|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Mobilexpo - VII Targi Pojazdów Terenowych i Turystycznych MOBILEXPO 2013
Track222 - 2013-09-01, 22:22 Temat postu: VII Targi Pojazdów Terenowych i Turystycznych MOBILEXPO 2013 W dniach 5 i 6 października 2013 roku w Centrum Targowym Chemobudowa w Krakowie ul. Klimeckiego 14 odbędą się kolejne;
VII Targi Pojazdów Terenowych i Turystycznych MOBILEXPO 2013
http://www.centrumtargowe.com.pl/index.php?id=541
WINNICZKI - 2013-09-01, 23:14
Będziemy na 100% - tramwajem
Komplecik - 2013-09-06, 22:23
Będzie miasteczko kamperowe? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
szymek1967 - 2013-09-06, 22:26
trza szykować gary
janusz - 2013-09-06, 22:27
Cytat: |
Będzie miasteczko kamperowe? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
Na razie nie mamy żadnych informacji na ten temat. Może Tadeusz coś wie ale stracił się gdzieś na Mazurach i nie daje znaków życia.
MAWI - 2013-09-06, 22:31
Słyszałem coś o kłopot łódką czy coś.
Track222 - 2013-09-06, 22:38
janusz napisał/a: | Cytat: |
Będzie miasteczko kamperowe? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
Na razie nie mamy żadnych informacji na ten temat. Może Tadeusz coś wie ale stracił się gdzieś na Mazurach i nie daje znaków życia. |
Rozmawiałem dzisiaj telefonicznie z Panem Trojanem, aktualnie jeszcze nie wie czy VII Targi Pojazdów Terenowych i Turystycznych MOBILEXPO 2013 odbędą się. Prowadzi rozmowy z wystawcami i po 15 września będzie znał szczegóły. Branże targową też dopadł kryzys.
Komplecik - 2013-09-06, 22:43
popuścić z cen i przeczekać kryzys ,potem wskrzesić targi jak się nie odbędą będzie dużo ciężej, moje zdanie
szymek1967 - 2013-09-07, 06:43
Track222 napisał/a: | Branże targową też dopadł kryzys. |
spoko,
premier odtrabił koniec kryzysu
Johny_Walker - 2013-09-07, 13:28
W zeszłym roku na tych targach była straszna bieda. Z zachodniej Polski nie warto było jechać. Żałuję.
WINNICZKI - 2013-09-08, 02:47
Na Targi jeździ się przede wszystkim po to aby spotkać dawno nie widzianych camperludków , a co do wystawców......oni już od dawna,albo od zawsze nie powalają asortymentem wystawianych akcesoriów i camperów. Ale towarzystwo na zlocie jest zawsze prima sort.
oli - 2013-09-08, 20:50
Kryzys to i skromniejsze targi ,ale powinny się odbyć .Bo jak nie to co dalej ,to już jest parę lat i szkoda by było to wszystko zaprzepaścić.
Komplecik - 2013-09-15, 16:02
Odbędą się
Track222 - 2013-09-15, 16:56
Komplecik napisał/a: | Odbędą się |
Ale nie mamy jeszcze oficjalnego zaproszenia!!!
szymek1967 - 2013-09-15, 17:44
własnie
komplecik wypisz waść zaproszenia i wysyłaj prędko
kazbar - 2013-09-18, 14:29
TARGI SIĘ NIE ODBĘDĄ!
Rozmawiałem dzisiaj z p.Mieczysławem. Niestety, nie odbęda się. To wiadomość na 99,9%. Pozostawił drobną iskierkę nadzieji. W piątek mam jeszcze raz zadzwonić ale szanse są praktycznie żadne.
Johny_Walker - 2013-09-18, 14:46
To może do Lipska? Już niedługo.
Track222 - 2013-09-18, 16:13
kazbar napisał/a: | TARGI SIĘ NIE ODBĘDĄ!
Rozmawiałem dzisiaj z p.Mieczysławem. Niestety, nie odbęda się. To wiadomość na 99,9%. Pozostawił drobną iskierkę nadzieji. W piątek mam jeszcze raz zadzwonić ale szanse są praktycznie żadne. |
M.Trojan rozmawiając ze mną liczył na cud, ze jednak targi odbędą się. Wielka szkoda bo wiele osób szykowało się na wyjazd do Krakowa.
kazbar - 2013-09-18, 23:46
Koledzy! Co tutaj się dzieje? Największe nasze święto caravaningu czyli "Mobilexpo Kraków" porównywane od sześciu lat do ichniejszych w Europie Zachodniej ale na na polską miarę zostało odwołane a tu tylko kilka lakonicznych wpisów w przeciwieństwie do dysput religijno-ateistycznych.
Śmiać się czy płakać?
Komplecik - 2013-09-19, 07:52
Kazbar ma rację cicho w temacie to i wystawcy zamilkli
Może listę dla zachęty kto chętny
1.komplecik
2....
Tadeusz - 2013-09-19, 10:14
Targi Pojazdów Terenowych i Turystycznych MOBILEXPO były dla nas i mam nadzieję, że nadal będą doskonalą okazją do spotkania wszystkich żywotnie zainteresowanych karawaningiem, tych, którzy z karawaningu żyją i tych którzy bez karawaningu usychają, czyli nas.
Nie można narażać tej świetnej imprezy na ryzyko totalnej wtopy, a takie ryzyko istnieje z powodu minimalnego zainteresowania wystawców. Kryzys dał im się we znaki i trzeba to rozumieć.
Co zatem Targi mają zaprezentować przybywającej z różnych zakątków kraju publiczności? Jak zadbać o poziom?
Zawód, jaki Targi sprawiłyby odwiedzającym, mógłby odbić się czkawką na przyszłość. Byłoby to przykre także dla nas, entuzjastów tej imprezy.
Pogódżmy się zatem z koniecznością rezygnacji z Targów tegorocznych i życzmy Organizatorom sukcesów na przyszłość.
Wraz z p. Mieczysławem Trojanem zapraszamy na Targi, które odbędą się za tydzień, a dotyczą odnowy biologicznej pod hasłem RELAKS.
Dla tych Kolegów, którym jest po drodze, daje to możliwość spotkania, pobycia razem w sympatycznej, przyjaznej atmosferze targów krakowskich i powspominania spotkań z lat ubiegłych.
Życzymy ekipie MOBILEXPO sukcesu w roku przyszłym. Będziemy czekać niecierpliwie na następne spotkania w tym przyjaznym nam miejscu.
Aulos - 2013-09-19, 10:19
Targi targami, ale Tadeusz wrócił do wirtualnej rzeczywistości CamperTeamu - stęskniliśmy się za Tobą
Tadeusz - 2013-09-19, 10:25
Aulos napisał/a: | Targi targami, ale Tadeusz wrócił do wirtualnej rzeczywistości CamperTeamu - stęskniliśmy się za Tobą |
Krzysiu, ja również stęskniłem się za Wami.
Pozostaję nadal w puszczy ciałem ale duszą jestem z Wami.
Miałem ogromną nadzieję na spotkanie w Krakowie, ale teraz co mi pozostaje? Nadal PUSZCZA.
CORONAVIRUS - 2013-09-19, 10:34
Polska kamperowo za małym krajem by na siłę robić więcej targów niż jedne w roku ... rzeczywistość o tym świadczy .
Poznań pozostanie tym centralnym punktem targowym mając podstawową zaletę , której inne miasta nie mają ... jest prawie w środku na mapie ... takie życie .... Może kiedyś Polska stanie się karawaningowym potentatem to wtedy dlaczego nie ?
Johny_Walker - 2013-09-19, 11:43
Jakie targi camperowe są w Poznaniu? Chodzi o Motor Show w marcu?
CORONAVIRUS - 2013-09-19, 11:51
Johny_Walker napisał/a: | Jakie targi camperowe są w Poznaniu? Chodzi o Motor Show w marcu? |
dokładnie...
Fux - 2013-09-19, 20:04
Byłem rok temu i „targi" bardziej spotkanie na giełdzie samochodowej przypominało.
Wystawcy mają w nosie takie kanały dystrybucji w dobie internetu.
Klyent przyjdzie na targi a później będzie szukał w necie „okazji" u innych dostawców.
Koszt wystawcy za stoisko to zapewne kilkanaście-kilkadziesiat kpln, a więc marża z x sprzedanego sprzętu.
Jestem ciekawy, ile osób, dzięki targom, trafilo do Firm wystawców i dokonało zakupu?
Jest w stanie ktoś napisać?
Targi w Poznaniu to troszkę większa giełda ze sporą frekwencją zlotowiczów.
Niestety rynek w RP jest płytki...
WINNICZKI - 2013-09-20, 00:48
Tadeusz napisał/a: | Miałem ogromną nadzieję na spotkanie w Krakowie, ale teraz co mi pozostaje? Nadal PUSZCZA. | Tadziu nie chcesz chyba powiedzieć przez to , że wyjdziesz z puszczy dopiero jak MOBILEKXPO wróci do kalendarza spotkań.
Tadeusz - 2013-09-20, 21:17
WINNICZKI napisał/a: | Tadziu nie chcesz chyba powiedzieć przez to , że wyjdziesz z puszczy dopiero jak MOBILEKXPO wróci do kalendarza spotkań. |
Tomku, wylezę z puszczy w połowie lístopada.
Tak nam tu dobrze.
l wcale níe jesteśmy sami. Jest z nami zawsze ktoś z C.Ţ.. teraz hasamy po puszczy z Wandzią i Jackiem JaWami
kazbar - 2013-09-20, 22:22
Czyżby koniec caravaningu? (Pisałem już gdzieś, dawno, dawno temu, że "coś" zaczyna się źle dziać. Dostałem wtedy "zrypkę" ).
Koronne dla polskiego caravaningu MobilExpo odwołane. Inne w tym roku o zdecydowanie mniejszej wadze albo nie wypaliły albo przykleiły się "po macoszemu" do innych czterech kółek i wypadły bardzo, bardzo blado.
Sześć lat minęło pod znakiem wielkiego entuzjazmu i nadziei na lepsze, na rozwój... Ileż pracy i ileż serca włożyliśmy w te i inne targi....A dzisiaj? A dzisiaj kicha na całego!!!
Dla mnie to koniec marzeń i niespełnionych wszelkich nadziei. To cios w moje caravaningowe serce. MobliExpo 2013 odwołane
Wracam do puszczy gdzie trawa zielona i zapach przygody. Może spotkam tam Tadeusza?
Pozdrawiam
kazbar
WODNIK - 2013-09-20, 22:24
Czy hasając po puszczy zbieracie grzybki?
Pozdrawiam
WINNICZKI - 2013-09-20, 22:40
kazbar napisał/a: | Czyżby koniec caravaningu? (
Dla mnie to koniec marzeń i niespełnionych wszelkich nadziei. To cios w moje caravaningowe serce. MobliExpo 2013 odwołane
Wracam do puszczy gdzie trawa zielona i zapach przygody. Może spotkam tam Tadeusza?
Pozdrawiam
kazbar |
W pierwszym roku Mobilexpo kupiliśmy kampera, teraz chwilowo sprzedaliśmy, i Mobilexpo dało na luz. Dla nas na pewno przez jakiś czas koniec carawaningu.Reszta niech bawi się dalej jak najdłużej.Mamy zamiar wskoczyć ponownie do tej samej rzeki za kilka lat.
Tadeusz - 2013-09-21, 16:35
WODNIK napisał/a: | Czy hasając po puszczy zbieracie grzybki?
Pozdrawiam |
Tak, Jasiu, zbieramy. Nie jesteśmy sami, jak zwykle. Są z nami Wandzia i Jacek JaWowie.
Oto dowód.
Romano - 2013-09-21, 16:45
Tylko pozazdrościć takich zbiorów , bo u nas z grzybami bardzo biednie jest w tym roku.
Pozdrawiam
Danuśka
CORONAVIRUS - 2013-09-21, 16:51
Tadeusz napisał/a: | WODNIK napisał/a: | Czy hasając po puszczy zbieracie grzybki?
Pozdrawiam |
Tak, Jasiu, zbieramy. Nie jesteśmy sami, jak zwykle. Są z nami Wandzia i Jacek JaWowie.
Oto dowód. |
dowód to jest na to ,że Jawowie zmienili kampera
Gratulacje
Tadeusz - 2013-09-21, 17:00
kazbar napisał/a: |
Pozdrawiam
kazbar |
Pozdrawiamy Ciebie, Kaziu, z samego serca Puszczy Piskiej. Rzeczywiście jest tak jak widzisz to oczyma i sercem - zielono, cicho, nastrojowo i tylko nad taflą jeziora przestrzeń nieogarniona. Zawsze jednak są z nami jakieś kampery i gromadka Przyjaciół z tego zaczarowanego kręgu włóczykijów karawaningowych.
Jeśli poniosłoby Ciebie w te strony, to przyjęty zostaniesz po królewsku - chlebem, solą i metaxą.
W kwestii zastoju w handlu kamperami i przyczepami - mamy okres posuchy, to prawda, jednak nasz karawaning bazuje na sprzęcie używanym i jeszcze przez czas jakiś, bliżej nie określony, tak będzie. Nowy sprzęt jest raczej dla lizingujących właścicieli firm i bardzo nielicznych tuzów finansowych. Tak się jednak składa, że ogromna większość, podkreślam: OGROMNA - to miłujący ten styl życia ludki o bardzo skromnych możliwościach.
Ale to oni budują tę cudowną atmosferę towarzyszącą nam w naszym karawaningowym kołowrotku i tak jest dobrze póki co.
Nie ma co płakać, bo ten rok pokazał jak jesteśmy fantastycznie do siebie przywiązani i świetnie zorganizowani. Nie było chyba weekendu bez spotkań w małym gronie karawaningowych przyjaciół, o wielu większych spotkaniach nie wspominając.
Ja również czerpię radość z tych spotkań i zaprawdę powiadam, niewiele czasu spędziłem bez Kolegów z CT.
Oby tak do końca żywota mego.
Pozdrawiam z wyrazami szacunku i uśmiechem od ucha do ucha.
Bajaga - 2013-09-22, 00:51
kazbar napisał/a: |
Sześć lat minęło pod znakiem wielkiego entuzjazmu i nadziei na lepsze, na rozwój... Ileż pracy i ileż serca włożyliśmy w te i inne targi....A dzisiaj? A dzisiaj kicha na całego!!!
|
Powodem zdychania targów w PL jest chyba nie dopasowanie ich do naszego rynku. Kazdy uczestnik zlotów czy naszych kempingów wie że u nas karawaning to w znakomitej większości auta do ok. 30kpln i przyczepy do 10kpln. Targi powinny byc jakos dopasowane do tych realiów, a nie są...
Sądzę ze powinno to byc robone z mniejszym zadeciem nie koniecznie w pieknych halach targowych tylko np w fajnym plenerze. I do tego np połączone to z dużym zlotem, wtedy wystawcy spotykają się z klientami, i to są targi!
martini44 - 2013-09-22, 07:08
wczoraj rozmawiałem z właściecielem firmy XXXXXX który handluje i serwisuje nowe kamperki i niewiem czy to prawda czy nie ale w Polsce sprzedano w tym roku ok 150 sztuk nowych kamperków a w DE ok 123 tyś sztuk i niemcy uważają że to u nich jest załamanie rynku karawaningowego
Osobiście uważam że targi które zawsze były na tym poziomie powinny pozostać a to My powinniśmy się do nich dostosować ...... nie możemy się cofać tylko iść do przodu, predzej czy później bedziecie zmieniać kamperki warte 30 tyś na te które są warte np70 tyś a potem jeszcze wyżej.......
oli - 2013-09-22, 10:43
Musiał być jakiś powód że nie było chętnych na targi ,a jak nie wiadomo o co chodzi to znaczy że chodzi o ..........W tym roku też jedna z większych firm z branży kamperowej nie przyjechała na zlot do Poznania z powodu z byt wysokiej ceny za udział.łatwo jest cos zniszczyć ,ale trudniej będzie odbudowac .Krakow ,Chemobudowa to dobre miejsce na targi ,bo nie da się zrobić ich w plenerze np. ze względu na pogode .Szkoda że w tym roku się nie odbędą.W porównaniu do Poznania to targi bardziej kameralne,ale dla nas normalych ludzi wystarczające ,aby zapoznać się z trendami,oraz nowościami w branży kamperowej jak również wiele kamperków lub przyczep ,nie wspominając o akcesoriach zostało sprzedanych na tych targach .A najbardziej szkoda ,ze nie dano nam możliwości spotkać się przy okazji targów na zlocie ,tych rozmów ,spotkan ,probowania różnych nalewek itp.Szkoda i tyle
wałęsa - 2013-09-22, 11:09
martini44 napisał/a: | nie możemy się cofać tylko iść do przodu, predzej czy później bedziecie zmieniać kamperki warte 30 tyś na te które są warte np70 tyś a potem jeszcze wyżej....... |
Oby tylko nie było odwrotnie
Track222 - 2013-09-22, 11:37
oli napisał/a: | .................łatwo jest coś zniszczyć ,ale trudniej będzie odbudować ................... |
Święte słowa
kaimar - 2013-09-22, 12:33
martini44 napisał/a: | czy to prawda czy nie ale w Polsce sprzedano w tym roku ok 150 sztuk nowych kamperków a w DE ok 123 tyś sztuk i niemcy uważają że to u nich jest załamanie rynku karawaningowego |
Rynek niemiecki to poziom 20 tysięcy pojazdów. Co do Polski to dokładnie nie wiadomo - wielu polaków kupuje w DE.
Polski rynek zabija też napływ pojazdów "prawie" nowych po przeszczepach budy niewiadomego pochodzenia i legalnych podwozi. W ten sposób na rynku są pojazdy teoretycznie paromiesięczne za mniej niż połowa ceny nowego u dealera.
Czy polski rynek pojazdów nowych może w takiej sytuacji zalewu lewizny normalny?
A targi ? To kosztowna impreza. A efekt mierny. Trzeba by sprzedać na tagach minimum jedno auto aby udział w targach zwrócił.
martini44 - 2013-09-22, 15:22
więc cos w tym prawdy jest co powiedział mi Pan XXXXX prócz liczb które widocznie zawyżył sporo ..... Tak czy siak Wszystkim dealerom życzę jak najwięcej sprzedaży a zapaleńcom w tym i sobie jak najszybszego zakupu NOWEGO kamperka w polskiej sieci handlowej
|
|