Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Moja pierwsza podróż kamperem - Ściana wschodnia od Białowieży po Zamość

artman - 2014-05-24, 21:18
Temat postu: Ściana wschodnia od Białowieży po Zamość
Jesteśmy w trakcie naszej pierwszej podróży kamperem. Nie znaleźliśmy wielu miejsc parkingowych dla kamperów, zatem prośba do koleżanek i kolegów o wskazanie nam miejsc gdzie na trasie od Białowieży w kierunku na południe Polski można spokojnie zaparkować autko. A my postaramy sie opisać wrażenia z podróży.
Jedziemy kamperem z Wrocławia, jutro rano t.j. 25maja zwiedzanie Białegostoku i ok. południa wyjazd nad jezioro Siemianówka.
Pozdrawiamy

mirek67 - 2014-05-25, 08:48

Witam, nad jez.Siemianowskim jest duży kemping ale zapewne teraz bedziecie tam sami.
Po drodze polecam odwiedzić Grabarkę , pojechać na Mielnik -przepłynąć na drugą stronę rzekę Bug promem -oczywiście w Polsce, dalej na Terespol Kodeń czały czas malowniczą trasą przy Bugu.
Można się zatrzymać nad jez.Białym w Okunince -to takie Lubelskie Międzyzdroje -kurort.
Dalej miejscowość Sobibór i trasą Dorohusk-Hrubieszów -Zamość .Perełka tej części Lubelszczyzny to Roztocze rzeka Tanew.Pozdrawiam życzę udanej pogody

RRycho - 2014-05-25, 10:12

Zrobiliśmy podobną trasę w zeszłym roku (3 tygodniowa podróż dookoła pięknej Polski!)

Preferujemy spokojne postoje na Campingach - solidny wypoczynek po intensywnym zwiedzaniu....

Białowieża - ładny, czysty Camping zaraz na początku po prawej...

potem goraco polecam:

Zamość - koniecznie - jest Camping w mieście - średni
Sandomierz - Super Camping blisko centrum, zniżki dla Camperteamu!
I oczywiście Kazimierz - Camping nad Wisłą Camperteam mile widziany
drugi na Krakowskiej - nie polecam

dalej dotarliśmy w Bieszczady
żeby więcej połazić tylko Ustrzyki Górne, niestety Camping brudny, niedoinwestowany, w szczycie sezonu dramat!!! - ale położenie super, centrum Bieszczad

Pozdr i udanego wyjazdu :spoko

RRycho - 2014-05-25, 10:16

Zapomniałem - Białymstoku można stanąć na parę godzin, parking pod samym Pałacem - jak niema za dużo autokarów
Bardzo miły starszy Pan strażnik/ochroniarz z Pałacu oprowadził nas prywatnie!!! (mały datek mile widziany) pozdrowienia dla Niego

Irel - 2014-05-25, 10:19

W Zwierzyńcu masz w centrum miejscowosci kemping "Echo" ul. Biłgorajska 5, skąd jest wszędzie blisko do atrakcji Zwierzyńca, w Narolu ul. Parkowa 2 jest camperpark Koordynaty GPS Google / NE 23.33374858 50.36239608 E 23º 20’ 1“ N 50º 21’ 44“ (CamperPark przyhotelowy , na terenie ogrodzonego obiektu, z dostępem do toalet, bieżącej wody, prądu itp. CamperPark znajduje się w miejscowości Narol, przy drodze Jarosław – Bełżec, 22km od przejścia granicznego z Ukrainą Hrebenne – Rawa Ruska). Z Narola do rezerwatu "Szumy" jest 12km i na czas zwiedzania rezerwatu mozna zaparkować na duzym parkingu przed wejsciem do rezerwatu lub pojechać tam rowerem i mieć z glowy problem z parkowaniem. Jeżeli lubisz totalny spokój to polecam pole namiotowe przy schronisku młodzieżowym w "Starej szkole" w Górecku Starym (wiecej w relacji http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=13972 ) Z tego miejsca przez Roztoczański Park Narodowy mozna rowerem dojechać do Zwierzyńca.
W Zamości jest camping przy ul. Królowej Jadwigi 14 ( Ośrodek Rekreacyjno Wypoczynkowy DUET 50.7194400°N, 23.2386657°E) , ale nie byłem na nim i nie wiem jakie są tam warunki.
Bedąc w okolicy Bialegostoku warto odwiedzić Dolinę Biebrzy i Twierdzę Osowiec http://www.caravaningklub...owiec,2701.html oraz Podlasie http://www.caravaningklub...wieza,2700.html

artman - 2014-05-25, 21:48

Dzięki bardzo, wszystkie podpowiedzi pozwalają nam na wprowadzanie poprawek do naszej wycieczki.
Zwiedziliśmy dziś Białystok. Rynek Kościuszki, Fara, Pałac Branickich z pięknym parkiem (niestety nie spotkaliśmy opiekuna, pewnie skrył się przed żarem lecącym z nieba), oraz największą cerkiew prawosławna w Polsce pw Ducha Swiętego. Mimo iż to budowla nowa (1999) cerkiew zbudowano ze smakiem i dużą kulturą. Zaparkowaliśmy na parkingu Decathlonu i stąd udaliśmy się do centrum. Naprzeciw parkingu na stacji Statoil uzupełniliśmy wodę a 100m dalej w kierunku W-wy na myjni samoobsługowej (wysokość idealna dla kampera) spłukaliśmy z wyłapane muszki a przy okazji wypuściliśmy szarą wodę do kraty myjni.
Wieczorem dotarliśmy do Białowieży. Po wyśmienitej kolacji na stacji kolejowej "Białowierza Towarowa" w Restauracji Carskiej (piekne miejsce), pozwolono nam na parkingu zostać na noc....skąd serdecznie Was pozdrawiamy.

yuras - 2014-05-26, 12:45

Polecam przewodnik "Polska egzotyczna"
http://cd.pl/xgg

artman - 2014-05-26, 17:52

Cześć, chyba trochę późno na zakup przewodnika, w tej chwili brak stałego adresu...ale po powrocie zainteresuje się książką, zapowiada się interesująco.
Dziś Białowieża z atrakcjami fauny i flory - rowerowo. Wspaniałe miejsce, zwłaszcza w przedsezonie.
Myślę, że zawitamy tu za jakiś czas na dłużej.
Nadal parkujemy w miejscach bezpłatnych, polecam parking obok PTTK bezpłatny od 16tej do 8mej rano.
A to jest super miejsce na wypad ornitologiczny o 4 tej rano.
Pozdrawiam. Jutrzejszy cel Grabarka, przełomy Bugu.

slawwoj - 2014-05-26, 18:32

Po drodze w Hajnówce warto zobaczyć Sobór Św. Trójcy.

http://pl.wikipedia.org/w...w_Hajn%C3%B3wce

oraz odwiedzić piekarnie ul. Białowieska 35.

Polecam także aquapark (dobry i tani) oraz na przeciw Bar Babuszka z kresowym jedzeniem smacznym i świeżym.

Bury - 2014-05-27, 13:59

W Chełmie podziemia kredowe unikat w skali europy
z noclegiem bez problemu :ok

HarryLey4x4 - 2015-03-21, 08:20

Wstępne plany na ten rok obejmują ścianę wschodnią , zatem mam nadzieję,że ten wątek wzbogaci naszą wiedzę. Artman, może jakieś resume ... po czasie.
slawwoj - 2015-03-21, 10:28

HarryLey4x4 napisał/a:
Wstępne plany na ten rok obejmują ścianę wschodnią , zatem mam nadzieję,że ten wątek wzbogaci naszą wiedzę. Artman, może jakieś resume ... po czasie.

Jak będziesz w pobliżu - to dryndnij - może się do czegoś przydam :lol:

Wojciechu - 2015-03-21, 18:07

HarryLey4x4 - mam nadzieję ,że skorzystam z Twoich doświadczeń. Na razie wszyscy piszą, że warto bo -pięknie i kultura wschodu bajeczna. Drogi jednak podobno kiepskie. Ale powolutku - w sierpniu jadę na Roztocze. :spoko
izola - 2015-03-21, 19:43

z tego co dotychczas przeczytałam na temat wschodnich rejonów , będzie to napewno bardzo interesująca objazdówka...
Teurgus relacje Wasze są super :spoko

marian.marian - 2015-03-21, 20:30

Polecam wstąpić do Chełma http://www.polskaniezwykl...2,-1,-1,-1.html
chemik - 2015-03-22, 13:31

W miejscowości Ciechanowiec wspaniałe muzeum Rolnictwa - przepiękne zbiory działających maszyn z XIX wieku , ciągniki rolnicze, wnętrza chat, wnętrza pałacowe, muzeum pisanek, itp. Polecam ,warto! :spoko
Camp77 - 2015-04-26, 23:10

Osowiec na trasie Białystok - Ełk.
Do zwiedzania Forteca Osowiec. Jest przewodnik.
Przy szosie na wyjeździe z Osowca w kierunku Ełku camping (po stronie prawej za parkingiem)
Dla miłośników przyrody - Biebrzański Park Narodowy
Wycieczka łódkami / tratwami po rozlewiskach Biebrzy.
Wieże widokowe i ścieżki na bagna.
Wszytko w poblizu :spoko

KECZER - 2015-07-29, 12:12

[quote="RRycho"]
Sandomierz - Super Camping blisko centrum, zniżki dla Camperteamu!

Koledzy wlasnie czytajac ten wpis postanowilem i ja zatrzymac sie z rodzinka na zachwalanym campingu.
Rzeczywiscie wyposazenie, i sanitariaty bardzo wysoki standard!, czyszczone co prawda przez 4 godziny ale zadnych tu zarzutow niebede stawial

NIESTETY na haslo CAMPERTEAM nie ma zadnych znizek, malo tego wysluchalem wykladu chyba wlasciciela camping (camping jest prywatny)[u]
jak to my kamperowcy chcemy go jakimis nienaleznymi nam sposobami pozbawic zarobku
.

WIEC mily Kolego "RRycho" widac miales szczescie i znizke dostales.
JA tego szczescia nie mialem i koledzy nawet nie liczcie na HASLO Camperteam = znizka.

Owszem moze byc znizka dla czlonkow PTTCC przy posiadani legitymacji, dodatkowo dowiedzialem sie ze nasze karty ADAC (Plus) ktore daja znizki na campingach w calej Europie nie sa tu honorowane musi byc specjalna karta "ADAC-camping" do uzyskania znizki.
Wiec kazdy zachodni camperowiec, jak widzialem tez odchodzil w kwitkiem i niezrozumieniem.

pozdrawiam z Polski
:spoko [/b]

zibikruk - 2015-07-29, 13:01

Grzesiu, potwierdzam w calej rozciągłości wypowiedź na temat tego campingu, a zwlaszcza niesympatycznego wlasciciela. Chociaż camping ma potencjał, nigdy już tam nie zajadę. Głupio-mądre wypowiedzi właściciela co do CT. Chciał nawet podyskutowac rankiem o tym, jednak stwierdzilem, że wobec jego postawy nie mamy o czym, wsiadlem i pojechałem dalej. Szczerze odradzam. :spoko
ludzik - 2016-07-21, 15:35

Na ścianie wschodniej dobrą miejscowścią jest jeszcze Okuninka nad Jeziorem Białym koło Włodawy. Byliśmy tam jakiś czas temu i fajnie. Mają tam dwa dobre parkingi. Pierwszy przed tzw miasteczkiem a drugi hmm, trzeba po znakach patrzeć.

Jesli szukalibyście noclegów w Okunince, polecam wziąć pod uwagę wynajęcie sobie wygodnego domku:
https://szyszka-okuninka.pl/

Daję namiar na domek nad jeziorem białym w wysokim standardzie.