|
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
W³ochy - W³ochy Liguria -pro¶ba o pomoc
JacekC - 2013-05-06, 14:42 Temat postu: W³ochy Liguria -pro¶ba o pomoc Witam.20.06 wybieram sie do Liguri.Proszê do¶wiadczonych kolegow o poradê czy w tym górzystym regionie poradzê sobie moim 20 letnim ducato z silnikiem 1,9 ?To bêdzie dopiero drugi mój wyjazd camperem,wiêc mam ma³o do¶wiadczenia.Pozdrawiam.
Jerzyk - 2013-05-06, 15:37
nie pêkaj...
w³a¶nie wróci³em z Niemiec i podjazdy 18% daj± siê pokonaæ nawet , jak mam oko³o 60 KM. Autko masz ... no ...prawie...nowe... - moje ma 33 lata.
By³o na "1" ale da³o radê.powodzenia -J
Camper Diem - 2013-05-06, 20:14
Jacek, zadbaj o silnik, uk³ad ch³odzenia i hamulce przed wyjazdem i nie bój ¿aby
kartom50 - 2013-05-07, 13:07
Te¿ mia³em takiego z 1992r Ducato 1,9 z zabudowa Dethlefsa
Wjecha³em nim a¿ do La Salette ( do 20% nachylenia )
Wa¿ne aby go nie przegrzac ( na 1 nie gazuj do koñca max 2/3 obrotów)
Przy zje¼dzie pamiêtaj o zasadzie - Na jakim biegu by¶ wje¿dza³ na takim zje¿dzaj
hamuj±c silnikiem bo spalisz hamulce.
Pozdrowienia
feetalld - 2013-05-07, 14:33
Ykhmm... w mojej relacji z 2010 roku opisujê w³a¶nie dojazd do Vernazzy. Mieli¶my tam niez³e prze¿ycia. Jechali¶my Fiatem Ducato 1,9 SEA Gate, ale z 2005 roku. Polecam omijaæ boczne drogi i kierowaæ siê raczej g³ównymi szlakami. Miejscowo¶ci, w których znajduj± siê parkingi dla camperów (np. Monterosso Al Mare, jako jedyna na ca³ym Cinque Terre posiada takowy) maj± zjazdy do¶æ przyjazne dla camperów. Poza tym radzê nie ryzykowaæ. Zachêcam do lektury mojej relacji - tam znajdziesz wiêcej szczegó³ów: http://www.camperteam.pl/...p=349533#349533
JacekC - 2013-05-07, 15:14
feetalld napisa³/a: | Ykhmm... w mojej relacji z 2010 roku opisujê w³a¶nie dojazd do Vernazzy. Mieli¶my tam niez³e prze¿ycia. Jechali¶my Fiatem Ducato 1,9 SEA Gate, ale z 2005 roku. Polecam omijaæ boczne drogi i kierowaæ siê raczej g³ównymi szlakami. Miejscowo¶ci, w których znajduj± siê parkingi dla camperów (np. Monterosso Al Mare, jako jedyna na ca³ym Cinque Terre posiada takowy) maj± zjazdy do¶æ przyjazne dla camperów. Poza tym radzê nie ryzykowaæ. Zachêcam do lektury mojej relacji - tam znajdziesz wiêcej szczegó³ów: http://www.camperteam.pl/...p=349533#349533 |
Przeczyta³em " od dechy do dechy"¦wietna i bardzo praktyczna relacja.
Wszystkim ,którzy co¶ podpowiedzieli serdecznie dziêkujê i ...proszê o jeszcze.Pozdrawiam
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-05-09, 23:32
Wlasnie wrocilismy z Cinque Terre.Jestesmy na basenach wegierskich w Demjen,jak wroce 15 to napisze ci koordynaty,na miejsca postojowe.Moze do czerwca napiawia droge,jezeli tak to mo¿na kamperem przejechaæ 5 terre.My musielismy po Manroli siê wrocic i pojechaæ od Monterosso,Barbara
Thom - 2013-05-10, 08:55
Mia³em takie same obawy jak Ty zwi±zane z silnikiem (ja mam 1.9 TD 90KM)
Demonem si³y, elastyczno¶ci, a ju¿ napewno prêdko¶ci nie jest ale dzielnie
montuje siê nawet pod bardzo ostre wzniesienia...
Rada jak± da³ mi mechanik... lepiej zredukowaæ i jechaæ na dwie trzecie obrotów
ni¿ dusiæ na biegu ledwo ledwo...
Jak teraz by³em na majówce to wje¿d¿a³em wszêdzie nawet 18 i 20% nachylenia...
.. po kilka kilometórw
JacekC - 2013-06-17, 13:17
Uspokoili¶cie mnie co do camperka i jego mo¿liwo¶ci,ale pojawi³ siê nowy problem>
Campingi które znalaz³em w necie w 100% odpisa³y,¿e nie maj± miejsc w terminie Naszego wyjazdu.(start 20.06.2013r.).Ma mo¿e ktos namiary na jakie¶ ciekawe miejsca noclegowe w Ligurii? Pozdrawiam
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-17, 15:08
napisze ci na PW wieczorem
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-18, 21:05
Mysle ze tu bêdzie szybciej.My jechali¶my od Toscani,podam ci na wszelki wypadek Cecina i Rosignano Solvay,plaza z bia³ym piaskiem.jest duzom p³atnych parkingow przy plazy,my oczywi¶cie na dziko miedzy kamperami wloskimi,N 43213592 i E10263683,miejsce za cmentarzem w Vada.Viareggio i cale wybrze¿e jedna komercja.Dalej Liguria La Spezza i przejazd do Porto Venere.Zakaz wjazdu do centrum.Stoimy na du¿ym parkingu,mozna spac,jest serwis.Potem droga prowadzi ju¿ do Romaggiore.Niestety do miasta zakaz wjazdu camperow,no i przed zjazdem nie ma siê gdzie zatrzymaæ.Jedziemy do Manroli,tu parking duzy ale wypatrzyli¶my na wiadukcie przed wjazdem do tunelu kampery.Swietne miejsce N44062095 i E 09441145.Francuzi zwiedzali motorkiem a kamper tu stal.Za wiaduktem schodki 400 stopni do miasteczka.cdn.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-18, 21:24
miedzy mieszaniem d¿emu z czere¶ni,moze zmniejsze ci pare zdjêæ.Na drugi dzieñ po nocy na wiadukcie jedziemy do Veranazzy,ale droga zamknieta osunela siê i usuwaj± ziemie i drzewa.Nastawiamy GPS na Monterosso Mare,tak by nie jechaæ daleko przez Levante.5 km przed miasteczkiem sa dwa wjazdy,jedziesz droga w prawo,troche serpentyn i jeste¶ nad samym morzem wielki parking.23 euro za 24 godziny.Kampery nocuja po pare dni.Nie ma serwisu,wode rano tankujemy na parkingu ,lub plazy,ale Zbych ma swój kurek/zawsze wozi takie rzeczy/.N 44083940i E09384705.kierujesz siê plaza w prawo jest tunel i przechodzi siê na druga plaze i centrum miasteczka.Port statki oplywaja wszystko lacznie z Portofino,do ktrorego i tak nie wjedziesz.to tyle .stad wracamy i spimy ju¿ na riwierze Weneckiej w Eraclea.Podam ci namiary na nasz parking w Bibione Pineta.N45374519 i E 12595401,to tyle,pozdrawiam
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-18, 21:25
No opolszczyzna to jedziesz nie przez krakow,bo mam nowa mape Cinque teree.50000.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-18, 22:09
Jacek te zdjêcia dla ciebie,a relacji nie bêdzie,bo nikt tego nie docenia.Mam za ma³o kibicow.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-18, 22:13
jeszcze kilka zdjec
JacekC - 2013-06-19, 10:49
Oj wielkie dziêki za relacjê (fajne zdjêcia) i namiary.Zaraz wszystko skopiujê i pewnie wykorzystam.Jeszcze raz wielkie dziêki
zbyszekwoj - 2013-08-13, 15:50
Zbigniew Muzyk napisa³/a: | Jacek te zdjêcia dla ciebie,a relacji nie bêdzie,bo nikt tego nie docenia.Mam za ma³o kibicow. |
Docenia Basiu docenia czytam twoje relacje przez caly tydzien bo 1.09. wyroszamy do Italii.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-13, 18:19
zbyszekwoj napisa³/a: | Zbigniew Muzyk napisa³/a: | Jacek te zdjêcia dla ciebie,a relacji nie bêdzie,bo nikt tego nie docenia.Mam za ma³o kibicow. |
Docenia Basiu docenia czytam twoje relacje przez caly tydzien bo 1.09. wyroszamy do Italii.
|
Je¿eli jest was kilka osob to na zwiedzanie Rzymu siê rozdzielcie,lub cemping u pani Ewy.Reszta jest bezpieczna.Jrednak optuje ze wszystko piêkne ale Siena jest bardzo przyjazna dla turystow.Tam gdzie du¿o turystow ,wstañcie rano,zwiedza siê fajnie,no i jest gdzie zaparkowaæ.Murzyni za miejsce biora 2€.Jak podasz trase to cos Wam jeszcze podpowiem.Sama siedze w Krecie Barbara
|
|