Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Remontujemy kampera - Odnowienie powłok metodą sprayową ...

matro - 2017-05-17, 20:52
Temat postu: Odnowienie powłok metodą sprayową ...
W zeszłym roku podczas wędrówek kamperowych często łapałem się na tym, że moje auto delikatnie mówiąc odstaje wyglądem od sobie podobnych. Długo zastanawiałem się jak go odnowić. Można było wymalować natryskowo, wałkiem lub...sprayem. Co do farby to też miałem różne typy... akryl, poliuretan itp.
Poprzez malowanie chciałem też zabezpieczyć ściany - tradycyjnej budowy tk. łuska w której powstało już kilka dziurek, do tego przednie boczki były już też robione jakiś czas temu ...ogólnie choć auto mechanicznie sprawne - wyglądało wizualnie trochę jak madmax :)

Przeszukując internet odkryłem coś takiego jak podkład epoksydowy w sprayu... dostępne były dwa kolory (biały i szary) . Zanim jednak je kupiłem pozwoliłem sobie trochę poszaleć w photoshopie z kolorami i powiem, że przy każdym następnym razie zrobię tak samo...
Postanowiłem wykorzystać szary podkład oraz kolor RAL 3003 (coś pod bordo)...

Ale po kolei...

matro - 2017-05-17, 21:08

3 lata temu remontowałem łódź i stąd pamiętam, że epoksydowe farby mają mają bardzo dobre właściwości ochronne jeżeli chodzi o wilgoć ... postanowiłem to wykorzystać.
Ktoś zapyta - dlaczego nie kupiłem farby w puszkach i dlaczego nie metoda natryskowa...
Dlatego, że nie mam właśnie "drygu" do tych farb, mieszania kolorów itp. rozpuszczalników...
I dlatego spray ! :bajer
Jedyną niewiadomą była ilość jaką potrzebowałem ... w końcu to już poważne metry kwadratowe...
Prace rozpocząłem około 7 kwietnia a zakończyłem 7 maja - miesiąc... oczywiście nie jakieś wielkiej "orki", czasem trzeba było poczekać aż warstwa wyschnie...
Natomiast same prace przy oklejaniu pochłonęły lekko 70% całego czasu... to była naprawdę żmudna robota.

matro - 2017-05-17, 21:21

:spoko Jak zauważyliście kolor - zwłaszcza RAL 3003 źle się "rozłożył" ... tu przydała mi się znajomość modelarstwa :lol: - i zasada która mówi, że na błyszczącym kolorze widać każdą niedokładność - na matowym już nie ;)
Postanowiłem przykryć całość lakierem akrylowym- matowym... w sprayu.

matro - 2017-05-17, 21:23

:spoko
matro - 2017-05-17, 21:25

farby...znaczy narzędzia 8-)
matro - 2017-05-17, 21:27

A tu krótki filmik z prac ;)

Koszt farb - ok. 720 zł :spoko jedni mówią że mało inni, że można było taniej ... pewnie jedni i drudzy mają rację ;) ...ważne że się udało :spoko

matro - 2017-05-17, 21:38

Efekt końcowy... :spoko
Wojciechu - 2017-05-17, 22:03

Tabbert - synonim luksusu i indywidualizmu, ale właśnie te roczniki. Później jak dla mnie stracił "pazur" w wyglądzie i stał się tylko kamperem. Masz bardzo ładnego kamperka - a malowanie bardzo nietuzinkowe. Będą się za Wami oglądali. Fajny. ;)
CORONAVIRUS - 2017-05-17, 22:20

Każdy ma to co lubi .

Z racji zawodu czyli też i lakieruję kampery , matowa buda jest jakby półproduktem , trudne w utrzymaniu i jakby niedokończone ...sorki za szczerość , nie chcę zniechęcać tylko zachęcić ... okleić go jeszcze raz i pokryć bezbarwnym , wtedy efekt będzie zajjjjebisty , teraz jeszcze nie jest ;)

EwaMarek - 2017-05-17, 22:55

|Ciekaw jestem jak wygląda w realu. Czasami mat ładnie się prezentuje...
Bazyli - 2017-05-18, 09:13

Zasłużone :pifko za całą masę pracy.
Co do oceny Biorca dobrze mówi. Miałem taką samą sytuację z jednym elementem - po walnięciu bezbarwnym nabrało efektu.

krzysztofCz - 2017-05-18, 17:09

:pifko
Robert, teraz już Was chyba nie poznam :szeroki_usmiech

A... żeby zmniejszyć koszty sprzedaj puszki po sprayu, pewnie ich trochę masz :diabelski_usmiech

Efekt jest taki, że teraz ja będę się czuł zawstydzony stojąc obok Was :spoko

yahoda - 2017-05-18, 20:11

No inny kamper normalnie. :pifko
qdlaty_78 - 2017-05-18, 21:01

To są spraye nabijane lakierem samochodowym w mieszalni czy zwykłe sklepowe?
Jak z trwałością tych powłok bo spraye motipa to benzyna rozpuszcza.
Leci pivko za odwagę.
Ma nowy lakier to zapodaj mu jeszcze jakieś fajne kołpaczki bo kółka odstają od reszty

KACPERKI 2 - 2017-05-19, 07:38

krzysztofCz napisał/a:
Efekt jest taki, że teraz ja będę się czuł zawstydzony stojąc obok Was :spoko

No chyba że ja stanę obok z "rudą" której Wasze nie mają i mieć nie będą. Wówczas będę bezkonkurencyjny w zawodach na najbrzydsze autko :wyszczerzony:

Pozdrowionka Robert! Do zobaczenia "gdzieś" :spoko

p.s. Krzysztof wszystkie auta pod domem a na otwarte drzwi warsztatu trafić nie mogę :?

krzysztofCz - 2017-05-19, 08:41

Agat napisał/a:
p.s. Krzysztof wszystkie auta pod domem a na otwarte drzwi warsztatu trafić nie mogę :?

Albo Twój brak szczęścia... albo moje lenistwo... :diabelski_usmiech
Właśnie schodzę :spoko

matro - 2017-05-31, 21:16

:spoko
Dziękuję za dobre słowa :)

Tak jak pisałem wcześniej - szary to podkład epoksydowy , bordo to prawdopodobnie zwykły spray i nic wyszukanego. Całość natomiast jest pokryta lakierem bezbarwnym acrylowym MATowym. Powiem, że w moim egzemplarzu połysk raczej nie przejdzie :lol: ... za dużo pofalowań powierzchni, które za dobrze nie będą prezentować się w połysku ;)

Na żywo wygląda naprawdę fajnie ale to wszystko to oczywiście kwestia osobista :)
Łatwiej będzie mnie wypatrzeć "na trasie" :spoko

Co do "kapci" to już od dawna szukam fajnych i pasujących kołpaków rozmiar 16"... :spoko