , kosztuje 120k zielonych ,do tego dochodzi cło unijne i podatek oraz koszty frachtu :-?
suma-sumarum wyjdzie ponad 400tys. a za te pieniądze można tutaj wiele ;-)
pp - 2007-09-07, 10:36
no mozna ale amerykaniec to jest dopiero bajer!
pietrek - 2007-09-07, 10:44
pp napisał/a: | no mozna ale amerykaniec to jest dopiero bajer! |
bezapelacyjnie :-D
pp - 2007-09-07, 10:47
no to pomyśl!!!
pietrek - 2007-09-07, 11:40
http://www.mobile.de/SIDv...11111267432758&
eeik - 2007-09-07, 11:58
pietrek napisał/a: | http://www.mobile.de/SIDv...11111267432758& |
Wszystko ma cudne oprócz tego dzielonego łóżka.
pietrek - 2007-09-07, 12:17
eeik napisał/a: | pietrek napisał/a: | http://www.mobile.de/SIDv...11111267432758& |
Wszystko ma cudne oprócz tego dzielonego łóżka. |
degustimus non discutante est
ps. widzisz,akurat takie rozwiązanie nam odpowiada ;-)
poza tym automat i silnik v6 z niezłym momentem
pp - 2007-09-07, 12:21
no i tylko na dwie osoby!
pietrek - 2007-09-07, 12:33
pp napisał/a: | no i tylko na dwie osoby! |
no to w sam raz ,żona z dzieckiem w kamperze a ja z psem w namiocie obok :-)
eeik - 2007-09-07, 13:20
pietrek napisał/a: | degustimus non discutante est |
Nic dodać - nic ująć
pp - 2007-09-07, 14:52
Cytat: | no to w sam raz ,żona z dzieckiem w kamperze a ja z psem w namiocie obok :-) |
jak napisała Eeik: nic dodać nic ująć!
Karol - 2007-09-08, 14:12
My jeździmy od tego roku też amerykańcem. Fakt niezaprzeczalny, że wygoda, ale... I to ale jest najgorsze. Nie wszędzie można wjechać, bo 10 m, to na europejskie (jak się okazało nie tylko Polskie) kempingi stanowczo za dużo. Opłaty teź dużo większe. Mimo jednak tych niedogodności coś się zawsze znajdzie- najczęściej na dziko. A amerykańcem na dziko nie ma strachu. Agregat, klima, duży zbiornik na wodę, duża lodówa. Tak, że w zasadzie nie ma co narzekać. Do zwiedzania jednak musi być skuter ( musimy kupić), bo pozwiedzać nie można wszędzie -zakazy powyżej 3,5 t.
lechista - 2007-09-08, 15:07
WITAM
powidz cos wiecej na temat twojego cacka disel czy benzyna, sprowadzales sam , czy kupiles w Polsce. Wyposazenie .
Moze wpadlbys na zlot CCP do Sciborza nad jeziorem Otmuchoskim 21-23 09 mozna bybylo
obejzyc na wlasne oczy.
pozdrowienia
Jacek M - 2007-09-08, 17:48
Cześć pietrek
Zdecydowanie najważniejsze kwestie to dokładne przemyślenie do czego Ci będzie służył kamper.
Czy długie wielomiesięczne wyjazdy? (wtedy model "ameryka" z pralką automatyczną dużą kuchnią - blat, łazienką i lodówką, agregatem itp) czy na krótsze wypady?
Wtedy warto przemyśleć cel i sposób zwiedzania. Jeśli miasta - czy lubicie wjeżdżać do centrum czy nie? jeśli tak - to wygodnie jest mieć auto do 3,5 tony. Żeby bez kłopotu parkować na wszystkich parkingach w centrach miast, wygodnie jest, żeby auto było krotsze (do ok. 6m). Przy krótszym - alkowa pomaga uzyskać dodatkową powierzchnię na składzik lub sypialnię. Przy dłuższym i założeniu, że zatrzymujemy się poza centrum - warto pomyśleć o wygodnym bagażniku na rowery/skutery/albo i jakieś 4 kołowe toczydło.
Co do wnętrza - teraz będzie o moich upodobaniach - bardzo lubię wygodne stoły, takie, żeby prosto siedzieć przy jedzeniu, pisaniu, bierkach czy laptopie. Doskonale mi się sprawdza urządzenie pod dziwną nazwą "dinette" czyli stolik + dwie ławeczki. Dodatkowa ławeczka vis a vis - daje zarówno dobrą komunkację, wygodny stolik dla 4 osób jak i miejsce biesiad nawet na 7 sztuk wyrośniętych lub odpowiednio więcej niepełnowymiarowych. Patenty "stołowe" pokazane w linkach są dla mnie mniej przekonujące.
No i schowki. Ilość, dostępność z zewnątrz/wewnątrz. Rozmieszczenie zbiorników i innych urzadzeń - są patenty lepsze i gorsze - zabierające mniej lub więcej miejsca.
Dorzucam Ci takie adresy dwóch forów zza wody, bo uważam, że ten naród ma dużo większe doświadczenie w kamperyzmie niż my.
http://www.rvforum.net/SMF_forum/index.php
http://www.rvtravel.com/r...86f38ca0dc34fce
Pozdrawiam
Jacek M.
Dorota i Robert - 2007-09-09, 23:09
Mamy nowego Hymera i calkiem niezle rozeznanie.
Nasz wybor-3500kg- nie obowiazuja nas przepisy dla ciezarowek np. zakaz wyprzedzania, przez Austrie wystarczy vigeta. B. wazne-ciezar calkowity samochodu plus to co masz dodatkowo np. markiza, klima, agregat, drugi akumulator ..... nie moze przekraczac 3500kg( nie zapomnij o dziecku, piwie, nartach.....).Przy zimowym kamperowaniu potrzebuje podwojna podloge, gdzie sa oba zbiorniki na wode. Ogrzewanych zbiornikow osobiscie nie polecam- za duze zuzycie gazu, a dodatkowa butla to znowu dodatkowy ciezar.Jezdzimy modelem zintergowanym i bardzo nam odpowiada. W lipcu odwiedzilismy Kroacje i Albanie i nie nagrzewal sie specjalnie, moze nie zwrocilam uwagi bo mamy klimatyzacje.Dla mnie wazne jast wygodne i stale lozko, moj maz chcial garaz, syn TV, pies zgadza sie na wszystko byle by z nami. Spelnilismy swoje marzenia i Wam to tez zycze.
Dorota
pietrek - 2007-09-10, 10:34
Dorota i Robert napisał/a: | Mamy nowego Hymera i calkiem niezle rozeznanie.
Nasz wybor-3500kg- nie obowiazuja nas przepisy dla ciezarowek np. zakaz wyprzedzania, przez Austrie wystarczy vigeta. B. wazne-ciezar calkowity samochodu plus to co masz dodatkowo np. markiza, klima, agregat, drugi akumulator ..... nie moze przekraczac 3500kg( nie zapomnij o dziecku, piwie, nartach.....).Przy zimowym kamperowaniu potrzebuje podwojna podloge, gdzie sa oba zbiorniki na wode. Ogrzewanych zbiornikow osobiscie nie polecam- za duze zuzycie gazu, a dodatkowa butla to znowu dodatkowy ciezar.Jezdzimy modelem zintergowanym i bardzo nam odpowiada. W lipcu odwiedzilismy Kroacje i Albanie i nie nagrzewal sie specjalnie, moze nie zwrocilam uwagi bo mamy klimatyzacje.Dla mnie wazne jast wygodne i stale lozko, moj maz chcial garaz, syn TV, pies zgadza sie na wszystko byle by z nami. Spelnilismy swoje marzenia i Wam to tez zycze.
Dorota |
a jaki model macie ?
pietrek - 2007-09-10, 10:42
Jacek M napisał/a: | Cześć pietrek
Zdecydowanie najważniejsze kwestie to dokładne przemyślenie do czego Ci będzie służył kamper.
Czy długie wielomiesięczne wyjazdy? (wtedy model "ameryka" z pralką automatyczną dużą kuchnią - blat, łazienką i lodówką, agregatem itp) czy na krótsze wypady?
Wtedy warto przemyśleć cel i sposób zwiedzania. Jeśli miasta - czy lubicie wjeżdżać do centrum czy nie? jeśli tak - to wygodnie jest mieć auto do 3,5 tony. Żeby bez kłopotu parkować na wszystkich parkingach w centrach miast, wygodnie jest, żeby auto było krotsze (do ok. 6m). Przy krótszym - alkowa pomaga uzyskać dodatkową powierzchnię na składzik lub sypialnię. Przy dłuższym i założeniu, że zatrzymujemy się poza centrum - warto pomyśleć o wygodnym bagażniku na rowery/skutery/albo i jakieś 4 kołowe toczydło.
Co do wnętrza - teraz będzie o moich upodobaniach - bardzo lubię wygodne stoły, takie, żeby prosto siedzieć przy jedzeniu, pisaniu, bierkach czy laptopie. Doskonale mi się sprawdza urządzenie pod dziwną nazwą "dinette" czyli stolik + dwie ławeczki. Dodatkowa ławeczka vis a vis - daje zarówno dobrą komunkację, wygodny stolik dla 4 osób jak i miejsce biesiad nawet na 7 sztuk wyrośniętych lub odpowiednio więcej niepełnowymiarowych. Patenty "stołowe" pokazane w linkach są dla mnie mniej przekonujące.
No i schowki. Ilość, dostępność z zewnątrz/wewnątrz. Rozmieszczenie zbiorników i innych urzadzeń - są patenty lepsze i gorsze - zabierające mniej lub więcej miejsca.
Dorzucam Ci takie adresy dwóch forów zza wody, bo uważam, że ten naród ma dużo większe doświadczenie w kamperyzmie niż my.
http://www.rvforum.net/SMF_forum/index.php
http://www.rvtravel.com/r...86f38ca0dc34fce
Pozdrawiam
Jacek M. |
na pewno nie długie,wielomiesięczne wyjazdy, ale te kilkutygodniowe zarówno latem jak i zimą ,
nie może to być duży kamper ze względu na zakazy max. te 3.5 t i 7 m ),ponadto chciałbym silnik co najmniej 150 km i najlepiej automat :-D
sypialnię zamykaną ,wc i prysznic odzielne, łóżko albo alkowa albo rozkładane w zintegrowanym, oczywiście b.dobre ogrzewanie i klimę , porządny stolik i kanapę i w ogóle miłe i przytulne wnętrze ;-)
czy to aż tak wiele ?
Dorota i Robert - 2007-09-10, 22:30
B 514 SL Gold Edition ,Fiat Dukato, 6,6m.
wymagania masz prawidlowe i wcale nie za duzo, mam nadzieje, ze nasze zlotko sprawdzi sie zima- stoimy przewaznie na 2 tys. m na zwyklym parkingu. Do tej pory byla gwiazda i automat (James Cook) i bylo O.K. Hymer na Mercedesie kosztuje ok. 10000 Euro wiecej.Rapido proponuje b. podobne wersje taniej.
pozdrowienia
Dorota
Karol - 2007-09-12, 06:34
Lechista, sorki że tak późno odpowiadam. Nasz "kamperek" to 6,5 diesel. Agregat na gaz. Ciekawie jest zawsze na stacjach paliw jak tankuję diesel+ gaz (butla 120 l) - Pan się nie pomylił? itp.
Sprowadziłem z Anglii, tam jak się okazało samochodów z kierownicą po słusznej stronie bez liku, a koszty niebotycznie niższe niż sprowadzenie ze Stanów. Nie wiem, czy uda mi się wyskoczyć do Sciborza, bo planujemy jeszcze we wrześniu wyskoczyć na parę dni na południe europy, ale napiszę bliżej 20-tego. Mieszkamy blisko j. Otmuchowskiego ok. 40 km, więc jeżeli będziemy w kraju to na pewno się zjawimy.
Pozdrawiam Karol
pietrek - 2007-09-12, 13:28
Dorota i Robert napisał/a: | B 514 SL Gold Edition ,Fiat Dukato, 6,6m.
wymagania masz prawidlowe i wcale nie za duzo, mam nadzieje, ze nasze zlotko sprawdzi sie zima- stoimy przewaznie na 2 tys. m na zwyklym parkingu. Do tej pory byla gwiazda i automat (James Cook) i bylo O.K. Hymer na Mercedesie kosztuje ok. 10000 Euro wiecej.Rapido proponuje b. podobne wersje taniej.
pozdrowienia
Dorota |
to gratki ,
ps. a gdzie kupowaliście kampera ,u nas w kraju czy za granicą ?
Dorota i Robert - 2007-09-12, 22:43
W Niemczech. JC zrobil sie za maly i potrzebowal troche inwestycji. Dostalismy za niego dobre pieniadze. Brakuje mi teraz automatu, ale trudno miec wszystko, pocieszam sie tempomatem i bardzo wygodnym lozkiem. Gold Edition byl tylko mozliwy w jednym wydaniu.
Dorota
P.S. 75000 lacznie z markiza, popierami samochodu- uprzedzajac Twoje pytanie.
pietrek - 2007-09-17, 10:39
Dorota i Robert napisał/a: | W Niemczech. JC zrobil sie za maly i potrzebowal troche inwestycji. Dostalismy za niego dobre pieniadze. Brakuje mi teraz automatu, ale trudno miec wszystko, pocieszam sie tempomatem i bardzo wygodnym lozkiem. Gold Edition byl tylko mozliwy w jednym wydaniu.
Dorota
P.S. 75000 lacznie z markiza, popierami samochodu- uprzedzajac Twoje pytanie. |
wklejcie z łaski swojej pare fotek to się podelektujemy ;-)
ps. a jeśli podacie bardziej szczegółowe inf.dot.zakupu to będę zobowiązany :-D
pozdrawiam
Dorota i Robert - 2007-09-19, 22:33
www.tostmann.com
31228 Peine, jest mozliwosc rozmowy po polsku.Targu dobilismy w Hanoverze na targach w lutym tego roku. Czesciowo finansujemy przez bank, co na b. korzystny procent zalatwial
Lutz Tostmann. Zdjecia sprobuje wsadzic jutro - potrzebuje pomocy potomkow.
Dorota
pietrek - 2007-09-21, 09:26
Dorota i Robert napisał/a: | www.tostmann.com
31228 Peine, jest mozliwosc rozmowy po polsku.Targu dobilismy w Hanoverze na targach w lutym tego roku. Czesciowo finansujemy przez bank, co na b. korzystny procent zalatwial
Lutz Tostmann. Zdjecia sprobuje wsadzic jutro - potrzebuje pomocy potomkow.
Dorota |
z tego co rozumiem,kamper zarejestrowany jest w Niemczech..
ps. czekam na zdjęcia ;-)
Dorota i Robert - 2007-09-28, 14:54
pare fotek
lechista - 2007-09-28, 15:33
Witam
DOROTA ROBERT to ten Camper stoi wi za wi firmy Uffmann Bielefeld-Brake.
pozdrowienia
z Bad Salzuflen
Dorota i Robert - 2007-09-29, 09:31
Witam Sasiedzie
W srode jednoczymy sie na grzybach. Masz, macie ochote ?
D.i R.
lechista - 2007-09-29, 14:06
Witam
podajcie mozem wiecej szczegulow gdzie, co, i jak
Dorota i Robert - 2007-09-30, 19:29
czesc
Aabachtal Talsperre miedzy Bad Wünnenberg i Brilon, na prawde zbieramy tam grzyby,
jezdzimy tam czesto na weekendy, tym razem dopiero rano 3.10 z powodu pracy.
Jestesmy na tamie na dolnym parkingu ok. 9.00.
Popatrzylam na profil, rocznik ten sam, zreszta znajac nasz WM mogles sie domyslec.
Swiat jest maly, zapraszam na obiad z zebranych grzybow. Bedzie nam milo.
D.i R.
pjotreg - 2007-11-01, 17:05
witam pietrek! tu pjotreg! ;-)
jesli nadal interesuje ci zakup domu na kolnach polecam to:
http://londonbus4sale.com...tid=2&Itemid=26
jedyne 33400 euro. ale do tego potrza chyba kat.d
pozdrawiam i gratuluje mozliwosci!
peace!
|
|