|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FORD - ford transit 2,5D
Jarobaro - 2016-04-15, 20:20 Temat postu: ford transit 2,5D Witam poszukuje infrmacji eksploatacyjnych na temat forda transita 2,5D na co zwrocic uwage przy zakupie takiego kampera oraz jak wyglada jego eksploatacja, za wszelkie info i opinie z gory dzieki i jak taki kamper na tym podwoziu i z tym silnkiem spisuje sie w jezdzie oraz w gorach
krimar - 2016-04-15, 20:26
na pompę wtryskową, ma być BOSCH, a nie inna
zbyszekwoj - 2016-04-15, 20:26
Miałem takiego kampera 59KM.żadna góra mu nie straszna,chociaż prędkość spada przy najmniejszym wzniesieniu. Mimo że alkowa spalał poniżej 10l. W kabinie jednak głośno.
chemik - 2016-04-15, 20:40
Witaj, posiadamy takowego już dwa lata, sprawuje się świetnie . Więcej napiszę jutra. To wg. mnie bardzo dobry i niezwodny sprzęt.
Jarobaro - 2016-04-16, 01:19
Chemik to czekam z niecierpliwością na Twoja opinie
qdlaty_78 - 2016-04-16, 07:29
krimar napisał/a: | na pompę wtryskową, ma być BOSCH, a nie inna |
Wolnessaki miały chyba tylko boscha, a u turbione da się przerobić za 600 pln na boscha
qdlaty_78 - 2016-04-16, 07:39
Ja ze swojego dziadka jestem zadowolony , zużycie paliwa przy prędkościach 80-90 około 9-9,5 litra. Części tanie, głośno w kabinie ale jak zainwestujesz w wyciszenie to robi się sympatycznie.
Zwrotniejszy niż Chrysler mojej żony. Śmigaliśmy po naszych i Słowackich górach i dawał radę.
chemik - 2016-04-16, 09:52
silnik duży, nieobciążony, niewrażliwy na różne paliwo. Części tanie, łatwy do reperacji. Nasz ma 200000 km, chodzi na dotyk. 55 kW zapewnia nam prędkość na różnym 110 km, trochę hałasuje, ale wyciszony jest do przyjęcia. Bardzo dobry do jazdy po górach, duży silnik umożliwia hamowanie na długich i stromych zjazdach.
Brak elektroniki, skomplikowanych układów jak w nowych. Z silnika wychodzi kolektor, potem rura wydechowa i tłumniki - żadnych dopalaczy. Spalanie ( w poprzednim sezonie 0k. 10000 km) - do 10 l/ 100km ( alkowa). Nie jestem mechanikiem, ale miałem nbusa na takim samym silniku - przejechał już 800 000 km i dalej śmiga. Uważam to za bardzo dobry i niezawodny silnik - przejechaliśmy nim w ciągu 2 lat 22 000 km - zero problemów.
Samochód w podróży ma się nie psuć.
Spax - 2016-04-16, 11:18
Poczytaj tu odnośnie spraw technicznych: http://forum.fordclubpols...splay.php?f=101
Problem z emisją spalin tzn.: nie dostaniesz do tego modelu plakietki środowiskowej. Więc jazda po niemieckich i niektórych włoskich "Umweltzonach" nie jest możliwa. W ekploatacji samochód bardzo tani. Jednak trzeba o niego dbać - jak o wszytkie inne rupcie Części zamienne, które są u mnie na stałe na pokładzie to: przewody paliwowe do pompy (te stalowe - lubią pękać). Pompa podciśnieniowa (na alternatorze) oraz elektrozawór odcinający paliwo do pompy (bosch). Ogólne problemy z rdzą do opanowania. Przed zakupem i tak sprawdzasz co i jak. Okolice tylnego zawieszenia to według mnie największy problem z rudą. Ja na swoim (rocznik 1989) wyśmigałem już około 350 tys. km a jak go od niemieckich dziadków kupowałem to miał 150 tyś. Ciśnienie na cylindrach 31 gdzie nominalnie to coś w granicach 33,4. To jest jak kolega chemik napisał silnik nie do zajechania jeśli się o niego odpowiednio dba.
Jarobaro - 2016-04-16, 18:02
A zwieszenie pneumatyczne z tylu to dobre i rozwiazanie w tym modelu oraz jak z jego trwałością?
Spax - 2016-04-16, 19:10
Nasz forumowy kolega wojtekjanus http://www.camperteam.pl/...wprofile&u=7460
jest również na fordowskim forum - http://forum.fordclubpolska.org - ma taki sam nick jak u nas.
Wal do niego z konkretnymi pytaniami technicznymi. Fachowiec od transitów.
Jarobaro - 2016-04-16, 21:09
dzieki za linka mam teraz duzo do poczytania
wojtekjanus - 2016-04-18, 13:42
Na Forum Forda funkcjonuje mocno już napęczniały wątek "Chcesz kupić Transita? Tu pytamy o auta z ogłoszeń" http://forum.fordclubpols...ead.php?t=85447
Choć znacząca większość postów dotyczy modeli po 2000 roku, to jednak również sporo jest informacji o modelu 2,5D.
Przy podejmowaniu decyzji o zakupie auta pomocny będzie także wątek http://forum.fordclubpols...ad.php?t=114723
salut - 2016-04-18, 14:51
Jak kupujesz w Warszawie to podjedź do dr Wasia a dowiesz się o samochodzie wszystkiego
Jarobaro - 2016-04-18, 20:17
no wlaśnie nie w warszawie, ale kaze informacje o eksploatacji takiego kamperka na fordzie z tym motorem są dla mnie na wagę złota
bluebit - 2016-06-09, 15:36
My jesteśmy posiadaczami Transita 2.5d westfalia.
Auto bardzo wdzięczne, spalanie na trasie 8l (w zeszłą niedzielę na trasie Częstochowa Gdańsk spalanie dokładnie 8.09).
Co do hałasu to faktycznie jest dosyć głośny - jednak po wygłuszeniu grodzi jest idealnie.
Prędkość podróżna ok 100km/h (wg. GPS).
Nasz ma przełożenie mostu 4.56 wiec dużo więcej nie pojedzie
Spokojnie dał sobie radę przy przejeździe przez trasę Transfogacką.
Mi osobiście nie podchodziła deska z modelu 88-91 więc wrzuciłem sobie deskę rozdzielczą z modelu 95 (wraz z nagrzewnicą i klimatyzacją) - także teraz jest znacznie lepiej.
Pozdrawiam
qdlaty_78 - 2016-06-11, 11:51
bluebit napisał/a: | Mi osobiście nie podchodziła deska z modelu 88-91 więc wrzuciłem sobie deskę rozdzielczą z modelu 95 (wraz z nagrzewnicą i klimatyzacją) - także teraz jest znacznie lepiej. |
Dawaj jakiś manual co potrzeba ile to roboty?
bluebit - 2016-07-07, 16:14
Wiec tak:
W moim wypadku kupiłem graty od fajnie wyposażonego transita tzn.
2 poduszki powietrzne,
grzane lusterka,
elektryczne szyby i lusterka,
Central zamek itd.
Klimatyzacja
Mam schematy do auta >94 oraz do modelu przed 91
1)Sciąganie deski to pestka (tak samo jak zakładanie nowszej).
2) Jest pewien problem z montowaniem nagrzewnicy z klimatyzacją.
a) Ze auta z którego bierzecie graty trzeba koniecznie wziąć :
a) Wybierak skrzyni biegów, gałkę zmiany biegów (bo je trzeba wymienic)
b) Trzeba powiekszyć otwór przez który idą węże nagrzewnicy.
3) Elektrycznie - najlepiej wziąć całą wiązkę od dawcy - rozeznać się w niej - wyciąć te obwody które chcemy dodać do naszej starej deski (u mnie to były obwody lusterek, el. szyb, poduszek, centralnego zamku
4) Mam rozpiskę pinów licznika - i tu nie ma problemu - trzeba tylko pod-lutować nowe złącza do starych przewodów.
5) Linka pasuje.
6) Poduszki działają,
7) Obwody el. szyb lusterek i centralnego - podciągnąłem sobie do złącz w drzwiach ale jeszcze nie miałem okazji przełożyć samych drzwi (bo w przypływie chwili wziąłem sobie także całe drzwi od nowego modelu)
8)Także przewody klimy wyprowadziłem pod maskę do przyszłego podłaczenia
(wiem wiem zaraz przyzwoici odezwą się że jak klima w 2.5td że silnik za słaby itd.
Ale tak samo mówili że nie da się przełożyć deski - a ja o tym nie wiedziałem i to zrobiłem.
)
kilka zdjęć z przeróbek :
http://flyelectronics.eu/westfalia/conv/
qdlaty_78 - 2016-07-07, 18:49
bluebit napisał/a: | 6) Poduszki działają, |
Próbowałeś?
Czujniki udarowe też założyłeś ?
bluebit - 2016-07-08, 10:54
Oczywiście, czujnik w transitach (na 2 poduszki) jest jeden.
Jest na grodzi. Podłączyłem także kts-a (interfejs) do modułu poduszek i sprawdziłem jego działanie (procedury testowe opisane są w FordETIS).
Poduszki są podłączone - moduł wykrywa prawidłowe parametry poduszek.
Moduł założony w org. miejscu (na grodzi za licznikami).
Jak wyciągnie się bezpiecznik - moduł zgłasza błąd itd.
Jak odepnie się jakąś poduszkę - moduł zgłasza także na licznikach błąd danej poduszki.
Zresztą poduszki w transicie >94 są jakby osobnym elementem i bardzo łatwo się je przekłada 1 do 1.
Ale zdaje się że szydziłeś .... tylko nie wiem dla czego ?
A to mój wcześniejszy licznik w kamperze (polecam zobaczyć
https://www.youtube.com/watch?v=H60fuxVW0Qg
A oto Mój prysznic
https://www.youtube.com/watch?v=umWJkR6o9F0
qdlaty_78 - 2016-07-08, 11:26
bluebit napisał/a: | Ale zdaje się że szydziłeś .... tylko nie wiem dla czego ? |
Przepraszam jeśli odniosłeś takie wrażenie tak mi się skojarzyło z testem zderzeniowym. Jestem pełen podziwu. Że Ci się chciało.
bluebit - 2016-07-08, 11:35
Nie ma problemu
Fakt pierwszą jazdę odbyłem mimo wszystko z mocno odsuniętym fotelem
Ale teraz po zrobieniu kilku tysięcy kilometrów i ostrych dziur - cieszę się że mam 2 poduszki powietrzne.
Czekam aż polakieruje drzwi i uruchomię klimę .... wtedy będę miał osiołka:
Transit 91' westfalia
2xpoduszki powietrzne,
klimatyzacja,
elektryczne szyby,
elektryczne lusterka,
Podgrzewane lusterka,
Komputer pokładowy,
itd.
qdlaty_78 - 2016-07-08, 11:51
jaszkovip - 2016-08-16, 21:06
W poprzednim roku kupiłem autko z tym silnikiem i jestem bardzo zadowolony . do tej pory przejechałem ok. 17000. Spalanie przy oszczędnej jeździe poniżej 9l/100. Rekord prędkości 126 km/h na autostadzie z góry i wiatrem w plecy.Oczywiście nie jest to jego prędkość podróżna,tylko sprawdzenie możliwości, z resztą w wakacje zazwyczaj się nie śpieszę i raczej omijam autostrady bo mało na nich do zwiedzania. Silnik jak u poprzedników głośny. W lipcu byłem w Rumunii, przejechałem trasę transfogaraską , transalpine i inne mniej znane górskie trasy bez większych problemów. Oczywiście nie jest to demon prędkości i mocy w takich warunkach. Podczas wyjazdu do Rumunii przejechałem 4500 km bezawaryjnie. Po przyjeździe auto przeszło przegląd bez problemów. Twardziel. I taki ma być. Powodzenia przy zakupie.
bluebit - 2016-09-01, 15:35
Spalanie w moim 2.5d to ok 7,3 - 7,5 litra przy prędkości ok 100km/h
Także zjeździliśmy na nim całą Rumunię i oczywiście z przejechaniem trasy transfogarskiej nie było problemu.
W tym roku przejechaliśmy Czechy, Słowację, Węgry i Chorwację
Po wyciszeniu grodzi silnik przyjemnie mruczy
Mik media - 2017-02-23, 14:38
bluebit, cześć mam pytanie. Czy w twoim transicie masz obrotowe fotele? Podpatrzyłem, ze masz, tak jak moje na słupkach. Ja nijak nie doszedłem czy można je obrócić
bluebit - 2017-06-28, 14:21
Mik media - tak mam obrotowe fotele isri
żółta wajcha służy do odblokowania obrotu
|
|