|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
JuŁeSej kamper - ciśnienie LPG
robertl - 2012-12-02, 22:42 Temat postu: ciśnienie LPG Czy ktoś wie na jakie ciśnienie LPG chodzą sprzęty (ogrzewanie, kuchenka, lodówka) w amerykańskich kamperach?
Nie mogę się doliczyć z tabliczek znamionowych bo wartości są tam podane w dziwnych jednostkach. Wydaje mi się że na 30 milibarów ale nie jestem pewien... Mój kamper na stały zbiornik na LPG a ja dodatkowo chciałbym przystosować go do zasilania z butli ale nie wiem jaki mam zastosować reduktor......
krzysioz - 2012-12-03, 08:27
Jeżeli masz inne jednostki niż PSI daj znać , a jezeli wczesniej wymienione to wpisz w tabelke .
http://www.jednostki.adgr...i_cisnienia.php
szczepan70 - 2012-12-08, 14:23
Ja u siebie na próbę zastosowałem najzwyklejszy reduktor od piecyka gazowego,producent brass s.c typ 714 z ciśnieniem na wyjściu 3.5-3.9 kpa.Ogrzewanie,lodówka,cztery palniki ,piekarnik i bojler jednocześnie pracowały bez zastrzeżeń.Amerykańskie kampery mają zazwyczaj dość duże zbiorniki gazowe,czy jest sens dokładania mu możliwości dołączenia mu dodatkowej butli?.
robertl - 2012-12-08, 15:00
Generalnie faktycznie zbiornik gazu mam chyba na 80 czy 90 litrów lecz chodzi o to, że podczas zimowych wyjazdów ogrzewanie chodzi w zasadzie na okrągło więc gazu szybko ubywa. Po jakimś czasie (np. kilkudniowym lub nawet kilkunastodniowym postoju)może go po prostu zabraknąć więc wtedy zamiast wlec całego kampera do stacji LPG mógłbym po prostu podłaczyć zewnętrzną butlę z gazem. Ponad to taka butla stanowiła by doskonałą rezerwę na wypadek wojny. Na wszystkich urządzeniach mam podane ciśnienie gazu od 10"W.C. do 13"W.C. przy czym jak mi się wydaje 11"W.C. to standart.
robertl - 2012-12-08, 15:02
To wyżej zdjęcie to z bojlera a tu jeszcze z lodówki
robertl - 2012-12-08, 17:18
Mam wizję zrobienia tego w sposób taki jak na załączonym obrazku. Inny praktycznie jest nie za bardzo możliwy. Fabryczny reduktor jest zamontowany praktyczne zaraz przy zbiorniku LPG więc wpięcie czegokolwiek pomiędzy zbiornikiem a reduktorem (wysokie ciśnienie oznaczone na obrazku czarno-pomorańczowy) jest w zasadzie niemożliwy a i chyba takie rozwiązanie nie było by zbyt dobre pod względem bezpieczeństwa. Więc wykombinowałem sobie że wepnę się już w niskie ciśnienie (na obrazku kolor przewodów pomarańczowy) po przez zastosowanie trójnika. Problem polega tylko na dobraniu odpowiedniego reduktora oraz..... nie wiem co by się działo gdyby nie było zamontowanej dodatkowej butli gazowej. Czy gaz będący już w instalacji wydostawałby się przez ten dodatkowy reduktor czy też nie? Generalnie zarówno zbiornik fabryczny LPG kampera jak również każda butla gazowa mają zawory zamykające przepływ gazu. Więc wybór źródła zasilania gazem byłby manualny po przez zamknięcie jednego zaworu i otworzenie drugiego. Ale nie jestem pewien jak zachowują się rduktory jeśli nie ma do nich podłaczonych butli gazowych tzn. czy jest możliwy przepływ gazu w drugą stronę tj. od stronu zasilanego układu do butli....
Chba namieszałem ale może jakoś to można zrozumieć....
papamila - 2012-12-08, 17:24
robertl napisał/a: | taka butla stanowiła by doskonałą rezerwę |
wartościowy pomysł ale zwroć uwagę że przy gabarytach twojego auta
jedna butla wystarczy na 2-3 dni
robertl napisał/a: | podłaczyć zewnętrzną butlę z gazem |
i najlepiej jak bylby to czysty propan, no chyba że butla stoi w ogrzewanym miejscu
robertl - 2012-12-08, 18:18
No fakt auto duże... powierzchni ma tyle co mała kawalerka. Nie wiem na ile wystarczy taka butla bo jeszcze nie sprawdzałem. Nie wiem nawet na ile starczy mi fabryczny zbiornik LPG. Do butli wchodzi chyba coś koło 27 litrów gazu, do fabrycznego zbiornika jakieś 80-90 litrów więc butla stanowiłaby dość dużą rezerwę (1/3 pojemności zbiornika LPG) a to już jest kusząca opcja. Ponad to butli takich mógłbym zabrać nawet kilka. Jednak reasumując pomysł z dodatkową butlą gazową dochodzę do wniosku, że dobre są i te 2-3 dni na takiej butli. Jak już napisałem lepiej czasami przekopytkować się z butlą niż wlec całego kampera. Ustawianie takiego autobusu na właściwym miejscu, wymanewrowanie w niektórych warunkach jest dość kłopotliwe więc to jest jakieś rozwiązanie żeby niepotrzebnie się nie kręcić. Poza tym może to stanowić dodatkowe zabezpieczenie jak by np. w nocy skończył się gaz w fabrycznym zbiorniku LPG. Butlę ulokował bym w jednym ze schowków pod podłogą (mam ich dużo i wygospodarowanie trochę miejsca na butlę lub nawet kilka butli nie stanowiło by większego problemu).
HenDryk4 - 2012-12-08, 18:44
Jesli jednostki, w ktorych podane jest cisnienie, to "in Aqua 4°C", to 11 rowne jest okolo 27,4 millibara.
robertl - 2012-12-08, 19:53
Do tego samego doszedłem i dlatego napisałem że wydaje mi się że reduktor powinien być na 30 milibarów. Chciałem to jednak potwierdzić.
Jednak w dalszym ciągu nie mam pojęcia jak się taki reduktor zachowa w przypadku "zwrotnego" ciśnienia ze strony instalacji...
malyzpolic - 2012-12-08, 20:02
nie weim czy w jakiś sposób pomogę ale wydaje mi się że faktycznie powinien wystarczyć reduktor 30 milibarów bo 13" czy 11" to cale więc łatwo to przeliczyć i będą milimetry
w jeśli dobrze dotarłem to atmosfera techniczna ciśnienia znalazłem wikipedi ale amerykańskiej
zostało w i tu mam zonka wydaje mi się że to dotyczy objędości gdzieś znalazłem że powinno być w cm3
ale nie dam sobie nic obciąć za to liczenie
nie wiem czy nie było by prościej za reduktorem tym ze zbiornika LPG podłączyć sie z manometrem i poprostu zmierzyć co ta jest po niskiej stronie
a teaz drugie zwróć uwagę ze LPG jest droższy niż gaz w butlach to tak na marginesie miałem sobie zamontować zbiornik na LPG ale zostałem z butlami 2 sztuki
z moich doświadczeń ogrzewanie sporo zużywa np Truma te piece jakieś od 280g/h do 480g/h i to już łatwo przeliczyć ile grzejemy i ile mamy gazu dodam że w butli 11 kg jest około 27 litrów gazu
jeśli przyjmiemy 280g/h razy 24h to 6,72kg/dobe i teraz 11kg/6,72kg = 1,63 dnia więc mieliśmy gazu na 2 noce można się w noc zdziwić ja tak miałem
pozdrawiam
robertl - 2012-12-08, 22:40
Nie mam pojęcia jakie są parametry ogrzewania w moim kamperze.... Na pewno to ogrzewanie marki Suburban ale nie mam pojęcia jaki to model, jakiej mocy i jakie ma zużycie gazu. Działa dość dobrze, szybko nagrzewając wnętrze kampera nawet przy obecnych temperaturach ujemnych pomimo tego że kubatura wewnętrzna jest bardzo duża. Praktycznie cały listopad było w ramach testów włączone. Działało w trybie automatycznym z zadaną na termostacie temperaturą ok.18 stopni w czasie gdy nikogo nie było w kamperze i ok. 24 stopni gdy byłem w kamperze coś sobie w nim dłubiąc nawet przez kilka godzin dziennie najczęściej popołudniami lub w weekendy. Gazu wystarczyło na ponad miesiąc takiego ogrzewania ale wiadomo że listopad był dość ciepły. W tym czasie z tego co zauważyłem ogrzewanie się włączało średnio powiedzmy na ok.10 min w ciągu godziny w zimniejsze dni oczywiście podczas dnia. Nocami pewnie częściej i na dłużej. Kamper dość dobrze trzyma temperaturę i zapewnie to pozwala na mniejsze zużycie gazu na ogrzewanie. Jest przystosowany do używania w zimie. Postaram się kiedyś sprawdzić ile faktycznie zużywa gazu na godzinę pracy. Jeśli mi się uda zrobić takie przyłacze to podłączę jakąś małą butlę (np. taką turystyczną) i ustawię ogrzewanie na pracę ciągłą. Wtedy dokłądnie będę mógł określić zużycie gazu.
szczepan70 - 2012-12-08, 23:41
Znalazłem u siebie w lodówce inf. na temat ciśnienia gazu,faktycznie jest 30 mbar. Wydaje
mi się że u mnie za oryginalnym reduktorem jest fabryczne miejsce na wpięcie zewnętrzego zródła gazu z zaworem uniemożliwiającym jego wydostanie po zdemontowaniu butli zewnętrznej.Co do zużycia gazu zapytaj bbarta on ma doświadczenie w korzystaniu z ogrzewania w zimne dni.
koko - 2012-12-09, 10:41
wstaw zawór za reduktorem fabrycznym
1.Będzie działał na niskim ciśnieniu
2. Nie będzie cofki na fabryczny reduktor
robertl - 2012-12-09, 11:23
hmmmmmmm.............
Wydaje mi się że raczej za reduktorem dodatkowym. Co mi da wstawienie zaworu za reduktorem fabrycznym? przecież jeśli będę chciał zasilać urządzenia kampera z fabrycznego zbiornika gazu to musiałby on być otwarty i wtedy gaz siłą rzeczy po przez trójnik dopływałby do reduktora dodatkowego i ew. wypływał przez niego na zewnątrz w przypadku braku butli lub do tejże butli usiłując wyrównać ciśnienie.... Jeśli natomiast wstawił bym dodatkowy zawór za reduktorem dodatkowym to odcinałby on dopływ gazu z instalacji do reduktora dodatkowego. Chyba takie rozwiązanie było by lepsiejsze ;-)
koko - 2012-12-09, 16:32
najlepiej dwa zawory żeby zbiornik nie przepuszczał do butli i odwrotnie
robertl - 2012-12-09, 23:40
Chyba jednak 27 litrów.....
Butla gazowa 11kg
Parametry techniczne butli:
Pojemność: 27,2 l.
Wysokość butli: 60 cm
Wysokość butli z zaworem: 60 cm
Średnica butli: 30 cm
Masa butli (waga): 10,5 kg
Napełniona gazem ok. 21,5 kg
Ciśnienie próbne: 30 Bar
Butla wyposażona jest w zawór z gwintem 1/2” lewym
Butla wykonana wg normy EN 1442:1998
Legalizacja 10 lat
Darek R. - 2012-12-10, 00:27
Witam.Dopiero dzisiaj znalazłem chwilę by napiasać.Rozwiązanie , o którym myślisz , już istnieje.Sądzę , że masz taki sam system jak ja.Nie wcinaj się trójnikiem za reduktorem.Po co?Przy takim rozwiązaniu , czujnik ulatniającego się gazu nie wyłączy zasilania.Wężyk , który widać na zdjęciu , podłączony jest do gniazda/wejścia z zaworem zwrotnym , więc odłączenie dodatkowej "jedenastki" nie spowoduje ulatniania gazu.Takie rozwiązanie pozwala na zasilanie z butli stacjonarnej lub butli dodatkowej , albo jednocześnie z jednej i drugiej.Jeśli to co zobaczysz na zjęciach jest identyczne u Ciebie , służe pomocą przy wykonaniu takiego przewodu dowolnej długości.Teraz kilka zdjęć.
robertl - 2012-12-10, 01:03
No niestety u mnie to troszkę inaczej wygląda.... ale muszę jeszcze raz dokładnie obejrzeć cały układ bo faktycznie powinno być takie przyłącze..... nawet w malutkim winnebago phasar mam takie...
Darek R. - 2012-12-10, 01:49
Nie pomogłem . Szkoda . Myślę , że powinieneś jednak zrobić ten trójnik zaraz za zaworem . Wtedy nie bawisz się z dodatkowym reduktorem . Do trójnika natomiast możesz dokręcić szybkozłącze gazowe i uzyskasz w ten sposób to co pokazałem wcześniej . Jeszcze jedno - sprawdź dokładnie - typowa butla "jedenastka" , używana u nas w Polsce , ma gwint lewy 21,8 a nie 1/2 . Napisałem o tym , ponieważ jeśli nakręcisz na "typową" butlę nakrętkę 1/2" ( a da się z niewielką pomocą klucza ) zniszczysz sobie zawór .
eMWu - 2012-12-10, 10:11
robertl napisał/a: | Chyba jednak 27 litrów..... |
chyba jednak nie..... 11 kg gazu w zalaznosci od proporcji to wlasnie 20l (waga litra LPG wacha sie w granicach 0,51 - 0,58 kg w zaleznosci od skladu i temperatury, wez tez pod uwage ze butli sie nie napelnia do pelna tylko do 85% max przecietnie).
Wiec przelicznik wzgledem tankowania na stacji szału nie robi - jest nawet troche drozszy. (musiano ukrocic proceder tzw "osmiorniczek" na stacjach LPG gdzie tanszy gaz z butli przetaczano do zbiornikow sluzacych do tankowania samochodów)
robertl - 2012-12-10, 20:45
Darek R. napisał/a: | Nie pomogłem . Szkoda . Myślę , że powinieneś jednak zrobić ten trójnik zaraz za zaworem . Wtedy nie bawisz się z dodatkowym reduktorem . Do trójnika natomiast możesz dokręcić szybkozłącze gazowe i uzyskasz w ten sposób to co pokazałem wcześniej . Jeszcze jedno - sprawdź dokładnie - typowa butla "jedenastka" , używana u nas w Polsce , ma gwint lewy 21,8 a nie 1/2 . Napisałem o tym , ponieważ jeśli nakręcisz na "typową" butlę nakrętkę 1/2" ( a da się z niewielką pomocą klucza ) zniszczysz sobie zawór . |
I tu się bardzo mylisz bo pomogłeś i to bardzo. Jeśli nawet nie znajdę w swoim kamperze przyłącza zewnętrznego gazu to na pewno postaram się to zrobić dokładnie tak jak jest w Twoim kamperze i tak jak radzisz. Nie wziąłem np. pod uwagę zabezpieczeń przed wyciekiem gazu a to jest bardzo ważna sprawa. Tu chodzi o bezpieczeństwo. Tylko skąd wziąść ew. taki trójnik...... to jest problem. Domyślam się że jest on z jakimś odcięciem w przypadku kiedy nie jest podlaczony przewód gazowy tak aby zabezpieczony był przed wyciekiem gazu.... Ponieważ jest to na wysokim ciśnieniu to nie można zastosować byle czego....
A tak na marginesie to jaki jest dokładnie model twojego Boundera i który rok? Posiadasz do niego jakąś dokumentację? Wizualnie jest bardzo podobny do mojego. Mój to 34C rocznik 1994
Darek R. - 2012-12-11, 00:51
Jeśli nie masz takiego trójnika ( w zasadzie jest to czwórnik ) jak u mnie , możesz dorobić podobny , solidny , mosiężny , u tokarza/frezera . Zakręć zawór butli i możesz od niego odkręcić bezpiecznie reduktor ( pamiętaj o lewym gwincie ) . W ten sposób uzyskasz wzór śrubunku i jego uszczelnienia . Pokaż go zdolnemu tokarzowi , a na pewno dorobi Ci przedłużkę z bocznym wyjściem ( czyli trójnik ) pod jakieś typowe , gazowe szybkozłącze . Podczas zakupu kompletnego szybkozłącza , zwróć uwagę sprzedawcy ( np.w sklepie z art.spawalniczymi ) , aby w gnieździe był zawór - tym sposobem unikniesz wypływu gazu po odłączeniu przewodu od dodatkowej butli . Powodzenia . PS . Mój camperek to Oshkosh X-line Motorhome 34 rv z 1994 ( td ) , więc pewnie bliźniaczo podobny do Twojego . Posiadam również całą teczkę wszelkich instrukcji do różnych zamontowanych urządzeń w moim pojeździe - niestety jest w nich mało konkretów , za to masa ostrzeżeń "bhp" .
Darek R. - 2012-12-11, 23:15
Pisząc o szybkozłączu miałem na myśli np. coś takiego:
|
|