Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Wędkarstwo - Łowiectwo Podwodne

tolo61 - 2015-09-12, 10:32
Temat postu: Łowiectwo Podwodne
Witam
Może miejsce nie to, może to.
Wędkarstwo czy nie ....... Gdyby bardzo przeszkadzało, to proszę o przeniesienie tam...lub gdzieś ../ może nowy rozdział w życiu forumowiczów , może gdzieś taki jest ...ja nie widzę , wszystko zależy od tego czy są chętni , przeciwnicy- w co nie wątpię , sympatycy- o czym jestem przekonany miejsce gdzie mozna dzielić się doświadczeniem , wiedzą itp /
Od niedawna posiadam kartę łowcy podwodnego
Interesuje mnie ,ilu na tym forum jest ludzi ,których interesuje podobne spędzenie wolnego czasu
Ilu jest sympatyków.
Dodam tylko że do niedawna byłem wędkarzem , oczywiście też nim jestem w tej chwili.
Jednak to co pod wodą interesuje mnie bardziej.
Pozdrawiam
:spoko

robert1965 - 2015-09-12, 23:28

Bingo dobry temat :)
będąc chłopakiem w latach 80 rownież plywalem i byłem pasjonatem polowań w Grecji.
Od pewnego czasu mieszkamy w Egipcie a tu strzelać zakazano:( fotek pod wodą tysiące już narobiłem :lol: ale od przyszłego roku większość część czasu będziemy spędzać w swoim kamperku na drogach Europy.
Więc trzeba będzie do szafy zajrzeć i kusze przygotować. Powiedzcie mi Proszę. :lol:
Gdzie można polować w Europie? (Legalnie )
:evil:
P.S Kamper pilnie poszukiwany ,najchętniej (polintegra) w Max cenie 60.000zl

tolo61 - 2015-09-13, 02:23

Hej
W Polsce jest coraz więcej jezior udostępnionych do polowań, coraz więcej też, tych których właścicielem lub dzierżawcą jest PZW / jak w europie nie wiem /
Oczywiście z kartą i w sezonie 15.05-15.10
Wykazy jezior wraz z cennikiem, znajdziesz bez problemu w wyszukiwarce
Polować można tylko na bezdechu , tak że jak z butlą, to tylko z aparatem.....lub kamerą

robert1965 - 2015-09-13, 02:54

i juz bez butli:)

Johny_Walker - 2015-09-14, 16:25

Mam kartę łowcy od parunastu lat, ale nie używam. Wolę na sprężonym, niż ryzykować zaśnięcie na bezdechu. Legalnie niemal nigdzie się nie da jej w Polsce używać, a w Norwegii jest zbędna.
krzlac - 2015-09-14, 19:41

Jest łowiectwo podwodne i jest wędkarstwo podwodne. To trzeba rozróżniać.
Johny_Walker - 2015-09-14, 21:18

A my o czym?
krzlac - 2015-09-14, 21:26
Temat postu: Re: Łowiectwo Podwodne
tolo61 napisał/a:
Wędkarstwo czy nie .......

Tolo61 ma wątpliwości więc wyjaśniam. Jest dyscyplina polegająca na łapaniu ryb na wędkę (specjalną), nurkując. Łowiectwo to strzelanie z kuszy.

tolo61 - 2015-09-15, 13:23

Hejka
Krzlac...to ja wiem. :wyszczerzony:
Ale miałem wątpliwości, odnośnie umiejscowienia tego co napisałem....

tolo61 - 2016-07-19, 21:28

Hej ...odświeżam temat..
Są łowcy podwodni na tym forum?????
Może jakiś zlocik???
Przy okazji sprzątania jeziora Lubikowskiego chłopaki ustrzeliły co nieco....

yamah - 2022-09-03, 07:56

Z wędką jakoś nie jestem "za pan brat" więc nabyłem taki zestaw :szeroki_usmiech i chcę popróbować takiej formy pozyskiwania rybki :chytry Test jeszcze w tym roku na Grecji..powiedzcie : sprawdzi się :-/
Bim - 2022-09-03, 14:09

Powinien się sprawdzić jak umiesz celować bo tam malutkie rybki 8-)

nie zapomnij o bojce , żeby Cię motorowką nie oskalpowała :spoko

yamah - 2022-09-05, 21:13

Bim napisał/a:

zabezpieczyłem się..SUPa podepne ;) :diabelski_usmiech

Janusszr - 2022-09-28, 21:25

Bim napisał/a:

Płynę swoją gumą w Grecji ok.200m od brzegu i widzę kogoś pływającego w ciemnej piance. Wkurzyło mnie takie zachowanie. Okazało się jednak, że to była foka :)

yamah - 2023-01-08, 19:49

Janusszr napisał/a:

Płynę swoją gumą w Grecji ok.200m od brzegu i widzę kogoś pływającego w ciemnej piance. Wkurzyło mnie takie zachowanie.

i już myślałeś że to ja (byliśmy w tym samym czasie) ?..o żeż Ty :surf: a dla ścisłości, to nie ma potrzeba tak daleko odpływać od brzegu na polowanie,chyba że płycizna :( .
Teraz pochwalę się pierwszymi zdobyczami :yay:

krzlac - 2023-01-08, 20:01

Trzeba mieć na to (w Grecji) jakieś pozwolenie?
yamah - 2023-01-08, 20:53

krzlac napisał/a:
Trzeba mieć na to (w Grecji) jakieś pozwolenie?

Tu masz całą rozpiske na poszczególne kraje oraz gatunki z wymiarami :
http://spearo.prv.pl/regulations.html
Prawdę mówiąc to czysta teoria bo w praktyce nikt tego restrykcyjnie nie sprawdza, jeśli robisz to z głową np. nie w dużych skupiskach kąpiących się na plaży lub porcie,marinie itp.(bezpieczeństwo najważniejsze).
Nie jestem wędkarzem ale spearfishing jako połów a zarazem zabawa wciągnął mnie..jako nie doświadczony łowca straciłem kilka ośmiornic i innych ryb :gwm teraz po przeanalizowaniu błędów i z dodatkowym osprzętem już nie mogę się doczekać :haha:
Na zdjęciu siedziała ośmiornica w skale :wyszczerzony: