Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Wędkarstwo - Bałtyckie dorszyki

krzysztofCz - 2012-10-20, 20:08
Temat postu: Bałtyckie dorszyki
Jakoś dłuższy czas nie miałem możliwości wypłynięcia. Trochę pływałem po jeziorach szukając okoni lub szczupaków. Pogoda jednak pozwoliła wypłynąć na morze a i czas miałem. Dwa dni temu próbowałem uganiać się w strefie brzegowej za łososiem, ale nie chciały ze mną współpracować. Dzisiaj jednak była wymarzona pogoda do wypłynięcia na dorsza. W niedługim czasie miałem komplet 7szt. Wracając trollowałem za łososiem, ale trafiłem tylko belonę i to jeszcze mi zwiała pod samą burtą.
Korzystając z soboty i pogody w morze wybrało się parę łódek i każdy swoje złapał.
Jutro wybieram się na powtórkę.

ARCADARKA - 2012-10-20, 20:35

Krzysiu brawo :-P ,ależ mnie korci ,aby z tobą wyruszyć na rybki :bigok :bigok :bigok
Rockers - 2012-10-20, 22:09

ojoj pięknie :brawo: miałem okazję raz wypłynąć w morze za dorszem złapałem 3 sztuki pocieszam się że byli tacy co wrócili z niczym :spin: do dziś wspominam i chętnie bym tę przygodę powtórzył, niestety narazie nic takowego się nie zapowiada :placze2

powodzenia i połamania kija :bigok :spoko

miciurin - 2012-10-20, 22:48

Cytat:
Bałtyckie dorszyki

Dzisiaj byłem na Wielkopolskich grzybkach, oj smaczniutkie były zebrane i zjedzone na obiad :mrgreen:
No ale nie m to jak morska rybka :spoko

YAN - 2012-10-20, 23:03

W ubiegły weekend pomimo nie najlepszych warunków pogodowych udało mi sie wypłynąć swoją łódka i pobuszować w okolicach Helu. Było ok kompleciki dopisały a i jeden łosiek też się trafił. :spoko
gino - 2012-10-21, 06:25

Krzys...fajnie ze masz taka odskocznie od codziennosci..
wiem, ze nawet jak kompleciku by nie bylo...to i tak wróciłbyś ''pozytywnie naladowany''

ja tez tak mam... :ok

a za komplecik...i za to, ze sie nim z nami dzielisz...stawiam :pifko

:spoko

krzysztofCz - 2012-10-21, 10:17

gino napisał/a:
Krzys...fajnie ze masz taka odskocznie od codziennosci..
wiem, ze nawet jak kompleciku by nie bylo...to i tak wróciłbyś ''pozytywnie naladowany''

ja tez tak mam... :ok

a za komplecik...i za to, ze sie nim z nami dzielisz...stawiam :pifko

:spoko

Rzeczywiście samo pływanie po morzu to duża frajda.
Dzisiaj miałem płynąć o wschodzie, niestety byłem potrzebny w domu... może po południu jeszcze będę mógł.

krzysztofCz - 2012-10-21, 10:19

ARCADARKA napisał/a:
Krzysiu brawo :-P ,ależ mnie korci ,aby z tobą wyruszyć na rybki :bigok :bigok :bigok

No to zostaw na chwilę swój majdan, zabierz Gosię i... dawaj nad morze.

darboch - 2012-10-21, 12:36

Piękne dorsze :ok Gratuluję :!:
Może kiedyś połowimy razem :?:

Endi - 2012-10-21, 14:48

krzysztofCz napisał/a:

Jak nałapiecie "właściwą " :szeroki_usmiech ilość to zapraszam koniecznie do minie.

Ja już będę wiedział, co z tym zrobić aby... Wam smakowało :ok

ARCADARKA - 2012-10-21, 14:53

no trzymam za słowo :bigok :bigok :bigok
krzysztofCz - 2012-10-21, 19:47

Jak dobrze mieć sąsiada (czyt. sąsiadkę). Zastąpiła mnie w domu i mogłem popłynąć. Jednak dopiero po południu. Morze jest tak wielkie, a jak dopłynąłem to dokładnie na moim łowisku stała łódka z nurkami i schodzili na wrak. Musiałem szukać gdzie indziej szczęścia. Niestety po wczorajszych dobrych braniach dzisiaj było gorzej. Załapałem kilka niewymiarków, kilka mi zeszło (pewne też tej wielkości), a na koniec ku wielkiemu zdziwieniu na dorszowego pilkera wyholowałem flądrę. Choć ta była wymiarowa to darowałem jej wolność. Niech ma.
Pogoda była wredna, choć morze wyglądało jak jezioro, to z powodu mgły nie wiele było widać. Momentami gdyby nie elektronika to nie wiedziałbym gdzie jestem, nawet słońce nie mogło się przebić. Inni chyba też nie połowili. Duże jednostki z wędkarzami jak trafią rybę to stoją długo w tym miejscu, dzisiaj ciągle się przemieszczali.
No cóż... jak powiedziała sobie pewna pani... jutro też jest dzień :lol:

A... Darek, u mnie słowo droższe od... dorsza :lol: a i Endi się pewnie nie wycofa :szeroki_usmiech

maga - 2012-10-21, 20:45

Endi napisał/a:
krzysztofCz napisał/a:

Jak nałapiecie "właściwą " :szeroki_usmiech ilość to zapraszam koniecznie do minie.

Ja już będę wiedział, co z tym zrobić aby... Wam smakowało :ok

Miałem okazję skosztować to co usmażył i ugotował Endi.
Mimo upływu kilkunastu miesięcy smak nadal pozostał na podniebieniu.
Namawiam Dareczku abyście wraz z Gosią skorzystali z zaproszenia Andrzejka,to prawdziwy mistrz patelni,posmakujesz i na pewno potwierdzisz :bigok

YAN - 2012-10-25, 18:26

Pogoda na weekend zapowieda sie ładnie po dzisiejszym i jutrzejszym wietrze więć bedzie się działo .
krzysztofCz - 2012-10-25, 18:52

JJJB napisał/a:
Pogoda na weekend zapowieda sie ładnie po dzisiejszym i jutrzejszym wietrze więć bedzie się działo .

Ja biorę prognozę TUTAJ a nie jest raczej pomyślna dla mojego rejonu :gwm

YAN - 2012-10-25, 20:33

Ja korzystam z różnych ale ta mi sie sprawdza najlepiej http://www.yr.no/sted/Pol...tidsvarsel.html ta druga też jest dobra
http://www.windguru.cz/pl/index.php?sc=30
i jeszcze ta http://www.dmi.dk/dmi/sydost
Mam łódz na której daję radę przy 4-5Bft w zależności z której strony dmucha.
Ja ma 370 km do portu więc muszę jechać w miarę pewne warunki.

krzysztofCz - 2012-10-25, 21:04

Dla mnie 4-5 to :poddaj: :kosa: :ryba:
Najgorsze kiedy fale są od N a wiatr z lądu. Zaczynają się wtedy pienić nawet nieduże fale.

Agostini - 2012-10-25, 21:22

Morze to już dużo, dużo wody :!: :!: :!: i wszystko się może zdarzyć.

To np. zdarzyło się u wybrzeży Łotwy w lipcu tego roku.

krzysztofCz - 2012-10-26, 20:20

Nie tylko Łotwa... u nas też tak jest :lol:

YAN - 2012-10-30, 18:17

A mnie w tą niedziele coś nagle przysłoniło Hel
krzysztofCz - 2012-10-30, 18:44

O rzesz Ty... ładny komplecik.
Ja próbowałem wczoraj, ale po przepłynięciu kilkuset metrów zwiałem na plażę. Za dużo piany było jak dla mnie.
Widzę, że masz oryginalne kotwice przy pilkerku. Ja zmieniam na Ownera lub Gamakatsu, są droższe, ale nie rdzewieją i są bardzo ostre. Kółka też wymieniam na nierdzewne.

Endi - 2012-10-30, 20:02

Tych troszkę mi szkoda :( jeszcze ciut za wcześnie to - bolki.
darboch - 2012-10-31, 09:50

krzysztofCz napisał/a:
Widzę, że masz oryginalne kotwice przy pilkerku. Ja zmieniam na Ownera lub Gamakatsu, są droższe, ale nie rdzewieją i są bardzo ostre.

super kotwice, ja używam VMC równie dobre i nierdzewki a cena wiele niższa.

YAN - 2012-10-31, 12:59

Endi napisał/a:
Tych troszkę mi szkoda :( jeszcze ciut za wcześnie to - bolki.

Każdy z nich ma dobrze ponad wymiar ochronny więc nie wiem co Cię boli. Wypłyń , złap , pokaż fotki to Cię pochwalę za okazy. Na zatoce to niestety norma w tym roku rzadko trafi się coś dużego.

Endi - 2012-10-31, 16:47

JJJB napisał/a:
...Na zatoce to niestety norma w tym roku rzadko trafi się coś dużego...

Następnym razem daj młodzieży buziaka a one spełnią - Twoje życzenia ;)

krzysztofCz - 2013-03-06, 20:51

Dzisiaj pogoda była super. Wypłynąłem rano. Obskoczyłem kilka swoich miejscówek dorszowych, ale nie miałem nawet stuknięcia. Później trollowałem mając nadzieję na łososia, ale również była kicha. Mogę się tylko pocieszyć, że inni też tak mieli. Nie ma ryby bo nawet nie było kutrów z wędkarzami a i rybacy nie wystawiają siatek w moim rejonie :gwm
Ahmed - 2013-03-06, 21:05

krzysztofCz napisał/a:
Dzisiaj pogoda była super. Wypłynąłem rano.

Podobno to najlepszy czas , teoretycznie powinny być najlepsze brania a tu psikus :haha:

Ale z rybkami tak właśnie bywa :spoko

YAN - 2013-03-06, 21:25

Na Twoich łowiskach ryba jest ale daleko na 40m i głębiej.
krzysztofCz - 2013-03-07, 08:05

oskp napisał/a:
...Podobno to najlepszy czas , teoretycznie powinny być najlepsze brania...

Powiedz to temu okrutnemu morzu :szeroki_usmiech

JJJB napisał/a:
Na Twoich łowiskach ryba jest ale daleko na 40m i głębiej.

Za daleko... za głęboko... :evil: