|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Szwecja - Geteborg - opłaty za przejazd przez miasto ?
MILUŚ - 2017-01-22, 16:55 Temat postu: Geteborg - opłaty za przejazd przez miasto ? Witajcie ;
Planując tegoroczne wojaże po Skandynawii nadziałem się na informację o płatnym przejeździe autostradą E6/E20 przez Geteborg . Prawda to ?
amples - 2017-01-22, 17:12
MILUŚ napisał/a: | płatnym przejeździe autostradą E6/E20 przez Geteborg |
Za zjazd do miasta (strefy) ,tranzyt bezpłatnie.
MILUŚ - 2017-01-23, 11:33
Jechałem tranzytem przez Geteborg z.....cztery razy i tak jak piszesz nigdy nie płaciłem za przejazd ale............wujek Google prowadząc przez to miasto ostrzega przed opłatami stąd moje pytanie
krzlac - 2017-01-23, 11:50
Wjeżdżałem do miasta, żadnej opłaty nie płaciłem i pocztą nic nie dostałem, ale coś jest na rzeczy.
Czytaj artykuł:
"Drugie co do wielkości miasto Szwecji, Göteborg, postanowiło efektywniej walczyć o zmniejszenie ruchu ulicznego. Od początku 2013 roku obowiązują tam więc opłaty drogowe.
Miasto, które zamieszkuje około 520 tys. osób, położone jest na zachodnim wybrzeżu Szwecji. 1 stycznia władze Göteborga wprowadziły opłaty dla wszystkich kierowców wjeżdżających lub opuszczających miasto. System jest podobny do tego, który w 2007 roku wprowadził Sztokholm, a co doprowadziło do zmniejszenia o 15-18 proc. ruchu w centrum stolicy.
Wprowadzenie systemu, obejmującego 40 stacji poboru opłat wokoło miasta, ma na celu zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych i ograniczenie ruchu w centrum Göteborga o około 15 proc. Pieniądze uzyskane z opłat mają być przeznaczane na inwestycje infrastrukturalne.
Opłaty pobierane są od 6.00 do 18.30. Kierowcy wjeżdżający i wyjeżdżający z miasta od poniedziałku do piątku będą płacić od 8 do 18 koron, w zależności od pory dnia, z górnym limitem 60 koron dziennie. Opłaty nie będą pobierane w lipcu, wieczorami i w weekendy, od kierowców samochodów z zagranicznymi tablicami rejestracyjnymi oraz od pojazdów ratowniczych. Tablice będą rejestrowane przez specjalnie zamontowane kamery. Opłata może być automatycznie potrącana z konta bankowego kierowcy lub można zapłacić rachunek w wyznaczonych sklepach lub przez Internet. Kierowcy, którzy opłaty nie uiszczą, narażają się na grzywnę w wysokości 500 koron."
Den-tal - 2017-01-23, 15:06
Od zeszlego roku placa kierowcy zagraniczni (i tubylcy) nawet za przejazd(bez wjezdzanaia do miast) przez Göteborg i Stockholm w dni powszednie od 06.00 do 18.30
krzlac - 2017-01-23, 16:13
Tu jest filmik z objaśnieniem opłat.
Fordek - 2017-01-23, 17:41
Witam . W filmiku podają ,że rachunek prześlą pocztą . Po Sztokholmie jeździłem w maju , po moście za Sztokholmem również . W Norwegi ( lipiec) płatne tunele x 4 , płatne odcinki dróg chyba też x 4 . Kolega na jesieni dostał jeden rachunek na kilka euro ( na adres niemiecki) .Do mnie nic nie przyszło . Ani ze Szwecji -ani z Norwegii . Czekam dalej . A jak u Was
MILUŚ - 2017-01-23, 19:37
Fordek napisał/a: | .......... A jak u Was |
Czekam już.........19 miesięcy
kisielak - 2017-01-24, 06:53
... U mnie mija 7 miesięcy.
krzysztofCz - 2017-01-24, 08:13
Do Goterborga jeżdżę 2-3 razy w tygodniu i żadnych opłat nie ponoszę, ani za wjazd, ani za wyjazd. Zdarzało się nam również bywać w centrum Sztokholmu i choć mój TomTom miał tam zaznaczone drogi płatne również nic nie płaciliśmy.
Kompi - 2017-01-24, 21:06
....
Den-tal - 2017-01-25, 21:18
Dziwne, bo znajomi z Polski dostali rachunek juz po 6 tygodnich jak byli jesienia w Stockholmie
kisielak - 2017-02-04, 20:29
Właśnie dostałem fakturkę ze zdjęciem. Na kwotę 26,22 PLN. Strasznie mało. Aż niemożliwe, że tylko tyle. Co prawda zastrzegają sobie, że istnieje możliwość wystawienia kolejnych płatności. Zobaczymy.
piotr1 - 2017-02-04, 21:48
Ciekawe.
orys - 2017-02-04, 23:13
Fordek napisał/a: | Witam . W filmiku podają ,że rachunek prześlą pocztą . Po Sztokholmie jeździłem w maju , po moście za Sztokholmem również . W Norwegi ( lipiec) płatne tunele x 4 , płatne odcinki dróg chyba też x 4 . Kolega na jesieni dostał jeden rachunek na kilka euro ( na adres niemiecki) .Do mnie nic nie przyszło . Ani ze Szwecji -ani z Norwegii . Czekam dalej . A jak u Was |
Przyjdzie z Londynu, bo do ściągania tych opłat od aut zagranicznych Norwegia wynajmuje brutyjską firmę specjalizującą się w windykacji miedzynarodowej.
Jeździłem kiedyś busem do Norwegii ze Szkocji. Płaciłem na bieżąco na stacjach benzynowych, ale kiedyś coś niedokładnie podałem trasę i przyszło wyrównanie.
Kwota 2.30 funta.
Opłaty windykacyjne - 28 funtów.
Przyszło po ponad dwóch latach
kisielak - 2017-02-04, 23:36
Teraz tez przyszło z UK
DK-Tadeusz - 2019-08-28, 18:12
A ja se dziś dostałem rachunek na 3,50 dkr, to jest cirka 2 złote za przejazd jakimś mostem w Motali (środkowa Szwecja). Fakt; bylem tam jakiś miesiąc temu.
Ta kwota to jest 10% tego co wysłanie listu w DK kosztuje.
Ale jestem bogaty, to zapłaciłem.......
Dawno się tak nie śmiałem , i za prawie 2 Złote.....
krzysztofCz - 2019-08-29, 18:51
Tam mają automatyczny system zczytywania numerów auta. W zależności ile razy i w jakim miejscu kamera nas namierzy to nalicza opłaty... lub nie nalicza. Zasadą jest, że musi przejazd być rozliczony w ciągu miesiąca, później nie można obciążać. Dotyczy to w zasadzie tubylców, obcych raczej nie. Przynajmniej tak mi to tłumaczą moi szwedzcy przyjaciele. Od kilku lat jestem częstym a zdarza się, że bardzo częstym gościem w Goteborgu i jeszcze nigdy nie dostałem opłat.
ZbigStan - 2020-03-06, 21:17
Robi się coraz nowocześnie i szczelniej. Wkrótce zaprzęgną sztuczną inteligencję i będzie pełna kontrola. Przed opłatami się nie umknie. W Norwegii byłem w 2015 i do dzisiaj żaden rachunek za przejazdy nie przyszedł. Pozdrawiam.
|
|