|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zagraniczne - Wyprawa do Iranu
chemik - 2018-12-10, 19:51 Temat postu: Wyprawa do Iranu Planujemy wyprawę do Iranu. Po ubiegłorocznej wyprawie do Gruzji, Azerbejdżanu i Armenii nabraliśmy ochotę na Zatokę Perską. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?
Comsio - 2018-12-10, 20:36
To było bardzo dawno, ale wiem że jeszcze dwóch kumpli się w to bawi.
Podzwonie tu i ówdzie.
gryz3k - 2018-12-10, 20:42 Temat postu: Re: Wyprawa do Iranu
chemik napisał/a: | Planujemy wyprawę do Iranu. Po ubiegłorocznej wyprawie do Gruzji, Azerbejdżanu i Armenii nabraliśmy ochotę na Zatokę Perską. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? |
Też o tym myślę. W necie piszą, że trzeba położyć tą cholerną kaucję za samochód. Sam kraj jest podobno fajny. Moja siostra mieszkała tam kilka lat.
chemik - 2018-12-10, 22:09
tak, na dzień dzisiejszy trzeba zostawić w Polsce "zastaw" wartości około kampera. dla nas 30000 zł. Rozmawiałem już z konsulem irańskim w tej sprawie. Wyprawa dosyć długa , około 15- 18 kkm na około 3 miesiące, należałoby zwiedzić dokładnie Persję, bo ładna. Może ktoś już podróżował kamperem w tamte strony, coś już wie...
gmart - 2018-12-11, 15:49
A coś wiesz o przejeździe granicy z Armenii do Iranu? Czytałam gdzieś, ze się udaje bez CPD?
chemik - 2018-12-11, 16:44
nic nie wiem na ten temat, Konsul mówił o obowiązkowym CPD , u nas do dostania w PZM
gryz3k - 2018-12-11, 16:47
chemik napisał/a: | nic nie wiem na ten temat, Konsul mówił o obowiązkowym CPD , u nas do dostania w PZM |
To dla wielu jednak problem. Przy droższym kamperze możemy dużo zaryzykować.
gmart - 2018-12-11, 20:45
https://www.globtroter.pl...,cdp,iran.html#
gmart - 2018-12-11, 21:01
http://dadaje.pl/index.ph...kalem-sie-iran/
Comsio - 2018-12-11, 21:26
chemik napisał/a: | tak, na dzień dzisiejszy trzeba zostawić w Polsce "zastaw" wartości około kampera. dla nas 30000 zł. Rozmawiałem już z konsulem irańskim w tej sprawie. Wyprawa dosyć długa , około 15- 18 kkm na około 3 miesiące, należałoby zwiedzić dokładnie Persję, bo ładna. Może ktoś już podróżował kamperem w tamte strony, coś już wie... |
W pl musisz wyrobić Carnet de Passarz, to jest zabezpieczanie auta, na wjezdzie i powrocie ci podbijają.
Ja mialem to na Tira.Inne auta tak samo.
Nie wiem teraz jaka kasa za to.
Za Tira 50 000 baxów.
Nie wiem ktoredy podjedziesz, morzesz z TR do IRK .? Lub Armenie.
Tam jedna granica ci dochodzi.i duzo cierpliwosci trza.A to nie Świecko.
Gra warta świeczki
Czekam na info są w IRK.
Przed wjazdem do IRK wyczyść kampa z % i lektóry
zbyszekwoj - 2018-12-12, 09:21
Jak chcesz egzotyki to moze najpierw Maroko? Podobny kraj. Na dzisiaj przewidziana temp. 24 st.C w dzień. Z kampera widok na palmy oazy.
JacekP - 2018-12-12, 09:33
Na Youtube, Ania i Mackiem z kanału Kamper4x4 zamieścili filmy z Iranu. Nie podróżowali tym razem kamperem ale może uda Ci się uzyskać więcej informacji.
link do filmu: https://www.youtube.com/w...3OC1DmEe4&t=73s
Pozdrawiam
chemik - 2018-12-12, 13:50
zbyszekwoj napisał/a: | Jak chcesz egzotyki to moze najpierw Maroko? Podobny kraj. Na dzisiaj przewidziana temp. 24 st.C w dzień. Z kampera widok na palmy oazy. |
już byliśmy, zamieściliśmy nawet opis "Mega wyprawa ...."
gryz3k - 2018-12-12, 14:27
zbyszekwoj napisał/a: | ak chcesz egzotyki to moze najpierw Maroko? |
Ja też już byłem. Po 27 latach podróżowania trzeba sięgać coraz dalej...
gryz3k - 2018-12-12, 14:39
Maciej S. napisał/a: | CDP to jedna poważna bariera, wyobraźmy sobie, że auto ulega wypdkowi na tyle, że nie da się go naprawić. Zostawiamy, złomujemy na miejscu czyli kaucaj przepada, ponieważ nie przekroczył granicy w drodze powrotnej i dodatkowo nasz pojaz tracimy a nie wiadomo czy ubezpieczyciej z AC pokryje szkody. W plecy potężna kwota pieniędzy. Holowanie z takich odległości to rozbój w biały dzień dla portfela. Awaria auta, które może być egzotyczne w zakresie częsci zammiennych i znowu kłopot.
|
Wielu tak kalkuluje i wybiera all inclusive.
gmart - 2018-12-12, 17:18
Ja zgłębiam temat CPD i niektórym się udaje dostać wize tranzytowa do Iranu,ale trzeba jak wiadomo wjechać i wyjechać innymi przejściami.
gryz3k - 2018-12-12, 19:47
gmart napisał/a: | Ja zgłębiać temat CPD i niektorym się udaje dostać wize tranzytowa do Iranu,ale trzeba jak wiadomo wjechać i wyjechać innymi przejściami. |
Czy wtedy CPD nie obowiązuje?
gmart - 2018-12-12, 20:39
Poczytaj:
http://www.byledalej.com/iran-bez-karnetu/
i tu:
https://www.tdm.pl/forum/index.php?topic=10979.15
Trzecia uwaga
Karnet CPD wypisany na granicy jest tranzytowy. Oznacza to, że wjeżdżając z jednego kraju, Iran musisz opuścić innym. Na przykład: Jadąc z Armenii, zbierasz przygody z całej Persji ale opuścić musisz ją przez granicę z Turcją.
Jeśli wolisz CPD tranzytowe, bez kaucji, to poniżej link do firmy Hossein`a Sheiklou. Był sprawcą mojego podróżowania po Iranie dwukrotnie. Kto wie czy znów tam nie wrócę.
Więcej rzeczowych informacji na temat karnetu tam gdzie odsyłałem w sprawie numeru referencyjnego:
http://www.overlandtoiran.com/
Wszystkie uwagi dotyczące numeru referencyjnego, wizy i karnetu CPD są wynikiem mojego doświadczenia. Stąd możemy różnić się w sposobach, pomysłach i interpretacji nabytej przez doświadczenie wiedzy. Jeśli coś jest niezrozumiałe, błędne albo zbyt pokrętnie napisane, wspomnij o tym w komentarzu a nie od razu na udry i do kłótni :deadgrin:
Neno - 2018-12-13, 06:10
@gmart, wszystko ok, ja rozumiem, ale proponujesz komuś, kto liczy na pewnie +/- 2 miesiące włóczęgi wjazd do Iranu na 7-10 dni
Neno - 2018-12-13, 06:14
gryz3k napisał/a: | Maciej S. napisał/a: | CDP to jedna poważna bariera, wyobraźmy sobie, że auto ulega wypdkowi na tyle, że nie da się go naprawić. Zostawiamy, złomujemy na miejscu czyli kaucaj przepada, ponieważ nie przekroczył granicy w drodze powrotnej i dodatkowo nasz pojaz tracimy a nie wiadomo czy ubezpieczyciej z AC pokryje szkody. W plecy potężna kwota pieniędzy. Holowanie z takich odległości to rozbój w biały dzień dla portfela. Awaria auta, które może być egzotyczne w zakresie częsci zammiennych i znowu kłopot.
|
Wielu tak kalkuluje i wybiera all inclusive. |
Wypadek, kradzież, pożar - odpowiedni kwit od odpowiednich władz myślę, że załatwi sprawę.
Karnet jest ważny 12 m-cy, więc w przypadku awarii mamy chwilkę na naprawę nawet egzotycznych marek - tanio nie będzie, ale raczej się uda
Comsio - 2018-12-13, 12:24
witaj odpuść sobie, bynajmniej kamperem.
Jak kamperem to za jakiś czas, jeszcze nie jest tam halo.
gmart - 2018-12-13, 16:56
Neno napisał/a: | @gmart, wszystko ok, ja rozumiem, ale proponujesz komuś, kto liczy na pewnie +/- 2 miesiące włóczęgi wjazd do Iranu na 7-10 dni |
Po pierwsze nie wszyscy byli tranzytem przez 7 dni, przynajmniej tyle co wyczytałam na blogach.
Neno - 2018-12-15, 08:08
gmart napisał/a: | Neno napisał/a: | @gmart, wszystko ok, ja rozumiem, ale proponujesz komuś, kto liczy na pewnie +/- 2 miesiące włóczęgi wjazd do Iranu na 7-10 dni |
Po pierwsze nie wszyscy byli tranzytem przez 7 dni, przynajmniej tyle co wyczytałam na blogach. |
Wiem, dlatego piszę o 10ciu dniach.
gmart - 2018-12-15, 14:39
Cytat z linka:https://www.tdm.pl/forum/index.php?topic=10979.15
"Druga uwaga.
Może Cię kusić możliwość przekroczenia bliższej granicy Turcja – Iran w tureckim Esendere. Tutaj jest szansa na zdobycie pozwolenia tylko na 2 tygodnie, niezależnie od czasu ważności wizy. Jeśli przyjedziesz od strony Armenii, do granicy w Norduz, będziesz podróżować swoim motocyklem przez cały czas trwania ważności wizy, czyli do miesiąca. Wybór zależy od Ciebie."
Gdyby to była prawda i dałoby się też kamperem to miesiąc to nie jest mało.
majmarek - 2018-12-15, 17:01 Temat postu: wyprawa do iran No chemik chyba już wróciłeś! Bez urazy! Nie pytam jak było! Pisać każdy może.
Otwarłem ten temat bo też chciałbym się tam wybrać.
A tu kraina baśni z tysiąca nocy i szczere pole informacji i zawracanie du..
A może otworzę temat " lecę na księżyc " - oczekuje rzetelne info.
eMKa - 2018-12-17, 14:57
W swoich wyjazdach wiele korzystałem z doświadczeń Extreka zwłaszcza Maroko, Gruzja Armenia. W Iranie samochodem Extrek był kilka razy. Warto zajrzeć na ich forum
and123 - 2018-12-18, 00:16
Cześć.
W planach na 2019 też mamy Iran, ale ..... nie tylko.
Warto pamiętać, że nawet na sam Iran, to miesiąc jest za mało! Szkoda bić km, aby polatać tam autostradami. Jest kilka patentów w tym temacie, ale za przygotowania na serio, zabierzemy się dopiero po wakacjach.
Trzymamy kciuki za realizację!
chemik - 2018-12-19, 22:06
Duże dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli na nasz wpis, przeczytałem chyba wszystko, co sie dało i do czego były linki. Wyprawa do Iranu do fajna rzecz, rzeczywiście trzeba trochę dużo czasu. W tym kraju wjest wiele wspaniałych miejsc do zwiedzania. Prawdopodobnie poczekamy na emeryturę (już niedługo), by móc pojechać na 3 -4 miesięcy . Z racji ograniczeń czasowych chyba skończy sie na wyjeździe do Turcji( zachodnia, środkowa i wschodnia), a potem wypad na plaże Grecji. W każdym razie nie odpuszczamy. Może klimat w Iranie sie poprawi i będzie można wjechać bez kaucji. takie ograniczenie zostało praktycznie zniesione w Azerbejdżanie - oficjalnie było konieczne zostawienie wartości pojazdu na granicy, a potem zapłaciliśmy tylko drogowe - kilkanaście euro. Na pewno będziemy szukali towarzystwa na taka wyprawę.
Jeszcze raz dziękujemy za zainteresowanie
chemik - 2019-01-16, 06:40
No to prawdopodobnie wycieczka do Iranu zostanie odłożona na zawsze. Sytuacja wplątywania się w "poprawianie " świata z Iranem na czele i prawdopodobnie pogorszenie stosunków dyplomatycznych ( a już to się stało) spowoduje, iż to, na co wcześniej liczyliśmy ( zniesienie ograniczeń wjazdowych) "poszło w las"
A tak chcieliśmy zobaczyć dawną Persję.....
andrzej627 - 2019-01-16, 17:08
Iran wstrzymał wydawanie wiz dla Polaków, Chodzi o konferencję w Warszawie [News Radia ZET]
gryz3k - 2019-01-16, 19:33
Wstajemy z kolan...
chemik - 2019-01-16, 20:11
... no i już pojechaliśmy....
Kiedyś mówiono ..." konie kują, żaba nogę podstawia:...
kiego grzyba pchać się tam, gdzie tylko można stracić?
I co jeszcze ta " dobra zmiana" potrafi zepsuć? co jeszcze zostało?
Ahmed - 2019-01-16, 20:18
chemik napisał/a: | I co jeszcze ta " dobra zmiana" potrafi zepsuć? |
Zapewniam że wszystko
koko - 2019-01-16, 20:21
W czasie II wojny przyjęli nasze sieroty które wyszły z armią Andersa z ZSRR.
chemik - 2019-01-16, 20:37
Ponieważ "kochamy USA" więc zaraz zepsujemy stosunki z Turcją ( z Izraelem już mamy pod górkę), Niemcy, Francja -be, no to nam niedługo zostają Węgry - chociaż też nie nic nie wiadomo....
MER-lin - 2019-01-17, 18:14
Spokojnie. Nie jest jeszcze tak źle. Zawsze zostaje w odwodzie San Eskobar.
majmarek - 2019-01-17, 18:53
Chemik
All you need is love
Nie bój żaby........
Pozdrawiam
Mm
WODNIK - 2019-01-17, 23:45
Jak zawsze, news, fejk news.
Dzisiaj w radiu ambasador Iranu mówił że wizy dla Polaków wydają.
gryz3k - 2019-01-18, 00:09
Może i fake. Tylko kto się tam teraz odważy pojechać...
Comsio - 2019-01-18, 09:42
Piotrze transport kołowy idzie
Tylko dla odważnych.
Mięczaki zdają ładunek na granicy.
gryz3k - 2019-01-18, 11:11
Wiesiu, transport musi iść bo to kasa. Kampery jadą dla przyjemności. A do tego potrzebna jest przyjemna atmosfera...
|
|