Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - naczynia z melaminy w biedronce

f68 - 2008-02-23, 19:12
Temat postu: naczynia z melaminy w biedronce
dostałem naczynia z melaminy w biedronce tu sa w dziale artykuły przemysłowe http://www.biedronka.pl/str/2/i/6.php
po 1,22zł za sztuke tak więc komplet po 6 wychodzi niecałe 30zł

ja lubie biedronke

magdajacek - 2008-02-23, 20:31

no właśnie, my też trochę kupiliśmy i polujemy dalej...a od 3.03. będzie GPS - co o nim sądzicie?
f68 - 2008-02-23, 21:20

nie wiem
ja uzywam asusa na polske automapa
na europe tom tom lub destinator
i sa ok
aczkolwiek na polske automapa

BaWa - 2009-02-11, 20:13
Temat postu: Naczynia z melaminy.
KOCHANE Koleżanki,

czy używacie w swoich kamperkach naczyń z melaminy? Czy zdają w pełni egzamin? Bo dostałam w prezencie zastawę taką na 4 osoby i już się nie mogę doczekać kiedy ją wypróbuje (byle do 5-tego ;) )

KOCZORKA - 2009-02-11, 20:31

BaWa napisał/a:
czy używacie w swoich kamperkach naczyń z melaniny? Czy zdają w pełni egzamin?

Ja używam i jest doskonała: leciutka, nie tłucze się , przy jeżdzie bardzo cicha i bezpieczna.
Garnuszki od herbaty się szybko przebarwiają, ale w sklepach z akcesoriami do kamperów, można kupić specjalny płyn, który zmywa idealnie.

BabaBaja - 2009-02-12, 09:26

Ja używam w kamperku naczyń z melaminy.( tylko nie chińskie). Jestem zadowolona
Pozdrawiam

TomekW - 2009-02-12, 10:16

Nie żebym się czepiał, ale naczynia robi się z melaminy, a właściwie z żywic melaminowych. Melanina to barwnik występujący w skórze, który chroni ją przed wpływem promieni UV :spoko

A naczynia są w porządku, lekkie, wytrzymałe, nietłukące.

Bysia - 2009-02-12, 11:09

Także korzystamy z tych naczyń, ale jak Basia pisała nie odważyłabym się używać chińskich . Polecam :spoko
koko - 2009-02-12, 17:03

Zeby wyczyscic naczynia z melaminy uzyc tabletki do czyszczenia protez zebowych
COREGA

BaWa - 2009-02-12, 17:07

koko napisał/a:
tabletki do czyszczenia protez zebowych
COREGA

Ups...........ja na razie takich nie posiadam :gwm :gwm co tu teraz zrobić....wyrwać wszystkie zęby czy pozbyć się talerzy :haha: :haha:

48a-ELANKO - 2009-02-12, 17:08

SUPER !!! :haha: :haha: :haha: :brawo:
Moczyć w misce z tabletką?
Szorować szczoteczką?
:lol: :haha: :haha: :haha:

jaca_2009 - 2009-02-18, 13:38

Są znów w Biedronce 12.90 z kg. od 16.02.2009 http://www.biedronka.pl/str/2/i/6.php
48a-ELANKO - 2009-02-18, 13:41

Ale te w Biedronce to produkcja chińska! Mamy wątpliwości czy to kupić.
jaca_2009 - 2009-02-18, 13:58

Ja znalazłem takie coś a propos naczyń z melaminy.
Poza tym nigdy się nie wie czy sygnowane znakiem jakiejś uznanej firmy rzeczy, tez nie są produkowane w Chinach w tej samej fabryce..

"Jan Bondar, rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego przekonuje, że nie ma powodów do obaw: - Melamina jest w UE dopuszczona do produkcji naczyń, a przepisy, które określają jej wykorzystanie, są bardzo szczegółowe. Podczas badań naczyń sprawdza się emisję szkodliwych substancji w różnych środowiskach, np. kwaśnym czy w wysokiej temperaturze. A jeśli nawet zdarzy się jakieś uchybienie, to nie jest to takie skażenie, jak w przypadku mleka. W tym roku wycofaliśmy trzy partie takich naczyń.
Rzecznik przestrzega też, żeby nie kupować melaminowych naczyń w niepewnych źródłach i żeby zawsze sprawdzać, czy są dopuszczone do kontaktu z żywnością. O tym świadczy znak przedstawiający symboliczne widelec i łyżkę albo odpowiedni napis."

*************************************************************************************************************************************

Naczynia z melaminy wyglądają niegroźnie. Lekkie, niedrogie, z kolorowymi wzorkami, dlatego kupują je często starsze osoby. Jednak nie można dać się zwieść - kubki, salaterki i talerze z melaminy mogą zabić! Jak to możliwe? - Takie kubki nadają się najwyżej do trzymania gwoździ, ale nie mogą mieć kontaktu z żywnością! - ostrzega Irena Kurzątkowska z sanepidu, która nadzoruje wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością.

- Do pożywienia przedostaje się groźna substancja, rakotwórcza - formaldehyd, inaczej zwany formaliną - wyjaśnia. Kiedy formalina kumuluje się w organizmie, a człowiek jest osłabiony, może zachorować na raka.

kimtop - 2009-02-18, 14:23

Kupiłem kiedyś melaminę na bazarze i po pierwszym użyciu było widać dokąd w misce sięgała zupa a w kubku herbata.
Drugi zestaw kupiłem w Niemczech w sklepie kamperowym i do tej pory naczynia wyglądają jak nowe.
Raczej nie jest to ten sam wyrób z Chin

bonusik - 2009-02-18, 14:24

Ciekawe czy ktoś poza Chinolami produkuje naczynia z melaminy :roll: :?:
Wszystkie większe firmy przeniosły tam produkcję..... :-/ ..wiadomo co tak naprawdę kupujemy ? :roll:

TomekW - 2009-02-19, 12:15

bonusik napisał/a:
Ciekawe czy ktoś poza Chinolami produkuje naczynia z melaminy :roll: :?:

Całkiem niedawno sporo naczyń z melaminy produkowała Turcja, może Chińczycy jeszcze ich nie wykończyli?

f68 - 2009-02-19, 18:36

na stronie biedronki jest informacja że znowu za tydzień beda naczynia
JaWa - 2009-02-20, 10:21

bonusik napisał/a:
wiadomo co tak naprawdę kupujemy ?

Wiadomo, naczynia z melaminy. A może nauczymy Chinoli produkcji porcelany ? To taki zacofany naród :haha: :haha: :haha:

IRON - 2009-04-13, 16:53

Nie żebym się czepiał ale czy to nie z melaminą była afera, w mleku, w chinach - czyli może nie jest tak bezpieczna jak pisą. Sam mam problem jakie naczynia kupić. Zczystego lenistwa skłaniam się do jednorazówek
Dziabong - 2009-04-13, 16:58

IRON napisał/a:
Nie żebym się czepiał ale czy to nie z melaminą była afera, w mleku, w chinach - czyli może nie jest tak bezpieczna jak pisą. Sam mam problem jakie naczynia kupić. Zczystego lenistwa skłaniam się do jednorazówek

Na tej samej zasadzie należy zrezygonawć z garnków alumniowych bo szkodliwe, emaliowanych bo emalia szkodzi, a z inoxa są drogie i jeszcze jednorazowych brak. Jeśli naczyń nie konsumujecie to nie są trujace, zjawisko dyfuzji melaminy do jedzonka nie następuje - chyba że sie mylę?

janusz - 2009-04-13, 17:02

IRON napisał/a:
Zczystego lenistwa skłaniam się do jednorazówek

I moim zdaniem to słuszna koncepcja. Jeszcze tylko uwaga, jednorazówki papierowe nie plastykowe. Komplecik z melaminki też warto mieć w kamperze na uroczystą okazję. Żeby można było podać gościom jak będziemy robić imprezkę. :diabelski_usmiech Na tę okoliczność to nawet nie bardzo ważne czy melaporcelana chińska jest :haha:

zibi - 2009-04-13, 17:02

IRON napisał/a:

te mają atest - do wglądu w każdym kropkowanym robaczkowym, szczęśliwym sklepie :spoko Problem tylko w jakości tych z Owego sklepu - ale patrząc na cenę, gdyby tylko jeden sezon wytrzymały to i tak się opłaci :bigok

kimtop - 2009-04-13, 20:51

Pierwsze naczynia z melaminy kupiłem tanie(zapewne chińszczyzna).
Po pierwszej kawie -ślad nie do wymycia.
Po pierwszej zupie (pomidorowa)-to samo.
Kupiłem melaminę firmową (zapewne też z Chin)-żadnych śladów.
Wniosek -jeśli melamina to firmowa

Na wyjazdach używam jednorazówek.Wygoda,oszczędność wody,prądu,czasu itd.
Ale oczywiście tak jak Janusz ,nie wyobrażam sobie żeby cokolwiek podać gościom na jednorazówce.

BiG Team - 2009-04-13, 21:49

kimtop napisał/a:
Pierwsze naczynia z melaminy kupiłem tanie(zapewne chińszczyzna).
Po pierwszej kawie -ślad nie do wymycia.
Po pierwszej zupie (pomidorowa)-to samo.
Kupiłem melaminę firmową (zapewne też z Chin)-żadnych śladów.
Wniosek -jeśli melamina to firmowa

Na wyjazdach używam jednorazówek.Wygoda,oszczędność wody,prądu,czasu itd.
Ale oczywiście tak jak Janusz ,nie wyobrażam sobie żeby cokolwiek podać gościom na jednorazówce.

potwierdzam w 100% mam takie same doświadczenia :spoko

zibi - 2009-04-13, 21:51

Może napisze ktoś co te naczynia kupił u owada? Na jak długo wystarczają? co się z nimi dzieje?
IRON - 2009-04-14, 06:49

Tak też planuję zrobić, jakiś komplecik kupię, trudno najwyżej nie będę go podjadał :wyszczerzony: a na codzień jakieś papierówki. A gdzie kupujecie tę firmową meleminę?
eler1 - 2009-04-14, 14:23

każda lepsza prócz tej biedronki - moja druga połowa kupiła w sklepie z chemią i innymi rzeczami gospodarstwa domowego trzeci rok i jest ok, co do kubków to mamy metalowe oraz tez z melaminy żeglarskiej za grube euro ale czy ja wiem czy lepsze o tych talerzy bym nie powiedział. :spoko
ps. jak się trafi

Oskar - 2009-04-14, 14:56

Achoj!
Akurat tak się składa że prowadzę mały sklep w którym też handluję naczyniami z melaminy.
Tak na dobrą sprawę na rynku są tylko produkty z Chin.Ważne natomiast żeby miały znaczek CE .Są one stosunkowo droższe ale pewne.
Te bez tego znaczka w hurtowniach można kupić nawet za trzydzieści groszy za np. miskę 20 cm. Ale nie polecam. :chacha2
pozdrawiam Oskar :spoko

gino - 2009-04-14, 15:12

a ja kupilem w sklepie IKEA naczynia z plastiku..i uzywam je 4rok..nie tluka sie,nie dzwonia podczas jazdy,lekkie ,ladne/duzy wybor kolorow/ latwe w myciu i kosztuja 30% ceny naczyn z ''melaminy''