Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - Grillowa Alternatywa dla CADAC

louis_cypher - 2008-08-27, 13:42
Temat postu: Grillowa Alternatywa dla CADAC
Znalazłem coś takiego szperając za akcesoriami do grilli gazowych
Cena poprostu gites

http://www.interloop.pl/o...t_id=88&l=1&w=1

janusz - 2008-08-27, 13:54

Fajne, tylko że na gaz.
Ciekawy jestem jakie jest zdanie na temat grillowania na grillu gazowym i na grillu konwencjonalnym na węgiel drzewny. Dla mnie gazowy grill to nie to. Czym różni się od smażenia na patelce, może dużej patelce. Ani smaku ani zapachu. Może wygoda, szybko. Jakoś tak jest , że mój zegar systemowy po wejściu do kampera zwalnia. Pewnie przechodzi w tryb oszczędzania energii i przestaje mi zależeć na wygodzie, i czasie.

louis_cypher - 2008-08-27, 14:02

No źarełko na gazowym jak jeszcze można bez tłuszczykowo nie tapla się wszystko w smalczyku jest pychotka, no i zdrowszy na pewno,
z opowieści zasłyszanych są już kempingi a w szczególności Norweskie gdzie jest zakaz palenia grilla węglowego.
No i cena połowa za CADAC

stefan - 2008-08-27, 14:04

Witam! Widzialem u francuzow cos podobnego(niestety zdjecia powiekszyc nie mozna) i o ile to jest WOK gazowy to rewelacja! Do klasycznego grilowania MUSI byc wegiel a w ostatecznosci DOBRE brykiety. :ok Pozdrawiam.Stefan.
louis_cypher - 2008-08-27, 14:06

stefan napisał/a:
Do klasycznego grilowania MUSI byc wegiel


to już kwestia kulinarnego gustu a o nim się podobno nie rozmawia :bigok
Jak zwał tak zwał wolę gaz :haha: :haha: :haha:

kimtop - 2008-08-27, 15:21

Fajnego gazowca kupił Papamila.Po złożeniu ma wielkość walizeczki od wkrętarki akumulatorowej
louis_cypher - 2008-08-27, 15:32

kimtop napisał/a:
Fajnego gazowca kupił Papamila.Po złożeniu ma wielkość walizeczki od wkrętarki akumulatorowej


To taki co z góry zionie ogniem, palnik jest na górze ???
Mam podobnego i właśnie chcemy go uruchomić, jedynie redukcję muszę założyć bo była jeszcze "guten tag"

kaimar - 2008-08-27, 16:45

janusz napisał/a:
Dla mnie gazowy grill to nie to.


I ja tak uważam. Jedzonko można grillować na grillu z węglem drzewnym albo zagazować na wynalazku napędzanym gazem.

papamila - 2008-08-27, 18:00

kimtop napisał/a:
Fajnego gazowca kupił Papamila

miało być praktyczne, tzn czasem jak bardzo gorąco to można coś na zewnątrz upichcić albojak coś smrodliwego lub chlapiącego usmażyć, więc kupiłem to:
http://allegro.pl/item418...czna_kt_10.html
dlatego na naboje aby nie przerabiać instalacji na jakieś zewnętrzne wyjścia, butle też mam tylko jedną więc z mojego fotela to najlepsze rozwiązanie
a do tego dokupiłem płytę grilową z ociekaczem tłuszczu.
Od czasu do czasu używaliśmy jednorazowych grili węglowych ale poległy z wygodą. ;)

janusz - 2008-08-27, 18:21

papamila napisał/a:
płytę grilową z ociekaczem tłuszczu.

Kurcze, no własnie w tym tłuszczyku cały smak potrawy się zbiera. Smaczny tłuszczyk jest OK. :kook:

papamila - 2008-08-27, 18:31

janusz napisał/a:
w tym tłuszczyku cały smak

zapomniałem dodać że można tego ociekacza nie używać :bajer
wtedy w tłuszczu pławi się do woli

eeik - 2008-08-27, 19:22

Temat , że tak powiem dla mnie drazliwy - i co byście nie napisali - BADZIEWIAK - jest najlepszy :rip
louis_cypher - 2008-08-27, 19:52

eeik napisał/a:
BADZIEWIAK - jest najlepszy :rip


Ba no maz jeszcze jak zapakowany smakołykami :mrgreen:

eler1 - 2008-08-27, 20:17

eeik napisał/a:
i co byście nie napisali - BADZIEWIAK - jest najlepszy :rip
tylko ma za duży poślizg :haha:
eeik - 2008-08-27, 21:10

eler1 napisał/a:
tylko ma za duży poślizg :haha:


No nie da się zaprzeczyć, ostatnio ciągle cos wywala sie :aniolek :aniolek

louis_cypher - 2008-08-27, 22:23

eeik napisał/a:
No nie da się zaprzeczyć, ostatnio ciągle cos wywala sie :aniolek :aniolek


bo cholera żywa jest :haha:

ROBRE - 2009-05-18, 23:57

witam.....
dzisiaj stalem sie szczesliwym posiadaczem kuchenki gazowej oraz grila w jednym.
wydaje mi sie to najlepszym rozwiazniem (a ogladalem ich dziesiatki;)
mozna na nim robic to czego nie mozna na grilach badz kuchenkach ..np. gotowac jednoczesnie smazac na drugim palniku.....

tylko ze teraz nasuwa mi sie wiele pytan na ktore mam nadzieje ktos tutaj mi odpowie :!:

czytalem na stronie gaspolu ze waz nie moze byc krotszy nie 1,5 mt i to wydaje sie jasne,
niestety przeczytalem rowniez na stronie Shell'a ze nie moze byc dluzszy niz 2 mt ?

czy to prawda ?? bo ja specjalnie do grila kupilem 6 mt weza.....

poza tym mam problem z barami i kg/h..... a mianowicie dopoki mialem wloska butle gazowa i redukcje do niej to dzialalo i sie nad tym nie zastanawialem...
teraz mam butle z polski (11kg) oraz wyzej wymieniona kuchenke gdzie z tylu wymienione sa rozne typy redukcji gazu w zaleznosci od krajow;
BE,ES,FR,IE,IT,PT,GB,CH,AT,DE - butan z cisnieniem 28-30mbar lub propan na 37mbar
DK,FI,NO,NL,SE - butan, propan lub gaz plynny(propanbutan) 28-30 mbar
AT,DE - butan, propan lub gaz plynny(propanbutan) wyregulowany na 50mbar

niestety nie ma tam nic o polsce....
czy ktos mi pomoze w dobraniu odpowiedniego reduktora ?
mysle ze moge tez podlaczyc przewod pod moja instalacje GPL samochodowa.....bo ma rowniez wyjscie

pozdrawiam serdecznie

Dziabong - 2009-05-19, 09:02

Witaj, jak masz z tym problem to kup 3 reduktory. Ja mam podobną kuchenkę i wybrałem propan , 37 mbar i po kłopocie, aby wąż się nie plątał mam lekką butlę i 1,5 m wolności.
JaWa - 2009-05-19, 16:34

ROBRE napisał/a:
witam.....
dzisiaj stalem sie szczesliwym posiadaczem kuchenki gazowej oraz grila w jednym.
wydaje mi sie to najlepszym rozwiazniem (a ogladalem ich dziesiatki;)
mozna na nim robic to czego nie mozna na grilach badz kuchenkach ..np. gotowac jednoczesnie smazac na drugim palniku....

U mnie na zwykłej kuchence gazowej można jednocześnie gotować i smażyć, kupiłem patelnię teflonową dzieloną na cztery części, nie nazywa się Cadac, ale działa identycznie, z tym, że w odróżnieniu od Cadaca powierzchnia teflonowa wytrzymuje dużo więcej niż 20 -30 grillowań. :haha: :haha:

PS
W końcu wiem dlaczego na grille Cadaca mówi się "badziwiaki". :mrgreen: :mrgreen:

ROBRE - 2009-05-19, 19:04

JaWa napisał/a:
PS
W końcu wiem dlaczego na grille Cadaca mówi się "badziwiaki". :mrgreen: :mrgreen:


no to fajnie ze sie dopiero teraz dowiaduje ze Cadac jest cienki..... :gwm
no ale coz...pouzywam to powiem czy naprawde tak jest i czy wytrzymuje tylko tyle grilowan....a juz za pozno zeby sie go pozbyc;-)
ale dolaczam do zwolennikow kuchenek na zewnatrz kampera.... nie zostaja przynajmiej wewnatrz "zapachy" z gotowania i smazenia....
zwlaszcza po tym jak po sezonie zobaczylem jaki syf mi osiadl na kratce wentylatora..

pozdrawiam

PS. a moze fachowcy od grilowania nie wiedza ze po teflonie nie jezdzi sie zelaznymi przyrzadami.... :haha: i dlatego na krotko im starcza....
a ja osobiscie do smazenia polecam patelnie zeliwna....mam taka i jest nie do zdarcia .....

f68 - 2009-05-19, 21:30

a ja zauwazyłem takie coś
podczas lutowania instalacji miedzianej uzywałem palnika i gazu z małej butli
kiedy gaz się kończył pozostał bardziej płynny butan i palnik straszliwie się rozgrzał przegrzewając lut
więc podobnie moze być z grillem za dużo butanu czyli resztki z butli i palniki się mogą stopić albo zepsuć

Dziabong - 2009-05-19, 21:35

Tak jakoś w tej instrukcji koło propanu się kręcili cały czas, ale wyraźnie nigdzie o tym nie pisali.
f68 - 2009-05-19, 21:36

a zapomniałem napisac że w ikea jest taka zeliwna patelnia grillowa
http://www.ikea.com/pl/pl...oducts/50055085

składana z powodzeniem nadaje się na kuchenke i sprawdzona przez mojego kolege
ponadto łatwa w myciu , bo tak na prawde na grilla gazowego to powinny byc kamienie lawy
a tu patelenie umyjesz i po problemie

osobiscie wole jedzenie z gazowego jest bardziej soczyste

ROBRE - 2009-05-19, 22:12

fasol68 napisał/a:
a zapomniałem napisac że w ikea jest taka zeliwna patelnia grillowa
http://www.ikea.com/pl/pl...oducts/50055085

składana z powodzeniem nadaje się na kuchenke i sprawdzona przez mojego kolege
ponadto łatwa w myciu , bo tak na prawde na grilla gazowego to powinny byc kamienie lawy
a tu patelenie umyjesz i po problemie

osobiscie wole jedzenie z gazowego jest bardziej soczyste


sorki ale ta patelnia jest aluminiowa z powloka teflonowa... i jezeli jest to co mysle to odradzam jej zakup.....

totalne barachlo i dodaje tylko gwoli scislosci ze uzywajac patelni aluminiowej kladac ja na ogniu nalezy od razu zaczac smazyc mieso i starac sie jej nie przegrzewac....
natomiast zeliwne moga sobie lezec na ogniu...i lezec.....i lezec....;-)) i sa super do grilowania bo wiadomo ze miesko powinno sie tylko chwile piec na maksymalnej temperaturze z obydwu stron bo wtedy zachowuje swoj smak i nie robi sie lykowate ;-)

a przy zakupie jesli ktos nie wie nalezy sie kierowac miedzy innymi gruboscia spodu (wiadomo im grubszy tym lepszy) i nie nalezy kupowac tych wszystkich leciuchnych patelni sprzedawanych w supermarketach nadajacych sie moze tylko do gry w pingponga w razie braku paletek ...

pozdrawiam

TomekW - 2009-05-19, 22:20

fasol68 napisał/a:
a zapomniałem napisac że w ikea jest taka zeliwna patelnia grillowa
http://www.ikea.com/pl/pl...oducts/50055085

Nie żeliwna, tylko aluminiowa:
Cytat:
Produkt wykonano z aluminium; szybko się nagrzewa i zostawia apetyczne "grillowane" paski na żywności.


EDIT: ROBRE, ubiegłeś mnie parę minut :spoko

Rockers - 2009-05-19, 22:27

Hmm ja myślę że szwedzi czy jak im tam dobrze znają się na takich rzeczach i że ta patelnia jak na to wygląda ma dość odpowiednią grubość dzięki temu nie będzie się wykrzywiać, jeśli ma dobrą powłokę teflonu powinna doskonale się sprawdzić a przy okazji skoro szybko się nagrzewa można dodatkowo zaoszczędzić sporo gazu, aniżeli na patelni żeliwnej którą trzeba grzać i grzać i grzać ..... :szeroki_usmiech
PS. chyba se taką kupie :wyszczerzony:

ROBRE - 2009-05-19, 22:49

Rockers napisał/a:
Hmm ja myślę że szwedzi czy jak im tam dobrze znają się na takich rzeczach


ja tam nie wiem czy szwedzcy handlowcy z Ikeii znaja sie na gotowaniu.....i czy wszystko w Ikeii jest szwedzkie :haha: :haha: wydaje mi sie jednak ze wiekszosc produktow jest made in china.... nie bedziemy wspominac rowniez ze ichne meble jezeli juz sa z drewna to jest to najgorszej jakosci sosna....
to juz nie jest ta Ikea ktora byla kiedys....na samym poczatku

akurat tak sie sklada ze akurat mam taka patelnie i moge spokojnie komus kogo nie lubie ja podarowac..... a moze Rockers chcesz ? zaoszczedzisz 44 zlote.....;-)
i kupisz sobie dodatkowa butle gazu...... :haha:
nikomu bym nie polecil tego i tyle.

Rockers - 2009-05-19, 23:03

a może ta ikea gdzie to kupiłeś to była jakaś podróba ;) używanej patelni nie chce pewnie jest przegrzana ;) widzisz wiele rzeczy trzeba umieć obsługiwać to tak jak z kuchenkami z płytą ceramiczną one się szybko nagrzewają trzeba mieć do nich odpowiednie patelnie, włącza się je na małą moc a po nagrzaniu wyłącza i przez 15 minut jak patelnia na nich leży można spokojnie smażyć czy zupę gotować, wiele kobiet mając najperw kuchnie gazowe, włączają te płyty na full przegrzewając patelnie które potem się krzywią i nie spełniają swojej roli nie wyłączają kuchenki, któa żre wtedy energię jak głupia no iii do bani ten piec , patelnie itd, a tu poprostu trzeba się naumieć ze wszystkiego korzystać pamiętać trzeba iż im nowsze rzeczy powinny być bardziej energo.. lub gazo.. oszczędne więc trzeba pozbyć się starych nawyków i umieć dostosować do nowego.
ROBRE - 2009-05-19, 23:24

Rockers napisał/a:
widzisz wiele rzeczy trzeba umieć obsługiwać to tak jak z kuchenkami z płytą ceramiczną one się szybko nagrzewają


no w sumie masz racje tylko co ma piernik do wiatraka ??
no chyba ze masz w swoim Vokswagenie plyty ceramiczne badz nabyles w orginalnej Ikeii plyte ceramiczna na gaz aby uzywac jej w plenerze i wylaczasz ja pietnascie minut przed koncem gotowania....

ja w swoim kampiurze mam normalny propan-butan (tudziez GPL) i przygotowuje posilki na zwyklej kamperowskiej 3 palnikowej kuchence i nikt jeszcze nie narzekal na ich jakosc :lol:
a teraz dalej bede przygotowywal posilki na gazie tylko ze nie w kamperze tylko na zewnatrz(przynajmiej latem)... i przyjemniej i mniej zapachow w kamperze podczas siesty (o osadzajacym sie tluszczu na scianach i wentylatorach nie wspomne )

i prawda jest ze patelnie sie wyginaja.....i nie tylko na ceramicznych kuchniach....ale jezeli ktos umie gotowac na zimnej (najlepiej wylaczonej w celach oszczednosci ) kuchence to chyle czola i proszac o wybaczenie kajam sie w uklonach...

pozdrawiam serdecznie

PS. wciaz polecam patelnie (i zwykla i grillowa) zeliwna a akurat tak sie sklada ze gotowanie to jest cos o czym mam dosc duze pojecie..... :wyszczerzony:

ROBRE - 2009-05-19, 23:32

Cytat:
trzeba się naumieć ze wszystkiego korzystać pamiętać trzeba iż im nowsze rzeczy powinny być bardziej energo.. lub gazo.. oszczędne


sorki ze jeszcze raz.... ale i co do tego nie moge sie z Toba zgodzic..... jezeli tylko wiesz ile np. konsumuje telewizor plazmowy....
przeciez jest "nowszy" czyli powinien byc bardziej energo.....ze o gazo nie wspomne...
no ale skoro nie jest...... no chyba ze masz jakas plazme energooszczedna ktora wylaczasz przed koncem filmu..... :haha: sorki...nie moglem sie powstrzymac.. :bigok

pozdrawiam raz jeszcze i zycze milego, spokojnego wieczoru...

PS. no ale zeby oddac ci racje to napomkne ze juz te nowe telewizorki LED konsumuja o okolo 40% mniej nic te "stare" cieklokrystaliczne ;-))))))))))

gino - 2009-05-20, 06:47

ROBRE napisał/a:
no ale zeby oddac ci racje to napomkne ze juz te nowe telewizorki LED konsumuja o okolo 40% mniej nic te "stare" cieklokrystaliczne ;-))))))))))

to ja ,zeby was pogodzic...proponuje..wlaczcie sobie ''GOTOWANIE NA EKRANIE'' w NOWSZYM oszczednym LCD ...bedzie oszczednie i bez ...zapaszkow no i patelnia w tv zawsze jest dobra.. :haha: :haha: :haha:

f68 - 2009-05-20, 07:35

rzeczywiscie nie doczytałem w opisie ze jest alumianiowa ale kolega miał taką żeliwną bez powłoki dokładnie tak wyglądającą i kupił ja w ikea
więc cyba zmienili na aluminiowe

a tu jest żeliwna
http://www.ikea.com/pl/pl...oducts/40083461

troszke droższa ale bez teflonu

f68 - 2009-05-20, 07:52

a tu polecam profesjonalne
http://www.stalgast.com/c...roducts_id/1719
lub
http://www.stalgast.com/c...roducts_id/1715

ostatecznie jak długo grillujemy i ile razy w czasie kamperowania
to dobre pytanie

widziałem kilka typów grilla ale w/g mnie najlepszy był ten ze zdjecia

Rockers - 2009-05-20, 13:44

Ja tam wolę grila na węglu drzewnym, natomiast ta płyta czy też patelnia potrzebna mi do smażenia np jajecznicy na pieczarkach i bekoniku na śniadania :-P więc mnie ta aluminiowa wystarczy, podoba mi siem że ma składaną rączkę a taka rączka nieskładana jest bardzo nieukładna w kamperze. Natomiast umiejętne użytkowanie na niewielkim gazie z pewnością będzie wystarczające i patelenka będzie długoo służyć :ok
Kiedyś jak prackowałem na hali produkcyjnej do z braku laku smazyliśmy kiełbaski nad palnikiem spawalniczym, to nie ten smak ale zawsze było coś ciepłego, teraz wolę prawdziwny grill na węglu drzewnym, bądź jeszcze lepiej nad prawdziwym ognisku to jest niepowtarzalny smak :-P

papamila - 2009-05-20, 22:22

Rockers napisał/a:
prawdziwny grill na węglu drzewnym, bądź jeszcze lepiej nad prawdziwym ognisku

zrób to u Niemca albo w starej europie- kara gwarantowana :gwm
ogólnie to zakaz uzywania grilów węglowych ze o ogniskach nie wspomnę
Rockers napisał/a:
to jest niepowtarzalny smak :-P

a tu się z Tobą zgadzam w całej rozciągłości :-P

ROBRE - 2009-05-25, 11:34

witam....
nie zeby zachwalac cy cus...... jestem wprost zachwycony posiadaniem grilo-kuchenki na zewnatrz kampera
(nie wpomne o szczesciu zony nie muszacej myc kuchenki;-)))
i wygodnie (bo duzo miejsca na zewnatrz)
i przyjemnie (bo na swiezym powietrzu)
i smacznie (to akurat bez zmian;-))))))

polecam pichcenie poza pojazdem

PS.
a ogniska (niezaprzeczalnie najlepsze i majace swoj wspanialy urok) bede rozpalal jak tylko bedzie mozna i prawdopodobnie (niestety) tylko w Polsce ;-)

cooper - 2010-05-26, 10:04

Witam!

Przerabiałem już kilkanaście rodzajów grila i moim zdaniem najlepszy do kamperka jest niestety gazowy ponieważ:
-nie smrodzi
-działa od strzała i nie straszne mu warunki atmosferyczne (o zimie nie wspomnę)
-na porządnym można zrobić wszystko wraz z pieczeniem ziemniaków w garze
-2 minutki umyty , posprzątany i spakowany tak że można używać na półgodzinnym postoju

po dokupieniu płyty z lawy wulkanicznej do smażenia oraz tej oto patelki żeliwnej za śmieszne pieniążki po zgrilowaniu karczusia na dwóch grilach jednym tradycyjnym wąglikowym i drugim moim zawodowy kucharz wybrał gazowca... :wyszczerzony:

http://www.ikea.com/pl/pl...oducts/20114265

darboch - 2010-05-26, 22:01

Rozumuje z tekstu ze Cadac jest beee,a jaka jest alternatywa? Walker ?

Czy Cadac naprawde jest taki slaby ?? hmm....

Moze cos takiego ? -->

Dziabong - 2010-05-26, 22:03

darboch napisał/a:
Rozumuje z tekstu ze Cadac jest beee,a jaka jest alternatywa? Walker ?

Czy Cadac naprawde jest taki slaby ?? hmm....


Nie, jest dobry i drogi :)

roger - 2010-05-26, 22:10

Dziabong napisał/a:
darboch napisał/a:
Rozumuje z tekstu ze Cadac jest beee,a jaka jest alternatywa? Walker ?

Czy Cadac naprawde jest taki slaby ?? hmm....


Nie, jest dobry i drogi :)


Ale ma zaletę nie zajmuje miejsca w kamperze ...trzeba wozić przyczepkę ... ;)

darboch - 2010-05-27, 09:24

hak mam :diabelski_usmiech
Camper Diem - 2010-05-27, 09:37

Dziabong napisał/a:

jest dobry i drogi

czy naprawdę Cadac jest taki drogi? znasze zdecydowanie tańsze grille gazowe?

roger napisał/a:
Ale ma zaletę nie zajmuje miejsca w kamperze ...trzeba wozić przyczepkę ...

akurat grille Cadac, a przynajmniej mój: http://www.allegro.pl/ite..._duzy_44cm.html składa się szybko i zajmują bardzo mało miejsca.
a grillujemy na prawie każdym wyjeździe, nawet na niemieckich parkingach (z zakazem biwakowania)

radek_z_południ - 2010-06-07, 23:21

Odgrzewam bo może kogoś naprowadzi. Nawet pomijając /jak niektórzy twierdzą/, wyższość potraw przyrządzanych szybko, miedzy innymi w woku lub np. na wymienianych wcześniej patelniach żeliwnych, warto się pochylić nad "taboretami gazowymi" na alledrogo do kilkudziesięciu zł. Może to nie grill ale z patelnią czy rusztem grillować można. Cała Azja na tym pichci :)

jury - 2010-06-10, 14:48

Mam takie "coś" i używam do smażenia rybek które złowię bo smażenia ryb bym odradzał w środku ze względu na zapach jaki się zostanie na bardzo długo pomijając krople, kropelki oleju które się wszędzie pojwią.

Wszystko inne można w środku usmazyć lub ugotować ale nie ryby

Waldi102 - 2010-06-23, 23:40
Temat postu: zamówiłem to cacko z pierwszego maila
http://www.allegro.pl/ite...d_w_plener.html

Cena 63 zł
Najdziwniejsze, że ta sam firma sprzedaje to samo w Internecie po 130 zł

marek448 - 2025-01-25, 12:18

Jeżeli szukacie sprawdzonego sklepu internetowego z wyposażeniem i akcesoriami kuchennymi, to polecam Wam sprawdzić ofertę sklepu Kuchenne, gdzie znajdziecie usunięto spam i wiele więcej. Jakie Wy macie zdanie na temat oferty tego sklepu?
Mazur - 2025-01-25, 13:38

marek448 napisał/a:
Jeżeli szukacie sprawdzonego sklepu internetowego z wyposażeniem i akcesoriami kuchennymi, to polecam Wam sprawdzić ofertę sklepu Kuchenne, gdzie znajdziecie dzbanek z podgrzewaczem i wiele więcej. Jakie Wy macie zdanie na temat oferty tego sklepu?


Piąte wystąpienie na tym forum i piąty raz spam, każdy o tematyce z innej "parafi" . proponuje trochę odpoczynku od tego forum :box

mischka - 2025-01-25, 23:13

marek448 napisał/a:
Jakie Wy macie zdanie na temat oferty tego sklepu?

straszne badziewie, ali lepszy :spoko


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group