| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - t4 z alegro
djtrebor - 2013-07-11, 11:56 Temat postu: t4 z alegro witam mam pytanko może ktoś oglądał na żywo Canperka t4 19,tdi http://allegro.pl/vw-t4-w...3374093008.html
oraz jest jeszcze biały droższy 2,5 tdi http://allegro.pl/vw-west...3374055313.html Pytanie do was wyjadaczy co o tym sadzicie oraz który waszym zdaniem jest ciekawszą propozycją dziękuję za wasze odpowiedzi i sugestie.
wbobowski - 2013-07-11, 12:09
Wybór tych 2.ch propozycji jest bardzo subiektywną sprawą. Jeden tańszy, starszy, słabszy silnik, drugi sporo droższy ale i sporo młodszy nie mówiąc o mocy silnika (a jej nadmiaru nigdy za dużo) i lepiej wyposażony... decyzja należy do Ciebie. Tu każdy może mieć odmienne zdanie.
Jurek121175 - 2013-07-11, 12:35
Też kiedyś myślałem o tego typu "kamperku". Wybór zależy od tego, czy samochodu będziesz używał do codziennego użytku (wtedy z podnoszonym dachem) czy też tylko na wyjazdy ( a tu już wg mnie z podwyższonym-plastikowym dachem lepszy). Ale to tylko moja prywatna opinia. Nie porównuję ofert z Twoich linków tylko typ zabudowy
matro - 2013-07-11, 12:38
Namiot na dachu to taki sam namiot jak każdy inny z jego wszelkimi plusami jak i minusami. Osobiście szukałbym z wysokim dachem choć nie za aż takie pieniądze.
andi at - 2013-07-11, 15:41
| matro napisał/a: | | Namiot na dachu to taki sam namiot jak każdy inny z jego wszelkimi plusami jak i minusami. Osobiście szukałbym z wysokim dachem choć nie za aż takie pieniądze. |
i tu sie zgadzam-ale koniki sa fajne tylko ta cena
oli - 2013-07-11, 22:36
Wg mnie to nie są kamperki a wany dobrze wyposażone .Dla mnie prawdziwy kamper to musi mieć prysznic no i wc czyli inaczej mówiąc w cudzyslowie ustęp ,i nie gdzies wyjmowany ,tylko zamontowany w oddzielnym pomieszczeniu .to jest moje zdanie ,ale te dwie rzeczy wyróżniają nasze kamperki z posród innych samochodów .Pozdrawiam wszystkich kamperowiczów z ustępem Oli
matro - 2013-07-11, 23:08
hej. Rozmawiamy tu o różnicy pomiędzy blaszakiem ze "szczęką" a blaszakiem z wysokim dachem. Innych tematów o wyższości kampera "z szambem" od tych "bez szamba" jest multum.
Byłem kiedyś na zlocie T3 i były tam te z namiotem jak i te z plastykowym dachem. Ogólnie minusem o jakim mi wspominano było, że czujemy się na górze jak w zwykłym namiocie...czyli słyszymy wszystko, w nocy może zrobić się zimno , w dzień zaduch... plusy to właśnie składanie do transportu, zmniejszenie oporów powietrza co za tym idzie spalania paliwa, oraz troszkę tkz. "kultowości". Ja miałem z wysokim dachem i...chyba przy takim bym pozostał.
oli - 2013-07-12, 06:23
Kolega zwraca się z prosbą do nas faktycznie o ocenę i porównanie dwóch T4 .Wg mnie każdy ma plusy i minusy i wybór w tym względzie jest rzeczą indywidualną Jeżeli mają go użytkować dwie osoby to wg mnie lepszy z otwieranym dachem, jeżeli 4 to już podwyższany ,ze względu na to że jest więcej miejsca do wszystkiego jak również pakowania.Tak że opinie będą podzielone.Odnosnie moich sugestji na temat wyzszosci kampera z łazienką to może i są posty na ten temat ,ale ja ich nie czytałem a tym bardziej podejrzewam kolega który chce kupic t4.Wydac około 55tysięcy i kupic samochód bez wygód ?,to tak jak by kupic mieszkanie bez łazienki.
Mikesz - 2013-07-12, 06:42
Mnie bardzo intryguje przebieg tych samochodów?
gino - 2013-07-12, 07:31
| Mikesz napisał/a: | | Mnie bardzo intryguje przebieg tych samochodów? |
ajtam..przebieg rzecz ''umowna''
cypiss1979 - 2013-07-13, 21:52
55k to dużo nawet jak za westfalie z 2002r. Ja osobiście wolałbym z otwieranym dachem bo na co dzień można go użytkować bez mała jak cywilny samochód, mniej pali, opłaty za promy są mniejsze itd.
A nawiązując do wypowiedzi kolegi:
| oli napisał/a: | | Kolega zwraca się z prosbą do nas faktycznie o ocenę i porównanie dwóch T4 .Wg mnie każdy ma plusy i minusy i wybór w tym względzie jest rzeczą indywidualną Jeżeli mają go użytkować dwie osoby to wg mnie lepszy z otwieranym dachem, jeżeli 4 to już podwyższany ,ze względu na to że jest więcej miejsca do wszystkiego jak również pakowania.Tak że opinie będą podzielone.Odnosnie moich sugestji na temat wyzszosci kampera z łazienką to może i są posty na ten temat ,ale ja ich nie czytałem a tym bardziej podejrzewam kolega który chce kupic t4.Wydac około 55tysięcy i kupic samochód bez wygód ?,to tak jak by kupic mieszkanie bez łazienki. |
to z całym szacunkiem ale tu za powiedzmy 30-40k masz samochód z 2002r. (może bez wygód), a nie pożółkły kamper z "wychodkiem" z 85 no może 90r. Bez obrazy dla nikogo ale takie argumenty są po prostu słabe. To z kolei moje osobiste zdanie. Jeszcze raz przepraszam urażonych.
oli - 2013-07-13, 23:41
Nie musisz przepraszać bo nie oto chodzi aby się kłócic .Dla mnie suma 50tys to duża kasa i jak miał bym wydac to szukalł bym kamperka ze wszystkimi wygodami .Pożółkły kamperek to możesz kupic za 20tys ,a 50 tysiaka to jest już kasa .
majsterus - 2013-07-15, 22:35
jakie 30-40 z 2002??? 55tys...
za 55 tys kupuję kampera z 2000r i mam w nim wszystko, a nie puszkę T4 w której nie można wytrzymać w upale.
T4 to bus a nie kamper i żadne przeróbki nie zrobią z niego kampera.
silny - 2013-07-16, 12:57
no ale nie ublizajmy t4-kom bo jak ma i jezdzi po sweiecie to nie jest kamperowcem ?
poprostu kwestia gustu i mnie tez sie nie podoba za worek kasy takie cus. to juz lepiej dukato gotowe np. magikcar
majsterus - 2013-07-17, 22:12
ależ ja nie ubliżam, mam T4 multivana, spałem w nim byłem na wakacjach i coś mogę o tym powiedzieć.
cypiss1979 - 2013-07-18, 09:16
Proponuję czytaj ze zrozumieniem, pisałem że 55 tyś to stanowczo za dużo nawet jak za westfalie. Takie samochody warte są trochę ponad 30 tyś a za taką kwotę nie kupisz kampera z 2000r.
Ja po prostu wolę podróżować zwykłym samochódem z łóżkiem, (bo toalety mam na każdym kempingu), z wszystkimi konsekwencjami niewygody, duszności itd... niż udawać jakim to nie jestem "kamperowcem" w starym kamperze (na fiacie z lat 80-90) w środku w boazerii, z pożółkłą toaletą ... szkoda gadać. Jeszcze raz podkreślę każdy robi co lubi ... ale czuć wyższość bo ma się kibel ... no dla mnie słabe
| majsterus napisał/a: | jakie 30-40 z 2002??? 55tys...
za 55 tys kupuję kampera z 2000r i mam w nim wszystko, a nie puszkę T4 w której nie można wytrzymać w upale.
T4 to bus a nie kamper i żadne przeróbki nie zrobią z niego kampera. |
MAWI - 2013-07-18, 10:35
| cypiss1979 napisał/a: | | Ja po prostu wolę podróżować zwykłym samochódem z łóżkiem |
To wszystko zależy od tego na jak długo jedziesz .Bo nie wyobrażam sobie mieszkać np. w Chorwacji kilka miesięcy w twoich warunkach .Wolę te stare większe. | cypiss1979 napisał/a: | | starym kamperze (na fiacie z lat 80-90) |
| cypiss1979 napisał/a: | | (bo toalety mam na każdym kempingu |
Wszystko zależy ile masz lat lub z kim podróżujesz np.małe dzieci.
ale | cypiss1979 napisał/a: | | każdy robi co lubi |
Spałem kiedyś kilka nocy w maluchu ,wtedy myślałem ,że jestem królem całego świata i było mi dobrze,ale to był 79 rok
majsterus - 2013-07-18, 19:18
T4 westfalia z 95-95 roku kosztuje 30zł ale nie z 97 i w górę.:)
Ja też gdy pojechałem multivanem pierwszy raz byłem królem u siebie
gdy rodzie kupili kampera z 88r to całkiem inna bajka, mimo pożółkłej toalety...
zresztą nie ma o czym pisać... porównanie T4 do kampera..
T4 jest fajna na wyjazdy 2 max 3 dniowe potem trzeba się przenieść na bardziej cywilizowane warunki - to jest moja opinia
MAWI - 2013-07-18, 19:31
| majsterus napisał/a: | | to jest moja opinia |
Nie tylko twoja.
tadek27 - 2013-07-18, 21:03
Dorzucę swoje pięć groszy, gdyż podróżowałem w swoim życiu różnymi pojazdami-zestawami przez nysę ze wstawioną kanapą , przyczepkę n126 , fajną przyczepę , busem z możliwością spania po kampera. wszystko ma swój urok , ale w miarę jedzenia apetyt rośnie. miedzy t4 a pełnowymiarowym (jakkolwiek to rozumieć) kamperem jest różnica taka na jakie ustępstwa się zgadzamy. życie to sztuka kompromisu jedni godzą się na jedno inni na drugie. bezsprzecznie (bynajmniej dla mnie) wygodniejszy jest kamper więc się na niego skazałem. to też pewien kompromis bo zbyt mało go wykorzystuje , mając już coś fajnego zrobionego "pod siebie" pojawia się brak czasu , finansów itd...
dla mnie kamper to pierwsza klasa , ale to tylko moje zdanie.
|
|