Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Rzetelne informacje techniczne bez bajerowania - Odkurzacz 12 v / 150 W - chyba najmocniejszy na ryku

marius - 2018-09-28, 22:51
Temat postu: Odkurzacz 12 v / 150 W - chyba najmocniejszy na ryku
Na Allegro u kilku sprzedawców można kupić w cenie ok. 40 zł odkurzacz, który moim zdaniem, jest najlepszy w działaniu w tej kategorii odkurzaczy. Kupiłem, bez problemu odkurzam nawet sierść psa z wykładzin. Polecam, jednakże jeżeli ktoś zdecyduje się na zakup, to aby uniknąć ryzyka pożaru należy bezwzględnie dokonać następujących modyfikacji:

1. Wyciąć i wyrzucić wszystkie kable łącznie z tymi, które są pod obudową i łączą silnik z włącznikiem. Oryginalne przewody mają 0,75 przekroju przy poborze prądu ok. 13 A. Należy zastosować co najmniej 1,5, ja użyłem przewodu 2,5. Przy oryginalnym przekroju po 2 minutach użytkowania przewód robi się bardzo gorący.

2. Wyeliminować zasilanie z gniazdka zapalniczki. Po pierwsze wtyczka do gniazdka zapalniczki nie jest w stanie "obsłużyć" takiego poboru prądu, po drugie producenci samochodów zakładają maksymalny pobór z gniazdka zapalniczki maksymalnie do 10 A, zatem sytuacja z grzejącymi się przewodami (tym razem pod kokpitem) na pewno się powtórzy.

3. Wykonać zasilanie najlepiej bezpośrednio z akumulatora (części mieszkalnej) z zabezpieczeniem 20A.

4. Zastosować co najmniej 16 Amperowe gniazdko i wtyczkę na 230 V koniecznie z bolcem. Bolca oczywiście nie podłączmy, będzie on tylko uniemożliwiał przypadkową zamianę biegunowości.

To co napisałem powyżej, to uważam, że jest to absolutne minimum bezpiecznego użytkowania.

Odkurzacz ponadto jest dość prostacki w konstrukcji, skonstruowany przez kogoś, kto nie do końca zdawał sobie sprawę jak to działa. Mianowicie problemem jest filtr, a raczej jego brak. Zamiast filtra jest jakaś kratownica, na którą jest nakładana szmaciana skarpetka, która nic nie daje. W związku z tym kupiłem za 8 zł filtr do motoroweru, dorobiłem przejściówkę i dopiero po tym zabiegu mogę powiedzieć, że odkurzacz spełnia moje oczekiwania. Na ten filtr z motoroweru nałożę jeszcze filtr wiskozowy z normalnego odkurzacza.Poniżej zamieszczam kilka zdjęć obrazujących problem.

Skorpion - 2018-09-28, 23:00

Odkurzacz Vortix 12V - Brunner
Opis:

Okurzacz Vortix 12V firmy Brunner
Przeznaczony do czyszczenia na sucho i mokro
Idealny do przyczepy kempingowej, kampera, domu
Wykonany z wysokiej jakości materiałów
Posiada możliwość podłączenia do gniazda zapalniczki samochodowej
Może być używany również jako pompka
W zestawie: szczotka szczelinowa, adaptery

Parametry:

Wymiary: 26 x fi 22 cm
Waga: 1.3 kg

Zasilanie: 12V, 120W/10A

Symbol: BU0436020N
Rozmiar: 26 x fi 22 cm
Kolor: Żółto/Szary
Producent: Brunner
Cena: 107.99 PLN

http://www.go-market.pl/A...10,products.xml

marius - 2018-09-28, 23:04

Skorpion napisał/a:

Odkurzacz Vortix 12V - Brunner
Opis:

Okurzacz Vortix 12V firmy Brunner
Przeznaczony do czyszczenia na sucho i mokro
Idealny do przyczepy kempingowej, kampera, domu
Wykonany z wysokiej jakości materiałów
Posiada możliwość podłączenia do gniazda zapalniczki samochodowej
Może być używany również jako pompka
W zestawie: szczotka szczelinowa, adaptery

Parametry:

Wymiary: 26 x fi 22 cm
Waga: 1.3 kg

Zasilanie: 12V, 120W/10A

Symbol: BU0436020N
Rozmiar: 26 x fi 22 cm
Kolor: Żółto/Szary
Producent: Brunner
Cena: 107.99 PLN

http://www.go-market.pl/A...10,products.xml

Dokładnie ten sam badziew do przeróbki, tylko starszy model ze słabszym silnikiem.

Skorpion - 2018-09-28, 23:12

Zadzwoń

Sklep firmowy Warszawa

GoMarket.pl
01-531 Warszawa ul. Wybrzeże Gdyńskie 2
(teren K.S. "Spójnia" przy Wisłostradzie)

Współrzędne
52°16'07.0"N 21°00'06.5"E / 52.268604N 21.001802E

Godziny otwarcia sklepu:
Poniedziałek-piątek: 9.00-17.00
Sobota: 9.00-14.00

Telefony kontaktowe do naszej firmy: +48 22 839 20 24,+48 22 774 5026, komórka +48 500 067 929

( nie możesz się dodzwonić, napisz Emila wraz z numerem tel.)

biuro@GoMarket.pl

Sprzedaż hurtowa: hurt@GoMarket.pl

toscaner - 2018-09-28, 23:44

Miałem już dwa na kablach i odkąd kupiłem Dysona V6 to jest jedyny jaki mogę polecić. Tylko Dyson na baterie. Biorę, odkurzam, odkładam, ładowanie. Drugi rok i codzienne czysto bez plątania z kablami :ok
stander - 2018-09-29, 06:55

s://kuchennyodkurzacz.pl/produkt/sweepovacmodel10/
A testował ktoś coś takiego

stander - 2018-09-29, 06:56

kuchennyodkurzacz.pl/produkt/sweepovacmodel10/
Victus - 2018-09-29, 22:40

Dzięki za opis problemów, zastanawiałem się nad nim na wiosnę ale nie zdecydowałem się.
Kompi - 2018-09-29, 22:50

...
yahoda - 2018-10-01, 18:55

Victus napisał/a:
Dzięki za opis problemów

No właśnie. Odkurzaczy jest dużo, a tu kolega Marius prezentuje jak z byle czego niewielkim kosztem zrobić coś dobrego. Brawo. Polać chłopakowi :piwo:

Victus - 2018-10-02, 11:58

Miałbym jeszcze pytanie odnośnie funkcji zbierania wody, czy może straszykowate z tego ?
Planowałem używać tego do prania tapicerki tzn do wciągania pozostałości wody po myciu, pytałem na innym forum ale nie będę cytował co mi napisali.

SlawekEwa - 2018-10-02, 19:24

Victus napisał/a:
czy może straszykowate z tego ?

ale co biega?

Victus - 2018-10-02, 21:28

SlawekEwa napisał/a:
Victus napisał/a:
czy może straszykowate z tego ?

ale co biega?

Dobre nie wiem jak to napisałem ale chodziło mi o to czy - skorzystałeś - z tej funkcji

toscaner - 2018-11-02, 15:12

Kompi napisał/a:
toscaner napisał/a:
Miałem już dwa na kablach i odkąd kupiłem Dysona V6 to jest jedyny jaki mogę polecić. Tylko Dyson na baterie. Biorę, odkurzam, odkładam, ładowanie. Drugi rok i codzienne czysto bez plątania z kablami :ok

Możesz powiedzieć dlaczego Dyson? Masz sporo klamotów DeWalta odkurzacze też są na aku od niech. Coś nie pasowało? Sam się zastanawiam więc się pytam.

Odkurzacz Dysona miałem okazję przetestować wiele lat temu i zrobił na mnie ogromne wrażenie możliwościami. Odkurzaczy DeWalt nie miałem nawet w rękach i nawet nie wiem czy robią na baterie 18V. A mam narzędzia tylko DeWalt na baterie li-ion 18V. Te na 230 czy 110V mnie nie interesują. Muszę się przyglądnąć tematowi. I kto wie, jeśli nie będzie gorszy :ok

Cameleast - 2018-12-20, 08:55

Chyba kupię sobie taki odkurzacz bo mój jednak jest strasznie słaby.
HENRYCZEK - 2018-12-20, 19:26

Takiego Philips-a używam od kilku dni.
Aku Litowo-Jonowy 25,2v
60 min odkurzania,ok 5h ładowanie do pełna.Szczotka wspomagana elektrycznie,super zbiera futro psiaka.
Zasilanie 230V,/30V, bezproblemowo z przetwornicy.b.dobry ciąg a przedłużka pozwala odkurzyć
ciasne zakamarki.Do kamperka jak talala.
Zakup trafiony.

Bronek - 2018-12-20, 20:38

Ja wolę Eletroluxy maja patent oczyszczający szczotkę i odkurzacz jest wyjmowany i na dole Szczotka obrotowa , nie męczy ręki :oops:

. Lepszy rozkład masy.
Po wyjęciu dokładamy np wąż itp ciągnie jak diabli wiadomo też Lion itd ,,, czas np 45 minut
Zdj to tylko poglądowe

Do kampera to raczej średnio pasuje. Bardziej w domu jest przydatny , ten nasz akurat do ładowania wymaga tego kija ,aczkolwiek zabieram go bo miejsca mamy od groma. I wtedy jest niezły.

mam też 12voltowy Vaeco, to takie coś ,co od dużej, b. dużej biedy się nada. Wkurza mnie lekko , gdyż 12voltowe zasilanie jest lipne podobnie jak do suszarki czy ekspresu ..

pasza - 2018-12-20, 23:06
Temat postu: Re: Odkurzacz 12 v / 150 W - chyba najmocniejszy na ryku
marius napisał/a:
odkurzacz

Mam od dawna taki sam odkurzacz powiedzmy inne kolory kupiłem go właśnie dla tych 150W

I potwierdzam kable się grzeją ,rura sztywna itd. ale inne są jeszcze gorsze ,kupiłem inny i na drugi dzień zamieniłem na "ten właśnie 150W" bo wcześniej zakupiony praktycznie nie ssał, on kamyczka malutkiego nie potrafił zassać z wycieraczki.

Z racji tego że ten jest wielki gabarytowo kupiłem do kampera jeszcze inny made in EU taki niby lepszy w promocji i się zepsuł w ciągu miesiąca bo wirnik był klejony do sworznia silnika klejem termo z pistoletu , zakleiłem normalnym klejem dwuskładnikowym wyeliminowałem przyczynę papierem ściernym "złe spasowanie czyli tarcie wirnika o obudowę" i działa ma 130 wat i tu też przewody się grzeją ale teraz działa ok.

ps.
Widziałem w sklepie kamerowym odkurzacze w tej samej cenie co to dziadostwo pod innymi firmami/naklejkami i być może jest to to samo ale łudzę się że może nie? jak się całkiem zepsuje to kupię tam schowam rachunek i będę reklamował go co kilka miesięcy