|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Naprawa i części do Ducato 91r.
Tomv4 - 2011-05-23, 18:24 Temat postu: Naprawa i części do Ducato 91r. Witam wszystkich,
Mieszkam w Poznaniu i mój dotychczasowy mechanik samochodowy niestety nie może naprawiać mojego kamperka. Jego podnośnik jest za wąski, a dach warsztatu zbyt niski.
Pytanie do wszystkich Poznaniaków - gdzie naprawiacie swoje maszyny?
Druga sprawa, co z częściami do Ducato z rocznika 1991?
Dziś byłem w serwisie Fiata (PolCar), mieli tam odpowiednie warunki aby podnieść auto, zrobili diagnozę usterki, ale nie naprawia nic bo nie maja możliwości zamówienia części do tak starego Ducato.
Do wymiany mam prawą półoś i uszczelniacz, oraz tzw. czerpak w baku paliwa, który źle wskazuje poziom paliwa w zbiorniku.
Zaskoczyło mnie to ogronmnie, że w największym autoryzowanym serwisie Fiata w Poznaniu, nie mogą ściągnąć części do bądź co bądź popularnego modelu.
Co robicie gdy nawali jakaś część, gdzie się zaopatrujecie???
Proszę o pomoc
Tomek
dziwaczek - 2011-05-23, 19:33
Proponuję poszukać w Inter Carsie http://www.intercars.com.pl/. Kupowałem u nich filtr powietrza, włącznik świateł cofania mieli bez problemu. A moje ducato jest z 1988r.
martini44 - 2011-05-23, 20:54
troche nie chce mi się wierzyć że nie maja możliwości zamówienia części.... sam osobiscie pracuje w autoryzowanym serwisie i wiem jakie są możliwości..... raczej to była spychotechnika i nie chcieli podjąć naprawy bo wolą naprawiać nowsze auta w których np śruby odkręcają sie bezproblemowo a w starym to różnie bywa.
Ja zamiawiałem części w autoryzowanej stacji FIAT do mojego z 1988 roku i wiekszość miałem na drugi dzień inne po kilku dniach
a jeśli nie chcesz korzystać z ich żródła cześci odwiedź intercars jak napisał dziwaczek,
eMKa - 2011-05-23, 21:22
Podaj nr.nadwozia i co potrzebujesz (na PW)
dominik - 2011-05-23, 21:50
popieram w całej rozciągłości, stare auto problemy ze śrubami, no i zasadniczy problem właściciel nie da się naciągnąć na duże sumy w naprawach, bo ma stare auto i nie jest skory do wydawania sporych pieniędzy na naprawę, tak pracują serwisy, jedź do normalnego warsztatu, i nie wierz że nie ma części,jedna wielka ściema
AUTOJUR - 2011-05-23, 23:21
Tomv4 jaki rejon Poznania ?
Tomv4 - 2011-05-24, 06:54
dziwaczek napisał/a: | Proponuję poszukać w Inter Carsie http://www.intercars.com.pl/. Kupowałem u nich filtr powietrza, włącznik świateł cofania mieli bez problemu. A moje ducato jest z 1988r. |
Faktycznie w intercarsie mają i to nawet kilku producentów.
Jak teraz zrobić, żeby kupić w 100% pasującą część. Jak nie będzie pasować to nie przyjmą z powrotem...
Tomv4 - 2011-05-24, 06:57
AUTOJUR napisał/a: | Tomv4 jaki rejon Poznania ? |
Wilczak, ale mogę podjechać do warsztatu w całym mieście.
Pozdrawiam
AUTOJUR - 2011-05-24, 07:11
Na Wysogotowie jest Firma RODON z zwrotami zero problemu a ceny jeszcze lepsze niż Intercars.
Donat - 2011-05-24, 07:23
Tomv4 napisał/a: |
Jak teraz zrobić, żeby kupić w 100% pasującą część. Jak nie będzie pasować to nie przyjmą z powrotem... |
W normalnym cywilizowanym warsztacie części kupuje zakład a nie klient i to jego sprawa czy będą pasować czy nie i w większości przypadków sprzeda Ci części w tej samej cenie albo taniej niż w InterCarsie ponieważ jako odbiorca hurtowy ma dużo niższą cenę niż detalista czyli Ty :-) dzięki czemu możesz podyskutować o rabacie na robociznę (dzięki marży na częściach zakład jest bardziej skory do udzielenia upustu na robociźnie) w wypadku gdy przywieziesz swoje części takiej możliwości raczej Ci nikt nie da, a poza tym, rzecz najważniejsza, brak gwarancji na montowane części co jest dość ważne w przypadku na przykład rozrządu.
Skorpion - 2011-05-24, 07:31
Prawde pisze Donat.Zlec usluge wykonania warsztatowi i onic sie nie martw.Czesci napewno beda pasowaly no i masz gwarancje warsztataowa na robocizne i zamontowane czesci
Tomv4 - 2011-06-01, 14:43
Jestem po wizycie w warsztacie, półosie są dobre, wycieki spowodowane są luzami tzw. koronek współpracujących z simeringami.
Problem w tym, że warsztat nie ma dostępu do części zamiennych i spadło to jednak na mnie.
Zwróciłem się już do kolegi eMKa w tej sprawie, może wynajdzie gdzieś te części.
Jesli ktoś może pomóc w tej kwestii to podaję numery części podyktowane przez warsztat:
koronki współpracujace z simeringami 75439923
+ kosz 95655286 lub 95661897
jeśli nie uda się tych części załatwić to warsztat chce to załatwić przez nakładanie chromu technicznego na wyrobione części.
Pozdrawiam
f68 - 2011-06-02, 00:17
zadzwon do hurtowni auto euro w rusocinie
proś michała powołaj sie na krzyśka
pewnie pomoże
eMKa - 2011-06-02, 08:23
Tomv4 napisał/a: | Zwróciłem się już do kolegi eMKa w tej sprawie, może wynajdzie gdzieś te części. |
odpisałem na PW
Donat - 2011-06-02, 20:28
Tomv4 napisał/a: |
Jesli ktoś może pomóc w tej kwestii to podaję numery części podyktowane przez warsztat:
koronki współpracujace z simeringami 75439923
+ kosz 95655286 lub 95661897
Pozdrawiam |
Czy jesteś w stanie podać mi typ swojej skrzyni biegów?
Mam kilka skrzyń rozmontowanych i może mógłbym pomóc.
Tomv4 - 2011-06-04, 07:56
Donat napisał/a: |
Czy jesteś w stanie podać mi typ swojej skrzyni biegów?
Mam kilka skrzyń rozmontowanych i może mógłbym pomóc. |
Jak mogę to sprawdzić?
Tomv4 - 2011-06-04, 08:05 Temat postu: sprzęgło Poszukiwania części (wianków i koszy) trwają. Nowe części są niedostepne, a jesli juz są to pojedyncze i kosztuja astronomiczne sumy...
Przy okazji wyszedł inny temat:
Mechanik zwrócił uwagę na to, że pedał sprzęgła jest podniesiony bardzo wysoko, tzn. o parę dobrych centymetrów ponad pedał hamulca oraz, że sprzęgło "łapie" przy końcu (jak pedał jest już prawie całkiem w górze).
Zasugerowano mi wymianę sprzęgła...
Zacząłem obserwować w trakcie jazdy jak działa sprzęgło.
Zauważyłem, że biegi nie wchodzą gładko, odczuwalne jest lekkie "haczenie".
Sprzęgło łapie dopiero przy górze.
Pytanie:
Czy biegi w Ducato chodzą gładko, czy lekkie haczenie jest normalne?
Czy według tego co opisałem faktycznie moje sprzęgło się kończy i należy wymienić zużyte części??
Proszę o podpowiedź doświadczonych kolegów.
Miłej soboty, pozdrawiam.
bonusik - 2011-06-04, 09:13
Tomv4 napisał/a: | sprzęgło "łapie" przy końcu |
Objawy,które opisujesz wskazują na zużycie sprzęgła.
Rzadziej jest to "wyciągnięta" linka sprzęgła.
Jakby na to nie patrzył czeka Cię demontaż skrzyni biegów.
Najlepiej zmień cały komplet i będziesz mieć "z głowy"...
dobek44 - 2011-06-04, 10:18
Tarczę sprzęgła wymieniałem w PolCarze. Zrobili w 1 dzień. Kupili zamiennik za chyba 300,- zł.
IAAN - 2011-06-04, 13:27
ja kompletne sprzęgoło nowe z tarczą i dociskiem za 380 zł plus łożysko podporowe wałka skrzyni za 12 zł robiłem sam
Tomv4 - 2011-08-17, 16:43
Informuję, że naprawa zakończona. Oczywiście nie teraz tylko dużo wcześniej, jednak nie było czasu aby wrzucić informacje na forum.
Podsumowanie:
Sprzęgło do wymiany, tarcza była już cieniutka.
Wymieniono też simerringi na półosiach i wale.
Luz prawej półosi była spowodowana źle dokręconym łożyskiem, które obracało się w swoim gnieździe i wyrobiło rowki ,oraz trochę się rozwaliło. Trzeba było wychromowac technicznie wyrobiona część oraz wymienić łożysko.
Teraz wszystko jest już ciasno spasowane i szczelne.
Szczególne podziękowania dla Irka i eMKa za zaangażowanie i pomoc.
Pozdrawiam
|
|