Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - Czy kamper dla 7-8 osób ma sens?

Dembomen - 2008-09-08, 21:03

Hej!

mandigo napisał/a:
Samochód musi miec 7-8 osób do przewozu oraz spania poniewaz zamierzam kupic i podrozowac z bratem(Zona +2dzieci)+(moja żona+1dziecko) dlatego auto musi byc maxymalnie duze (autobus odpada)

Pozdrawiam z Mazur, z takimi wymogami to chyba tylko Era sprosta ! :haha:
Powodzenia w poszukiwaniach, pewnie gdzieś na ciebie czeka. :spoko

Hej!

Zaradek - 2008-09-08, 21:16

Ten powinien być odpowiedni
KLIK

StasioiJola - 2008-09-08, 23:29

Wejdż na stronę www.mobile.de podstrona/wohnwagen ,wohnmobile/.Myślę że ktoś ze znajomością niemieckiego Ci pomoże i znajdziesz coś ciekawego. Musisz dużo szukać i nie spieszyć się z zakupem bo chyba /tak myślę/ jest to zakup na lata. :spoko
stefan - 2008-09-08, 23:38

Witam!
Zaradek napisał/a:
Ten powinien być odpowiedni
-a co w nim odpowiedniego?Na moje oko to maly stary klamot za olbrzymia kase!Pozdrawiam.Stefan.
mandigo - 2008-09-09, 00:35

Dembomen co ty masz z ta erą pracujesz tam jak będe potrzebowac telefon to napisze do ciebie.
Dembomen - 2008-09-09, 07:10

Hej!
mandigo napisał/a:
Dembomen co ty masz z ta erą pracujesz tam jak będe potrzebowac telefon to napisze do ciebie.

Nie pracuję , tylko w 3.5 tony zapakować 7-8 osób na nocleg to trochę za dużo, a nie chcesz przecież autobusu? , w takim razie co to ma być? :spoko
Hej!

Adampio - 2008-09-09, 09:28

Na 8 osob i ma to nie byc autobus to trzeba chyba karetke wojskowa z pietrowymi lozkami rozkladanymi jak kuszetki. :mrgreen:
mandigo - 2008-09-09, 12:11

Wyszło małe nieporozumienie pisząc ze niechce autobusu chciałem uniknąc komentarzy kup sobie ikarusa przegubowego posiadam prawojazdy kat c i samochód moze przekraczac 3500kg
Zaradek - 2008-09-09, 13:03

stefan napisał/a:
-a co w nim odpowiedniego?Na moje oko to maly stary klamot za olbrzymia kase!Pozdrawiam.Stefan.

Spełnia wymagania postawione przez mandigo

Aulos - 2008-09-09, 13:15

Jeżeli samochód ma służyć dwóm rodzinom jednocześnie i chcesz na niego przeznaczyć 80 tys. to ja proponowałbym kupić dwa po 40 tys. - po jednym na rodzinę. Inaczej po 3-tygodniowym wyjeździe możecie się znienawidzić, a tego nie życzę żadnej rodzinie. Oczywiście to tylko moje zdanie. Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesu w poszukiwaniach, a później radości z kamperowania. :spoko
Tolo-Digli - 2008-09-09, 13:21

mandigo napisał/a:
Samochód musi miec 7-8 osób
nie masz pojęcia na co się szarpiesz pożycz kampa i wyjedź taką ekipą tylko niedaleko bo szybko będziesz wracał w taką ilość ludzi to udręka nie lepiej kupić dwa po 40.000zł pozdrawiam
StasioiJola - 2008-09-09, 13:32

A i nie stracisz przyjaciół!!!!!!!!! :-D :spoko
eeik - 2008-09-09, 13:52

Podzielam zdanie moich poprzedników.
Nam ciężko było się dograc z dorosłym synem i jego dziewczyną przez tydzień.

Dla mnie to za mała powierzchnia, a jak jeszcze pogody nie będzie to masakra.

No chyba, że będziecie jeździć każdy w innych terminach :) )).

AUTOJUR - 2008-09-09, 15:04

Wystarczy tylko dwoje dzieci w niepogode i już :box2
Tadeusz - 2008-09-09, 15:12

eeik napisał/a:
Podzielam zdanie moich poprzedników.
Nam ciężko było się dograc z dorosłym synem i jego dziewczyną przez tydzień.

Dla mnie to za mała powierzchnia, a jak jeszcze pogody nie będzie to masakra.

Racja, Ewuniu!!!
Ten problem znany jest załogom jachtów. Zbierają się przed rejsem, serdecznie witają z sobą i kapitanem, obiecując sobie nawzajem niemal miłość do grobowej deski, a już na pewno zgodną współpracę i harmonię. Po rejsie często nawet się z sobą nie żegnają.
Wiem to od szyprów jachtów czarterowanych na wyprawy bałtyckie i na Morze Północne.
Przyczyna jest bardzo prosta. Nie wytrzymują psychicznie braku intymności. Każdy potrzebuje chwil samotności, wyciszenia. Nawet na urlopie. :-D

stefan - 2008-09-09, 15:37

Witam! A co kolega powie o zalogach statkow rybackich?160-180 dni na morzu (w tym kilka podejsc do bazy)do podmiany.... :diabelski_usmiech Pozdrawiam.Stefan.
bonusik - 2008-09-09, 15:48

Że już nie wspomnę o załogach okrętów podwodnych............... :mrgreen:
janusz - 2008-09-09, 15:53

A co ze statkami kosmicznymi, albo teściowa w dwupokojowym mieszkaniu :haha:
Tadeusz - 2008-09-09, 15:53

stefan napisał/a:
Witam! A co kolega powie o zalogach statkow rybackich?160-180 dni na morzu (w tym kilka podejsc do bazy)do podmiany.... Pozdrawiam.Stefan.

Witaj, Stefanie.
Widzę, że jesteś gawędziarzem, który lubi czasami pogmerać kijkiem w mrowisku, żeby sprawdzić - ugryzą, czy nie. :-D
No tak, ale z drugiej strony, to przecież na forum też można sobie pogawędzić. Od tego ono również jest.
Pytasz o załogi statków rybackich. Stefanie, oni są w pracy. Oni katują się za pieniądze!
Jak to wygląda na statkach rybackich i handlowych wie lepiej ode mnie MirekM. On był członkiem takiej załogi i opowiadał mi czego tam można się nabawić. :-D
Lepiej jednak będzie, gdy on sam o tym powie.
Pozdrawiam. :spoko

stefan - 2008-09-09, 16:07

Witam!
Tadeusz napisał/a:
Stefanie, oni są w pracy. Oni katują się za pieniądze!
-i cale szczescie ze jeszcze jakies zajecie maja!I kase do odebrania na ladzie.Inaczej szybko by sie ta idylla skonczyla.
janusz napisał/a:
albo teściowa w dwupokojowym mieszkaniu
-to jest najmniejszy klopot! Nawet z bardzo zlej tesciowej mozna dobry rosol zrobic. :wyszczerzony: Pozdrawiam.Stefan.
Tadeusz - 2008-09-09, 16:17

Po ostatnich zmaganiach mam w głowie już tylko:
janusz - 2008-09-09, 17:01

Jeśli ktoś przeczyta ostatnie tematy z działu "Kupujemy kampera" to będzie zorientowany gdzie nie kupować, od kogo nie kupować, za jaką cenę nie kupować. Może dojdzie do wniosku żeby wcale nie kupować :haha:
Arturo - 2008-09-09, 17:08

janusz napisał/a:
Może dojdzie do wniosku żeby wcale nie kupować

Stefan po prostu chce wywołać mały zastój na rynku kamperów, aby ceny spadły i potem jak już zdesperowani sprzedawcy obniżą ceny kupić jakiś nowszy model za niższą cenę :haha: :haha: :haha:

TOMMAR - 2008-09-09, 17:14

Rozpracowałes Stefana medalowo.
Ale moze i ja na tym skorzystam i dokonam korzystnego zakupu (taki niesmiały mam plan)

janusz - 2008-09-09, 17:14

Myślisz, że auto za 130 000?
To znaczy auto warte 100 000 za 30 000 :haha:

TOMMAR - 2008-09-09, 17:15

lepiej Janusz kombinować w tę stronę niz odwrotnie :haha:
MirekM - 2008-09-09, 18:27

Arturo napisał/a:
Stefan po prostu chce wywołać mały zastój na rynku kamperów, aby ceny spadły i potem jak już zdesperowani sprzedawcy obniżą ceny kupić jakiś nowszy model za niższą cenę :haha: :haha: :haha:

Już się boję nawet myśleć, co zrobi Stefan, jak będzie chciał opylić starego.

StasioiJola - 2008-09-09, 19:14

Ja tam się piszę jako pierwszy nabywca po tych obniżkach i poważnych negocjacjach. :-P :haha: :haha:
prezesuu - 2008-09-09, 21:35

Wracając do tematu, to 7-8 osób na pokładzie jednego kampera to porażka nawet przy super zgranym towarzystwie. Kierownica tylko jedna, a kierujących i kierowców minimum dwóch. :haha: :haha: :haha:
stefan - 2008-09-10, 01:10

Wittam!
Cytat:
Już się boję nawet myśleć, co zrobi Stefan, jak będzie chciał opylić starego.
-prawde powiedziawszy zaczyna mi sie to auto coraz bardziej podobac.Mysle ze mozecie(chwilowo) spac spokojnie. :ok Pozdrawiam.Stefan.
Kazik II - 2008-09-11, 01:18

Kamper 8-osobowy? Myślę że to idealne rozwiązanie dla dwóch osób :wyszczerzony: Mój jest w zasadzie 4 osobowy i już się w nim z żoną nie bardzo mieścimy a w takim to i na popołudniową drzemkę można się zaszyć w samotności ;)
Tadeusz - 2008-09-11, 11:02

Kazik II napisał/a:
Kamper 8-osobowy? Myślę że to idealne rozwiązanie dla dwóch osób :wyszczerzony: Mój jest w zasadzie 4 osobowy i już się w nim z żoną nie bardzo mieścimy a w takim to i na popołudniową drzemkę można się zaszyć w samotności ;)

Bardzo cenne spostrzeżenia. Też tak bym chciał. Ja poszedłbym dalej. Kupiłbym kozę i zabierał na wyprawy. Byłoby świeże mleko i sympatyczne towarzystwo.
Jak szaleć to szaleć. A co? :haha: :haha: :haha:

Kazik II - 2008-09-11, 11:17

Tadeusz napisał/a:
Ja poszedłbym dalej. Kupiłbym kozę i zabierał na wyprawy

Mnie na razie wystarcza żona, ale w przyszłości kto wie? Z wiekiem człowiek dziwaczeje :haha:

Tadeusz - 2008-09-11, 11:42

Kaziu!
Za tę odpowiedź stawiam Ci piwo, a w Zieleninie jakiś szlachetniejszy trunek.
Ubawiłeś mnie setnie. :-D

Kazik II - 2008-09-11, 12:01

Tadeusz napisał/a:
a w Zieleninie jakiś szlachetniejszy trunek.

OK jak dojadę to też zabiorę jakąś wykwintną flaszkę. Tylko lepiej nie zabieraj kozy, bo jak już wszystko wypijemy to nie wiadomo co by nam strzeliło do głowy :-P :haha:

Tolo-Digli - 2008-09-11, 12:04

Kazik II napisał/a:
bo jak już wszystko wypijemy to nie wiadomo co by nam strzeliło do głowy
a tak zawsze małżonki mogą skorzystać :haha: :haha:
Kazik II - 2008-09-11, 12:15

Tolo-Digli napisał/a:
a tak zawsze małżonki mogą skorzystać

No nie wiem.....jeszcze nam się pomylą i wywalą nas z tego zlotu :shock:

janusz - 2008-09-11, 12:21

Kazik II napisał/a:
bo jak już wszystko wypijemy
Tolo-Digli napisał/a:
małżonki mogą skorzystać

Wątpliwa korzyść :haha: Chyba tyle, że będą miały wolną chatę, bo biesiadnicy :spac: :hide: :rip

StasioiJola - 2008-09-11, 15:40

Jednak ta koza to dobry pomysł. Mleko dobre na drugi dzień , a i nie marudzi!!!!!!!!! :haha: :haha: :haha:
Adampio - 2008-09-11, 17:49

StasioiJola napisał/a:
Jednak ta koza to dobry pomysł. (...) nie marudzi!!!!!!!!!

marudzenie to jeszcze nic, wazne ze nie zrzędzi :-D

AUTOJUR - 2008-09-11, 19:29

Ale beczy :haha:
prezesuu - 2008-09-11, 21:53

StasioiJola napisał/a:
Mleko dobre na drugi dzień

".... a kto pije mleko, ten ....... . Dokończę Ci to jak się spotkamy w pięknych okolicznościach przyrody :szeroki_usmiech :spoko

AUTOJUR - 2008-09-11, 22:05

Tylko się pośpiesz bo konie wszystko stratują
Sławek HORA - 2008-09-12, 16:51

W jednym kampku w siedem osób w tym trójka dzieci obyście wytrzymali trzy dni. Nie chcę rozwijać tematu, ale wiem co mówię.

----------------------------------------------------------------

Zawsze znajdzie się samotność dla tych którzy są jej godni.
( zapomniałem nazwisko filozofa )

Pozdrawiam Sławek

Arturo - 2008-09-12, 16:55

Znaczy się tyle przeżyłeś a potem autobus kupiłeś? :wyszczerzony:
Sławek HORA - 2008-09-12, 17:09

właśnie zacząłem od autobusu, bo 10 m. to coś znaczy, ale wystarczą w nim dwie osoby