Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Mapy, e-mapy, przewodniki foldery - Nawigacja iGO Primo - czy ktoś używa?

cirrustravel - 2014-11-02, 11:24
Temat postu: Nawigacja iGO Primo - czy ktoś używa?
Witam,
szukam obecnie nawigacji do kampera. Do tej pory wystarczał Garmin z dożywotnimi aktualizacjami map do samochodów osobowych.
Teraz myślę nad nawigacją, w której można wprowadzić wymiary i masę auta.
Nawigacja Garmin Camper 760LMT-D to koszt 1400zł :(

Znalazłem taką propozycję: http://allegro.pl/nawigac...4722410515.html
Co o tym sądzicie?
Sprawdzi się w kamperze?

Kilka lat temu używałem "osobowego" iGO i byłem zadowolony.

onionskin - 2014-11-02, 11:40

Od kilku lat używam iGO bo na zachodzie inne to jakieś nieporozumienie.
iGO dla ciężarowych to bełkot reklamowy.
Do każdego iGO wrzucasz pliki z ograniczeniami dla ciężarowych (pliki .ftr), wybierasz opcję dla ciężarowych i po sprawie.
Ja mam na telefonie.

A jak już za ok. 1500 to taką która pokaże czy dasz radę pod górkę :)
http://mobilenavigation.m...roller/Product/

Wojciechu - 2014-11-02, 11:50

Witaj Mariusz. Pół roku temu szukałem dobrej nawigacji - kupiłem Becker-a dla aut osobowych -1200zł. Na razie jestem zadowolony. Mocno sprawdzając nasz rynek doszedłem do wniosku, że jedynie GPS -y na Tiry są dobre. Niestety koszty to powyżej 2000 tys. zł. Nie znam pokazanego przez Ciebie sprzętu. Musisz z rozwagą podejść do tematu.
onionskin - 2014-11-02, 12:01

No właśnie- nie wiadomo jakie możliwości co do odblokowania systemu na przykład jeśli zablokowany do własnych przeróbek.
Pytaj może na http://www.my-navia.pl bo chyba tam najwięcej wiedzą o nawigacjach.

grzegorzalex - 2014-11-02, 12:06
Temat postu: Re: Nawigacja iGO Primo - czy ktoś używa?
cirrustravel napisał/a:
Witam,
szukam obecnie nawigacji do kampera. Do tej pory wystarczał Garmin z dożywotnimi aktualizacjami map do samochodów osobowych.
Teraz myślę nad nawigacją, w której można wprowadzić wymiary i masę auta.
Nawigacja Garmin Camper 760LMT-D to koszt 1400zł :(

Co o tym sądzicie?
Sprawdzi się w kamperze?

Kilka lat temu używałem "osobowego" iGO i byłem zadowolony.

Jeśli chodzi o IGO jest ok ale nie polecam tej nawigacji.

martini44 - 2014-11-02, 12:24

cirrustravel napisał/a:
Teraz myślę nad nawigacją, w której można wprowadzić wymiary i masę auta

zwykła AutoMapa ma tą funkcję ;)

cirrustravel - 2014-11-02, 12:37

martini44 napisał/a:
cirrustravel napisał/a:
Teraz myślę nad nawigacją, w której można wprowadzić wymiary i masę auta

zwykła AutoMapa ma tą funkcję ;)

Ale przy AM muszę co roku płacić za aktualizację.

grzegorz1969 napisał/a:

Jeśli chodzi o IGO jest ok ale nie polecam tej nawigacji.

Grzegorz, możesz coś innego polecić?

Fux - 2014-11-02, 12:40

cirrustravel napisał/a:

No i co z tego?
Skoro chcesz mieć, to płać.
A dlaczego chcesz mieć za free?

cirrustravel - 2014-11-02, 12:41

Fux napisał/a:
cirrustravel napisał/a:

No i co z tego?
Skoro chcesz mieć, to płać.
A dlaczego chcesz mieć za free?

Nie chcę mieć za free ;) dlatego kupiłem oryginalnego Garmina z wieczystą aktualizacją (4x w roku) i czegoś takiego szukam.
Poza tym jeździłem ostatnio z włączonymi dwoma nawigacjami: AM i Garmin. I Garmin lepiej nawigował :) Zdecydowanie AM nie chcę, dlatego pytam o iGO.

grzegorzalex - 2014-11-02, 12:45

Garmin jest ok jeszcze bym rozważył firmę TOMTOM też używałem jest dobra.
cirrustravel - 2014-11-02, 12:47

grzegorz1969 napisał/a:
Garmin jest ok jeszcze bym rozważył firmę TOMTOM też używałem jest dobra.

Dzięki Grzegorz. Ja też mam najwięcej plusów przy Garminie, ale różnica między Garminem a iGO jest ogromna. Piszą, że aktualizacja map przy iGO też jest dożywotnia, lecz nie wiem, czy tak samo rozwiązana jak w Garminie, czy inaczej?

grzegorzalex - 2014-11-02, 12:51

IGO jest bardzo dokładne, ale jak aktualizacje tam się przeprowadza, to nie wiem.
onionskin - 2014-11-02, 13:01

Może niejasno napisałem w pierwszym poście: funkcja ciężarowa w iGO jest bardzo dobra.
Miałem na myśli pisząc o bełkocie reklamowym- iż nie jest potrzebna wersja specjalnie dla ciężarowych- bo w każdym iGO to działa jeśli są odpowiednie pliki (ograniczeń i POI).

A mapy/pliki skąd? Noooo z netu :mrgreen:

grzegorzalex - 2014-11-02, 13:52

Z tego co doczytałem, to aktualizacja IGO odbywa się na zasadzie kopiuj wklej
salut - 2014-11-02, 14:00

IGO ma jeszcze taką przewage, że można tam wgrac mapy dostawców lokalnych. A te są bardzo dokładne i dostepne dla wszystkich krajów.
:spoko :spoko

JaWa - 2014-11-02, 14:01

Ja bym wziął pod uwagę taką nawigację.

LINK

Fux - 2014-11-02, 14:05

salut napisał/a:
IGO ma jeszcze taką przewage, że można tam wgrac mapy dostawców lokalnych. A te są bardzo dokładne i dostepne dla wszystkich krajów.

Garmin również, tylko większość wykupił.

grzegorzalex - 2014-11-02, 14:05

Najlepsze nawigacje to takie, które łącza się z internetem i na bieżąco informują o sytuacji na drodze. Wiadomo, że koszty internetu za granicą są spore, wiec po powrocie mógł by nas rachunek lekko szokować.
Fux - 2014-11-02, 14:08

A Ty myślisz, że one sa dokładne???

:lol: :lol: :lol:

Koło mnie drogi od kilku miesięcy nie ma, a np. stadionu w Krakowie od kliku lat również, więc....
:-P

grzegorzalex - 2014-11-02, 14:15

Fux napisał/a:
A Ty myślisz, że one sa dokładne???

:lol: :lol: :lol:

Koło mnie drogi od kilku miesięcy nie ma, a np. stadionu w Krakowie od kliku lat również, więc....
:-P

Masz racje każda mapa ma jakieś wady i nie można ufać w 100%, ze dobrze prowadzi.

onionskin - 2014-11-02, 15:34

grzegorz1969 napisał/a:
Najlepsze nawigacje to takie, które łącza się z internetem i na bieżąco informują o sytuacji na drodze. Wiadomo, że koszty internetu za granicą są spore, wiec po powrocie mógł by nas rachunek lekko szokować.

Nie wiem jak inne- ale iGO na ściągnięcie zdarzeń od Dolomitów do Świecka (prawie 1000 zdarzeń i ich opisów) to 6,8kB.
Ingerując w plik konfiguracyjny (sys.txt) mogę ustalić co jaki czas ma ściągać zdarzenia i z jakiej odległości od miejsca gdzie jestem.
Na tej trasie zużyło mi tyle- że nawet nie zwróciłem na to uwagi w rachunku.

Bronek - 2014-11-02, 15:57

W UE nie ma sprawy..
Ale ......p. podopbnie to mapy on line ... z.HERE DRIVE pociagneło w sumie ok 12 MB ( to wielkość średniej klasy zdjęcia. ) przez przejazd w obie strony Serbia- Macedonia i na abarot...
OK 1400 zl NETTO .
:(

PLUS łaskawie odstapil od egzekucji , ale ja tam mam trochę telefonów i Iplusy itd.... Nie wnikali łaskawie odpuścili .
W UE nie ma sie co bać to naprawdę niewielkie pieniądze za komfort

onionskin - 2014-11-02, 16:11
Temat postu: Re: Nawigacja iGO Primo - czy ktoś używa?
cirrustravel napisał/a:
................
Co o tym sądzicie?
Sprawdzi się w kamperze?
......................

Funkcji TMC z tego co widzę w opisie to nie ma, trzeba by dopytać?
Nie wyobrażam sobie dzisiaj navi bez tej funkcji.
Od przyszłego roku roaming bodaj znika z EU?

Bronek napisał/a:
.............to mapy on line ... z.HERE DRIVE pociagneło...........

A to zmienia postać rzeczy :)

grzegorzalex - 2014-11-02, 16:19

Roaming znika ale chyba od 2016
Bronek - 2014-11-02, 16:23

onionskin napisał/a:
Bronek napisał/a:
.............to mapy on line ... z.HERE DRIVE pociagneło...........

A to zmienia postać rzeczy :)

Aczkolwiek ściagniete byly wszystkie w domu , zablokowane aktualizacje ... itd . Do końca nie wiadomo.. Ciemna sprawa . Nienawidze smarfonów .

W UE spokojnie dane na poziomie normalnym a tylko wjazd do Macedoni i Serbi od razu skoki tak jakby po zalogowaniu sie do ichniej sieci ktoś recznie podkręcał ...

Dlatego nie wchodząc w szczegóły warto wyłączać telefon , lub zostawić tylko GSM bez transmisji danych . itd.

volvex - 2014-11-02, 20:13

Osobiście używam map IGO od wielu lat. Po pierwsze są intuicyjne nie wymagają znajomości obsługi /jak np. automapa wyszukiwanie pkt, gps bajer dla osób które ją widzą pierwszy raz/. Są bardzo dokładne. funkcja ciężarowa ma pewne ograniczenia gdyż od momentu jej ustawienia traktuje pojazd jako ciężarowy z zakazem wjazdu w wiele miejsc, powoduje to znaczne zwiększenie długości trasy. Ćwiczyłem automapę - nieporozumienie zwłaszcza gdy nie ma się aktualizacji w Grecji zawsze usiłuje mnie wprowadzić na bramki od czasu zakończenia aktualizacji. W Portugalii wprowadziła mnie w taką uliczkę na głównej drodze międzymiastowej,że jak sobie przypomnę o tym przejeździe robi mi się ciepło cudem nawróciłem na prywatnym terenie. Polecam IGO z każdej strony. Za granicami kraju pokazywała parkingi camperowe /Francja,Hiszpania/
Bronek - 2014-11-02, 20:25

Automapa nie sprawdza sie Grecji bo niestety wymaga znajomośći alfabetu greckiego.

Niemniej jednak jako uzytkownik od jej początków , powiem tak . Jest i tak teraz bardziej przystepna. Trzeba sobie ustawic parametry i to najlepeij przy pomocy kogos kto juz z niej świadomie !!!! korzysta.
Do sporadycznych zasostowań fakt zbyt skomplikowana.
Wyprowadza w pole jak jej pozwolisz . Po jej kikutygodniowym użytkowaniu trudno sie przestawić . Inne wydaja za proste .
W Polsce jest najlepsza ale juz chyba niedlugo.
Oczywiście to moje zdanie .
I zastanawiam sie nad przdłużeniem licencji wygasla 10.10.14r.
na legalu jest OK.
Przyzwyczajenie tez robi swoje .

volvex - 2014-11-02, 20:52

W całości się z Tobą zgadzam na legalu widziała omijanie bramek dziwnie pół roku po robi wszystko żeby na nie wjechać czyżby algorytm się zmienił?. Przedłużanie licencji przy tych stawkach to chyba kpina. Jako użytkownik powiem tak udało mi się pojechać do Grecji za pierwszym razem i z niej wrócić nie opanowawszy wejścia w tryb ustawiania punktu GPS. Konsultacja po powrocie z Wujkiem Google otworzyła mi oczy. Jako automatyk projektant maszyn nie wpadłbym na tak chore rozwiązanie /zmiana trybu prostego na zaawansowany/ życzę powodzenia użytkownikom za pierwszym podejściem bo dużo szczęścia będzie potrzebne. A zmieniając trochę tą ponurą aurę nad automapą to może Sygic jest jakimś rozwiązaniem właśnie go zainstalowałem i przeglądam mapy dość odległych krajów. Sygic jak na razie jedyny który znalazłem oferuje kraje po za europejskie.
Bronek - 2014-11-02, 20:56

Automapa ma bogate wsparcie spłecznośc fora itd.

Obecnie codziennie jeżdżę na Yanosiku. i git

onionskin - 2014-11-02, 21:07

volvex napisał/a:
............Za granicami kraju pokazywała parkingi camperowe /Francja,Hiszpania/

iGO ma kempingi jako własne POI, ale można też umieścić w iGO/content/userdata/poi
pliki KML np. z http://www.archiescampings.eu/
Można zresztą tam dodawać i inne POI- np. stacje LPG z http://www.mylpg.eu/
Jako że mapy google nie zadawala mnie (ze względu na brak wyboru map dokładniejszych od jego)to swoje punkty POI tworzę na http://www.gpsies.com

toscaner - 2014-11-02, 21:12

Też właśnie rozważam dokupienie nawigacji.

Aktualnie mam Automapę i to jest jedna wielka pomyłka. Czy po UK, czy Włoszech to po prostu masakra. 2x na 10 zaprowadzi pod adres czasami takimi objazdami, że szkoda gadać. Potrafi z autostrady kazać zjechać i po objechani kilku pętelek wjechać znowu. Na samą Polskę jest niezła.

Kolejna Navigon - miałem. Więcej mieć nie chcę.

Garmina używaliśmy tylko po Włoszech. Kompletne gówno. Wysyła w krzaki. Ale taki kraj.

O dziwo dobrze sprawdza się ....Nokia Maps (teraz inna nazwa). Ja mam na starej Nokii E-coś tam. Dobrze radzi sobie w toskańskiej "dżungli".

Ponoć TomTom jest rewelacyjny na Włochy, tak makarony gadają, ale kto by im wierzył. Na pewno sprawdza się w UK, bo kogo znam na nim tam jeździ. Kiepski na Polskę.

Igo nie używałem nigdy.

Zdaje się, że nie ma idealnej nawigacji na wszystkie kraje.

Teraz celuje w TomToma, albo coś na Androida. Doradźcie.
Na dawną Nokia Maps (Ovi, czy coś) już się ludzie pukają w dynki. Ale kto dziś używa Symbiana :)

Ostatecznie jestem z tych co wiedzą co to papierowe mapy. :-P

onionskin - 2014-11-02, 21:18

Ja właśnie po Włoszech kilka tysięcy zrobiłem i iGO mnie nie zawiódł- w przeciwieństwie do Sygica, po użyciu którego żona o mało zawału nie dostała :(

Zainstaluj może tymczasowo na telefonie i sprawdź jak ci się sprawdzi.

toscaner - 2014-11-02, 21:41

na szybko pytanie: IGO na jakim systemie śmiga? Win 6,5? Symbian? Android?
onionskin - 2014-11-02, 21:44

Na Windowsie i Androidzie.

Co do jakości iGO: chyba tak wiele firm montujących nawigacje wbudowane do aut nie może się mylić :)

https://www.nng.com/our-partners/

AndyS - 2014-11-03, 02:08

Jak najbardziej polecam iGO. W stanach przejechaliśmy 6 tyś mil mając 4 różne systemy nawigacji na pokładzie. Amerykańska wersja Garmina (dodawana do auta) była niezła ale tylko iGO nie popełniło żadnego błędu. Także w Europie sprawdzało się doskonale. W Polsce używamy raczej AutoMapy ale to już kwestia indywidualnego wyboru.
Fux - 2014-11-03, 06:56

Jako posiadacz Garmina, śledzę Wasze doświadczenia z uwagą.
koko - 2014-11-03, 09:26

IGO używam od lat wbijam opcję autobus i prowadzi doskonale bo pozwala na to co nie pozwala przy ciężarowym
Donat - 2014-11-03, 19:24

Ja również używam IGO. Do Albanii prowadziła idealnie, nie mam żadnych zastrzeżeń.
zbyszekwoj - 2014-11-03, 19:47

W Albanii automapa -0
Track222 - 2014-11-03, 20:05

zbyszekwoj napisał/a:
W Albanii automapa -0

Oj nie jest tak źle, byłem objechałem i nie krążyłem!!!

samotny wilk - 2014-11-03, 20:34

koko, A Ty jednak nie w Maroku ? :shock:
eMKa - 2014-11-03, 22:03

Czy jest iGO na androida ? (Europa) znalazłem tylko pojedyncze kraje.
Tak nawiasem
Używałem Garmina od zawsze, czasem były wpadki, ale ogólnie byłem zadowolony. Miałem też styczność z Sygnikiem, szału nie było, może przez kraj (Maroko). Praktycznie brak doświadczenia z innymi nawigacjami. Przymierzam się do “lepszego” tableta 7” i tam wgrywać np.iGO lub inne.
Awaryjnie używam wgranego fabrycznie na moim badziewaku (Overmax) Be-on-road i... jestem mile zaskoczony. Ma niezliczoną ilość “punktów pośrednich” , lub “w pobliżu” jest czytelna. Grafika taka sobie, ale do przyjęcia, czasem trudno znaleźć adres, wtedy łopatologicznie wyznaczam miejsce. I ciekawostka – Be-on-road jest za darmochę

inhalt - 2014-11-03, 22:10

W wakacje tak się złożyło, że jednocześnie używałem AutoMapy i Garmina na trasie: Polska-Niemcy-Austria-Słowenia-Chorwacja-Węgry-Słowacja-Polska. Ze dwa razy zahaczyłem też o Włochy. Spodziewałem się, że w Polsce AutoMapa sprawdzi się lepiej, ale za to w Europie to Garmin powinien być zdecydowanie górą. Okazało się, że tak nie było. Raz faktycznie AutoMapa w centrum Triestu zupełnie się pogubiła i Garmin ładnie mnie wyprowadził tu gdzie chciałem. Ale poza tym przypadkiem to Garmin przytłaczał ilością błędów, idiotycznych podpowiedzi "w maliny" i absurdem wybieranej drogi. Pierwszą wpadkę Garmin miał 600 m od mojego domu, gdzie kazał skręcić w drogę, która nie istnieje (musiałbym przeskoczyc przez rzeczkę po przejechaniu placu złomowca).
Z porównania tych dwóch to zdecydowanie polecam jednak AutoMapę.

zbyszekwoj - 2014-11-03, 22:41

[quote="inhalt"]Triestu zupełnie się pogubiła

Mnie pokazała 4 km nie w tą stronę, potem załapywała ale gubiła się w wysokiej zabudowie. Do Słoweni wyprowadziła mnie jakąś podrzędną drogą .Ile ten hołdek dostał jobów :box

BiG Team - 2014-11-03, 22:52

Od 2 lat jeżdżę jednocześnie na AM i iGO. AM często mi się gubi , a iGO prowadzi prawie bezbłędnie. W Polsce w zasadzie trasy obu mi się pokrywają. Za granicą IGO jest super, a AM do d... :spoko
toscaner - 2014-11-03, 23:47

Z tym gubieniem trasy to akurat nie do końca wina samego programu. Raczej rodzaju chipsetu. Są różne np. Sirf STAR 3, 4 a nawet 5, MTK.
Dodatkowo spotkałem się w necie z informacjami, że sieć LTE zakłóca pracę starszych chipsetów np. Sirf STAR 3.
Nie wiem jak Wy często zmieniacie urządzenia GPS, ale ja mam mając 3 różne z różnymi chipsetami i widzę różnicę. Jedna stara nawigacja z WinCE i AM 5-6 lat temu jakoś mniej się gubiła. Nokia E z jej mapami 5-6 lat temu znajdowała się natychmiast, dziś czasem czekam 20 minut. Ale... podłączając przez BT zewnętrzny GPS zdaje się na MTK łapie w 5-15 sekund i nigdy nie gubi. Czy to AM, czy Ovi, czy inny program. AM na laptopie z GPS po BT prowadzi z pełną siłą satelit. Sirf STAR na drugiej nadal szuka satelit.

Podsumowując zwróćcie również uwagę na to jaki chipset ma wbudowane dane urządzenie.
Mapa to mapa, daną drogę, rondo ma lub nie, ale co z tego jak chipset gówniany i ciągle "szukam sygnału GPS, jak znajdę to ci powiem" :haha:

Johny_Walker - 2014-11-04, 05:35

U mnie Garmin Nuvi stracił czułość, kiedy rejestrator wideo był włączony. Takie zakłócenia siał. Już miałem Garmina wyrzucić, kiedy kamera się zepsuła i nagle odzyskał sygnał.
onionskin - 2014-11-04, 09:47

Zasugeruję: w nawigacjach można zapisywać ślady GPS- ale nie spotkałem jeszcze aby ktoś w relacjach z podróży pochwalił się takowym.
A tak fajnie można pokazać później na mapie gdzie się dokładnie było :)

Bronek - 2014-11-04, 10:15

onionskin napisał/a:
w nawigacjach można zapisywać ślady

Mam 2 letnią BLOW i inne . miałem różne . Potrafi przyciąć i zamulić . Dlatego ja nie zapisuję- to powód .

toscaner - 2014-11-04, 10:33

AM też w końcu się wiesza i brak pamięci. Te ślady to chyba jak się do sklepu po bułki jedzie, to pamięci starczy, albo na obiad do rodziny. Na trasę kilkaset, nie mówiąc o np 1500 km AM się nie sprawdziła.
Bronek - 2014-11-04, 11:13

Lepiej klikać i dodawac POI jak ktoś lubi .
Dla mnie latanie z GPS i aparatem to pozbawienie siebie przyjemności oglądania i przeżywania . Kilka fotek to rozumiem.
Przesada . POI wystarczy .

Ale i tak jak dodam to potem nie chce mi sie opisywać .
Było minęło idziemy dalej .
Moja wersja .
Nie przepadam za wracaniem .... wole planować.

onionskin - 2014-11-04, 13:12

Nie miałem na myśli całych tysięcy do zapisania, chodziło mi o ciekawe miejsca- krótkie trasy.
Poza tym w fotkach również można zapisywać pozycje GPS (w nowszych aparatach i w telefonach z GPS)- na przyszłość: wrzucamy takową do odpowiedniego katalogu w iGO (swojego lub komuś "podarowujemy") i kulamy się po fotce jak po nitce do kłębka.

piotr.sto - 2014-11-04, 21:18

eMKa napisał/a:
Czy jest iGO na androida ? (Europa) znalazłem tylko pojedyncze kraje.

Podłączę się pod pytanie - gdzie kupić iGO Europa na androida?

onionskin - 2014-11-04, 21:56

iGO jako takie nie istnieje jako samodzielna aplikacja, wersje na telefony i tablety to lewe przeróbki z urządzeń wbudowanych.
Co prawda na google play jest do kupienia- ale nie wiem na jakiej zasadzie to robią, no i są to wersje okrojone do map na Turcję i Izrael.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nng.igoprimoisr.javaclient
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.basarsoft.igo.javaclient

Oczywiście na lewo można inne mapy z plikami licencji na inne kraje do nich dołączyć.
Czyli chcąc Europę to trzeba kupić urządzenie lub lewizna.

Fux - 2014-11-05, 07:15

https://itunes.apple.com/us/app/europe-igo-primo-app/id321933838?mt=8
eMKa - 2014-11-05, 08:59

Dzięki za namiary, ale wychodzi na to ze z programem iGO trzeba poczekać bo nie uzasadnione ekonomicznie, :?
całe urządzenie z programem (podobnym)

http://allegro.pl/nawigac...4677711225.html

http://allegro.pl/nawigac...4722410515.html

Fux - 2014-11-05, 09:01

Dla mnie te ogłoszenia to...
:roll: :-/
Trąci wałkiem/wszystko nie jest napisane/wersja demo/okrojona, etc.

Banan - 2014-11-05, 09:24

Może kogoś zainteresuje coś takiego:
http://allegro.pl/phablet...4763015459.html

Można z tego zbudować całe centrum multimedialne, na androida w sieci można znaleźć wszystko i wgrać prawie każdy system nawigacyjny (albo kilka jednocześnie)
Obsługuje Aero2, więc i necik za free będzie i dodatkowy telefon, bo ma dwa sloty SIM :mrgreen:

piotr.sto - 2014-11-05, 19:42

Fux napisał/a:
https://itunes.apple.com/us/app/europe-igo-primo-app/id321933838?mt=8

Ale to chyba nie jest pod androida :(

grzegorzalex - 2014-11-05, 19:55

Nie polecam. Kontrast wyświetlacza jest tak kiepski, że jak świeci słonce nic nie widać.
http://allegro.pl/nawigac...4722410515.html

cirrustravel - 2014-11-05, 20:08

Grzesiu, ja kupiłem uroute, tylko wersję 5". Przy takiej samej rozdzielczości 800x480 obraz na 5" jest lepszy. Jeszcze nie wiem jak działa przy pełnym świetle, bo jechałem późnym popołudniem. Nawigacja będzie na desce blisko mnie, więc większa mi nie jest potrzebna (do tej pory miałem palmtop mio 4,3" i był spoko.
Wszystko jest OK, ustawiłem jak koledzy zalecali opcję autobus, wpisując swoją nazwę Hymer, następnie wymiary, liczbę osi, zużycie paliwa, masę rzeczywistą i DMC,
Fajnie prowadzi, miły głos, pokazuje aktualne znaki drogowe na trasie...
Nie wiem tylko jak się aktualizuje mapy. Jest tam taka opcja łączenia z jakąś stroną www, ale trzeba wpisać użytkownika i PIN (nie wiem czy to ten z tyłu urządzenia?)
Napisałem do sprzedawcy, jak się aktualizuje mapy i czekam na odp.

grzegorzalex - 2014-11-05, 20:10

Ja miałem 7 cali nic nie było widać.
cirrustravel - 2014-11-05, 20:13

A nie wiesz jak się aktualizuje?
grzegorzalex - 2014-11-05, 20:15

A co masz tam za mapy?
grzegorzalex - 2014-11-05, 20:21

Jak IGO, to kopiuje się, ze strony podanej przez sprzedawce i wkleja się nowe mapy do folderu o nazwie mapy tak ja, to robiłem.
cirrustravel - 2014-11-05, 20:24

Dzięki, kupiłem z iGO Primo :pifko
cirrustravel - 2014-11-07, 07:50

No i dowiedziałem się od sprzedawcy, że pierwsza aktualizacja (niezależnie od czasu od sprzedaży) jest darmowa, a kolejne po 39zł. Tego w ogłoszeniu nie było. Tu - minus!

Co do samej nawigacji, to nie mogłem sprawdzić poprawności jeśli chodzi o wymiary i wagę pojazdu, gdyż takich ograniczeń nie miałem podczas 300-kilometrowego testu, ale jeśli chodzi o prowadzenie, to mimo zaznaczenia wersji "autobus" + "szybka" nawigacja, po znanej mi trasie, chciała mnie wyprowadzić takimi bocznymi drogami, którymi żadna inna (AM i Garmin) mnie nie prowadziła. Może coś źle zaznaczyłem? Nie wiem.
Prawdziwy test będzie chyba dopiero w ferie zimowe, więc podzielę się później wrażeniami.

Bronek - 2014-11-07, 08:13

Dla mnie tez sprzet wazny . Marzy mi sie matowy ekran . Przerobile kilka już i to markowych , Wszystkie takie sobie .
Czekam na opinie , bo mam zamiar tez zakupic . AM mi sie znudzila i po Grecji jestem zniesmaczony .

onionskin - 2014-11-07, 08:48

cirrustravel napisał/a:
...............................
Co do samej nawigacji, to nie mogłem sprawdzić poprawności jeśli chodzi o wymiary i wagę pojazdu, gdyż takich ograniczeń nie miałem podczas 300-kilometrowego testu,
.............................
Prawdziwy test będzie chyba dopiero w ferie zimowe, więc podzielę się później wrażeniami.

Sprawdzisz na sucho w trybie symulacji.
Jak gdzieś dalej jadę to zasypiam z iGO zamiast przy TV :)
cirrustravel napisał/a:
No i dowiedziałem się od sprzedawcy, że pierwsza aktualizacja (niezależnie od czasu od sprzedaży) jest darmowa, a kolejne po 39zł. Tego w ogłoszeniu nie było. Tu - minus!

Miałem pisać że te oferty wieczne darmowe mapy to reklamowy bełkot prawie we wszystkich nawigacjach- trzeba wczytywać się w licencje map :(
cirrustravel napisał/a:
..................Może coś źle zaznaczyłem? Nie wiem.

Raczej tak- a jest co ustawiać w iGO.
Może być nawet tak, że odczyta sobie TMC lub weźmie sobie pod uwagę historię opóźnień na drodze i poprowadzi drogami nie zakorkowanymi (z punktu widzenia iGO).
Dokładnie musisz przejrzeć możliwości konfiguracji- można dla przykładu wyłączyć całą jego inteligencję.
Diabli wiedzą co poustawiane jest fabrycznie.
Jest jest czego się uczyć :)

cirrustravel - 2014-11-07, 08:56

Dzięki, muszę siąść i trochę to porozgryzać ;)
koko - 2014-11-07, 09:04

Ja zawsze wpisuję,, łatwa'' i prowadzi dobrze wcześniej jednak przeglądam na ,,pokaż na mapie''
cirrustravel - 2014-11-07, 09:19

Dzięki koko, po tych "wyprowadzaniach w pole" pomyślałem o opcji "łatwa". Zastosuję na następnym wyjeździe tą trasą i zobaczę jak będzie prowadzić.
:spoko

eMKa - 2014-11-07, 09:33

cirrustravel napisał/a:

którą ? 5"

Fux - 2014-11-07, 11:00

Jedna podpowiedź.
Z uwagi na to, że mam wbudowana w auto i samodzielnego Garmina, którego często nie chce się wyciągać, do tego przednia szyba ogrzewana utrudnia łapanie sygnału, robimy najczęściej tak.

Mapa, a w zasadzie atlas o jak najwoększej skali.
Typujemy trasę z punktami do odwiedzenia oraz docelowy, jeżeli mocno zakamuflowany.
W navi samochodowej wprowadzam jako docelowe punkty do odwiedzenia bez zabawy w via.
Do tego dochodzi kontrola po drodze z mapą, czy poruszamy się w obranym kierunku.
Unikamy wtedy wytyczania trasy przez urządzenie, za to jedziemy tam, gdzie chcemy.
Dla jednych upierdliwe, dla innych frajda.
Szwendając się po zakamarkach, najczęściej wybieramy tzw. drogi widokowe i jeszcze gorsza, czytaj ciekawsze.

onionskin - 2014-11-07, 11:21

W iGO bardzo duże możliwości konfiguracji i wyglądu dają dodatki w postaci tzw "skinów" oraz paczek umieszczanych w katalogu /iGO/ux
Bardzo wiele parametrów można ustawić tylko poprzez nie (lub wpisy w pliku konfiguracyjnym sys.txt)- w standardzie jest bieda z nędzą.

cirrustravel - 2014-11-07, 11:49

eMKa napisał/a:
cirrustravel napisał/a:

którą ? 5"

Tak 5" :)

Fux, ja robię podobnie, gdyż wiele razy navi wyprowadziła mnie w pole. Zawsze pilot ma mapę w ręce i koryguje komendy navi.
Też lubię gorsze, ale ciekawsze drogi i zdecydowanie wybieram "widokowe" :)
:pifko

onionskin - 2015-01-04, 14:54

Na forum
http://www.ipmart-forum.p...l=1#post1308874

jest link do paczki z POI dla iGO dla kamperów/przyczep: Full_Europe_ADAC_Rich_POI_ADAC 2014
Trzeba się zarejestrować aby widzieć posty.

Tamtam - 2015-02-11, 12:03
Temat postu: Ulubione z maps.google do iGO
Dzień dobry

To mój pierwszy post, więc witam się ze wszystkimi.
Znalazłem taką aplikację, jeszcze jej nie testowałem, ale może się komuś przydać
https://play.google.com/store/apps/details?id=http.igo
tutaj strona dla tej aplikacji:
http://trackerpos.com/http_igo.htm

Pozdrawiam

onionskin - 2015-02-11, 18:53

Nie wiem co w tym niby takiego- abym musiał płacić za korzystanie z tego (bo do ściągnięcia jest wersja testowa na 7 dni).
To samo zrobię (nawet łatwiej) na każdej mapie potrafiącej wyeksportować punkty do formatu KML,
taki plik wrzucam do iGO i mam punkty POI na ekranie.

Moim zdaniem: szukają jelenia i dodatkowy śmieć w telefonie.

onionskin - 2015-05-22, 20:52

salut napisał/a:

Odgrzeję bo może ktoś nie wie.
iGO pozwala na korzystanie z wielu map: TomToma, Here/Navteq, OpenStreetMaps (na chwilę obecną nieaktualne) jak i właśnie dostawców lokalnych:

Sprawdzam po kolei (na razie w trybie symulacji trasy) :-P

Mork - 2015-06-09, 00:08

Witam,
a na jakim sprzęcie polecacie iGO? Widzę na allegro różne oferty i no name tablety, na których to jest wgrane i zastanawiam się czy później taki sprzęt da radę? Bo mimo możliwości może lepszym (pewniejszym) rozwiązaniem jest po prostu Garmin, ze sprawdzonym sprzętem i nawigacją na nim stabilnie pracującą.

Pozdrawiam,
Adam

Tamtam - 2015-06-09, 10:47

Mork napisał/a:
Witam,
a na jakim sprzęcie polecacie iGO? Widzę na allegro różne oferty i no name tablety, na których to jest wgrane i zastanawiam się czy później taki sprzęt da radę? Bo mimo możliwości może lepszym (pewniejszym) rozwiązaniem jest po prostu Garmin, ze sprawdzonym sprzętem i nawigacją na nim stabilnie pracującą.

Pozdrawiam,
Adam

Masz dwa rozwiązania:
1. Zakup takiego sprzętu z Allegro
2. Instalacja na starym telefonie iGO. Stary telefon może być z Windows Mobile jak i Android. Przewaga z Windows Mobile jest taka że jak masz w telefonie radio, to masz TMC. Wystarczy doinstalować darmowy program do TMC. To zaoszczędza duuużo czasu omijając korki czy roboty drogowe za granicą.

Garmin ma gorsze mapy.
Na iGO w wersji na Android ustawiasz sobie profil półciężarówki, podajesz wymiary samochodu, ciężar i nie masz problemów z jazdą przez za niskie wiadukty, czy też za wąskie drogi.
Nie mówiąc już o tym że możesz wgrać do iGO mapy wielu firm, w tym dostawców lokalnych w danym kraju (bardzo dokładne np: na Bałkanach) i mapy Navteq (inaczej Here) które są najdokładniejsze ze wszystkich map.

Pozdrawiam

onionskin - 2015-06-09, 12:24

Tamtam napisał/a:

................Wystarczy doinstalować darmowy program do TMC. To zaoszczędza duuużo czasu omijając korki czy roboty drogowe za granicą.
.........................

iGO obsługuje TMC i po radiu i po internecie- po co coś doinstalowywać.

W PL po radiu TMC jest w praktyce nieprzydatne, po necie jest dużo lepiej (co nie znaczy że tak dobrze jak poza granicami).
Też nie wyobrażam sobie dzisiaj nawigacji bez TMC.
iGO nie ma wygórowanych wymagań sprzętowych.

Co do map: w wielu miejscach najlepsze są mapy OpenStreetMap.
Więc proponuje mieć w zanadrzu coś darmowego z tymi mapami (OsmAnd, mapFactor Navigator Free itp).
Niedawno czytałem opis podróży po IT i mapFactora bardzo gość chwalił w prowadzeniu po lokalnych "dziurach".

Tamtam - 2015-06-09, 14:25

onionskin napisał/a:
Tamtam napisał/a:

................Wystarczy doinstalować darmowy program do TMC. To zaoszczędza duuużo czasu omijając korki czy roboty drogowe za granicą.
.........................

iGO obsługuje TMC i po radiu i po internecie- po co coś doinstalowywać.
[url=http://s6.postimg.or..._91.jpg]Obrazek[/url] [url=http://s6.postimg.or..._92.jpg]Obrazek[/url]

W PL po radiu TMC jest w praktyce nieprzydatne, po necie jest dużo lepiej (co nie znaczy że tak dobrze jak poza granicami).
Też nie wyobrażam sobie dzisiaj nawigacji bez TMC.
iGO nie ma wygórowanych wymagań sprzętowych.

Co do map: w wielu miejscach najlepsze są mapy OpenStreetMap.
Więc proponuje mieć w zanadrzu coś darmowego z tymi mapami (OsmAnd, mapFactor Navigator Free itp).
Niedawno czytałem opis podróży po IT i mapFactora bardzo gość chwalił w prowadzeniu po lokalnych "dziurach".

TMC to system przekazywania danych poprzez FM, DAB, lub satelitę.
Poprzez neta dostajesz dane w innym formacie (ale zawierają też to co jest na TMC).

Dane dla kierowców o informacji o ruchu na drogach wysyłane po internecie mają jedną wadę - roaming międzynarodowy. To jest drogie rozwiązanie.
Fakt, iGO ma o wiele mniejsze wymagania sprzętowe niż np Automapa.
Wiem że na XDA szukają rozwiązania FM dla TMC na Androida, ale na razie bez powodzenia.
Tutaj link do drivera do TMC dla telefonów na Windows Mobile:
http://www.xda-developers...of-your-device/
Jak masz gdzieś taki stary telefon to możesz go śmiało używać do TMC i iGO.

Mork - 2015-06-10, 09:41

Mam więc ostatnie pytanie, nie patrząc na cenę tylko na efektywność samego narzędzia, niezawodność, dokładność map oraz możliwość ustawienia pod kampera:
1. ustawienie wolnego samochodu, lub gabarytów kampera (mój duży nie jest ale ma 3 m wysokości)
2. możliwość wgrania POI kempingów w Europie.

Którą nawigację byście wybrali:

a/ GARMIN 2497 LM + MAPY EUROPY http://allegro.pl/nawigac...5380983274.html
b/ UROUTE IGO PRIMO TIR http://allegro.pl/nawigac...5151676595.html

Będę wdzięczny za rady, w URoute najbardziej się obawiam że sprzęt będzie zawodził a ręcznie trzeba będzie sporo się nakombinować by wszystko działało jak należy (chyba że się mylę i sama nawigacja jest intuicyjna)

Pozdrawiam,
Adam

antwad - 2015-06-10, 09:53

Gdybyś się zdecydował na Garmina, to sugerowałbym Ci zakup w sklepie Azymut:
http://www.eazymut.pl/7-nawigacja-samochodowa

Raz że taniej, dwa - dostajesz rok gwarancji ekstra (sprawdziłem, działa, naprawili mojego 1490 w 31 miesiącu po zakupie)

Mork - 2015-06-10, 10:11

O fajna podpowiedź.
Stawiam piwo.
Adam

cirrustravel - 2015-06-10, 14:21

Też kupiłem swojego Garmina w sklepie AZYMUT. Polecam :)
Sławcio - 2015-06-10, 15:50

Ja także swojego "Garmina" kupiłem w Azymucie. Ale zbieg okoliczności :ok
Perrovski - 2015-06-11, 14:36

Hello.

Zainstalowalem najpierw Europé zachodnia ,ale po sprawdzeniu chce xainstalowac wschodnia, teraz pytanie ? Czy wtedy one sie " polacza " w jedna calosc, czy beda oddzielne ?.
Czy ktos to przerabial ?
Xdziekuje za odpowiedzi.

onionskin - 2015-06-11, 14:39

Pytasz o iGO?
Jeśli tak to tak- możesz wrzucać i się połączą :)
Możesz nawet pojedyncze/tylko potrzebne kraje jeśli mało miejsca na karcie.

onionskin - 2016-04-29, 14:27

Użytkownicy iGO wiedzą że na stacjonarnym komputerze również iGO może chodzić?
Na pewno łatwiej planować na dużym ekranie trasy i punkty POI na dużym ekranie.
Potem po BT/USB/WiFi przenosimy do urządzenia na którym nawigujemy.

Co prawda na desktopie uruchomi się tylko starsza wersja 8.3- ale format tras i POI jest kompatybilny z Primo/NextGen i nowe mapy są obsługiwane.
Jest też programik do manipulowania punktami POI użytkownika User UPOI Editor

To by na tyle tym którzy może nie wiedzieli że tak można :bigok

onionskin - 2016-05-01, 20:41

Od ubiegłego miesiąca na Węgrzech działają kamery/radary.
http://www.police.hu/hire...kamerak-listaja
Pokombinowałem trochę z tą listą z PDF i wyszedł plik dla iGO ostrzegający przed nimi :ok
http://marusmk.spunkwood.eu/Pliki/HungaryPRV.txt

Plik umieścić w katalogu iGO i tam w \content\speedcam\ i gotowe.

onionskin - 2016-05-04, 13:56

Trochę powalczyłem z przeistoczeniem smartfona w nadajnik GPS dla laptopa z iGO na pokładzie.
No więc coby zaoszczędzić czas zainteresowanym: mi z iGO na Win7 sprawdził się tylko program GPS over BT
Wiele innych niestety nie współpracowało z iGO, przypuszczam że chodzi o format wysyłanych przez nie danych w formacie NMEA.
Bo programy testujące GPS zaliczyły wszystkie inne sprawdzane jako "nadające pozycję"- a jednak.....
Na zewnątrz w samochodzie prawie zawsze dokładność 5 m (pod dachem w domu 30-100), od 10 do 12 satelitów.

eMKa - 2016-05-04, 23:24

Jak, skąd i które wgrać Igo na tableta :hide:
Próbuję i szukam d..pa
na playu są różne, a co wbiję Igo ty wpycha się Sygnic

onionskin - 2016-05-05, 08:12

iGO niestety jest problematyczny pod względem instalacji, podaj dokładnie jaki to tablet- może namierzę jakiegoś gotowca.
eMKa - 2016-05-05, 08:28

onionskin napisał/a:
jaki to tablet- może coś namierzę.

mój tablet :)
Samsung SM-T235

onionskin - 2016-05-05, 20:49

Na PW próbkę posłałem :)
Może się uda, jeśli nie to tylko my-navia.pl zostaje :(

eMKa - 2016-05-05, 23:13

dostałem
dziekuje :)

eMKa - 2016-05-07, 21:14

onionskin napisał/a:
Może się uda

No i udało sie, działa, :)
jutro próba na 300 km

mam Igo na tablecie [hura]

onionskin jeszcze raz dziękuje ;)

onionskin - 2016-05-07, 22:42

Eeeee- nie tak szybko :)
Tak patrzę co wysłałem i widzę że nie podmieniłem map- a te w załączniku z 2013 roku :oops:
Zaraz na PW podrzucę najnowsze.

Na jutro (chyba wieczór) mogę uszykować trochę dodatków- bardzo wiele dodatkowych opcji można wyklikać z programu a nie za pomocą pików konfiguracyjnych.

Robinson_44 - 2016-05-07, 23:19

Witam,

Wybacz, że wtrącę się w wątek, ale od 2 lat mam wgraną nawigację AIGO na microSD, która chodzi na HTC Desire HD. Sama nawigacja działa w sumie bez zarzutu, aczkolwiek w drodze do Grecji (i nie tylko) kazała mi ciągle zjeżdżać z autostrady choć preferencje były ustawione chyba dobrze. Chciałem zapytać, jak aktualizować mapy, dodatki itp. Przyznam od razu że w tej dziedzinie jestem laikiem :niewiem: , moją niezawodną nawigacją zawsze były mapy (oczywiście te drukowane). Jednak czasy się zmieniają, wzrok już nie ten sam :shock: czy zechciałbyś mi pomóc i przeprowadzić przez proces aktualizacji, żebym miał aktualne mapy, kamery/radary i inne przydatne funkcje. Dodam, że nawigacja chodzi wyłącznie off line. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam.

onionskin - 2016-05-07, 23:26

Wejdź w menu "Więcej" tam w "Pomoc" a tam "O programie" i podaj jaką masz wersję.
Jeśli masz na microSD to nie ma problemu z czymkolwiek :)

Robinson_44 - 2016-05-07, 23:37

iGO primo 9.6.22.290143
onionskin - 2016-05-08, 12:17

Jako że temat może być kontrowersyjny- więc info na PW.
Gdybyś miał problemy z ogarnięciem to zawsze jest:
http://www.teamviewer.com/pl/
jeśli nie boisz się kogoś na komputer wpuszczać :chacha2

andi at - 2016-05-14, 08:46

sorki ale te Węgry nie mogę skopiować i wkleić do igo
Jak byś miał gotowca do Samsunga (telefon karta ) stellplaz z ikonką

onionskin - 2016-05-14, 10:04

W jakim sensie nie możesz skopiować- bo nie łapię :)
Nie ma innej możliwości aby hurtowo takie dane wprowadzić do iGO.
Przenosisz plik z punktami ostrzeżeń do /iGO/content/speedcam i resztę iGO robi sam- zostaje włączyć ostrzeganie o radarach.
Ewentualnie ręcznie w trybie przeglądania mapy punkt po punkcie.

A o stellplatze o jaki chodzi: bo jest tego trochę :)
Jakie kraje i miejsca bo mrowie tego jest.

andi at - 2016-05-14, 19:16

Zawsze kopiowałem i wkleiłem w poi . trwało to ale szło
chodzi mi o Europe-wiem ze tego jest

onionskin - 2016-05-14, 21:41

Na jakim sprzęcie tego iGO masz zainstalowanego, na pamięci wewnętrznej czy zewnętrznej SD?

Przekonwertowałem pod iGO dzisiejsze POI całej EU z:
http://www.campercontact.com/de/content/downloads
http://www.bordatlas.de/overlays.php
http://www.campingcar-inf...s/recherche.php

Pod linkiem spakowane trzy pliki z w/w katalogów:
http://marusmk.spunkwood....iGO_Eu_2016.rar

onionskin - 2016-07-05, 09:49

No i jest- legalnie za darmo:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nng.igo.primong.igoworld

Mapy z tego co rozumie od 2 do 140zł?
Nie sprawdzałem i nie wiem jak to działa- ale jest.

andi at - 2016-07-05, 21:17

Miałem nawigacje 7 z wgranym IGO ale odkleiła się od szyby i już nie działa

Teraz mam Tableta 7 SM-T116 Andreoid 444 Samsung
IGO mam wgrane na karcie zewnętrznej 32 GB
Chodziło mi o miejsca parkingowe do kampera i ewentualnie jakąś ikonkę do tych miejsc
Dzięki za chęci i pomoc z twojej strony :spoko

onionskin - 2016-07-05, 21:45

andi at napisał/a:
.........
IGO mam wgrane na karcie zewnętrznej 32 GB
................

Powyżej masz link do paczki, ściągnij i rozpakuj ją, kartę wetknij do komputera i pliki z paczki umieść w katalogu /iGO/content/userdata/poi

Następnie w iGO w ustawieniach mapy ustawiasz aby te POI wyświetlało na mapie.

andi at - 2016-07-05, 22:11

Dzięki jak coś nie pójdzie to się odezwę :spoko
onionskin - 2019-04-10, 21:19

Pytali o taką funcję w programach nawigacyjnych na karawaningu więc i tu opiszę.
Chodziło o możliwość zablokowania opłat viatol oraz autostradowych niezależnie jak i w wybranym kraju na wyznaczonej przez program trasie.

Okazuje się że chyba tylko iGO Primo ma taką funkcjonalność.

Filmik jak to działa:

http://marusmk.spunkwood....O_alternate.mp4

Rav - 2019-04-22, 21:43

Onion widzę, że rozklepałeś to na czynniki pierwsze.

Ja właśnie testowo zaczynam ściągać IGO na telefon z androidem. Mam jednak mały mętlik, bo widzę, że nie ma czegoś takiego jak IGO Primo Truck. Ciągnę więc IGO Navigation, ale mapy, które się ładują "trailowo" chyba nie są docelowymi (zaledwie 2 GB cała Europa).

Możesz napisać jak dalej postępować? Wiem, że mapy sobie wykupię za te 120 zł, ale nie chcę tego robić jeśli później ma się okazać, że utknę na szczegółach (być może oprzeć się na innych mapach?). Możesz podsumować/streścić jak działać?
Założenia:
1. Igo Navigation na Androida
2. Konieczna możliwość wprowadzenia ograniczeń kampera
3. Punkty POI

Tak w ogóle właśnie się zorientowałem, że ma 7GB wolnej pamięci w urządzeniu (chyba trzeba będzie ręcznie przerzucać jakoś dane na kartę).

onionskin - 2019-04-23, 09:39

Nie ma faktycznie czegoś takiego jak wersja Truck.
Możliwość wprowadzania ustawień specyficznych dla różnych ograniczeń (i nie tylko dla ciężarowych) uzyskuje się poprzez umieszczenie pliku "ograniczeń" (rozszerzenie .ftr) do katalogu .../iGO/content/map.
Konieczny jest również plik licencji (aby program "widział go") umieszczany w katalogu .../iGO/license a także dodatkowy plik punktów POI (extendet) specyficznych dla ciężarowych (ale również "turystycznych").

Punkty POI oryginalne jakie są takie są- można jednak dodawać własne w formacie .kml i ich plik/pliki (bo można rozdzielać/katalogować tematycznie i później tylko właściwe włączać "do użytku- jak niżej na foto").
Te pliki dodajemy do ...iGOcontent/userdata/poi.

Pytanie zasadnicze: instalujesz wersje Primo czy Nextgen- bo jest trochę różnic w konfiguracji.
Jeśli masz Nextgen to od razu piszę się nie bawiłem nim i za wiele o nim nie podpowiem, osobiście nie widzę konieczności przestawiania się z Primo na Nextgen bo silnik wyznaczania tras jest ten sam od wersji 8.3

Dodam jeszcze, że wszystko jest na My Navia- iGO dla Android

Instalacja na zewnętrznej karcie:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=42758

Suliki - 2019-04-23, 09:59

Cześć

Może to jest 'samoróbka' ale jest Truck. Testuję od zeszłego sezonu i jest OK

Suliki - 2019-04-23, 10:04

Tu ikonka :)
Suliki - 2019-04-23, 10:05

BTW nie reklamuję tego serwisu nawigacji ale byli bardzo pomocni przy instalacji
Rav - 2019-04-23, 10:18

Onion dzięki za info.

Ze sklepu Play pociągnąłem Igo Navigation (nie ma dopisku Primo, Truck, czy NextGen). Mogę sobie ściągnąć mapy w wersji Trial (działają), ale:.
1. Mapy Europy kosztują 120 zł (ok. do przełknięcia)
2. Mogę wybrać profil auta (np. ciężarowy), ale jedyny parametr jaki mam do dyspozycji to prękość max.
3. Widzę na tutorialach na youtube, że można dokupić "Truck&Caravan", ale u mnie ta opcja na razie nie widoczna (być może odblokuje się dopiero po ściągnięciu pełnych map).

Zaczyna mnie to IGO irytować, bo nie chcę kupować map w ciemno, nie wiedząc co będzie dalej. Wsparcie tego produktu i jego przejrzystość jest doprawdy kijowa. Załaduję kasę w mapy i nie uzyskam być może w ogóle zakładanej funkcjonalności. Brak sensownej struktury.

Co gorsza, bardziej opłaca się chyba kupić gotowca na karcie SD (masz pewność, że działa), za te 100-120 zł, niż zostawić te same pieniądze u producenta - kpina, bo nie używam piratów, ale po co się karwa silić na oryginał i wyważać otwarte drzwi? Na research straciłem już pewnie z dzień pracy, a mój czas też kosztuje.

jsaluga - 2019-04-23, 10:37

Niestety po zakupie map nie dostaniesz nic więcej. Też liczyłem na możliwość ustawienia lepszych dróg pod kampera. Mapy IGO zakupiłem, ale po próbie, gdy na moim osiedlu próbowały mnie wpuścić w wąską ślepą uliczkę więcej z nich nie korzystałem. Tak więc wyrzuciłem tylko 120zł.
onionskin - 2019-04-23, 13:24

Rav napisał/a:
....nie używam piratów..

No to nie mogę pomóc :wyszczerzony:
Swoją drogą- ciekawe czy w katalogu map są pliki .ftr i potrzebny jest tylko plik licencji aby pojawiły się w programie funkcje dodatkowe.
Wersja na Play to już Nextgen.

Swoją drogą podobno miliardy much się nie mylą :ok
https://www.nng.com/our-partners/

Wielu nie wie nawet (jak ja do czasu z navi niby od Magneti Marelli) że ma na pokładzie fabryczną navi z iGO OEM na pokładzie (bo nigdzie tego nie zobaczy i nie doczyta).

Rav - 2019-04-23, 15:38

Widzisz Onion. Staram się, aby wszystko było "po bożemu". IGO mniej jednak teraz o tyle przerosło, że prościej kupić za 50 zł pirata do uruchomienia na karcie, aniżeli oryginał za 120 zł, który zasadniczo działa tylko w pamięci wewnętrznej (są możliwe mecyje i przeniesienie map na kartę, ale to znów robota).

Doprawdy nie rozumiem, dlaczego ktoś kto chce zarabiać na produkcie nie zadba o jego przejrzystość w sprzedaży i działaniu. Straciłem pół dnia, zassałem 2,5 GB i dalej nie wiem co finalnie mogę uzyskać na tej aplikacji. Mnóstwo tutoriali w necie, ale każdy na innej wersji (aktualnie nie oferowanej). No lipa jak jasny ....

Jest mnóstwo linków do piratów, ale też mnóstwo głosów, że są niestabilne. W efekcie albo zostaję na starej AM, albo muszę szukać IGO (sprawdzonego w działaniu) na Androida. Najlepiej jak sam piszesz w wersji Primo.

Jeśli możesz coś podpowiedzieć pisz na PW

onionskin - 2019-04-23, 18:16

Cały problem z iGO wynika z tego, że to typ oprogramowania który nie działa "z palca".
Pisany był z myślą o różnorakim sprzęcie i nigdy nie był uniwersalny- NNG konfigurowało go pod dany sprzęt i taką wersję sprzedawało firmom jako OEM.
To "jacyś" ludzie z netu- po zgraniu z urządzeń- kombinują z nim jako "programem dla każdego".

Dlatego sam się dziwię że NNG zdecydowało się na taką dystrybucję tego programu, zdaję mi się że skończy się to jako nieudana próba i nie za długo zniknie z Play.

Tak że jak ktoś nie ma czasu i wiedzy- to instalka Primo i próba jego ustawienia może być bardzo stresująca.

salut - 2019-04-23, 19:54

Najwiekszą zaleta IGO są mapy. Oprócz Here i Tomtoma najciekawsze są od lokalnych dostawców. Nigdy nie było Igo Truck. To tylko interfejs. Najlepiej IGO skonfigurować sobie samemu. Tak jak onionskin napisał na my navia jest wszystko na ten temat. O wersjach programów i mapach Najlepsza i najstabilniejsza jest stara wersja 8.3.4.142975. Oczywiście IMHO.

Rav - 2019-04-28, 19:59

iGO po instalacji i skonfigurowaniu są naprawdę fajne. Polityka "producenta" jest jednak totalnie niezrozumiała. Brak wsparcia, przejrzystego podziału: co za co otrzymasz. Wszystkiego trzeba się domyślać, szukać w necie, oglądać tutoriale itp. Po kilkugodzinnej walce gotów byłem się poddać. Gdyby nie kolega onionskin (któremu niniejszym chciałbym bardzo podziękować) zlałbym temat.
joko - 2019-04-28, 23:22

A w dobie GoogleMaps i darmowego internetu w całej Europie to dedykowane nawigacje mają jeszcze prawo bytu ? Pytam bo pomimo tego, że mam w kamperze zestaw multimedialny z zainstalownym IGO, to nie pamiętam kiedy to włączałem.
Bronek - 2019-04-28, 23:40

Sama świadomość niebycia on line, staje się dla mnie dziwna.

Próbowałem powrócić do różnych nawigacji preinstalowanych i też mi nie wyszło. Mentalniev :oops:
IGO z w/w podejściem, konfiguracją itd. osłabia i tylko dla maniaków tej aplikacji, co śledzą jej rozwój i modyfikacje może być. Ci co kupili, aby nie czuc się źle, walczą.
Niemniej jest niezła, tylko ściągać, śledzić.... :-/
Nie warta tego czasu jaki trzeba jej poświęcić...

Rav - 2019-04-29, 00:13

Ja od zawsze staram się mieć mapy offline - od dawna używam maps.me, która doraźnie może robić za navi. Po co? Choćby po to, aby nie zużywać roamingu na mapy, które mogę pobrać wcześniej, jak również po to, aby nie mieć sytuacji gdy nie mam mapy i nie mam możliwości jej ściągnięcia, bo jestem poza zasięgiem.

Poza powyższym iGO ma opcję wprowadzenia wymiarów, a to może być pomocne (zdarzało mi się już wcześniej, że AM wprowadzała mnie na odcinki dla mnie nieprzejezdne we Włoszech, Bułgarii, czy Grecji).

Bronek - 2019-04-29, 07:53

Roaming. My zabierając trzy domowe abonamenty czyli dwa telefony i router mamy 15 Giga za darmo na wejściu albo i więcej? Nawet nie wiem.
Czasy się zmieniły.
Maps ne, Google itd wszystko można pobrać wstępnie.
Oczywiście to kwestia gdzie się jedzie.

Ale jest dobrze :spoko i od kilku lat nawet nie zastanawiam się nad tym problemem. Jedynie pamiętam o dzikich krajach (Serbia np) gdzie mnie próbowali szczypnąć na kilkanaście stówek za niby transmisję.

ZEUS - 2019-04-29, 07:58

Bronek napisał/a:
Jedynie pamiętam o dzikich krajach (Serbia np) gdzie mnie próbowali szczypnąć na kilkanaście stówek za niby transmisję.

próbowali... czyli nieskutecznie🤔

Bronek - 2019-04-29, 08:32

ZEUS napisał/a:
Bronek napisał/a:
Jedynie pamiętam o dzikich krajach (Serbia np) gdzie mnie próbowali szczypnąć na kilkanaście stówek za niby transmisję.

próbowali... czyli nieskutecznie🤔

SKUTECZNIE :idea:
Pisałem o tym kilka razy ale wiadomo czas i wiele postów .
to ...
Transmisja wyłączona i to w salonie , jedynie gsm Zero logowania na strony i nawet chyba bez rozmów . . i..... prawie 2000 już nie pamiętam
PLUS zwrócił bez szemrania , po dwóch mailach .

jsaluga - 2019-04-29, 11:45

Mapy Google mają dobry algorytm. Jeżdżąc po okolicy którą dobrze znam, z mocno rozbudowaną siecią dróg, wybieram drogi najlepsze, które najszybciej prowadzą do celu. Gdy dla sprawdzania włączałem Google, to tak właśnie mnie kierowało. IGO na telefon ma bardzo kiepski i trudny interfejs (Google perfekcyjnie działa głosowo). Gdy testowałem IGO - wersję komercyjną wskazywała trasy którymi bym nie jechał, a jak już wspomniałem w mojej okolicy skierowała mnie w wąsķą ślepą wnękę, gdybym tam pojechał kamperem miałbym się z pyszna. Od tego czasu nie włączyłem IGO. Google we Włoszech też wpuściło mnie w dwie bardzo niebezpieczne sytuacje, ale to już specyfika jazdy po Włoszech, której nie wziąlem pod uwagę. Mapy można zainstalować na miesiąc, a potem jak trzeba to warto dokupić transfer.
mischka - 2019-04-29, 14:31

jsaluga napisał/a:
ale to już specyfika jazdy po Włoszech

Jechałem z trzema nawigacjami a i tak powiodły mnie pod niski most :roll:
Ja lubię Navigona ale też nie jest idealny, google chętnie w okolicy ale na dłuższe trasy jakoś mi nie leży. Nawigacja idealna nie istnieje, a przynajmniej ja nie spotkałem :spoko ...

joko - 2019-04-30, 08:37

Idealnej nawigacji nie ma, ale są lepsze i gorsze. Google na tym tle wypada w/g mnie najlepiej. Optymalnie dobiera trasę, o czym wspomniał jsaluga , nie ma potrzeby aktualizacji map, w trybie online mamy bardzo dokładne i bardo aktualne informacje o korkach, zatorach, blokadach, z podaniem czasu ich przejazdu, tryb mapy satelitarnej daje dużo więcej informacji o terenie w którym się poruszamy, a opcja streetview jest bezkonkurencyjna w rozeznawaniu terenu, w który się udajemy.
W czasach kiedy w każdym odwiedzanym kraju trzeba było szukać lokalnej karty z pakietem internetowym, GoogleMaps był dodatkiem, ale dzisiaj, kiedy jak słusznie pisze Bronek problem zniknął jakakolwiek inna nawigacja traci prawo bytu, bo żadna nawet nie zbliża się funkcjonalnością do Google.
Kiedy jeszcze internet za granicą był problemem, jeździłem z pomocą IGO , a mając lokalny internet wspierałem się Google na dużym tablecie zainstalowanym przy samej kierownicy.
Obie nawigacje nie chciały ze sobą nijak współpracować , IGO swoje a Google swoje. Nie pamiętam, aby kiedykolwiek IGO zrobił to lepiej jak Google.
Wspominał ktoś o tym , że IGO ma możliwość wprowadzenia rodzaju pojazdu , którym się poruszamy a tym samym np. omijania np. niskich wiaduktów . Wszystko fajnie tylko , że po pierwsze działa to różnie, a po drugie nie wiem czy zauważyliście, ale jak ustawi się np. tryb kampera to IGO prowadzi nas jakbyśmy jechali dużą ciężarówką, czyli w większości przypadków "na około", trasami głównymi i dłuższymi.
Ja na pewno już do IGO czy innej dedykowanej nawigacji nie wrócę (no chyba że nas z Unii wywalą i umowy o wspólnym rynku roamingowym pójdą się paść ).

mischka - 2019-04-30, 12:08

joko napisał/a:
opcja streetview jest bezkonkurencyjna w rozeznawaniu terenu

Dlatego lubię googla lokalnie, szukanie miejscówek czy restauracji to bajka. IGO miałem krótko ale jakoś mi nie leżał. Navigona kupiłem naście lat temu (dziwię się że jeszcze działa) aktualizuję co roku. Jest prosty w obsłudze i łatwiej mi znaleźć na trasie parking, stacje benzynową itp. Trasy wybiera sensownie, grafika przyjemna dla oka. Możne to tylko kwestia przyzwyczajenia, sam nie wiem.

Rav - 2019-05-04, 00:42

joko napisał/a:

Wspominał ktoś o tym , że IGO ma możliwość wprowadzenia rodzaju pojazdu , którym się poruszamy a tym samym np. omijania np. niskich wiaduktów . Wszystko fajnie tylko , że po pierwsze działa to różnie, a po drugie nie wiem czy zauważyliście, ale jak ustawi się np. tryb kampera to IGO prowadzi nas jakbyśmy jechali dużą ciężarówką, czyli w większości przypadków "na około", trasami głównymi i dłuższymi.

Przetrenowałem właśnie na majówce i IGO z całą pewnością nie prowadziła jak ciężarówkę. Wpuszczała w ograniczenia do 3,5t. Czy omija w 100% za niskie przejazdy, tego nie potwierdzę, bo na trasie za dużo ich nie było.

Co do google maps, się zgadzam, ale jak pisałem wcześniej wolę spożytkować dane na inne cele, pomijając już, że poruszam się nie tylko po UE, a poza wspólnotą może mi to niepotrzebnie nadwyrężyć budżet. Wiem, zaraz napisze ktoś, że przecież można mapy pościągać sobie wcześniej. OK, ale całej Europy nie zapakuję, a z kolei offlinowe wykorzystanie mapy google niweluje jej główną zaletę - omijanie zatorów.

onionskin - 2019-05-04, 12:31

Oj zaraz wina iGO :)
Może dostawcy map?

Cytat:
Wyznacz w symulacji trasę:
start: Kraków, Prądnicka 4
meta: Kraków, Wybickiego 2

- dla profilu ciężarowego
- dla profilu osobowego

Sprawdź czy tak wyznaczone trasy różnią się między sobą

Rav - 2019-05-04, 15:32

Ja tam po użytkowaniu AM, a Googla doraźnie (jak zapakowałem się już w korek) jestem z IGO baaardzo zadowolony.