| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Jak to jest z winetką w Szwajcarii
IAAN - 2014-07-06, 08:17 Temat postu: Jak to jest z winetką w Szwajcarii 30 czerwca kupiłem winetkę szwajcarską niby jest ważna przez 14 miesięcy w moim przypadku tylko 13 ,ale nie ma na niej daty zakupu ,z kąd kontrolujący będzie wiedział w przyszłym roku np w maju że jest ona ważna ,nie mam paragonu ale dowód płacenia kartą
Johny_Walker - 2014-07-06, 08:24
Te 14 miesięcy to w Twoim przypadku od grudnia 2013 do końca stycznia 2015.
IAAN - 2014-07-06, 08:52
ktoś kto kupuje roczną winetkę w listopadzie za 40 franków może na niej jeżdzić tylko 3 miesiące ?dziwne jakieś
Johny_Walker - 2014-07-06, 09:12
I tak średnio wychodzi taniej, niż w Polsce.
bart.ek - 2014-07-06, 09:15
Jest tak jak napisał JonhnyW - winieta obowiązuje przez rok, zahaczając o dwa sąsiadujące miesiące z roku poprzedniego i następnego, nie da się tego nijak ominąć (no chyba, że omijając autostrady ). Nie ma winietek na krótszy czas - jest tylko roczna.
marzena - 2014-07-08, 11:15
Po kolorze winietki. Dany kolor odpowiada danemu rocznikowi plus zazębianie się na miesiace skrajne.
IAAN - 2014-07-08, 13:24
| marzena napisał/a: | | Po kolorze winietki. Dany kolor odpowiada danemu rocznikowi plus zazębianie się na miesiace skrajne. |
myślałem że starczy do lipca przyszłego roku a tu klops ,niepotrzebnie kleiłem mocno na szybę
Johny_Walker - 2014-07-08, 14:59
Trzeba było kleić na folię ochronną do ekranów smarftonów, to byś jeszcze sprzedał na Allegro.
IAAN - 2014-07-08, 18:29
ja zawsze tak lekko na ręcznik a później lekko na szybę ,a starą folię zostawiam aby po zdjęciu przykleić ponownie
SlawekEwa - 2014-07-09, 18:50
| IAAN napisał/a: | | niepotrzebnie kleiłem mocno na szybę |
| Johny_Walker napisał/a: | | rzeba było kleić na folię ochronną do ekranów smarftonów, to byś jeszcze sprzedał na Allegro. |
| IAAN napisał/a: | | ja zawsze tak lekko na ręcznik a później lekko na szybę ,a starą folię zostawiam aby po zdjęciu przykleić ponownie |
Polskie cfaniaki
IAAN - 2014-07-09, 19:16
| SlawekEwa napisał/a: | | IAAN napisał/a: | | niepotrzebnie kleiłem mocno na szybę |
| Johny_Walker napisał/a: | | rzeba było kleić na folię ochronną do ekranów smarftonów, to byś jeszcze sprzedał na Allegro. |
| IAAN napisał/a: | | ja zawsze tak lekko na ręcznik a później lekko na szybę ,a starą folię zostawiam aby po zdjęciu przykleić ponownie |
Polskie cfaniaki |
mam dwójkę dzieci nawet nie wiesz jaka jest pomiędzy nimi wojna o winetki
ps .odstapię szwajcarską jak ktoś potrzebuje
andreas p - 2014-07-09, 20:01
| IAAN napisał/a: | | SlawekEwa napisał/a: | | IAAN napisał/a: | | niepotrzebnie kleiłem mocno na szybę |
Polskie cfaniaki |
mam dwójkę dzieci nawet nie wiesz jaka jest pomiędzy nimi wojna o winetki
ps .odstapię szwajcarską jak ktoś potrzebuje |
A potem sie dziwicie za maja Was za zlodzieji i oszustow. Kazdemu uczciwemu turyscie patrza uwaznie na rece dzieki takim zachowaniom.
gino - 2014-07-09, 20:27
| andreas p napisał/a: | | maja Was |
a Was za kogo mają ?
Cykada - 2014-07-09, 20:38
| andreas p napisał/a: |
A potem sie dziwicie za maja Was za zlodzieji i oszustow |
Andreas a ty tu na tym forum z tymi oszustami i złodziejami......okropne
U was to inaczej niż u nas ? co?
edit-Gino/poprawka cytatu/
andreas p - 2014-07-09, 20:38
| gino napisał/a: | | Was za kogo mają ? |
Pytasz o Niemieckich Kamperowiczow?
Johny_Walker - 2014-07-09, 21:36
| andreas p napisał/a: |
A potem sie dziwicie za maja Was za zlodzieji i oszustow. Kazdemu uczciwemu turyscie patrza uwaznie na rece dzieki takim zachowaniom. |
Nie kleiłem na folię, ale różne sposoby znam. Nie rozumiem jednak dlaczego ma to być nieuczciwe? O ile dobrze pamiętam treść pouczeń z różnych winietek to nie zakazują przyklejania za pośrednictwem folii. Może ktoś zacytuje konkretnie przepis prawny i wymyślimy legalny sposób obejścia tego przepisu? Przecież prawo po to jest żeby było obchodzone przez jego fascynatów, prawda?
Rawic - 2014-07-10, 07:58 Temat postu: Re: Jak to jest z winetką w Szwajcarii
| IAAN napisał/a: | | 30 czerwca kupiłem winetkę szwajcarską niby jest ważna przez 14 miesięcy | i to jest chamstwo ze strony szwajcarów, nie dziwię się, że nasi kombinują, tylko raz potrzebowałem przejechać przez ich kraj, nie przypuszczałem, że tak jest i zapłaciłem roczne frycowe.(zielona-rok 2012). Radzę omijać ich autostrady, tylko chcąc zobaczyć jezioro Bodeńskie nie miałem takiej możliwości.
emeryl - 2014-07-10, 08:00
Panowie stać Was na wypasione kampery a kombinujecie z winietką za 40 franków,dołączę do postu Andreasa wstyd i wiocha.W Szwajcarii jak i w innych krajach nie ma obowiązku jazdy po autostradach
IAAN - 2014-07-10, 09:27
a jakby ktoś chciał jednak pojechać to zapraszam
wktótce też będę miał słoweńską i czeską ważne przez 2 tygodnie
system ,rząd politycy robią nas w konia ,więc dlaczego nie ma być odwrotnie , wydajemi się że odsprzedaż winetek jest dośc popuralna na przejściach granicznych żeby to zobaczyć trzeba jednak wyjść z wypasionego kampera
Rawic - 2014-07-10, 09:44
| romaniuk krzysztof napisał/a: | | Panowie stać Was na wypasione kampery a kombinujecie z winietką za 40 franków,dołączę do postu Andreasa wstyd i wiocha | nie obrażaj mnie bo ja zapłaciłem, tylko denerwuje mnie jak potrzebowałem winietę na jeden dzień a musiałem zapłacić za cały rok, nie mogą dla turysty zrobić winietę na jeden tydzień jak inne normalne europejskie kraje. Romka też musieli więzić, ale jak dostali kasę to go wypuścili.
Johny_Walker - 2014-07-10, 11:10
| romaniuk krzysztof napisał/a: | | Panowie stać Was na wypasione kampery a kombinujecie z winietką za 40 franków,dołączę do postu Andreasa wstyd i wiocha.W Szwajcarii jak i w innych krajach nie ma obowiązku jazdy po autostradach |
Nic nie rozumiesz. Tu nie chodzi o głupie 40 franków. Chodzi o ominięcie systemu. To taki sport albo hobby. Oni nas, a my ich. Zwykle to system zabiera nam pieniądze dlatego mamy satysfakcję mamy kiedy nie zapłacimy paru groszy.
Można też dorobić do tego ideologię. Np. nie chcemy płacić za autostrady dopóki nie oddadzą Żydom złota zagrabionego przez Rzeszę. Teraz możemy się czuć lepiej podwójnie. Nie dość, że oszczędzamy szmal, to jeszcze szlachetnie walczymy z faszyzmem.
emeryl - 2014-07-10, 11:21
Nie miałem zamiaru nikogo obrażać ,jeżeli tak się czujesz to przepraszam.Wielokrotnie przekraczałem granicę niemiecko szwajcarską jeden raz miałem sugerowanie zakupu winietki przez służby graniczne wytłumaczyłem ,że nie korzystam z autostrady.Można mówic wszyscy kradną to i ja tak daleko nie zajedziemy.Pozdrawiam
Cykada - 2014-07-10, 13:58
ale kto tu coś ukradł?
wbobowski - 2014-07-10, 14:10
| Rawic napisał/a: | tylko chcąc zobaczyć jezioro Bodeńskie nie miałem takiej możliwości.
|
Ja też widziałem Jez. Bodeńskie i nic nie płaciłem.
... Ale od strony niemieckiej (Landau, Fridrichshafen, Meesburg)... i chyba ładniejszy widok.
Rawic - 2014-07-10, 14:59
| wbobowski napisał/a: | Ja też widziałem Jez. Bodeńskie i nic nie płaciłem.
... Ale od strony niemieckiej (Landau, Fridrichshafen, Meesburg)... i chyba ładniejszy widok. | Włodek, skąd wiesz, że ładniejszy widok, jak nie byłeś od drugiej strony, a poza tym ja jechałem dalej na południe na Lazurowe Wybrzeże.
andreas p - 2014-07-10, 15:07
My placimy wszedzie za autostrady, a wy zaczniecie od nowego roku u nas placic, ale bedzie wesolo
andreas p - 2014-07-10, 15:10
| Rawic napisał/a: | | a poza tym ja jechałem dalej na południe na Lazurowe Wybrzeże |
I nie bolalo Cie serduszko jak placiles za autostrady?
IAAN - 2014-07-10, 15:14
| andreas p napisał/a: | My placimy wszedzie za autostrady, a wy zaczniecie od nowego roku u nas placic, ale bedzie wesolo
|
ta a na granicy w Świecku oddam tą opłatę następnemu
Rawic - 2014-07-10, 15:17
| andreas p napisał/a: | | I nie bolalo Cie serduszko jak placiles za autostrady? | nie, bo nie wyobrażam sobie przejechać trasę Jez.Bodeńskie - Cannes zwykłymi drogami.
Fux - 2014-07-10, 17:16
| wbobowski napisał/a: | | Ale od strony niemieckiej (Landau, Fridrichshafen, Meesburg)... i chyba ładniejszy widok. |
Tam jest odcinek płatny.
Jakiś kwit na niemieckim cepeenie trzeba kupić.
Ponoć...
Dowiedziałem się po czasie.
Benior - 2014-07-10, 19:19
| andreas p napisał/a: | My placimy wszedzie za autostrady, a wy zaczniecie od nowego roku u nas placic, ale bedzie wesolo
|
Tylko co z tego wyniknie?
Nie takie straszne to płacenie tylko ludziska planując urlop będą brali pod uwagę koszty i może okazać się, że wybiorą się innym kierunku.
Mnie w tamten kierunek w ogóle nie ciągnie.
Państwa na zachód są już tak bardzo komercyjne, że bardziej już chyba nie bądą ... no może będą bardziej tureckie czy czarne.
Wolę wybrać się na południe lub wschód gdzie komercja jeszcze wszystkiego nie zepsuła a ludzie są dalej mili i uczynni.
Dziękuję za sztuczny uśmiech i zblazowaną minę w Niemczech jak słyszą Polski język. Przejściówka do gazu LPG na stacji nie dla Polaka.
Johny_Walker - 2014-07-11, 06:57
Przy cenie 80 euro zapłacę za rok bez narzekania. I tak wychodzi taniej, niż autostrady polskie czy włoskie.
Rawic - 2014-07-11, 07:33
| Johny_Walker napisał/a: | | Przy cenie 80 euro zapłacę za rok bez narzekania. |
Jedź, zobacz, zapłać.
P.S. najlepiej na cały rok.
|
|