|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Austria - mandat za prędkość...
@ndrzej - 2015-11-18, 17:17 Temat postu: mandat za prędkość... No i stało się! Po przejechaniu po zagranicznych drogach ok. 100 tys.km otrzymałem dzisiaj pocztą pierwszy mandat!
Okazuje się, że 04.04.br o godz. 14.26 w miejscowości Waidring na 42,830 km drogi nr B178 w powiecie(?) Kitzbuhel przekroczyłem dozwoloną prędkość o 9 km/godz. Nie mam nawet pewności czy to zawiniłem ja, bo prowadziliśmy na zmianę z synem. Ale samochód zarejestrowany był na mnie...
Mandat - 30 euro.
Po powrocie z każdej wyprawy zastanawiam się zawsze, czy nie zrobili mi gdzieś zdjęcia, jednak jak do tej pory jest to mój pierwszy zagraniczny mandat!
Tadeusz - 2015-11-18, 17:20
@ndrzej napisał/a: | Po powrocie z każdej wyprawy zastanawiam się zawsze, czy nie zrobili mi gdzieś zdjęcia, jednak jak do tej pory jest to mój pierwszy zagraniczny mandat! |
Kiedyś jest ten pierwszy raz.
CORONAVIRUS - 2015-11-18, 17:27
sprawdź dokładnie czy to Mandat czy PROPOZYCJA MANDATU . Ogólnie nie musisz tego płacić bo faktycznie nie wiadomo kto prowadził , samochód nie dostaje mandatu , tym bardziej właściciel , który może być daleko od radaru .
http://anuluj-mandat.pl/b...ych-fotoradarow
MILUŚ - 2015-11-18, 17:30
A........to teraz już wiem ,że przy takim tempie windykacji mogę swoich ewentualnych norweskich mandatów spodzewać się koło.......lutego'16
Andrut - 2015-11-18, 17:46
Ja dwa lata temu dostałem w okolicy Dusseldorfu - za przekroczenie o ....6km/h
Niemcy są bardzo restrykcyjni pod tym kątem. Mandat w moim przypadku wyniósł 15EUR - pewnie więcej kosztowało dojście do informacji kto jechał wtedy tym wypożyczonym autem...
Martin B - 2015-11-18, 18:21
Hallo ! Niestety terz mnie zlapali.....moja rada placic ! w austri ( mozecie na internecie znalezc ) "male "mandaty mozecie ignorowac ALE UWAGA !!! dane waszego pojazdu w wypadku nie zaplacenia zostana zarejestrowane ponowny wjazd do Austri bez wyregulowania dlugow plus kary jest niemozliwe...wieksze wykroczenia lubia oni przez Inkaso firmy sciagac w tym wypadku moge tylko adwokata polecic
Wojciechu - 2015-11-18, 18:22
Wprawdzie doświadczenie z kraju - jednak - wydawało mi się że „dziadkiem” z 91 roku mandatów za szybkość miał nie będę . Nic bardziej mylnego. Wracając ze zlotu w Bałtowie wjechałem prosto w stacjonarny fotoradar. Zobaczyłem go jak dostałem błysk po oczach. Jednak okazuje się , że da się. Byłem jednak bardzo pokorny – skończyło się „stówce” .
zbyszekwoj - 2015-11-18, 18:27
30 E nie majątek, ale jakie są konsekwencje nie zapłcenia. Mnie jeszcze nigdy policja za granicą nie kontrolowała,to skąd będa wiedzieć że mam nie zapłacony mandat?
Może warto przećwiczyć nie płacenie. Przy małej sumie to nawet odsetki nie grożne.
Comsio - 2015-11-18, 18:34
powiem... przyjmij ze skulonym ogonem- chyba że tam więcej nie chcesz jechać to sróbuj olewać-- ale może być drogo...
Niestety taka jest prawda Izola
CORONAVIRUS - 2015-11-18, 18:36
zbyszekwoj napisał/a: | 30 E nie majątek, ale jakie są konsekwencje nie zapłcenia. Mnie jeszcze nigdy policja za granicą nie kontrolowała,to skąd będa wiedzieć że mam nie zapłacony mandat?
. |
niedzisiejszy jesteś ... na granicach są bramownice jak do viatola w PL , scanują wszystkie tablice jakie pod nią mykają w dwie strony , w 2009 roku w Anglii scanowano 15 mln tablic dziennie , dziś pewnie wszystkie na drogach.
Ja jadąc pod Hamburg wiem, że conajmniej 3 razy jestem namierzony i 3 razy jak wracam a autostradą jadę tylko 100 km , reszta landówką
marcin traker - 2015-11-18, 18:45
nie ma się co zastanawiać tylko płacic
a swoją drogą wszyskie media i inne mądre głowy trąbią w naszym kraju, jakie to niby za gr mają wysokie mandaty a my to niby niskie.............
to niech kto mi pokaże mandat w PL w wysokości 10 pln no dobra 15 pln ,bo w AT 15eu to na 1h zarabia się krojąc kapustę w barze słatkowym
Jack_Daniel's - 2015-11-18, 19:26
Bardzo dużo jeżdżę po Niemczech, wiele razy mi błyskało, najlepszy błysk opiszę na końcu*
4 razy przyszły kwity do domu w wersji PL i D.
Pierwszy raz nie zapłaciłem, to było 11/h -25eu.
Przyszło ponaglenie bo jak nie to...
Zapłaciłem mandatowe, nic więcej nie naliczyli.
Kolejny mandat też za prędkość o 13/h - 30eu.
Również zwlekałem, więc przyszło przypomnienie z doliczonymi opłatami przypominającymi, razem 50eu.
Zapłaciłem.
Dlaczego zwlekałem?
Na początku napisałem, wiele razy mi błysnęło, a tylko 2 mandaty przyszły, chciałem zobaczyć jakie będą poczynania administracyjne po ich dostępie do naszego Cepiku.
Oczywiście mogłem kombinować, odmówić itp, ale jak wspomniałem ja dużo tam jeżdżę. Nikt specjalnie mnie tam ścigać nie będzie, ale przy pierwszej kontroli ZAWSZE jest weryfikacja i wydruk grzechów i albo uiści się mandaty na miejscu gotówką, ale nie ruszysz ani metra dalej.
* I teraz najlepsze, jadę zazwyczaj spokojnie i ostatnio podążałem za jakimś pickupem.
Widziałem z daleka że jemu błysnęło, a ja durny baran zamiast zwolnić to się z niego uśmiałem i błysnęło mi również.
Około 88/70, trzeci tydzień jeszcze nic nie przyszło, radar był przenośny bo znam chyba wszystkie stacjonarne w środkowo wschodniej Brandenburgi i ww mandaty były z urządzeń stacjonarnych.
.
.
Podsumowując: zapłać. Przelewem ze swojego konta najprościej.
Poczucie własnego honoru to fajna cecha - co innego jeśli są niepodważalne wątpliwości typu 2 auta na foto.
izola - 2015-11-18, 19:38
Cytat: | Poczucie własnego honoru to fajna cecha - co innego jeśli są niepodważalne wątpliwości typu 2 auta na foto.
|
i tu masz kolego mój szacun, ...jak sie PSy przegania to trzeba mieć i drobne na mandacik
BiG Team - 2015-11-18, 19:42
a nie wiecie czy z Francji też przysyłają, mam mandat 11 euro za parkowanie w Cannes na Bulwarze Gwiazd na parkingu dla osobowych /miałem wykupiony kwit parkingowy za szybą/. Zapłaciłbym na miejscu, ale nie było komu
Jack_Daniel's - 2015-11-18, 19:52
Raczej nie przyślą. Koszta egzekucyjne nie korzystne.
I być może ichna Straż Miejska ma inny - uszczuplony zakres kompetencyjny.
Comsio - 2015-11-18, 19:53
Kolegom z Italii za szybkość nap. przychodzą.
izola - 2015-11-18, 19:54
BiG Team napisał/a: | a nie wiecie czy z Francji też przysyłają, mam mandat 11 euro za parkowanie w Cannes na Bulwarze Gwiazd na parkingu dla osobowych /miałem wykupiony kwit parkingowy za szybą/. Zapłaciłbym na miejscu, ale nie było komu |
z Francji niestety przychodzą... moje dwa mandaty przyszły
mandaty w Fr. zawsze możesz w każdym kiosku TABAC zapłacić...
W TABAC można prawie wszystko załatwić nawet pozwolenie na wędkarstwo wykupić... -- to jest universalny punkt , na wszelkie bolączki
Edit:
Cytat: | być może ichna Straż Miejska ma inny - uszczuplony zakres kompetencyjny. |
w moim przypadku nie staż miejska gdzie na radar wpadłam mi przysłała mandat - tylko centralna rejonowa Inkasso Firma...
andi at - 2015-11-18, 20:15
Radze zapłacić
Własnie dzisiaj w gazecie ubanowej (metro) był artykuł
Gosiu dostał mandat 30e i nie płacił a po pól roku narosło mu do zapłaty 5300e Piec tys, trzysta euro
Jak chcesz dyskutować z nimi to zapłać a potem się odwołaj
Jack_Daniel's - 2015-11-18, 20:17
Izola, ale Grześ za parkowanie...
izola - 2015-11-18, 20:24
Jack_Daniel's napisał/a: | Izola, ale Grześ za parkowanie... | mandat jest mandat..."władze miejskie" nie są łaskawsze od drogówek w każdym razie jest tak u mnie ...nie darują przekroczenia , a czasami ściganie delikwenta jest droższe nisz sam mandat ale mimo to jest to robione ...
Jack_Daniel's - 2015-11-18, 20:49
Zgadza się, ale pierwsze wezwanie do zapłaty mandatu MUSI opiewać na kwotę nałożonego mandatu brautto i nie może zawierać dodatkowych kosztów administracyjnych ze względu na miejsce zamieszkania.
jarek73 - 2015-11-18, 21:10
Jack_Daniel's napisał/a: | Zgadza się, ale pierwsze wezwanie do zapłaty mandatu MUSI opiewać na kwotę nałożonego mandatu brautto i nie może zawierać dodatkowych kosztów administracyjnych ze względu na miejsce zamieszkania. |
ze ty wstydu nie masz i jakiś wewnętrznych hamulców, gospodarz Cię wyp.... a Ty się przebierasz i na chama wchodzisz . Zenua, ale pewnie tego nie zrozumiesz,
Jack_Daniel's - 2015-11-18, 21:50
jarek73 napisał/a: | Jack_Daniel's napisał/a: | Zgadza się, ale pierwsze wezwanie do zapłaty mandatu MUSI opiewać na kwotę nałożonego mandatu brautto i nie może zawierać dodatkowych kosztów administracyjnych ze względu na miejsce zamieszkania. |
ze ty wstydu nie masz i jakiś wewnętrznych hamulców, gospodarz Cię wyp.... a Ty się przebierasz i na chama wchodzisz . Zenua, ale pewnie tego nie zrozumiesz, |
Jarek jestem trzeźwy i nie potrafię zlepić do kupy co mogło Ci aż tak zaszkodzić.
Weź 3 czynniki pod uwagę.
Dział, nick i datę dołączenia.
Wierzę w Twoje IQ.
moskit - 2015-11-18, 21:51 Temat postu: Re: mandat za prędkość... Po powrocie z każdej wyprawy zastanawiam się zawsze, czy nie zrobili mi gdzieś zdjęcia, jednak jak do tej pory jest to mój pierwszy zagraniczny mandat! [/quote]
No to Cię rozprawiczyli tylko nie idź za ciosem
Jack_Daniel's - 2015-11-18, 22:00 Temat postu: Re: mandat za prędkość...
moskit napisał/a: |
No to Cię rozprawiczyli... |
Ależ Moskicie, są rzeczy dla Jarka niepojęte i mu to wybaczam.
@ndrzej - 2015-11-18, 23:12
Chwilę mnie nie było - a tu taki odzew!
Pragnę poinformować wszystkich, że podkuliłem ogon i zapłaciłem Za często jeżdżę do Austrii żeby przez głupie 30 euro narażać się na dalsze konsekwencje...
Jack_Daniel's - 2015-11-18, 23:19
Ogon w dól = głowa do góry.
@ndrzej - 2015-11-18, 23:24
Podkulony - to w dół... Przed pójściem do łóżka - do góry!
SlawekEwa - 2015-11-19, 07:06
[quote="Jack_Daniel's"] jarek73 napisał/a: | Jack_Daniel's napisał/a: | Zgadza się, ale pierwsze wezwanie do zapłaty mandatu MUSI opiewać na kwotę nałożonego mandatu brautto i nie może zawierać dodatkowych kosztów administracyjnych ze względu na miejsce zamieszkania.[/quote
ze ty wstydu nie masz i jakiś wewnętrznych hamulców, gospodarz Cię wyp.... a Ty się przebierasz i na chama wchodzisz . Zenua, ale pewnie tego nie zrozumiesz, |
Jarek jestem trzeźwy i nie potrafię zlepić do kupy co mogło Ci aż tak zaszkodzić.
Wierzę w Twoje IQ. |
PostForum: Niekarawaningowy Off-topic Wysłany: 2015-01-19, 22:09 Temat: Blue Monday.
BRAWO!!!
<piwo>
Teraz już na luzie:
Założyłem konto by się podroczyć, by nie być sobą, by poszczypać, pocwaniakować... itd.
Chciałem spróbować jak to jest.
Nie potrafię.
Nie umiem.
Jednak Socale to ścisły gość, nie umie udawać.
Może kiedyś jak na krawat zasłużę to reaktywuję Jack'a - już mi nie potrzebny.
Jak i kiedy doszedłeś(doszliście) ? IP mam chyba zmienne, ale mogło się nałożyć w międzylogowaniach
Jack_Daniel's - 2015-11-19, 09:42
Sławek, zasłużone <piwo>
Wojciechu - 2015-11-19, 10:37
A ja czytając posty z podpisem Jack_Daniels miałem gdzieś z tyłu głowy wrażenie, że podobny trunek chodzi teraz w "krawacie". Czyżby reinkarnacja ? Okazuje się, że jednak Jack_Daniels to był szlachetny trunek.
zbyszekwoj - 2015-11-19, 13:04
Najbardziej podobają mi się wypowiedzi tzw." praworządnych". Mnie błysnęło w strefie centrum zabytkowego w Mediolanie, czekam na reperkusje. Jak dostanę to powiadomię .
MILUŚ - 2015-11-19, 13:15
To ja Wam napisze o innej rzeczy...........
Norwegofile i tambylcy może wiedzą....... ale w Norwegii fotoradary błyskają......dwa razy Pierwszy raz ; zawsze /troszkę małowidocznie/ drugi raz kiedy prędkośc jest przekroczona. Zauważyła to moja żona ; i wybuchła na mnie mimo że jechałem dużo ponizej wymaganej predkości .
elabaluch - 2015-11-19, 13:46
W maju w Francji pstryknęło nawet nie wiemy kiedy i przyszło w pażdzierniku do zapłaty a tak się pilnowaliśmy i trzeba było zapłacić grzecznie wszystko nawet przetłumaczone po Polsku.
jarek73 - 2015-11-19, 14:40
[quote="Jack_Daniel's"] jarek73 napisał/a: | Jack_Daniel's napisał/a: | Zgadza się, ale pierwsze wezwanie do zapłaty mandatu MUSI opiewać na kwotę nałożonego mandatu brautto i nie może zawierać dodatkowych kosztów administracyjnych ze względu na miejsce zamieszkania.[/quote
Wierzę w Twoje IQ. |
Kolego Jack Daniels jeśli nie jesteś tą samą osobą co Socale to Cię przepraszam coś zle pokojarzyłem , ale jeśli jest tak że po krawacie używasz drugiego nicku i jeszcze się tego wypierasz to jest to słabe i tyle ode mnie.
moskit - 2015-11-19, 15:36
[quote="MILUŚ"]To ja Wam napisze o innej rzeczy...........
Norwegofile i tambylcy może wiedzą....... ale w Norwegii fotoradary błyskają......dwa razy Pierwszy raz ; zawsze /troszkę małowidocznie/ drugi raz kiedy prędkośc jest przekroczona. Zauważyła to moja żona ; i wybuchła na mnie mimo że jechałem dużo ponizej wymaganej predkości .[/quote
Uzupełnię; każdy przejazd przed fotoradarem jest rejestrowany, norweska policja nie ma problemu żeby ustalić trasę przejazdu danego pojazdu na podstawie zdjęć z urządzeń rejestrujących, znajomego drogówka zatrzymała po 100 km za przejechanie przez przejazd kolejowy bez zatrzymania się, na komputerze pokazali mu jego zachowanie
zbyszekwoj - 2015-11-19, 15:54
Nic nie płacić Niemcom, rząd obiecał nową politykę niezależności. Nie będzie Niemiec...itd.
@ndrzej - 2015-11-19, 16:04
zbyszekwoj napisał/a: | Nic nie płacić Niemcom, rząd obiecał nową politykę niezależności. Nie będzie Niemiec...itd. |
A najlepiej, to niech oni nam płacą! Jeszcze nie wiem za co, ale niech płacą!
izola - 2015-11-19, 17:22
zbyszekwoj napisał/a: | Nic nie płacić Niemcom, rząd obiecał nową politykę niezależności. Nie będzie Niemiec...itd. |
temat zaczął się w dziale Austria ... to też Niemcy ?
marcin traker - 2015-11-19, 17:42
no i jedzta przez zboże bo we wsi Moskal stoi...........
Jack_Daniel's - 2015-11-19, 17:47
jarek73 napisał/a: | ...
Kolego Jack Daniels jeśli nie jesteś tą samą osobą co Socale to Cię przepraszam coś zle pokojarzyłem... |
Istotnie JW z JD a teraz odkręcasz co nieco bo pasuje do S
Dobra, nie ważne, nie było zamieszania.
Kolega pyta, więc czyta i oczekuje odpowiedzi raczej na swój na temat.
jarek73 - 2015-11-19, 19:06
Jack_Daniel's napisał/a: | jarek73 napisał/a: | ...
Kolego Jack Daniels jeśli nie jesteś tą samą osobą co Socale to Cię przepraszam coś zle pokojarzyłem... |
Istotnie JW z JD a teraz odkręcasz co nieco bo pasuje do S
Dobra, nie ważne, nie było zamieszania.
Kolega pyta, więc czyta i oczekuje odpowiedzi raczej na swój na temat. |
Wprowadzasz zamieszanie , taka zaslona dymna . Pytam wiec robaczku czy ty czyli jack daniels i socale to jedna osoba ? i johny walkera tu nie wlaczaj .
ZEUS - 2015-11-19, 19:12
jarek73 napisał/a: | czy ty czyli jack daniels i socale to jedna osoba ? |
pytanie konkretne... ciekawe czy odpowiedź padnie równie konkretna ...
Jack_Daniel's - 2015-11-19, 19:50
Koledzy nie czytacie postów w tematach a tu nie krew lecz piwo się polało...
jarek73 - 2015-11-19, 20:13
Jack_Daniel's napisał/a: | Koledzy nie czytacie postów w tematach a tu nie krew lecz piwo się polało... |
Kolego czy naprawde tak trudno odpowiedzieć na pytanie czy Ty jack Daniels i Socale to jedna osoba ?
Proszę odpowiedz jak facet . Tak czy nie .
Jack_Daniel's - 2015-11-19, 20:27
Oj Ty leniuchu, TAK. Było tylko jedną stronę wcześniej.
jarek73 - 2015-11-19, 20:29
Jack_Daniel's napisał/a: | Oj Ty leniuchu, TAK. Było tylko jedną stronę wcześniej. |
Dziękuję za odpowiedź i tylko tyle w tym temacie
janusz - 2015-11-19, 22:00
Wracając do mandatów za prędkość, teraz tak ma być, że będą zdjęcia wysyłać a nie same ankiety. I krokodyli mają zlikwidować.
Comsio - 2015-11-19, 23:35
Krokodyle za mało maja uprawnień, wchłonie ich Policja.
Ciekaw jestem czy barwy im zmienią .
Comsio - 2017-01-18, 16:35
Zapinać pasy
A telf tylko głośno-mów. http://40ton.net/austriac...z-telefon-rece/
|
|