|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Remontujemy kampera - przepust dachowy - kable
serwan - 2017-03-15, 21:50 Temat postu: przepust dachowy - kable hej,
jeden z poprzednich właścicieli miał na dachu panel - pozostały mi po nim: stary regulator, stary kabel, stara dziura w dachu. ponieważ dziura była dziurawa oblepiłem ją kitem hydraulicznym na zimę, całość była pod plandeką i.. czas to zrobić.
nabyłem gniazdo instalacyjne natynkowe - solidny kawał plastiku, podobny do tego niżej:
tenże kawał plastiku chcę nałożyć na dziurę, zrobić w denku otwór i przez puszkę, dziurę i dach pociągnąć kable do wnętrza. dla świętego spokoju pożądam jednak elementu którego nigdzie nie mogę nabyć, mianowicie rurki zewnętrznie gwintowanej o średnicy ~12-15mm. rurkę planuję przeprowadzić przez dziurę, uszczelnić z góry, nałożyć podkładki o sporej średnicy na uszczelniacz, skręcić nakrętkami z obu stron, a następnie na taki wystający pipek z rurki nałożyć puszkę; puszkę oczywiście uszczelnić na obwodzie przylegającym do dachu swoją drogą, dodatkowo przykręcić (kolejna nakrętka) puszkę do rurki (tej już wystającej z dachu). kłopot jednak, jak mówię, mam z tą @##^Y&#%^ rurką.
castorama niet, leroy niet, obi niet, nabyłem zwykłe rurki aluminiowe i od biedy będę z nimi dziergał (zamiast gwintu zrobie przelotkę w poprzek rurki i jakąś sprężyne/gumę). idea z rurką gwintowaną i dwiema nakrętkami (uszczelnienie między dachem a puszką załatwia podkładka i uszczelniacz) jak na załączonym rysunku.
szukam pomysłu:
1) skąd wytrzasnąć rurkę zewnętrznie gwintowaną o średnicy 12-15mm, lub
2) jak to zrobić inaczej tak, żeby dno puszki było dociśnięte/dokręcone do dachu kabiny i trzymało się nie tylko na kleju, a też jakoś mechanicznie.
pozdrawiam
serwan
mrsulki - 2017-03-15, 21:54
Toż to nie łódź podwodna tylko kamper. Zamiast wyważać otwarte drzwi nie lepiej kupić dedykowany przepust. Są ładne praktyczne, sprawdzone montaż 10 min z piwkiem.
serwan - 2017-03-15, 21:56
mrsulki napisał/a: | Toż to nie łódź podwodna tylko kamper. Zamiast wyważać otwarte drzwi nie lepiej kupić dedykowany przepust. Są ładne praktyczne, sprawdzone montaż 10 min z piwkiem. |
widziałem w sieci dwa - oba przyklejane, bez rurki przechodzącej przez dach (całe mocowanie polega na kleju); jeżeli znasz jakiś model który pozwoli go 'przepuścić' przez dach i mechanicznie zamocować/przykręcić tę rurkę od środka - super, podrzuć link
pozdrawiam
serwan
wirefree - 2017-03-15, 21:59
Zapomnij o wierceniu klej sikaflex 221 odpowiedni przepust i już.
https://www.youtube.com/watch?v=91FIMW8Cl9A
mrsulki - 2017-03-15, 22:04
A po kiego żeś się tej rurki czepił. Przyklejasz go nad otwór Sikafleksem przeprowadzasz przewody i tyle zapominasz o temacie.
Bronek - 2017-03-15, 22:08
Dodam, że jak trafisz, a to z 90%dachu na styropian czy cuś tym sensie i sobie to skręcisz konkretnie by docisnąć uszczelki to....
Materiał do przemyślenia.
Oprócz jeziorka, syfu......
Nie kombinuj.
Ostatecznie można pożądną puszkę natynkową zaadaptować, by mieć inaczej.
Ale na klej.
rakro1 - 2017-03-15, 23:04
Taką właśnie puszkę,IP67 radzono mi na forum.To co masz.Sikaflex nie puści nigdy,wypróbowane.Jakby co masz czas kontrolować okresowo.A kable nie pozwolą jej odlecieć Szkoda tylko otwierać Sikaflex do tak małego klejenia,zaplanuj coś więcej.Pozdrawiam.
kaimar - 2017-03-16, 08:17
rakro1 napisał/a: | Taką właśnie puszkę,IP67 radzono mi na forum.To co masz.Sikaflex nie puści nigdy,wypróbowane.Jakby co masz czas kontrolować okresowo. |
Z puszkami i Sikaflexem niej jest tak cudownie Panowie. Jest na rynku model puszki elektroinstalacyjnej - często wpada w ręce nawet profesjonalnych serwisów przy robieniu przepustów dachowych, dostępna miedzy innymi w sklepie OBI. Jej "wyjątkowość" polega na tym że Sikaflex się jej nie trzyma. Po paru miesiącach Sikaflex całkowicie odkleja się od puszki. Właśnie mam na warsztacie kolejnego kampera z zawilgoconym dachem od przepustu dachowego wykonanego przy użyciu takiej puszki. Samo uszczelnienie wykonane było starannie, ale pomiędzy Sikaflexem a powierzchną puszki sączyła się woda.
A tu cytat z karty technicznej Sikaflex 221:
"Zaleca się przeprowadzenie testów dla aktualnie panujących
warunków i wybranych powierzchni w celu zapewnienia przyczepności i
właściwego doboru materiałów."
wirefree - 2017-03-16, 10:07
Napisałem wcześniej specjalnej puszki czyli np takiej jak na fotce poniżej, nie warto na tym oszczedzać. Typowe puszki elektroinstalacyjne przystosowane sa do montażu na wkręty i wykonane są z materiałów które nie są przystosowane do montażu na dachu kampera.
Często po kilku latach tracą swoje właściwości .
zbyszekwoj - 2017-03-16, 11:17
Minus taki ,że ta powyżej jednorazowego użytku.
wirefree - 2017-03-16, 12:03
No jednorazowego to wiadomo robisz raz i dobrze.
zbyszekwoj - 2017-03-16, 22:02
wirefree napisał/a: | No jednorazowego to wiadomo robisz raz i dobrze. |
Tych dobrze, widziałem na dachach kamperów nieraz 4 szt. W tą elektryczną wszystko sie dokłada w tą samą dziure.
wirefree - 2017-03-17, 08:52
Nie należy powtarzać błędów innych, ta twoja puszka według zaleceń producenta jest puszka natynkowa nie dachową. Nie wiadomo jak toto zachowa się na dachu. Może rozpaśc sie po 2 latach od ultrafiołków.
Bronek - 2017-03-17, 09:03
Do solarów mam dedykowaną...
Ale do anteny satelitarnej nie wytrzymałem oczekiwania na kuriera.
Dałem sam atest Unijny wydany w Budzistowie pod Kołobrzegiem....
opakowaniu plastikowemu po aparaciku do mierzenia ciśnienia
Widocznym jako białe coś na końcu drogi kabla antenowego
3 lata sprawdzam czy aby nie wymienić i chyba ten mój atest był rzetelnie stworzony.

Ale innym nie radzę choć nie wiem dlaczego? Toż to tylko samochód do zabawy.
zbyszekwoj - 2017-03-17, 09:04
wirefree napisał/a: | Nie należy powtarzać błędów innych, ta twoja puszka według zaleceń producenta jest puszka natynkowa nie dachową. Nie wiadomo jak toto zachowa się na dachu. Może rozpaśc sie po 2 latach od ultrafiołków. |
Jak do tej pory jest cała od 4 lat. Rok temu zakładałem antenkę sat. to tylko dekielek odkręciłem i dalej spełnia swoje zadanie. Nikogo nie zamierzam przekonywać ,tylko podpowiadam .Poza tym takie puszki wiszą na stodołach po kilkadziesiąt lat i zyją.
wirefree - 2017-03-17, 09:55
To trzeba było tak od razu ! Teraz wiadomo że akurat ta puszka nadaje się do podobnych zastosowań..
darsan - 2017-03-17, 11:44
w zeszłym roku kupowałem gotowa puszkę do instalacji w dachu.
http://allegro.pl/przejsc...6074905940.html
sam montaż 10min a uszczelnienie zrobiłem z silikonu do montażu szyb samochodowych.
Bronek - 2017-03-17, 11:53
Ze złota chyba
Przerost formy nad treścią.
.. Ale fajna
darsan - 2017-03-17, 12:10
no niestety drogi jak za kawałek plastiku.
Ale nic rozsądnego nie znalazłem a kombinować nie miałem czasu ani chęci.
za to montaż zero problemów
rakro1 - 2017-03-17, 12:18
Piękne to jak wiele osób,rodzin i firm utrzymują kamperowcy.Niedawno był wątek o cenach prądu na kampingach.Jesteśmy jak owce ale strzygą nas nie jeden czy dwa razy w sezonie ale permanentnie wszyscy.Zwykła puszka za 10 pln .Dedykowana wielokrotnie więcej.I najwyżej odleci.To co? I dlaczego ma odlecieć? Przecież to nie zawieszenie,silnik czyli elementy kosztowne i decydujące o życiu.Przełącznik w sklepie motoryzacyjnym 2pln.Ten sam "dedykowany" do kampera 22.I my to akceptujemy.Proponuję petycję aby serwan nie kupował tej drogiej.podpisujcie się. P.S.sam mam drogą,kupiłem ją w początkach swojej miłośći do kampera,gdy chodziłem wokół niego na kolanach jeszcze a mówiąc o nim wstawałem z szacunku.SERWAN - montuj swoją,może się uda !!!!!.....i kontroluj P.S. II -jakbym potrzebował rurki to kupił bym takową i nagwintował.Narzynki do tego popularne są,nawet na miejscu,w markecie,gdzie rurki muszą być.Mam sprzęt do gwintowania,przydał się nieraz.
wirefree - 2017-03-17, 12:50
Bo te dedykowane do kamperów są naprawde solidne, jak zamontujesz to na lata i nic nie bedzie przeciekac. Pod warunkiem że nie będziesz kleił tego silikonem który pozniej bedziesz klął bo odpadł od dachu albo od puszki.
Bazyli - 2017-03-17, 13:34
mrsulki "Toż to nie łódź podwodna tylko kamper."
rakro1 - kamper to hobby a żadne hobby nie jest tanie jeżeli podchodzi się do tego "poważnie"; równie dobrze można by powiedzieć że strzyżeni są wędkarze kupując sprzęt za grube tysiące jak cały zestaw w biedronce kosztuje 49.99; kochasz offroad - płacisz za sprzęt, przykład: snorkel możesz kupić oryginalny ale po co jak doskonale nadają się do tego przewody wentylacyjne połączone na silikon - też możesz powiedzieć że kto kocha offroad jest strzyżony
wróćmy do osłon termicznych kabiny (patrz mój awatar) - można było kupić dedykowane ale
innym rozwiązaniem było by kupienie używanego koca, oklejenie do śniadaniową folią aluminiową i mocowaniem na sznurki - koc 10 zł + 5 zł folia + 5 zł sznurek - i też będzie działać
Swoją drogą każdy ma prawo do kupowania tego co chce i za ile chce.
rakro1 - 2017-03-17, 13:39
Bazyli napisał/a: | mrsulki "Toż to nie łódź podwodna tylko kamper."
rakro1 - kamper to hobby a żadne hobby nie jest tanie jeżeli podchodzi się do tego "poważnie"; równie dobrze można by powiedzieć że strzyżeni są wędkarze kupując sprzęt za grube tysiące jak cały zestaw w biedronce kosztuje 49.99; kochasz offroad - płacisz za sprzęt, przykład: snorkel możesz kupić oryginalny ale po co jak doskonale nadają się do tego przewody wentylacyjne połączone na silikon - też możesz powiedzieć że kto kocha offroad jest strzyżony
Swoją drogą każdy ma prawo do kupowania tego co chce i za ile chce. | Święta racja.Zgadzam się absolutnie.
Bazyli - 2017-03-17, 13:46
Jeszcze jedna sprawa: niektórzy PRÓBUJĄ nas strzyc ale dzięki CT można się nie dać. Podam dwa przykłady: krzesło "kamperowe" dedykowane dla kampera kosztuje 179 zł, identyczne (tak IDENTYCZNE) w sklepie znanej sieci 79 zł - produkt dokładnie ten sam
Drugi przykład kieszonki z siatką opisany przeze mnie tu http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=25549 - sprawdź ile kosztuje IDENTYCZNA siatka w specjalistycznym sklepie dla nas......
Oczywiście jest masa ludzi na CT którzy się znają, mają złote ręce i za gorsze zrobią coś lepszego, trwalszego, ładniejszego niż oryginał.
Jeszcze jedno: jak kupiłem mojego kampera ku mojemu PRZERAŻENIU odkryłem że połączenia kabli od solara są w dętce (z wodą w środku) - myślę że właściciel uznał że po co
wydawać kasę (tak naprawdę grosze) na złączkę termokurczliwą skoro może wyszarpać starą dętkę (jeszcze z wentylem SIC!!!) i też będzie ok....
rakro1 - 2017-03-17, 14:05
Bazyli - poczytałem o Twoich usprawnieniach i faktycznie myślę,że to nawet bardziej cieszy,gdy coś się zaoszczędzi lub zrobi samemu.Dużo mam "wynalazków" czy podróbek i cieszą mnie bardziej niż super zakupy firmowych rzeczy.A czasem,gdy się nie chce,nie umie kupujemy dedykowane,"kamperowe" i są one faktycznie na ogół ładniejsze i solidniejsze i bardziej sprawdzają się.O kosztach zapomina się szybko...
Bazyli - 2017-03-17, 14:15
rakro1 napisał/a: | Dużo mam "wynalazków" czy podróbek i cieszą mnie bardziej niż super zakupy firmowych rzeczy | dokładnie jest jak mówisz; 100 % racji. Niedawno mailowałem detale - mogłem dać do profesjonalisty ale gdzie frajda... - wracając do przelotek dachowych - miałem w dwóch miejscach wynalazki oklejone/ociapkane czymś - kupiłem dokładnie to co proponował wirefree i jestem zadowolony - szczelne, ładne, trwałe - ... i chyba na pewno nic lepszego bym nie wyrzeźbił.
Myślę chyba że najważniejsze jest znalezienie złotego środka między tym co potrafimy zrobić a oryginałem trudnym do zastąpienia http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=25815 - lepione, klejone, wycinane ze sklejki, wiercone, tarmoszone i szarpane ale brodzik i umywalka - oryginał ze sklepu kamperowego.
andi at - 2017-03-17, 16:45
Podkładki , nakrętki i gotowe
https://www.google.at/sea...Z7jvtAD#imgrc=_
serwan - 2017-03-18, 19:11
heheh, sprawdzałem - nic z tego; hydrauliczne najmniejsze to calowki, a ja chce nie wiecej niz 15 mm srednicy otworu w dachu..
andi at - 2017-03-18, 20:51
Dopasuj rurkę miedź do gwintownika i prze gwintować
nikita55 - 2017-03-18, 21:35
Zgadzam się z tym co pisali przedmówcy.Zwykła puszka elektryczna która przyklejona jest na SIKA po jakimś czasie odkleja się i może ciec.Problem w tym,że puszka się nie rozleci ale trzeba ją przewiercić żeby puścić kable i tam właśnie leci.Tani ale sprawdzony sposób jest taki że można taką puszkę wkleić na SIKA a potem w środku całą razem z kablami ..zalać..DEKALIN (elastyczna masa uszczelniająca)która chroni przed przeciekiem.Najlepsze przepusty jakie znam to są ..te czarne..z linku powyżej.Tak samo z mocowaniem solarów (są czarne z tego samego materiału).Białe nie polecam bo po paru latach pękają i kruszą się.Te czarne są ..wieczne..
Mam kilka na warsztacie i tylko takich używam.Wystarczy tylko obie strony PRIMEREM potraktować,kleić na SIKA i trzyma jak djabli.
Stanek - 2017-03-20, 07:52
nikita55 napisał/a: | Najlepsze przepusty jakie znam to są ..te czarne..z linku powyżej. |
Którego linku bo jakoś nie mogę znaleźć, a temat mnie interesuje.
vIrek - 2017-03-20, 08:38
Może o tą z pierwszej strony tematu. Tu jest podobna, tylko nie wiadomo czy materiał taki sam ja w pierwowzorze:
http://allegro.pl/puszka-...ars_rule_id=201
Stanek - 2017-03-20, 08:41
vIrek napisał/a: | Może o tą z pierwszej strony tematu. |
To autor wątku przeczyłby sam sobie pisząc wpierw, że ta puszka źle się przykleja, a następnie że przykleja się super
xbartman - 2017-03-20, 12:44
Stanek napisał/a: | Którego linku bo jakoś nie mogę znaleźć, a temat mnie interesuje. |
Pewnie chodzi o ten https://www.youtube.com/watch?v=91FIMW8Cl9A
tutaj masz na alledrogo http://allegro.pl/wodoodp...5489667969.html
Też go ostatnio kupiłem ale jeszcze nie zamontowałem więc nie odpowiem jak się sprawuje.
nikita55 - 2017-03-20, 17:27
Tak,chodzi właśnie o te ..powyżej..mojego posta.Ten podwójny to z tego samego materiału więc super.
nikita55 - 2017-03-20, 17:29
Chodzi o te co kolega xbartman wkleił (linki).
Andrzej 73 - 2017-03-20, 21:28
Nikita , czy dobrze rozumiem że te przelotki pękają?
nikita55 - 2017-03-21, 17:18
Tak,przynajmniej w samochodach używanych około 5 letnich i z tego samego materiału mocowania solara.Te czarne są ze specjalnego materiału (ciężkie i jakby z bardzo twardej piany...).Wydaje mi się,że to od słońca lub takiego efektu.
wirefree - 2017-03-21, 22:54
O takie cuś mam na dachu, z tym że ja zaplaciłem chyba 115zł a po 30 zeta to jakas okazja.
Moge polecic jest to kawał twardego solidnego grubego plastiku coś jak bakelit. Są też białe.
Andrzej 73 - 2017-03-21, 23:22
Będę musiał tę przelotkę monitorować.
Kampera mam pod wiatą , może dłużej wytrzyma
marekoliva - 2017-03-21, 23:54
Andrzej 73 napisał/a: | Nikita , czy dobrze rozumiem że te przelotki pękają?
Obrazek |
Właśnie tą zamontowałem w zeszłym tygodniu. Trzeba będzie obserwować ale jestem dobrej myśli w poprzednim kamperze też taką miałem i nic się z nią nie działo.
Andrzej 73 - 2017-03-22, 00:18
W tym jaki w poprzednim kampie montowałem właśnie te białe przelotki ponieważ miały dużą powierzchnie klejenia do dachu i sprawiała wrażenie trwałej.
serwan - 2017-05-25, 10:44
..a jakby ktoś jednak potrzebował rozwiązania którego szukałem inicjalnie - to protezując udało mi się:
- nabyć w Jula coś co nazwano śrubami ościeżnicowymi
- nabyć w Leroy rurkę montażową do instalacji elektrycznych
- średnica rurki jest minimalnie mniejsza od średnic śrub, po podgrzaniu we wrzątku dało się w rurkę wkręcić śruby, a po schłodzeniu utrzymały kształt 'gwintu' w środku
- w efekcie mam coś jak na zdjęciach; dodatkowo na ten sam gwint śruby pasują nakrętki od dławika kablowego (pg-09)
w efekcie zastanawiam się czy kleić kupioną puszkę z dwoma dławikami, ale bez podstawy przez którą mogę całość nie tylko skleić ale i przykręcić do dachu, czy jednak wrócić do idei puszki elektrycznej przykręconej (i przyklejonej)..
pozdrawiam
serwan
mrsulki - 2017-05-25, 11:15
Niby fajne.... tylko po co. Skoro są gotowe rozwiązania nie bardzo widzę sens takich kombinacji. Zastosowanie tej śruby powoduje potrzebę wywiercenia 2 otworów w dachu bo przejdzie przez nią tylko jeden przewód do solaria.
McGali - 2017-05-25, 11:24
serwan napisał/a: | ..a jakby ktoś jednak potrzebował rozwiązania którego szukałem inicjalnie - to protezując udało mi się:
- średnica rurki jest minimalnie mniejsza od średnic śrub, po podgrzaniu we wrzątku dało się w rurkę wkręcić śruby, a po schłodzeniu utrzymały kształt 'gwintu' w środku
- w efekcie mam coś jak na zdjęciach; dodatkowo na ten sam gwint śruby pasują nakrętki od dławika kablowego (pg-09)
w efekcie zastanawiam się czy kleić kupioną puszkę z dwoma dławikami, ale bez podstawy przez którą mogę całość nie tylko skleić ale i przykręcić do dachu, czy jednak wrócić do idei puszki elektrycznej przykręconej (i przyklejonej)..
pozdrawiam
serwan |
Najbardziej rozwojowa jest dobrej klasy puszka instalacyjna z możliwością instalacji co najmniej 4 dławików. Ja mam przyklejoną na klej konstrukcyjny (taki do satelit) i przykręconą na wylot 2 śrubami. W dzisiejszych czasach gadżeciarzy wiele sprzętu umieszcza się na dachu. W moim przypadku jest: ogniwo słoneczne, antena sat, syrena alarmowa, antena GSM, kamera lusterka wstecznego i myslę, że to nie koniec.
wirefree - 2017-05-25, 13:34
serwan napisał/a: | ..a jakby ktoś jednak potrzebował rozwiązania którego szukałem inicjalnie - to protezując udało mi się:
pozdrawiam
serwan |
Jaki jest sens stosowania czegoś takiego? Normalnie w dachu wykonuje się otwór w otwór wkłada się ewentualnie peszel i na dachu klei się specjalną puszkę ale nie elektryczną z castoramy, tylko taką specjalnie do montowania na dachu kampera.I tak jest po bożemu na wieki .
serwan - 2017-05-25, 14:39
wirefree napisał/a: | serwan napisał/a: | ..a jakby ktoś jednak potrzebował rozwiązania którego szukałem inicjalnie - to protezując udało mi się:
pozdrawiam
serwan |
Jaki jest sens stosowania czegoś takiego? Normalnie w dachu wykonuje się otwór w otwór wkłada się ewentualnie peszel i na dachu klei się specjalną puszkę ale nie elektryczną z castoramy, tylko taką specjalnie do montowania na dachu kampera.I tak jest po bożemu na wieki . |
i to jest ryzyko myślenia utartymi koleinami
- robiąc dziurę w dachu i zakładając peszel pomijasz kwestię izolacji miejsca przejścia przez dach; przy nieszczelnościach klejenia puszki na dachu wilgoć dostanie się do konstrukcji dachu, podczas gdy robiąc przelotowo przez puszkę, dach, i skręcając to wewnątrz jesteś w stanie zabezpieczyć dziurę w dachu przed wodą w razie przecieku puszki
- puszka 'specjalna' jest 'jednorazowa'; ciągniesz kable raz, zaklejasz i.. spróbuj jej użyć dla poprowadzenia innych kabli po jakimś czasie, bez oderwania i naklejenia na nowo będzie ciężko, nie mówiąc już o tym że te puszki mają jeden lub dwa otwory na kable i nie mają miejsca żeby dołożyć kolejny dławik; puszka inna niż 'specjalna' da możliwość zajrzenia do niej, dołożenia w prosty sposób nowych kabli przez tą jedną dziurę w dachu, a to raczej zaleta niż wada
w efekcie - co kto lubi, jak kto woli ale ja, jak mówię, na chwilę obecną bliższy jestem użycia większej puszki 'niekamperowej' przymocowanej 'na przelot' niż opływowego wypierdka mocowanego klejem, bez późniejszej możliwości dołożenia do niego innych kabli
pozdrawiam
serwan
Bronek - 2017-05-25, 16:23
Takie pytanie.... hmmmm.
Czyli zamierzasz skręcić /ścisnąć dach obustronnie? Dać uszczelki /uszczelnienie pod te nakrętki?
I drugie pytanie w jakim miejscu dachu chcesz robić tą przelotkę?
Reszta pytań powinna zrodzić się a propos powyższych sama.
ps Pewnie, że można ale to tak jak dwie prezerwatywy, tabletki i celibat.
.
Powierzchnia tych śrub lub podkładek musi być bbbbbbbardzo duuuuża.
Dach po za listwami, jest mięciutki uginający się. I jak go lekko ściśniesz to masz stawik na glony. A to jeszcze nie koniec, bo sobie z lekka pracuje w zależności od temperatury. Więc patent uny, nie zaszkodzi, ale... trzeba to przemyśleć.
Da mnie to zabawa zbędna, ale kamper też zbędny jest
serwan - 2017-05-25, 16:35
nie mam wielkiego wyboru - jeden z poprzednich właścicieli zrobił dziurę na kable prawie na szczycie/załamaniu dachu, tam też będę prowadził nowe; otwór z jednej strony ma samą izolację (tu dokleję kawałek drewna między poszycie górne i dolne), w drugiej istniejącą belkę dachu; podkładki z izolacją oprą się o oba elementy drewniane; i tak, mam też świadomość że moment nie powinien by duży, za to średnica podkładek i owszem..
|
|