Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Francja - Lazurowe wybrzeze

wader - 2018-01-26, 22:47
Temat postu: Lazurowe wybrzeze
:roll: Witam na samym poczatku wrzesnia wybieramy sie wzdluz razurowego wybrzeza przez Austrie przelecz brenero Wlochy moze ktos jedzie w tym terminie bysmy sie mogli dolaczyc pozdrawiam ,jedziemy z Koszalina mozemy spodkac sie na szlaku pozdrawiam. :spoko
izola - 2018-01-26, 23:03

pisownię masz trochę nie koszalińską - padła ci klawiatura? ;)

naturalnie, też witam serdecznie :szeroki_usmiech

wader - 2018-01-26, 23:19

Przepraszam za bledy ale klawiature mam niemiecka jak bede w domu to sie poprawie przyrzekam. :lol:
izola - 2018-01-26, 23:40

...nie ma sprawy, klawiatka zdradziła co niektóre drobiazgi ;) , fajnie że dołączyłeś do nas.

... ale facet!
napisz gdzie chcesz jechać, i w jakim wiekowym towarzystwie...lazurowe jest wielkie
Napisz też czym jedziesz, i jaką grupę wiekową zaczepiasz?

wader - 2018-01-27, 00:22

Jechac nas bedzie cztery osoby kamper reimo ford transit z podnoszonym dachem kamper leciwy ale daje rade 100-110 pedzi ,jestesmy w wieku 44-48lat co konkretnych miejsc na lazurowym to jeszcze nie uzgadnialismy i dostosujemy sie do ogolu chcemy zwiedzic to co jest warte najbardziej do zobaczenia stawac mozemy wszedzie gdzie oczywiscie mozna bo kamperek ma baterie sloneczna raz na jakis czas zajechac na kemping na nocleg lub jakis darmowy sewis dwa lata temu bylismy na dwa kampery Wlochy i promem z Ankony do Splitu w Chorwacji bylo super
Spax - 2018-01-27, 09:46

Podpowiem tylko, że odcinek nadmorskiej trasy od Savony do Monaco (ok. 120 km) to nawet po za sezonem udręka dla kierowcy. To trochę tak jakbyś deptakiem się poruszał.
kubanski - 2018-01-27, 10:18

wader napisał/a:
stawac mozemy wszedzie gdzie oczywiscie mozna bo kamperek ma baterie sloneczna raz na jakis czas zajechac na kemping

Przynajmniej na odcinku Savona-Saint Tropez zapomnij.Nieliczni odważni,próbujący parkować przy nabrzeżu np. Frejus-Cannes kończyli marnie.Oszczędzanie i partyzantka to nie ten kierunek.

James - 2018-01-27, 11:40

Nie chcemy Cię zniechęcać , ale przy całej naszej miłości do Francji - Lazurowe Wybrzeże to koszmar. Jechaliśmy bardzo długo bez jakiejkolwiek możliwości zatrzymania się. Chcieliśmy się przejść po Nicei - utopia , chyba z Jamesem na barana :-/ Dopiero 2-3 km pod górę zatrzymaliśmy się i mogliśmy podziwiać wybrzeże.
Z Monaco było tak samo. Był nawet parking podziemny dla kamperów- ale pełny. Może Tobie będzie łatwiej ale nasz staruszek ma 3m wysokości i na pozostałe się nie zmieścił .Miejsce zdobyliśmy dopiero przy Ogrodzie Egzotycznym ( zresztą wartym zwiedzenia - "zawieszony" nad Monaco a do tego jeszcze część podziemna) tylko dlatego,że była niedziela.
Jednym słowem z naszego punktu widzenia Francja taaak, Nicea, Cannes i okolice - nigdy więcej!
Ale to tylko takie życzliwe ostrzeżenia. :spoko

Flag - 2018-01-27, 12:18

My jechalismy tam w Listopadzie, przejazdem. Chcielismy sie gdzies zatrzymac na 1 dzien, ale masakra, ogromne puste parkingi i poprzeczka na 2m, totalnie antykamperowe miejsce - w przeciwieństwie do rezty Francji.
Spax - 2018-01-27, 12:35

James napisał/a:
Nicea, Cannes i okolice - nigdy więcej!
Ale to tylko takie życzliwe ostrzeżenia. :spoko

Całkowicie popieram uwagi Jamesa.
Każdy chciałby zobaczyć/odwiedzić i pewnie wielu się decyduje na ten kierunek. Myślę jednak, że jeżeli pojedziecie i zakładając waszą wytrwałość przejedziecie, to będzie wasza pierwsza i ostatnia przeprawa tą trasą.
EDIT: Alternatywnie wybrałbym na waszym miejscu przejazd przez Lombardię, Piemont (wiele fajnych historycznie i nie tylko miejsc). Potem drogą SS21 przez przełęcz Col de Larche do Francji - Provence/Alpes.

grzegorzalex - 2018-01-27, 12:55

Tutaj masz namiary na kemping 5 km od Cannes
N 43° 32' 20,5" E 6° 56' 33,4" Dość drogi, ja miałem kartę ACSI cena 18 E
J a robiłem tak. Na dzień stawałem za darmo na parkingu przy plaży kamper na widoku
Na noc jechałem zaparkować koło lotniska, tam spokój, można spokojnie nocować.
Monaco to rzeczywiście nie ma co się tam pchać, ciasno i brak miejsc do kamperowania
W Nicei parkowałem w sobotę i niedziele przy samej plaży na ulicy Promenada Anglików.

Spax - 2018-01-27, 14:28

Grzesiek,
którędy jechałeś - wzdłuż wybrzeża od Genui? Czy autostradą?

grzegorzalex - 2018-01-27, 14:39

Spax The Dog napisał/a:
Grzesiek,
którędy jechałeś - wzdłuż wybrzeża od Genui? Czy autostradą?

Do celu zawsze jadę autostradą
A później już bokami wzdłuż wybrzeża
Zaliczając wszystkie miejscowości na całym lazurowym wybrzeżu

wader - 2018-01-27, 15:48

Dżiękuje wszystkim za odzew i się trochę zastanawiam czy sobie nie odpuścić lazurowe, bierzemy jeszcze pod uwagę Turcję
MAWI - 2018-01-27, 16:34

My chcemy zaliczyć w tym rku jeszcze Porto Fino. Ponoć warto. Był ktoś?
LukF - 2018-01-27, 18:04

Ja byłem kilka lat temu. Ale nie kamperem. Tzn. było to w czasach kiedy miałem przyczepę kempingową, została na kempingu w Sestri Levante. A my samochodem do Portofino. Warto, naprawdę warto. Śliczne, pełne klimatu miasteczko. Tylko ciężko zaparkować auto. Nie wiem gdzie postawić kampera. Do miasteczka prowadzi wzdłuż brzegu wijąca się lokalna droga, nie łatwo zawrócić osobówką, kampera zostawiłbym znacznie wcześniej i dojazd może lokalną komunikacją? Jeśli masz jakieś konkretne pytania to śmiało :lol:
Spax - 2018-01-27, 18:34

Pięknie położony parking z widokiem na zatoczki. Do Portofino dojeżdża się autobusem przez Santa Margarita. Przystanek przy parkingu. Nocleg darmowy, za dnia trzeba chyba płacić - nie pamiętam ile.

44°19'56.7"N 9°09'54.6"E
44.332406, 9.165156

Endi - 2018-01-27, 20:40

Spax The Dog napisał/a:
Nocleg darmowy, za dnia trzeba chyba płacić - nie pamiętam ile.

Tak trzeba płacić , od godz. 8 do 20stej - 1,5 €/h bez serwisu.

W Santa Margarita na ul. Via Garibotti GPS 44.3361 / 9.1949 jest już parking ze zrzutem (bez wody) włącznie dla kamperów powyżej 8m .
Cena za 24 h od 7,5 do 10 € od ilości osób.

Paki - 2018-02-17, 11:03

Witam!!! My polecamy wybrać sie do miejscowości Port Grimaud fantastyczne miejsce nazywane Francuską Wenecją. Parking na kturym bez problemu można zaparkować to przy samym hipermarkecie Geant darmowy. Znajduje sie koło samej plaży jakieś dwie minuty spacerkiem, mc donald , stacja benzynowa, park rozrywki. Z tamtą można sie wybrać do tak zwanej Wenecji trzeba tylko obejść cały port tam znajdują sie fajne lokale, sklepiki możliwość wykupienia jazdy konnej po plaży oczywiście wieczorem wraz z kąpielą na konu w morzu oraz jeździ "ala pociąg" turystyczny na góre Grimaud. Przecudna miejscowość z zamkiem z kturej roztacza sie widok na Sant Tropez. Do centrum miejscowości Sant Tropez jest z parkingu ok 5 km. Można pokonać tą trase rowerem lub kamperem parking w Sant Tropez przy samym porcie - płatny za każdą godzine. Ale jest dużo miejsca do zaparkowania.
HarryLey4x4 - 2018-05-10, 18:28

Czytając Wasze podpowiedzi naszedł mnie pomysł pojechania nad lazurowe wybrzeże kamperem, zakotwiczenie się gdzieś w jednym miejscu , a do zwiedzania wynajęcie małego samochodu. Jest też opcja ,żeby seicento przywieźć za kamperem na lawecie. Skoro wszędzie wysokim jest trudno wjechać , to może maluchem pozwiedzać. Czy w związku z tym możecie mi polecić jakies miejsce , gdzie przez 2 tygodnie w lipcu można zakotwiczyć na ciekawym kampingu , który zarazem byłby dobrym miejscem wypadowym do atrakcji typu Monako , Cannes, inne w tej okolicy do 100 km ?
J.Leboski - 2018-05-10, 19:23

Tu masz podane na tacy, dobierzesz sobie do preferencji.

https://www.park4night.com/carte_lieux