Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - webasto mokre

IAAN - 2013-12-03, 00:29
Temat postu: webasto mokre
czy ktoś może wie jak podpiąć węże płynu do webasta
z silnika prowadzimy do pompki ,z pompki do webasta i z webasta do nagrzewnicy
czyli wpinamy w szereg czy w takim układzie pompka wyłączonego webasta nie będzie blokowała przepływu płynu do nagrzewnicy ,co się będzie działo po stronie wyjścia z nagrzewnicy gdzie popłynie płyn
czy może rozcinamy dwa węże idące do nagrzewnicy i równolegle wpinamy webasto

Qcyk - 2013-12-03, 08:10

Jaki model posiadasz tego webasta ? Mam serwisówkę tam masz wszystko co i jak. :spoko
szadok - 2013-12-03, 10:19

IAAN, Śmiało można w szereg. Jeśli chciałbyś wpinać równolegle, to konieczne jest dodanie zaworu zwrotnego (może być nawet z instalacji CO - tańszy od oryginału). Zawory zwrotne mogą też być potrzebne przy dwóch nagrzewnicach w samochodzie.
kimtop - 2013-12-03, 11:54

Ja w LT-ku mam wpięte w szereg.Tylko trzeba pamiętać, żeby przy odpaleniu webasta otworzyć ogrzewanie na full.
IAAN - 2013-12-03, 16:36

czyli rozumiem że odpinam wąż idący do nagrzewnicy wpinam do webasta a z webasta idę do nagrzewnicy
dziękuję za odpowiedzi

Qcyk - 2013-12-04, 09:46

Tu masz wszystko co i jak należy podłaczyć.
Pamiętaj że wazne jest wlot i wylot wody z webasta. Obok przyłączeń powinny być wytłoczone takie strzałki pokazujące kierunek wlotu i wylotu wody.

IAAN - 2013-12-14, 22:31

po namyśle zrezygnowałem z podłączenia webasta w obieg silnika chciałem mieć dwa w jednym za pomocą webasta grzać silnik i jednocześnie podgrzewać ciepłą wodę w zbiorniku jednak nie używam auta zimą w takim stopniu aby koniecznie musiał dogrzewać silnik ,webasto będzie podgrzewało tylko wodę w zbiorniku ciepłej wody ,w obiegu zamkniętym ,ogrzewana woda będzie przepływać przez webasto i wracać do zbiornika pierwsze próby wypadły pomyślnie ,dziś zmocowałem webasto w docelowym miejscu trwają prace nad zbiornikiem i instalacją wyniki chyba dopiero na wiosnę ze względu na mróz chyba że pogoda pozwoli
ale opis już w innym miejscu

koder - 2013-12-15, 11:31

IAAN, chcesz grzać bezpośrednio wodę, czy będzie drugi obieg chłodziwa? Bo jak samą wodę, to zastanów się, czy dasz radę na zimę spuścić ją całą z układu - jak zostanie w webaście na mrozy, to lód je zniszczy.
IAAN - 2013-12-27, 00:24

koder napisał/a:
IAAN, chcesz grzać bezpośrednio wodę, czy będzie drugi obieg chłodziwa? Bo jak samą wodę, to zastanów się, czy dasz radę na zimę spuścić ją całą z układu - jak zostanie w webaście na mrozy, to lód je zniszczy.

mam zamiar grzać tylko wodę w obiegu zamkniętym ,moich węży wody lód na pewno nie rozsadzi tego jestem pewien ,zbiornik na wodę ciepłą mam wyspawany z aluminiowej blachy ryflowanej ,(na kwasówce poległem nie mogłem zdobyć odpowiednio grubej blachy )
ze zbiornika w najniższym miejscu mam spust wody , wyloty webasta są z lekkim spadem
zrobię zawór spustowy do całej instalacji blisko webasta ,w poprzednich kamperach na zimę dmuchałem całą instalacje powietrzem a pompkę wody brałem do domu
teraz będę robił tak samo
pompkę zanurzeniową zamieniłem na ciśnieniową nie wiem czy wydajnośc jej będzie wystarczająca kupiłem taką jak na foto 4,3 l/mimutę nie wiem czy nie zamało
zamontowałem w łazience zwykły kran z podpięciem węża do pryśnica przy zlewie kran zostanie taki jak był z jednym pokrętłem jednak dołożę mieszacz wody
na zbiorniku dołożę dwa czujniki temperatury 70 i 90 stopni wyłączające webasto wrazie przegrzania wody
nie wiem czy montować zawór bezpieczeństwa jeśli tak czy taki z instalacji domowej będzie się nadawał czy nie za małe ciśnienie aby zadziałał

szadok - 2013-12-29, 12:53

IAAN napisał/a:
na zbiorniku dołożę dwa czujniki temperatury 70 i 90 stopni wyłączające webasto wrazie przegrzania wody
nie wiem czy montować zawór bezpieczeństwa jeśli tak czy taki z instalacji domowej będzie się nadawał czy nie za małe ciśnienie aby zadziałał

Zawory są na różne ciśnienia: 1.5 bar, 3bar, 6bar... trzeba tylko poszukać odpowiedniego:
https://products.ecc.emea.honeywell.com/poland/pdf/sm110-k-pl01r1009.pdf

IAAN - 2013-12-30, 13:39

pompka jest na 2,4 atm zawór kupiłem na 2,5 atm niewiem czy zbirnik wytrzyma :mrgreen:
maszakow - 2013-12-30, 20:23

no cóż... jak strzeli to będziesz wiedział że nie :mrgreen:
a na poważnie - skąd wziąłeś zbiornik ? jeśłi dedykowany do takich zastosowań to spokojnie to ciśnienie powinien wytrzymać.

IAAN - 2013-12-30, 23:24

zbiornik jest wyspawany z blachy aluminiowej 4 mm grubej
wydaje mi sie jednak że webasto nie może pracowac pod takim dużym ciśnieniem max to chyba 2,5 atm

IAAN - 2014-01-12, 10:17

wczoraj męczyłem instalacje elektryczną całośc wykonałem z przewodu 1,5 mm2 webasto na krótko odpala za pierwszym razem a na swoim miejscu podpięte do instalacji ok 4 metry tego kabla ,nie startuje .
okazało się że jest zbyt duży spadek napięcia i przy starcie napięcie spada do ok 9 volt na wtyczce dlatego nie odpala
czy to możliwe żeby na 4 metrach był tak duży spadek napięcia
jakim kabelkiem najlepiej zasilić aby nie było tak dużego spadku napięć

eler1 - 2014-01-12, 19:58

1,5 mm2 linka to tylko oświetlenia, a pozostałe obwody min.2,5mm2

Jaki masz prąd rozruchowy webasta?

szadok - 2014-01-12, 20:43

IAAN, Do sterowania webasta (czyli przew. sygnałowy) wystarczyłby przekrój 0,75mm2, czy nawet 0,5mm2, ale trzeba patrzeć na to jaki bezpiecznik jest na przewodzie. Natomiast jako główny przewód zasilający - minimum 2.5mm2. Tam jest bezpiecznik 20 czy 25A (musiałbym spojrzeć), więc nic cieńszego niż 2.5mm2 być nie może, bo możesz spalić furkę :( . Przyjmuje się, że na każdy 1mm2 przewodu bezpiecznik nie więcej jak 10A.
Przy okazji: duże spadki napięcia mogą też być na kiepskich połączeniach. Warto to sprawdzić.

IAAN - 2014-01-12, 23:01

wszystkie połączenia mam lutowane ,dziś rozwiązałem problem
wcześniej zasilanie +i- podałem przewodem 1,5 mm2 z prawej strony auta na lewą ok 2m i z tamtąd ok 2 metry przewodu który szedł na wyłącznik w zabudowie i z powrotem do webasta ,
teraz dwie żyły 1,5 mm2 służą tylko jako +,masę zabrałem z nadwozia przy webascie ,i zamontowałem przekaźnik który sterowany jest wyłącznikiem w zabudowie
teraz jest ok przewód + ma w sumie 3mm2
bezpiecznik mam 30 amper nie wiem czy nie zmienić na 25 A
muszę jeszcze dołożyć bezpiecznik na pompę paliwa i pompę wody

MAWI - 2014-01-12, 23:18

Dopiero zacząłem czytać wątek ale miałem to samo.Gasło zapalało się ,głupiało.Ustąpiło po wymianie kabli na GRUBE.Ponoć im grubsze tym lepiej. :spoko :spoko
szadok - 2014-01-13, 14:26

IAAN napisał/a:
bezpiecznik mam 30 amper nie wiem czy nie zmienić na 25 A
muszę jeszcze dołożyć bezpiecznik na pompę paliwa i pompę wody

Jeśli masz żyłę 3mm2 to bezpiecznik 30A może być. Jest OK. Ale jeśli nie będziesz miał innego poboru z tej linii, to śmiało można dać 25A. To nawet lepiej - jesteś po stronie bezpiecznej.

EwaMarek - 2014-01-14, 19:43

Podobnie miałem spadki napięcia na suchym webasto, dopiero jak pominąłem oryginalne podłączenie i pociągnąłem przewody do aku z dodatkowym bezpiecznikiem poprawiło się.
Dodatkowo proponuje jeszcze jeden aku ładowany przed dodatkowy reg ale z możliwością przełączenia w razie gdy padnie główny

IAAN - 2014-01-14, 22:32

u mnie nie ma połączenia pomiędzy akumulatorem rozruchowym a zabudowy ,akumulator zabudowy jest ładowany jak silnik pracuje jak jest zgaszony nie ma opcji aby prąd płynął z akumulatora rozruchowego na zabudowę ,
tak sobie myśle że teraz mam trochę rozebrane wnętrze to jest okazja dołożyc jeszcze jeden gruby kabel do webasta suchego teraz mam 2,5 mm2 akumulator z tyłu na nadkolu a odbiornik za siedzeniem kierowcy chyba dołożę jeszcze dodatkowy kabelek

maszakow - 2014-01-14, 22:48

i słusznie. ale może cobyś potem nie złupiał lub nie zgłupiał twój następca... sugerowałbym zamianę na 4mm2 - albo 2x 4mm2 w jednej izolacji.
vwyogi - 2017-08-16, 08:37

kimtop napisał/a:
Ja w LT-ku mam wpięte w szereg.Tylko trzeba pamiętać, żeby przy odpaleniu webasta otworzyć ogrzewanie na full.

kolega kimtop ciągle jest na forum więc odgrzeje starego kotleta.
Jakie masz to ogrzewanie w Lt-ku? Fabrycznie było czy dokładałeś?
Jak dokładałeś to gdzie dokładnie się wpiałeś z węzami do płynu?
Mam LT 25TDI i ogrzewanie D4WSC które chcę zamontować. Na ogrzewanie będę szukał miejsca po lewą lampą, trójnik z płynem z ogrzewania do nagrzewnicy mam namierzony ( przy ścianie grodziowej ) natomiast nie wiem gdzie wstawić trójnik na powrocie. Teoretycznie to za blokiem silnika, ale w praktyce to nie mam pomysłu. Generalnie to mi nie zależy na grzaniu silnika i mógłbym się też wpiąć z trójnikiem zaraz za nagrzewnicą ale boje się , ze pojemność układu będzie bardzo mała i ogrzewanie będzie się cały czas włączać/wyłączać i przez jedną noc zeżre mi akumulator ( solarów na razie brak ).

kimtop - 2017-08-16, 17:42

Webasto sam dokładałem.
Jest zamontowane pod lewą lampą.Jutro będę miał dostęp do auta to cyknę zdjęcia jak jest wpięte

vwyogi - 2017-08-16, 17:48

kimtop napisał/a:
Webasto sam dokładałem.
Jest zamontowane pod lewą lampą.Jutro będę miał dostęp do auta to cyknę zdjęcia jak jest wpięte

Będę wdzięczny,

kimtop - 2017-08-17, 18:35

Wpinasz się w węża,który wychodzi z silnika pod pompą wtryskową i idzie na nagrzewnicę.
Nie trzeba żadnych trójników.Przecinasz węża ( na zdjęciu z metalową opaską) i od strony silnika łączysz go z dołem webasta ,a górę webasta łączysz z wężem,który idzie na nagrzewnicę kabiny.

vwyogi - 2017-08-18, 06:53

Dziękuje bardzo, taki właśnie nie pasowało mi na logike to montowanie z trójnikami, woda by sie kotłowała i nie za bardzo by chciała iśc do nagrzewnicy.
Mam jeszcze tylko zonka z instalacją elektryczną. Wychodzą mi 2 przewody z przekaźnika którymi należy się podpiąć do wentylatora i nie za bardzo mam pomysł/wiedzę jak sie wpiać, żeby po uruchomieniu ogrzewania bez przekręconego kluczyka wentylator działał na biegu który ustawię.

kimtop - 2017-08-18, 06:59

Ja nie mam podpiętego wentylatora,bo chodziło mi tylko o grzanie silnika przy dużych mrozach.
O ile pamiętam ,to po osiągnięciu pewnej temperatury,przekażnik daje prąd na jednym z tych przewodów.Trzeba go podłączyć do bezpiecznika od wentylatora (chyba jest po lewej stronie skrzynki siedzenia kierowcy)

amples - 2017-08-18, 07:29

kimtop napisał/a:
Trzeba go podłączyć do bezpiecznika od wentylatora (chyba jest po lewej stronie skrzynki siedzenia kierowcy)
I będziesz mial prąd wszędzie mino wyłączonej stacyjki ,
Ten przekaźnik webasta powinien byc przełączający , po załączeniu odłącza oryginalne połączenie nagrzewnicy a podłącza swoje napięcie.

vwyogi - 2017-08-18, 07:36

amples napisał/a:
kimtop napisał/a:
Trzeba go podłączyć do bezpiecznika od wentylatora (chyba jest po lewej stronie skrzynki siedzenia kierowcy)
I będziesz mial prąd wszędzie mino wyłączonej stacyjki ,
Ten przekaźnik webasta powinien byc przełączający , po załączeniu odłącza oryginalne połączenie nagrzewnicy a podłącza swoje napięcie.

to dzisiaj poszukam który to bezpiecznik, ale dalej nie wiem który przewód gdzie. Toretycznie tak jak piszesz: po załączeniu odłącza oryginalne połączenie nagrzewnicy a podłącza swoje napięcie
ale praktycznie co gdzie uciąc /wpiać się to nie wiem.