|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
IV Zlot CT OSÓWKA 17-19.10.2008 - Jak dojechać do Osówki + lokalizacja na mapie
przemka - 2008-09-24, 07:24 Temat postu: Jak dojechać do Osówki + lokalizacja na mapie Ponieważ ktoś pytał o górki na dojeździe do Osówki odpowiadam:najprostsza droga to kierunek Świdnica dla jadących z Wrocławia.Ze Świdnicy kierunek Kłodzko do Głuszycy.W Głuszycy za tablicami informacyjnymi do podziemnego miasta Osówka. Od Głuszycy będą dodatkowe informacje kierujące na zlot.Jednak różnie to bywa z trwałością takich dodatkowych informacji.
Jeżeli jednak kogoś nawigacja poprowadzi przez Dzierżoniów to absolutnie proszę nie jechać przez Walim.Droga kręta stroma i o tej porze roku może być zdradliwie śliska.
W Pieszycach nie należy jechać za drogowskazem na Wałbrzych tylko na Świdnicę,chociaż w pewnym miejscu trzeba odbić w lewo i jechać przez Burkatów zostawiając Świdnicę z prawej strony.W Burkatowie w lewo.Jeżeli ktoś potrzebuje dodatkowych informacji proszę pytać teraz bo na Osówce prawie nie ma zasięgu dla komórek.
paf: tutaj mniej więcej jest zlot
http://mapa.targeo.pl/Osowka,22,317570,314758
przemka jeśli się trochę machnąłem w pozycji to popraw mnie proszę
rogacek - 2008-09-24, 09:04
Cytat: | eżeli jednak kogoś nawigacja poprowadzi przez Dzierżoniów to absolutnie proszę nie jechać przez Walim.Droga kręta stroma i o tej porze roku może być zdradliwie śliska. |
piękna droga. zawsze wybieram drogę przez walim
paf - 2008-09-24, 09:05
rogacek napisał/a: | piękna droga. zawsze wybieram drogę przez walim |
OK ale
przemka napisał/a: | Droga kręta stroma i o tej porze roku może być zdradliwie śliska. |
czy jeździłeś tamtędy właśnie jesienią? możesz się do tego odnieść - bo że piękna to nie dyskutuję
przemka - 2008-09-24, 09:35
Tak jeździłam,często osobowym ,raz tylko kamperem i to wiosną ,nie było najciekawiej
Marek - 2008-09-24, 09:37
Jednym z najciekawszych odcinków specjalnych na rajdach samochodowych Dolnego Śląska jest odcinek Walim - Rozciszów z podwójną agrafką na kostce. mniam.
Marek
paf - 2008-09-24, 09:41
przemka napisał/a: | Tak jeździłam,często osobowym ,raz tylko kamperem i to wiosną ,nie było najciekawiej |
ale to było pytanie do rogacek
przemka - 2008-09-24, 09:49
Super adrenalina murowana .W październiku są już przymrozki ,a las przez który biegnie droga potrafi utrzymać powłoczkę lodu przez cały dzień.Świetnie się jeździ szczególnie na zakrętach 180stopniowych wybrukowanych kostką.
matro - 2008-09-24, 09:52
czyli w prawej nodze trzeba uaktywnić TC... pozatym nie ma drogi niebezpiecznej, jest tylko niedostosowanie umiejętności do panujących warunków na drodze
przemka - 2008-09-24, 09:57
sory ze podszyłam sie pod rogacka .Wiem wiem,uważacie pewnie że co tam baba sie na tym nie zna i pewnie cykorzy,ale znam tą drogę na pamięć i wbrew temu co sądzą faceci mimo że jestem baba umiem jeżdzić ,może nawet lepiej niż niejeden facet
eeik - 2008-09-24, 10:38
przemka napisał/a: | sory ze podszyłam sie pod rogacka .Wiem wiem,uważacie pewnie że co tam baba sie na tym nie zna i pewnie cykorzy,ale znam tą drogę na pamięć i wbrew temu co sądzą faceci mimo że jestem baba umiem jeżdzić ,może nawet lepiej niż niejeden facet |
ej wersji się będziemy trzymac,
rogacek - 2008-09-24, 10:54
kiedyś VW westą T3 smigałem tam z kolegą. pięknie szedł bokami jak na campera.
na zjeździe spaliłem klocki hamulcowe.
ale mimo wszystko lubię górskie zakręty, nawet moim ogórkiem który w zakrętach jest koszmarny
matro - 2008-09-24, 11:29
a jakaś droga alternatywna?
wie ktoś jak wygląda droga z Legnica/Jawor/Wałbrzych/Głuszczyca? [/list]
przemka - 2008-09-24, 11:42
sys napisał/a: | a jakaś droga alternatywna?
wie ktoś jak wygląda droga z Legnica/Jawor/Wałbrzych/Głuszczyca? [/list] | Bardzo dobrze ,dokładnie.Dodatkowa informacja:w Włbrzychu kierunek Kłodzko
paf - 2008-09-27, 13:42
przemka, dodałem w Twoim poście u góry linka do miejsca zlotu - popraw mnie bo zaznaczyłem to z opisu na stronie
ale zawsze to już jakoś tak blisko
przemka - 2008-09-27, 16:03
paf napisał/a: | przemka, dodałem w Twoim poście u góry linka do miejsca zlotu - popraw mnie bo zaznaczyłem to z opisu na stronie
ale zawsze to już jakoś tak blisko |
Witam, niestety nie mogę otwrzyć tego linku.Może jutro o 3 rano
bchantal - 2008-09-28, 22:57
Dolaczam sie do przemki i eeika
ale ja tej Osowki na Targo znalezc nie moge :-x
TomekW - 2008-09-28, 23:13
bchantal napisał/a: | ale ja tej Osowki na Targo znalezc nie moge |
Więc poszukaj Głuszycy
Albo zaglądnij na www.osowka.pl
Pozdrawiam!
bchantal - 2008-09-28, 23:25
superowo dzieki
no i piwko
paf - 2008-09-29, 08:13
bchantal napisał/a: | ale ja tej Osowki na Targo znalezc nie moge |
ja na podstawie opisu na stronie Osówki znalazłem to na Targeo i podam link jeszcze raz
http://mapa.targeo.pl/Osowka,22,317570,314758
przemka - 2008-09-29, 08:38
Wreszcie udało mi się otworzyć ten link.Proszę koniecznie jechać przez Sierpnicę,bo wcześniejsza droga w Kolcach,to dukt leśny ,kamienisty i wyboisty,szkoda autka.
medard - 2008-09-29, 17:47
a duzo tego duktu jest? autko mam juz prawie zrobione wiec zeby sie nie rozlecialo bo mam zamiar jeszcze nim sporo pojezdzic /no do afryki , do indii , i na syberie by sie przydalo / nie tylko kolo domu czyt po europie
przemka - 2008-09-29, 19:07
medard napisał/a: | a duzo tego duktu jest? autko mam juz prawie zrobione wiec zeby sie nie rozlecialo bo mam zamiar jeszcze nim sporo pojezdzic /no do afryki , do indii , i na syberie by sie przydalo / nie tylko kolo domu czyt po europie |
Pojedziesz przez Sierpnicę to nic się autku nie stanie.Czły czas asfalt
janusz - 2008-09-29, 19:50
Wróciłem właśnie z wizji lokalnej w Osówce. Przygotuję mapy dojazdu i umieszczę w tym wątku. Generalnie to jest tak że wszystkie drogi prowadzą przez Głuszycę. Można dojechać z Walimia bezpośrednio do Osówki ale droga dla kamperka jest bardzo trudna, odradzam. Ja jechałem pseudo terenówką i ta dojechała. Osówki nie ma ani w Auto Mapie ani w MioMap. Ostatnia miejscowość na jaką trzeba się kierować to Sierpnica. Przy drodze ustawione są tablice kierunkowe z podaną odległością. Tabliczki są koloru brązowego, trzeba rozglądać się. W samej Głuszycy są tablice duże na domach, dość wysoko. Koloru niebieskiego. Trochę chyba trzeba ostrzec, Osówka jest w regularnych górach, drogi są górskie, kręte i wąskie.
CDN
MirekM - 2008-09-29, 21:06
Już się boję. Dojazdu oczywiście.
janusz - 2008-09-29, 21:46
MirekM napisał/a: | Już się boję. Dojazdu oczywiście. |
Bez przesady normalną drogą przez Głuszycę nie ma problemu. Na samo miejsce jest asfalt. Jeżeli kogoś lola będzie chciała sprowadzić na manowce po bezdrożach albo szutrach to nie dajcie się zwieść miłemu głosowi. Tylko asfaltowa droga.
janusz - 2008-09-30, 23:27
Doczytałem, że Ślązacy a prawdopodobnie i Małopolanie będą jechali A4. Gdyby Wasza trasa widła dalej drogą 39 Brzed, Strzelin, Dzierżoniów to proszę zwrócić uwagę, że nie da się skręcić bezpośrednio z autostrady na 39. Trzeba kilkanascie kilometrów wcześniej zjechać na drogę 401/403.
Rozkopany jest też wiadukt kolejowy przy wyjezdzie ze Strzelina.
Potem najtrudniejszy jest kawałek od Pieszyc do Walimia, serpentyny i kostka bazaltowa. Ale jest przejezdne, jeżdżą tamtędy TIRy.
W samej Głuszycy jest takie większe skrzyżowanie(rozjazd) trzeba jechać na Kłodzko.
wbobowski - 2008-09-30, 23:44
przemka napisał/a: | Wreszcie udało mi się otworzyć ten link.Proszę koniecznie jechać przez Sierpnicę,bo wcześniejsza droga w Kolcach,to dukt leśny ,kamienisty i wyboisty,szkoda autka. |
Czy piszesz o tej drodze, która jest za Głuszycą a przed Kolcami na tej mapie?
janusz - 2008-10-01, 00:24
Jeżeli ktoś używa Automapy to z Głuszycy jadąc od strony Wrocławia, Świdnicy to w lewo. Jeżeli od Kłodzka to w prawo na skrzyżowaniu między Głuszycą a Głuszycą górną, w ulicę Kosciuszki. Współrzędne skrzyżowania N 50 st 40'34,96" E 16 st 22'50,33.
Jedziemy 5,1 km do miejscowości Sierpnica (na mapie jest błąd Sierpnice) i na skrzyżowaniu w lewo. N 50st 39'34.55" E 16st 25'26.39" Potem 1300m nie da się zabłądzić.
N 50st 40'09,04" E 16st 25'07,17"
przemka - 2008-10-01, 05:15
Sierpnice to nie błąd ,gdyż tak brzmiała nazwa tej wsi jeszcze do niedawna. Teraz to jest Sierpnica.Jest to jedna i ta sama miejscowość tylko mapy nie nadążyły ze zmianami
przemka - 2008-10-01, 08:37
janusz napisał/a: | Doczytałem, że Ślązacy a prawdopodobnie i Małopolanie będą jechali A4. Gdyby Wasza trasa widła dalej drogą 39 Brzed, Strzelin, Dzierżoniów to proszę zwrócić uwagę, że nie da się skręcić bezpośrednio z autostrady na 39. Trzeba kilkanascie kilometrów wcześniej zjechać na drogę 401/403.
Rozkopany jest też wiadukt kolejowy przy wyjeździe ze Strzelina.
Potem najtrudniejszy jest kawałek od Pieszyc do Walimia, serpentyny i kostka bazaltowa. Ale jest przejezdne, jeżdżą tamtędy TIRy.
W samej Głuszycy jest takie większe skrzyżowanie(rozjazd) trzeba jechać na Kłodzko. |
Sugerujesz w tym poście jazdę przez Walim .Ja upieram się ze nie należy camperami jechać tamtędy.Może być bardzo trudno ,lub nawet niemożliwe do przejechania.Czyżbyś też tamtędy wracał,a nie przez Zagórze?
janusz - 2008-10-01, 09:35
przemka napisał/a: | Czyżbyś też tamtędy wracał,a nie przez Zagórze? |
Tak i było całkiem spoko. Temperatura była 14 st i nie padało. Przez Zagórze jechał bym na Świdnicę a to było nie po drodze. Jeżeli będzie ładna pogoda (a ma być!) to przez Walim jest spoko. Kostki są dwa lub trzy kawałki razem pewnie ze 2-3 km. Generalnie my będziemy jechać przez Walim.
janusz - 2008-10-01, 10:32
Ponieważ Lidka (Przemka) wyraziła swoje obawy o drogę przez Walim. Ona jest lepiej zorientowana. Dla osób które będą obawiały się odcinka Pieszyce-Walim, można w Pieszycach skręcić na Świdnicę, obok Orlenu. Potem na skrzyżowaniu "Bystrzyca Górna"- "Świdnica" pojechać na Bystrzycę i dalej na Głuszycę. Objedzie się w ten sposób tą górę gdzie są serpentyny jadąc przez Walim. Ja/my pojedziemy do Osówki w piętek rano. Proszę zapisać sobie mój telefon, jest zboku przy awatarze, Odpowiem jaka była droga przez Walim i ewentualnie pokieruję jak jechać.
|
|