Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Polski Caravaning - Polski Caravaning listopad-grudzień

Marcin T - 2007-11-15, 15:08
Temat postu: Polski Caravaning listopad-grudzień
Tradycyjnie przekazuję zajawkę o nowym numerze, którą rozsyła Redaktor Naczelny Dariusz Wołodźko
za dziesięć dni powinien być już dostępny nowy numer Magazynu Aktywnego Wypoczynku "Polski Caravaning".

W numerze m.in.:

Caravan Salon Dusseldorf 2007
część druga – kampery

Klasyfikacja PZM

Pierwszy raz w Polsce (I Targi Pojazdów Terenowych i Turystycznych)

Tour Salon 2007

Spotkanie Caravaningowej Grupy Bezpieczeństwa

Wogis przedstawicielem Trumy na Polskę
- rozmowa z Edwardem Janczakiem

Relacje ze zlotów:
Kultura i sztuka w Ochabach
73. FICC Rally w Irlandii
Zlot z górnej półki (Camper Club Poland)
Spotkanie-zlot w Kozienicach (karawaning.pl)
Zloty rodzinne PFCC
II Intercar Rally Kudowa Zdrój

Caravaning – to jest to!
Kobiety w caravaningu zorganizowanym

Kilka rad na zimowy sezon

Nasz region: Jezioro Genewskie

Jazda z przyczepą – lekcja dziewiąta

Krótka historia marki Concorde

To zdarzyło się naprawdę: To zdarzyło się w Polsce

To zdarzyło się naprawdę: Pierwsza podróż

Test kampera Mercedes Benz CS Luxor

Czytelnicy oceniają: Knaus Azur 380

Radzimy sobie
(porady caravaningowców)

W skrócie
(wydarzenia i informacje caravaningowe)

Caravaning w stylu off-road

10-lecie Adria Caravan Polska

W drodze

Superkonkurs

Kampery w Bad Kissingen...
... i kampery nad Wisłą

Już niedługo targi caravaningowe w Polsce

Jaki zamek centralny do kampera i samochodu

Toalety firmy Thetford

Kierunki rozwoju caravaningu w Polsce

Kamper i przyczepa na parkingu

Boczne lusterka

Prądnice firmy Dometic

Punkty serwisowe

Ogrzewanie Alde

Jak przewozić deski snowboardowe i narty?

Giełda

kamper/szałas - 2007-11-24, 23:44

hmm..właśnie male pytanko..dzisiaj ponownie zaglądalem na półeczkę wiadomą w EMPIKu i co? nadal nowego numeru NIE BYŁO!
Kolega teraz napisał i zaanonsował nowy numer..ktory będzie dostępny za ok 2 tygodnie..
pytanko brzmi: co się zlego dzieje, że numer LISTOPADOWO grudniowy ukazuje się w grudniu??
:lol:

SlawekEwa - 2007-11-24, 23:47

Ja już kupiłem i czytam :mrgreen:
kamper/szałas - 2007-11-25, 00:04

hmmm...dzisiaj oczy wędrownika poprowadziły mnie do miasta Wrocław: byłem w samym centrum w Rynku..patrzę EMPIK , wchodzę...pytam o gazetkę...odpowiedź brzmi: nie ma!
z tego wniosek, że gazetka jest różniście kolportowana...albo masz prenumeratę? :) przyznaj się :ok

janusz - 2007-11-25, 00:35

kamper/szałas napisał/a:
LISTOPADOWO grudniowy ukazuje się w grudniu??
:lol:

Grudniowy
Ja mam prenumeratę i też nic, tak to już est "jedni mają lepiej drudzy mają gorzej...."

jacek stec - 2007-11-25, 00:51

Ja z pelną świdomością zrezygnowalem z prenumeraty z powodu ciąglych opóżnień i już mam najnowszy numer ze sklepu mojej malżonki,ale trzeba bylo zdyscyplinować kolportera do bezzwlocznej dostawy-zresztą z innymi gazetami jest podobnie np. z off-road ,z moich obserwcji wynika że najgorzej jest z prenumeratą-odbiorca jest usidlony bo już zaplacil więc nie trzeba już o niego się starać
kamper/szałas - 2007-11-25, 01:13

albo testują nakład....jak trzeba>dodrukują...bo trzeba po prawdzie powiedzieć, że tam gdzie kupuję liczba egzemplarzy nawet przed końcem zwrotu jest oszałamiająca....
Paweł P. - 2007-11-25, 10:04

Post usunięty.
kimtop - 2007-11-25, 12:11

Paweł nie bądż taki.Pokaż to zdjęcie
Prosimy
:pad: :pad: :pad:

eeik - 2007-11-25, 12:15

Dawaj tę śmieszną fote - tez się chętnie pośmieję :jaja
kamper/szałas - 2007-11-25, 14:31

jeśli pozwoli nowicjuszowi..
eeik napisał/a:
Dawaj tę śmieszną fote - tez się chętnie pośmieję

.. ja tez byłbym rad pośmiać się...(broń Boże z kogoś..tylko DO kogoś...;)
8-)

SlawekEwa - 2007-11-25, 14:49

kamper/szałas napisał/a:
albo masz prenumeratę? przyznaj się

Prenumeraty nie mam ale " Kolporter" to operatywna firma :hello

Paweł P. - 2007-11-25, 16:30

Post usunięty.
eler1 - 2007-11-25, 19:46

a mój kamperek znowu w gazetce :haha: :mrgreen:
Marcin T - 2007-11-25, 20:40

kamper/szałas napisał/a:
co się zlego dzieje, że numer LISTOPADOWO grudniowy ukazuje się w grudniu??

pytanie zadane w złym miejscu, proponuję zapytać tu http://polskicaravaning.p...akcja&uid=&sid=

maga - 2007-11-25, 21:12

Ja kupiłem w sobotę w kiosku i czytam :-P

Umówiłem się z właścicielem kiosku,że dam mu znać kiedy ma się ukazać czasopismo i on już dba o to abyśmy mieli tę gazetkę .

PS. Paweł, na zdjęciu przypominasz słynnego piosenkarza z Ameryki ;-) ;-)

Paweł P. - 2007-11-25, 21:15

Cytat:
PS. Paweł, na zdjęciu przypominasz słynnego piosenkarza z Ameryki ;-) ;-)
heheh :bigok chyba kosmitę, nie widać na zdjęciu, ale jestem w okularach do szlifierki :mrgreen:
eeik - 2007-11-25, 21:25

Paweł P. napisał/a:
ale jestem w okularach do szlifierki :mrgreen:

Nie przyznawaj się to Gucci :bajer :bajer

sasquatch - 2007-11-26, 09:32

Ktoś mnie kiedyś pytał czy mam pozwolenie na publikację miejsca do kamperowanie w europie - odpowiedziałem że nie - ale że zapytałem... - wiekszość też stwierdziła, że to nic nie znaczy i że prawnicy mogą mnie spokojnie zaskarżyć.

Pytanie teraz do Ciebie - czy masz pozwolenie lub zgodę na publikację tych zdjęć?

(sprawdzaj codziennie skrzynkę pocztową - może pozew przyjdzie...) :haha:

kamper/szałas - 2007-11-26, 12:50

Marcin T napisał/a:
pytanie zadane w złym miejscu, proponuję zapytać tu http://polskicaravaning.p...akcja&uid=&sid=

dziękuję ;)
i ew. bardzo przepraszam... :aniolek

Paweł P. - 2007-11-26, 15:21

Post usunięty.
janusz - 2007-11-26, 15:29

Nie wiem czy z tym skanem był by taki wielki problem, był nieduży, mało można było tekstu odczytać. Pewnie nie było by problemu ale rzeczywiście warto było zapytać redakcję czy taki skan nie jest źle widziany. Uczy siłę człowiek do końca życia :bigok
eler1 - 2007-11-26, 15:33

janusz napisał/a:
Nie wiem czy z tym skanem był by taki wielki problem, był nieduży, mało można było tekstu odczytać. Pewnie nie było by problemu ale rzeczywiście warto było zapytać redakcję czy taki skan nie jest źle widziany. Uczy siłę człowiek do końca życia :bigok
ale ja myślę że nie chodziło tu o PC tylko o zdjęcia zamieszczone w artykule :chytry
janusz - 2007-11-26, 15:38

Ups :krzywy to znaczy że PC będzie miało problem :?:
Paweł P. - 2007-11-26, 15:41

Post usunięty.
eler1 - 2007-11-26, 15:45

Paweł P. napisał/a:
A ja nie wiem o co chodziło Sasowi, skan usunąłem :) W sumie autorem zdjęcia jest Asia Sas, ale chyba nie będzie miała za złe :)

Ps To nie ja wybrałem ta fotkę :)
ale ty je udostępniłeś do artykułu więc powinieneś się Asi zapytać o zgodę z grzeczności a nie zakładać że wszystko jest :bigok
Paweł P. - 2007-11-26, 15:50

Post usunięty.
paf - 2007-11-26, 15:52

Wiecie co - no taki niewinny tytuł tematu że z braku czasu nie zaglądam tutaj swoim wszechwidzącym okiem ;-) a tu się znowu robi gorąco - czy to jakieś przesilenie jesienne?

a co do tematu to skoro nikt nie spytał Asi wcześniej to może spytać teraz jak się z tym czuje bo i tak jest po fakcie i nic się nie zmieni a może na przyszłość będzie jaśniej?

janusz - 2007-11-26, 15:53

Jak nie kijem to pałką. Powinieneś zapytać czy Ci wolno......
Kto pyta nie błądzi, należy pytać każdego o wszystko. Najlepiej ankietę. Potem ciebie zapytają czy może książkę piszesz. :elegant

eler1 - 2007-11-26, 15:55

paf napisał/a:
a co do tematu to skoro nikt nie spytał Asi wcześniej to może spytać teraz jak się z tym czuje bo i tak jest po fakcie i nic się nie zmieni a może na przyszłość będzie jaśniej?
to całkiem dobry pomysł ale nie wiem czy już to sas nie przelał na papier
sasquatch napisał/a:
(sprawdzaj codziennie skrzynkę pocztową - może pozew przyjdzie...) :haha:

paf - 2007-11-26, 15:58

no i bomba i na oczekiwaniu na pozew skończmy temat tej foty ooookeeeejj? :chacha2
pogadajcie sobie o artykułach czy coś - tylko nie przytaczajcie cytatów za długich bo znowu ktoś oberwie pozwem :-P

tatkog - 2007-11-26, 17:17

sasquatch napisał/a:
Ktoś mnie kiedyś pytał czy mam pozwolenie na publikację miejsca do kamperowanie w europie
Dyskretnie chciałem Ci przypomnieć, że jest drobna różnica-masz stronę komercyjną. WoMo to też firma komercyjna( a z ich namiarów korzystasz).
Ja bym Cię zaskarżył :haha: . Musiałbyś się podzielić kawałkiem internetu.
Paweł P. napisał/a:
autorem zdjęcia jest Asia Sas
Teraz rozumiem oczekiwanie na pozew.
martes - 2007-11-26, 18:13

tatkog napisał/a:
Musiałbyś się podzielić kawałkiem internetu

- o matko to się narobiło ... tatkogu jak myślisz którą część internetu mi zabiorą ?
(allegro nie oddam.... :)
A pytać pewnie czasami należy to fakt ....

tatkog - 2007-11-26, 18:17

martes napisał/a:
tatkogu jak myślisz którą część internetu mi zabiorą ?
Ja bym zabrał tą . :haha: xxx
janusz - 2007-11-26, 18:19

Cytat:
Ja bym zabrał tą . :haha: xxx

To by nie była kara tylko znęcanie się.

kazbar - 2007-11-28, 17:06

Jacek Iwanus napisał/a:
"(cyt)...Tak więc, moi drodzy, jeśli chcecie naprawdę przeżyć wspaniałe przygody- nie zwracajcie uwagi na sceptyków tylko łapcie wiatr w żagle! Niezależnie czym jeździcie: czy to jest Defender, UAZ+przyczepą, Komarek czy zwykły rower. Marzenia są po to, by je realizować"

"Caravaning w stylu off-road" (PC str.50) tekstu pana Jacka Iwanusa.
Warto, naprawdę warto przeczytać!

janusz - 2007-11-28, 17:13

A jak ktoś będzie chciał osobiście trochę "liznąć" Off-Roadu to zapraszamy do Pajeczna na zlot 2008. Organizowany jest pod hasłem "Integracja camper 4x4"
Tadeusz - 2007-11-28, 17:40

[quote="Kazek Kluska"]
Jacek Iwanus napisał/a:
"(cyt)...Tak więc, moi drodzy, jeśli chcecie naprawdę przeżyć wspaniałe przygody- nie zwracajcie uwagi na sceptyków tylko łapcie wiatr w żagle! Niezależnie czym jeździcie: czy to jest Defender, UAZ+przyczepą, Komarek czy zwykły rower. Marzenia są po to, by je realizować"

A czy takie szaleństwa też mogą mieć miejsce? Na tej ścianie to mój wnuk.

kazbar - 2007-11-28, 17:48

"To zdarzyło się w Polsce" (PC str.39) - Jan i Alicja z Torunia.

"Pierwsza podróż" (PC str.40)- Rafał Boguszewski z żoną Joanną

Czyta się z zapartym tchem!

kazbar - 2007-11-28, 20:54

Tadeusz napisał/a:
A czy takie szaleństwa też mogą mieć miejsce? Na tej ścianie to mój wnuk.

A takie?

Ciarki mi po grzbiecie łażą jak patrzę na to co wyprawiają młodzi ludzie!
Jeden... na rowerze do góry nogami a drugi (to mój syn Mariusz) wypina nad przepaścią pierś do całego świata... w koszulce "Polskiego Caravaningu" :gwm
(już miałem mu skórę przetrzepać za ten wyczyn ale jak zobaczyłem "PC"...przebaczyłem :haha: )

Tadeusz - 2007-11-28, 22:49

Ależ wspaniałego masz chłopaka!!! Ja 40 lat temu też to robiłem! Żebyś był spokojniejszy, to popatrz co ja muszę przeżywać!

Oto znów Filip

kazbar - 2007-11-28, 23:15

Młodość i (powiem delikatnie) dojrzałość ma swoje ja
Popatrzmy na te młodzieńcze i dojrzałe "wyskoki" ich i naszym okiem:

- Cześć tatku! Gdzie wakacje kamperem w tym roku?
- Myślimy o Rumunii lub Ukrainie
- Super! Odbiło wam już całkiem? Nie lepiej posiedzieć w domu przy kompie?

- Cześć synek! Gdzie wakacje w tym roku?
- Mount Blanc z kumplami i kumpelami
- Super! Odbiło wam już całkiem? Nie lepiej posiedzieć w domu przy kompie?

I bądź tu babo mądra :gwm

Tadeusz - 2007-11-28, 23:34

Kazku! Mam chociaż tyle szczęścia, że to moje wnuczę przynajmniej żeglować z nami lubi.
antwad - 2007-11-29, 08:24

Tadeusz napisał/a:

Oto znów Filip

Tadeusz, fajne zdjęcie! Domyślam się na której górce zostało zrobione; mam na nią widok z okien mego mieszkania. Co się tam czasem wyprawia...

kamper/szałas - 2007-11-29, 09:30
Temat postu: cdn....
Miły Pawle P.;)
a dostaleś tantiemy od tego zdjęcia??:)
przeciez to Ty jestes na tej focie (popieram: bardzo efektowna fotka, widac dobrą rękę fotografa i pracę stylisty)...
osoba robiąca zdjęcie i zamieszczajęce je do publikacji musiała otrzymać od Ciebie pisemna zgodę na prawa do publikacji.....
więc nie widzę tez problemu w druga stronę...
ale fakt: prawo autorskie i prawa pokrewne to powazne zagadnienie...:)

JaWa - 2007-11-29, 10:00

kamper/szałas napisał/a:
przeciez to Ty jestes na tej focie (popieram: bardzo efektowna fotka, widac dobrą rękę fotografa i pracę stylisty)..

Jaka fotka ? Ja nic nie widzę. Za późno się obudziłeś :haha: :haha:

Tadeusz - 2007-11-29, 13:31

Tak,antwad, to ursynowska Kazoora. Tak tę górę nazywają tacy szaleni rowerzyści jak mój wnuk. Mają swoje międzynarodowe fora. Jest ich (nie do wiary)kilka tysięcy.

Pozdrowienia - Tadeusz

baja02 - 2007-11-29, 15:22
Temat postu: PC 6(14)
Dostałem ten ostatni nr dopiero wczoraj, przeglądnąłem go, a najbardziej skupiłem się na artykułach dotyczących karawaningu. Jak by nie patrzył wszystkie one są mocno spóźnione, czasami o 6 miesięcy. Ale szczególną uwagę zwróciłem na 73.FICC Rally w Irlandii. Przeczytanie tego może zniechęcić do brania udziału w takich imprezach, a przecież to nie jedyna "tego gatunku". Pytanie Kol. J.J. Słowińskicj - "czy warto jeszcze za duże pieniądze (..........) jechać 3.000 km" jest w pełni uzasadnione. Czy nie można od organizatorów uzyskać prawdziwych informacji o warunkach socjalno-bytowych. Czy organizatorzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za to co przygotowali (także i finansowej !!!). Czy PC ma możliwości sprawdzenia tego co przygotowali organizatorzy? Jeżeli nie, to postarajcie się, żeby nasze załogi nie były wypuszczane w maliny. A tak na marginesie - należy sobie zdawać sprawę z tego, ze takie imprezy organizowane są najczęściej na terenach bez odpowiedniej infrastruktury i to jest główny powód rozczarowania uczestników.
kamper/szałas - 2007-11-29, 16:17

JaWa napisał/a:
Jaka fotka ? Ja nic nie widzę. Za późno się obudziłeś

ja za późno..??
to Ty miły JaWa przespaleś..bo fota była, że aż....:) tylko z różnych przyczyn została....usunięta....
przespałeś....JaWa.... :bajer

kamper/szałas - 2007-11-29, 16:19

baja02 napisał/a:
ze takie imprezy organizowane są najczęściej na terenach bez odpowiedniej infrastruktury i to jest główny powód rozczarowania uczestników.

pewnie chodzi o kasę...jak zawsze w takich 'wypadkach'...

ale miły Baja...Twoje zdanie w pełni słuszne..popieram!

kazbar - 2007-11-29, 18:06
Temat postu: Re: PC 6(14)
baja02 napisał/a:
Dostałem ten ostatni nr dopiero wczoraj, przeglądnąłem go, a najbardziej skupiłem się na artykułach dotyczących karawaningu. Jak by nie patrzył wszystkie one są mocno spóźnione, czasami o 6 miesięcy. Ale szczególną uwagę zwróciłem na 73.FICC Rally w Irlandii. Przeczytanie tego może zniechęcić do brania udziału w takich imprezach, a przecież to nie jedyna "tego gatunku". Pytanie Kol. J.J. Słowińskicj - "czy warto jeszcze za duże pieniądze (..........) jechać 3.000 km" jest w pełni uzasadnione. Czy nie można od organizatorów uzyskać prawdziwych informacji o warunkach socjalno-bytowych. Czy organizatorzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za to co przygotowali (także i finansowej !!!). Czy PC ma możliwości sprawdzenia tego co przygotowali organizatorzy? Jeżeli nie, to postarajcie się, żeby nasze załogi nie były wypuszczane w maliny. A tak na marginesie - należy sobie zdawać sprawę z tego, ze takie imprezy organizowane są najczęściej na terenach bez odpowiedniej infrastruktury i to jest główny powód rozczarowania uczestników.

Ja też na to zwróciłem uwagę.
Pamiętam, że była w którymś PC relacja z czegoś podobnego we Włoszech (nie pamiętam ale też jakiś międzynarodowy zlot). Tam ustawiono uczestników na wybetonowanym, brudnym i oddalonym od "centrum" placu - bez dostępu do wody i sanitariatów.
Ludziska podobno zdychały z upałów! :gwm

kimtop - 2007-11-29, 18:27

Na zlocie w Krakowie była załoga z Wrocławia (niestety nie pamiętam imion), która była na tym zlocie w Irlandi .Byli zdegustowani.Podobno stali gdzieś w polu kukurydzy.
kazbar - 2007-11-29, 18:54

kimtop napisał/a:
Podobno stali gdzieś w polu kukurydzy.

Słyszałem, że na Zachodzie w przysłowiową kukurydzę (ze względów bezpieczeństwa) odstawia się tych kamperowiczów, którzy nie mają odpowiednich badań instalacji gazowej, elektrycznej czy wodnej (tak, tak..wodnej też!). Jak nie ma naklejki na przyczepie czy kamperze potwierdzającej badania techniczne, to...w kukurydzę delikwenta!

Dobrze, że ktoś nareszcie wpadł u nas na pomysł (Spotkanie Caravaningowej Grupy Bezpieczeństwa- PC str.12) uporządkowania tych spraw.
Wielkie brawa dla PC i PZM-ot :bigok

baja02 - 2007-12-01, 13:21

Kazek Kluska napisał/a:
kimtop napisał/a:
Podobno stali gdzieś w polu kukurydzy.

Słyszałem, że na Zachodzie w przysłowiową kukurydzę (ze względów bezpieczeństwa) odstawia się tych kamperowiczów, którzy nie mają odpowiednich badań instalacji gazowej, elektrycznej czy wodnej (tak, tak..wodnej też!). Jak nie ma naklejki na przyczepie czy kamperze potwierdzającej badania techniczne, to...w kukurydzę delikwenta!

Dobrze, że ktoś nareszcie wpadł u nas na pomysł (Spotkanie Caravaningowej Grupy Bezpieczeństwa- PC str.12) uporządkowania tych spraw.
Wielkie brawa dla PC i PZM-ot :bigok

"... nareszcie wpadł na pomysł ... "spotkanie Caravaningowej Grupy Bezpieczeństwa..."
No faktycznie już ktoś wpadł na pomysł ! Nie minęło kilka lat rozwoju karawaningu, a już ktoś wpadł na pomysł. :bigok . Życzę dalszego wpadania na pomysły, ale z większym przyspieszeniem. Już od 2 lat realizujemy to przez ścisły kontakt z jednym z założycieli tej grupy - kol. Mirkiem, który w ubiegłym i tym roku na spotkaniach Towarzystwa Statecznych Karawaningowców przebadał i wystawił certyfikaty bezpieczeństwa kamperom i przyczepom, przy okazji badał i inne. To co K. Kluska pisze jest prawdą, dotyczy to również promowania. A tak już całkiem serio, ciekawy jestem po ilu latach będą owoce pracy Caravaningowej Grupy Bezpieczeństwa

janusz - 2007-12-01, 13:56

Dalej o Grupie bezpieczeństwa jeżeli ktoś ma ochotę to proszę tutaj