|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Hand made - ręczna robota - Przygotowania do remontu.
Drizzt - 2017-02-27, 13:27 Temat postu: Przygotowania do remontu. Witajcie, poruszam temat w ramach przygotowań do generalnego remontu kampera, którego wkrótce zakupię. Większość rzeczy będzie wykonana handmade. Pragnę zdobyć odpowiednią wiedzę w kwestii wszystkich systemów, potem podsumuję tą wiedzę i opiszę na blogu . Wstępne pytanie: Może znacie taki blog, gdzie opisane są dokładnie perypetie związane z całkowitym remontem kampera?
Sfera wodna pytania:
1.Czy w kamperach występują dwa niezależne systemy odprowadzania nieczystości: 1. Szambo toaletowe (kaseta na fekalia) 2. Zbiornik na szarą wodę z prysznica/kranów, opróżniane wężem. Czy też bywają te systemy zintegrowane go jednego wspólnego zbiornika na nieczystości?
2.Dalej rozpisuję poszczególne elementy systemu wraz z pytaniami:
a) Zbiornik na czystą wodę – jest montowany na dole z pompą, czy też na górze, aby wytwarzać naturalne ciśnienie i ewentualnie potrzebować mniejszej pompy? Zakładam dół ze względów stabilnościowych.
b) Bojler na ciepłą wodę – jaka mniej więcej ilość wody zakładana jest na krótki 3 minutowy prysznic? Czy do bojlerów z ciepłą wodą muszą być specjalnie pompy, czy też wszystkie są przystosowane do wyższych temperatur?
c) Toaleta – Kaseta na fekalia – Jaka ilość wody tu mniej więcej wypada na jedno spłukanie i jakie znacie największe pojemności tych kaset (o dziwo w opisach w polskich sklepach nie widzę pojemności)? Czy umiejscowienie jest uniwersalne dla wszystkich kamperów, czy poszczególne modele wymagają odpowiednich kaset?
d) Poziomy – W jaki sposób oceniacie poziomy zarówno w kasetce jak i w zbiorniku na szarą wodę?
e) Praktyczna utylizacja – Czy nie jest źle odbierane opróżnianie kasetki toaletowej w normalnej toalecie na stacji benzynowej?
3.Strefa elektryczności i ogrzewania:
a) Zastanawiam się nad kompromisem między praktycznością a bezpieczeństwem. Obawiam się systemu gazowego, choć rozważam go na zasadzie zamontowania w sposób odpowiednio oddzielony i wentylowany w sposób, który uniemożliwi gazowi dostanie się do części mieszkalnej. Nie mniej jednak chciałbym zapytać czy ktoś z Was próbował wykonać system elektryczny na tyle wydajny, aby spokojnie wystarczył na zasilenie po wyłączeniu silnika przez noc: lodówki, światła, pompy wody i ew podgrzewania wody do bojlera? Ilu akumulatorów by to wymagało? Co możecie poradzić w tej kwestii?
b) Ogrzewanie już raczej tylko gazowe, chyba, że macie jakieś inne propozycje?
Bim - 2017-02-27, 13:40
Na początku uzupełnij dane
Czarno to widzę ten remont wiesz jak wygląda kamper od środka?
zacznij od tego
Poszukaj wątków o remontach kamperowa na forum może to ci rozjaśni co Cię czeka
MILUŚ - 2017-02-27, 17:38
Bim napisał/a: | .....................
Czarno to widzę ten remont wiesz jak wygląda kamper od środka?..... |
Dobre pytanie
Drizzt - 2017-02-28, 00:56
Super poradnik, dziękuję, w najbliższym czasie przeczytam Co do szukania na forum przeglądałem, ale ciężko znaleźć dokładnie to czego potrzebuje, zwłaszcza gdy pierw muszę mieć jakikolwiek zarys tematu. Co do kampera nie ma znaczenia jak będzie wyglądał, poszukuję spalonego, lub totalnie zniszczonego kampera, ale jeśli do wiosny nie znajdę, wtedy kupię jakiegoś w stanie jak najbardziej opłakanym. Wszystko będzie budowane od nowa także stara zabudowa i tak zostanie wyrzucona.
Andrzej 73 - 2017-02-28, 01:05
Czegoś tu nie rozumiem.
Piszesz ,że najlepszy byłby spalony. To nie lepiej kupić ramę w miarę nową i wybudować kampera jak w fabryce?
Ze spalonego kampa nic nie odzyskasz.
No chyba że chodzi o zabawę...
miklo75 - 2017-02-28, 09:42
albo paipery
Bim - 2017-02-28, 15:28
Andrzej 73 napisał/a: | Czegoś tu nie rozumiem.
Piszesz ,że najlepszy byłby spalony. To nie lepiej kupić ramę w miarę nową i wybudować kampera jak w fabryce?
Ze spalonego kampa nic nie odzyskasz.
No chyba że chodzi o zabawę...
|
Ja Tam wszystko zrozumiąłem brak danych o sobie
kolega szuka dawcy
a dopiero później będzie szukał sobowtóra
Drizzt - 2017-02-28, 20:21
Mój plan od początku zakładał budowę kampera od podstaw na ramie. Niestety po dłuższej analizie przeszkód prawnych z tym związanych, stwierdziłem, że muszę mieć samochód już zarejestrowany jako kamper. Tym samym w grę wchodzi spalony, uszkodzony, jakikolwiek, ale kamper Spalony w części mieszkalnej byłby najodpowiedniejszy, z racji iż nie chcę płacić za wyposażenie, które i tak wyrzucę
zbiegusek - 2017-02-28, 21:01
A dlaczego chcesz wyrzucać wszystko jak leci? Większość może się przydać przecież?
WINNICZKI - 2017-02-28, 21:17
Kup zgniłego za 10 000 wymontuj wszystkie urządzenia , zostaw gołą ramę i buduj integrala.
Wsadź nowy silnik zawieszenie ,nową budę, a potem zostanie Ci dożywocie z nowym kamperem na starych papierach czyli z racji roku produkcji wartego połowe z pieniędzy które wsadziłeś. Widzę ,że kombinujesz jak bez pieniędzy zbudować nowego kampera.Tego sie nie da zrobić.Kup Niewiadówkę i pociągnij ją tym czym pomykasz do pracy.Kiedyś jak będziesz na emeryturze może kupisz kampera,albo i nie
CORONAVIRUS - 2017-02-28, 21:35
JAKOŚ MI SIĘ TO WSZYSTKO NIE KLEI
jak się mylę to sorki i doradzam wypożyczenie kampera na kilka dni by poczuć i dotknąć , sprawdzić ustawienie wnętrza do swoich potrzeby przy ewentualnej budowie swojego
ale jeśli się nie mylę to jakieś lewe konto Janusza z prowokacją jakich już wiele tu było
popatrzę sobie jeszcze na ta komedyje
Bim - 2017-02-28, 21:51
Kolega sie popatrzy na dane kolegów co odpowiadają
co tam napisane, albo zamilknie i nie będzie wciskał ,że jechały dwa tramwaje a drugi skręcił w też w lewo albo uzupełni dane dobrowolnie do kontynułowania wątku o zakupie pogorzelca
Drizzt - 2017-03-01, 01:46
Widzę, że strasznie tu lubicie teorie spiskowe :D Gdyby założyć, że macie rację to czy uzupełnienie danych cokolwiek by zmieniło ? Ciekawi co mam na celu osiągnąć? W sensie taka prowokacja o której piszecie?
Zbiegusek - Chcę wszystko zbudować po swojemu, nie podobają mi się standardowe wyposażenia kamperów
WINNICZKI - Mniej więcej tak pewnie będzie wyglądał mój plan, aczkolwiek nie trafiłeś. Kombinuję jak zbudować nowego kampera, by nie mieć przeszkód z zalegalizowaniem go. Budżet nie ma znaczenia, liczy się cel
BIORCA - Spędziłem 3 miesiące mieszkając w kamper-vanie, także sam kamper będzie luksusem w porównaniu do dotychczasowych doświadczeń
Jak już zabiorę się do rzeczy fizycznie, poprowadzę tu wątek, więc będziecie mogli weryfikować swoje wróżby
mrsulki - 2017-03-01, 06:17
Drizzt napisał/a: | Gdyby założyć, że macie rację to czy uzupełnienie danych cokolwiek by zmieniło ? |
Uzupełnienie danych świadczy jedynie o Twojej kulturze. Przychodzi na forum ktoś nowy nie znany nikomu, ma w nosie obowiązujące zasady (na które się zgadza przy rejestracji) i chce czerpać z forum nie spełniając choćby tego minimum. Wstyd
zbiegusek - 2017-03-01, 07:54
Drizzt napisał/a: | Zbiegusek - Chcę wszystko zbudować po swojemu, nie podobają mi się standardowe wyposażenia kamperów
Kombinuję jak zbudować nowego kampera, by nie mieć przeszkód z zalegalizowaniem go. Budżet nie ma znaczenia, liczy się cel ;)
Jak już zabiorę się do rzeczy fizycznie, poprowadzę tu wątek, więc będziecie mogli weryfikować swoje wróżby ;) |
No ale przecież kibla nie będzie budował od podstaw? Umywalkę też chcesz sobie własnoręczni wylepić z laminatu? Zlewozmywak wyklepiesz z blachy? Lodówkę, piecyk chcesz zbudować po swojemu bawiąc się w dopieranie sprężarki, silnika, palnika i odpowiednio lutując/spawając rurki? O tym mówiłem. :)
A co do niechęci do papierkologi związanej z zalegalizowaniem kampera, to akurat doskonale Cię rozumiem. Tylko niepotrzebnie IMO na starcie rezygnujesz z możliwości, jakie daje kupno "zgniłka" zamiast samych papierów. Tym bardziej, że to drugie bywa khmm... moralnie dwuznaczne. ;)
rakro1 - 2017-03-01, 08:11
Zbiegusek - Chcę wszystko zbudować po swojemu, nie podobają mi się standardowe wyposażenia kamperów
- ''standardowe" wynika z możliwości technicznych - powierzchnia do zabudowy,materiały,masa auta,finanse.Można wymieniać w nieskończoność.Tego się nie da ominąć i wymyślić rozwiązań na miarę NOBLA.Ale miło było by,gdyby to właśnie członek CT tego Nobla otrzymał.
|
|