| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - letnie paliwo zimą
silny - 2017-09-14, 18:32 Temat postu: letnie paliwo zimą Zastanawia mnie jeden problem , mianowicie wygląda na to że raczej nie odpalę kampera do wiosny
Mam zatankowane pod korek - pytanie czy w zimie to letnie paliwo nie zrobi mi psikusa osadzając się na "stałe?,!"
Czy jeśli nie będę odpalał to na wiosne ta sławna parafina się rozpuści
Nie wiem co myśleć
lwojtek - 2017-09-14, 18:48 Temat postu: Re: letnie paliwo zimą
| silny napisał/a: | Zastanawia mnie jeden problem , mianowicie wygląda na to że raczej nie odpalę kampera do wiosny Mam zatankowane pod korek - pytanie czy w zimie to letnie paliwo nie zrobi mi psikusa osadzając się na "stałe?,!"Czy jeśli nie będę odpalał to na wiosne ta sławna parafina się rozpuści Nie wiem co myśleć |
Wlej pierwszy lepszy depresator - dodatek do ON i po problemie. Ja stosuję zimą ten dobry tani i wydajny Diesel Skydd Black Arrow
gardamm - 2017-09-14, 18:49 Temat postu: Re: letnie paliwo zimą
| silny napisał/a: | Zastanawia mnie jeden problem , mianowicie wygląda na to że raczej nie odpalę kampera do wiosny
Mam zatankowane pod korek - pytanie czy w zimie to letnie paliwo nie zrobi mi psikusa osadzając się na "stałe?,!"
Czy jeśli nie będę odpalał to na wiosne ta sławna parafina się rozpuści
Nie wiem co myśleć |
kup "depresator" i wlej ,widziałem w sklepach różnych firm. Na bak paliwa od 5-14 zł mała buteleczka i problem z głowy
wlodo - 2017-09-14, 18:52
No, jak Ty nie wiesz to kto...
W zamierzchłych czasach, zimą w zbiornikach była kasza i filtry się zapychały. Miałem wstawioną na zasilaniu małą grzałeczkę na 12 V i ropa była płynna, a moja Nyska z silnikiem Mecha jeździła w najcięższe mrozy. Z powiewem wiosny problem się kończył, parafina się rozpuszczała
Wojciechu - 2017-09-14, 18:57
| lwojtek napisał/a: | | Ja stosuję zimą ten dobry tani i wydajny Diesel Skydd Black Arrow |
Ja również stosuje go do kampera i osobówki od wielu lat. Wszystko wielokrotnie sprawdzone. Ostatnie tankowanie z preparatem późną jesienią i kamper do pokrowca.
SlawekEwa - 2017-09-14, 19:18
Zawsze zostawiam z letnim ON na zimę nic nie leję i nic złego wiosną się nie dzieje.
papamila - 2017-09-14, 21:09
Ale warto rownież pamietac o płynie do spryskiwaczy
Albo zlac albo dolac koncentratu ( w selgrosie do nabycia opak 5l do -80*C
Victus - 2017-09-14, 21:18
Płyn powinno się wlać i wymieszać a na pełnym baku to widzę pewien problem.
eMKa - 2017-09-14, 21:27
| lwojtek napisał/a: | | Ja stosuję zimą ten dobry tani i wydajny Diesel Skydd Black Arrow |
Racja.
Wg mnie chyba najlepszy, ale konkretnie ten, w tym kolorze nie "marchewkowy"
Stosuje go zima lato. Łagodzi skutki "polskego oleju napędowego", świetnie czyści układ paliwowy.
Sprawdzone
| Victus napisał/a: | | Płyn powinno się wlać i wymieszać a na pełnym baku to widzę pewien problem. |
Sam się wymięsza
OMEGA - 2017-09-14, 21:36
Gdzie to cudo kupić i w jakim stosunku to dolewać ????
Bronek - 2017-09-14, 21:39
| OMEGA napisał/a: | | Gdzie to cudo kupić i w jakim stosunku to dolewać ???? |
https://www.ceneo.pl/1413...AAaAltOEALw_wcB
http://allegro.pl/black-a...4aAic9EALw_wcB0
eMKa - 2017-09-14, 21:42
| OMEGA napisał/a: | | Gdzie to cudo kupić i w jakim stosunku to dolewać ???? |
w sklepach motoryzacyjnych, stacjach benzynowych itd
stosujemy 1/1000 (!)
silny - 2017-09-15, 05:27
A ja biedny myślałem że nie wiem co myślałem że się wydaży
Wleje pieruństwa , zrobie po okolicy przelocik i pod wiatkę
Bronek - 2017-09-15, 07:13
E tam, zimy nie będzie.
Jeżdzę do m/w do listopada, potem stoi pod plandeką a od roku pod wiatą.
Odpalany i lekko przestawiany bywał w "srogiej" zimie. Nawet gdy nie było śnegu kilka wyjazdów zaliczył w grudniu i styczniu.
Bez dodatków paliwie z października, bez tankowania, gdyż prze niby zimowaniem zalewam na full.
Bez problemu.
Mam w e... Bez sensu. Paliwo z Shella V-Power a nie z beczki od rolnika.
kimtop - 2017-09-15, 07:22
Mam pięć diesli,które chodzą codziennie niezależnie od temperatury.Cztery stoją pod chmurką.
Nic nigdy nie dolewałem.Przed mrozami wymieniam filtry paliwa a od -10 tankuję zimowe paliwo.Nigdy nie miałem problemu.
Stanek - 2017-09-15, 08:11
Ja nic nie dolewam. Zostawiam na zimę. Na wiosnę normalnie odpalam. Zdarza mi się zimą odpalić i też jest OK.
silny - 2017-09-15, 10:52
teraz jak nie wleje expeleru zimowego to będzie niezła jazda zimą, podejde do kampera z kluczykami- odpalić /nie odpalić , zatka się/nie zatka - strach w oczach jak za dzieciaka
Bronek - 2017-09-15, 11:27
| silny napisał/a: | teraz jak nie wleje expeleru zimowego to będzie niezła jazda zimą, podejde do kampera z kluczykami- odpalić /nie odpalić , zatka się/nie zatka - strach w oczach jak za dzieciaka |
Nie przesadzaj. Turbinka Kowalskiego i po sprawie.
silny - 2017-09-15, 16:42
leje na szelu ale zwykłe , nie mega super plus. jak nie pokoona mnie skleroza lub postępujący stresoalkocholizm to naleje . jak nie naleje to się dowiem czy odpala zimą na letnim.
same plusy
jak dołóże coś w szkle będzie 5 set + .......
no to nie leje ... sprawdze na mrozach - i tak nigdzie się nie wybieram , jak zgaśnie to poczekam do wiosny
Bronek - 2017-09-15, 17:31
Dobre podejście
Komplikowanie sobie życia, to narodowa specjalność.
Gdyby to była karetka, wóz strażacki? Ale to kamper.
eMKa - 2017-09-15, 20:49
Proszę zauwazyć :
Pytanie było o letnie paliwo na zimę
Nie dotyczy tankowania zimowego na "odpowiedzialnych stacjach"
zapomniałem że tych odpowiedzialnych stacji - malo
Bronek - 2017-09-15, 20:53
o takim piszemy.
. A tak w ogóle, to od kiedy na stacjach leją zimowe?
WINNICZKI - 2017-09-15, 22:09
od Pażdziernika
eler1 - 2017-09-16, 12:21
| WINNICZKI napisał/a: | | od Pażdziernika |
Nie. Jak spadają temperatury to dopiero przywożą np.-5,-10,-15,-20,-25 lub arctic -50 . Trzeba się pytać jaką ostatnio dostali dostawę jaki mają atest
Pawcio - 2017-09-16, 16:08
Jeśli chodzi o ścisłość
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 9 grudnia 2008 r. w sprawie wymagań jakościowych dla paliw ciekłych olej napędowy winien być sprzedawany o właściwych dla danego okresu parametrach.
Dla ON występują dwa okresy podstawowe- letni od 16 kwietnia do 30 września i zimowy od 16 listopada do końca lutego plus dwa okresy przejściowe- od 1 marca do 15 kwietnia i od 1 października do 15 listopada.
A co tam w dołkach pod stacją pływa to często jej właściciel sam nie wie
Bronek - 2017-09-16, 16:17
Jak i ja nienawidzący diesli, nie wiedziałem o su9er dodatku , to byłem szczęśliwy.
A teraz się martwię...aż mnie w... ściska.
Miałem/mam w życiu z cztery diesle dwa z głupoty, teraz dwa z. musu.
Leję co dają i jest dobrze. Nie mam zamiaru kombinować na siłę.
Wojciechu - 2017-09-16, 17:18
Bronek - a ja bym przemyślał - już widzę jak "parafiny" w Twoich ropniakach zamieniają się w lodowe piekło - złooo - to tylko parę złociszy.
Ahmed - 2017-09-16, 17:33
| Bronek napisał/a: | | Jak i ja nienawidzący diesli |
A jak ja podzielam gdy łzy z oczu mi lecą
Bronek - 2017-09-16, 18:58
| prof-os napisał/a: | Bronek - a ja bym przemyślał - już widzę jak "parafiny" w Twoich ropniakach zamieniają się w lodowe piekło - złooo - to tylko parę złociszy. |
Ale ja niewierny nigdy nie lałem i jak tak teraz nagle?
Toż to złamanie tradycji. Sromota, ulec reklamie
A może : Jestem tego warty?
Ciekawe czy :"wspiera wątrobę" no i czy : "korzeń zapłonie"?
WINNICZKI - 2017-09-18, 00:46
A co za problem wsiąść w kampera jak tylko ładny weekend przepowiedzą i polecieć z rodzinką na grzyby.Wrócić z połową zbiornika paliwa poczekać jak będzie zimowe paliwo i do tankować
silny - 2017-09-18, 19:47
Połowica MA zasadniczo nie lubi kampera , jeśli może to omija to białe ZŁO
Nie mam gdzie ropska wyjeżdzić
|
|