Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Oyster Digital Vision - jak ustawić na Hotbird

bosiarz - 2019-04-17, 17:08
Temat postu: Oyster Digital Vision - jak ustawić na Hotbird
Mam problem z anteną Oyster digital vision.
Zestaw jak na załączonych zdjęciach (ramię z konwerterem oczywiście podczas testów już opada), do tego dekoder Ferguson Ariva 103 Mini.

Po włączeniu zestawu antena bez końca poszukuje satelity Astra 2 - bez różnicy jaki wybiorę region Europy.

Chciałbym ustawić ją na Hotbird. W jaki sposób tego dokonać? Wielokrotnie ustawiałem tylko anteny sat ręcznie i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Czy są jakieś predefiniowane ustawienia które można wprowadzić?

Robold - 2019-04-17, 17:51

Musisz wejść w menu i wybrać Hotbirda, jeżeli masz względnie nowe oprogramowanie to antena powinna ustawić się i zatrzymać na Hotbird-zie
bosiarz - 2019-04-17, 21:59

Robold napisał/a:
Musisz wejść w menu i wybrać Hotbirda, jeżeli masz względnie nowe oprogramowanie to antena powinna ustawić się i zatrzymać na Hotbird-zie

W tym problem, że nie wiem w którym miejscu jest to ustawienie. Udało mi się zmienić język z holenderskiego na angielski więc już z grubsza wiem co klikam, jednak nie wiem w ustawieniach automatycznych anteny czy manualnych zmienić satelitę :(

wkizet - 2019-04-18, 07:12

W Menu i klikaj intuicyjnie tymi strzałkami. Jest tam z 10 różnych satelit, wybieraj kolejno, az znajdziesz Hotbird i sama zacznie szukać. Problemem u mnie natomiast jest zbyt mały talerz i nawet jak znajdzie Hotbird, to odbiera kilka tylko programów. Oczywiście z kartą Polsatu i dekoderem.
bosiarz - 2019-04-18, 11:15

wkizet napisał/a:
W Menu i klikaj intuicyjnie tymi strzałkami. Jest tam z 10 różnych satelit, wybieraj kolejno, az znajdziesz Hotbird i sama zacznie szukać. Problemem u mnie natomiast jest zbyt mały talerz i nawet jak znajdzie Hotbird, to odbiera kilka tylko programów. Oczywiście z kartą Polsatu i dekoderem.

Dzięki za info, będę próbował dalej wyklikiwać. Masz może chociaż jakąś namiastkę instrukcji, np strukturę menu? Wydawało mi się, że już byłem wszędzie w menu ale nie zaczęły mi się zmieniać predefiniowane satelity :(
Jak już ustawi się na Hotbirda to będę sprawdzał co da się obejrzeć. Na razie nie mam jeszcze karty do dekodera ale powinny chyba się pojawić jakieś kanały FTA. Jak się pojawią to ogarnę temat jakiejś karty.

Robold - 2019-04-18, 15:51

tu masz instrukcję po niemiecku
https://download.ten-haaft.com/BA_Anleitung/BA_deutsch/de_visionI.pdf
Twoja wersja sterownika to Vision I

bosiarz - 2019-04-18, 16:29

Robold napisał/a:
tu masz instrukcję po niemiecku
https://download.ten-haaft.com/BA_Anleitung/BA_deutsch/de_visionI.pdf
Twoja wersja sterownika to Vision I

Vielen Dank! Google translator moim przyjacielem :)

Gdyby ktoś potrzebował w przyszłości to już mam dokument po polskawemu. Dzisiaj powalczę z anteną.

bosiarz - 2019-04-24, 20:51

Pełen sukces, znajduje już Hotbird, można oglądać kanały FTA, karta prepaid NC+ zamówiona.
Antena dość leciwa ale widać, że napędy i czujniki działają prawidłowo.

Robold - 2019-04-24, 21:12

No i super. Dobrze byłoby jeszcze, jeżeli konwerter jest OK, wymienić kabel antenowy, najlepiej na taki, który ma w środku linkę a nie drut.
wkizet - 2019-04-25, 07:40

A u mnie jest problem. Najpierw szukała dość długo, a jak już znalazła, to z programami okropnie marnie. Za drugim razem lepiej, ale niewiele programów można było oglądnąć. Dekoder polsatu.
Trochę mnie to zniechęciło, bo pogoda była piękna i nic na drodze pomiędzy talerzem a satelitą nie przeszkadzało. Podejrzewam, że gdy stanę gdzieś przy drzewie, albo w lesie to już będzie kaplica.
Gdzieś przeczytałem, że minimalna średnica talerza do Hotbirda to 60 cm.

bosiarz - 2019-04-25, 10:03

wkizet napisał/a:
A u mnie jest problem. Najpierw szukała dość długo, a jak już znalazła, to z programami okropnie marnie. Za drugim razem lepiej, ale niewiele programów można było oglądnąć. Dekoder polsatu.
Trochę mnie to zniechęciło, bo pogoda była piękna i nic na drodze pomiędzy talerzem a satelitą nie przeszkadzało. Podejrzewam, że gdy stanę gdzieś przy drzewie, albo w lesie to już będzie kaplica.
Gdzieś przeczytałem, że minimalna średnica talerza do Hotbirda to 60 cm.

U mnie talerz ma na oko średnicę taką jak sąsiedzi na budynkach. Mogę zmierzyć ale chyba jest chyba 60cm. Satelitę znajduje w czasie poniżej minuty. Sprawdzałem gdy auto stało połową na krawężniku więc nie było poziomu co pewnie nie ułatwia zadania.
Może na złączkach masz słaby kontakt lub wystarczy wymienić konwerter na nowy, który pewnie będzie miał większą czułość. Sprawdzałem antenę w szczelinie między budynkami. Gdy stałem pod budynkiem, który zasłaniał antenę to satelitę też dość szybko znalazł ale żadnego programu nie dało się oglądać ale to chyba oczywiste.

Robold - 2019-04-25, 13:22

Problem nie polega na znalezieniu żądanego satelity ( Astra, Hotbird ... ) ponieważ większość sterowników wyszukuje jeszcze programy nadawane w DVB S. Natomiast polskie programy, poza TVP Polonia, nadawane są w DVB S2, a do odbioru programów nadawanych w tym systemie potrzebna jest dużo większa czasza anteny - najlepiej około 80 - 100 cm.
bosiarz - 2019-04-25, 13:36

Jak przyjdzie karta NC+ to dokładniej sprawdzę jakie programy widzi.
Na szybko co widziałem z działających polskich FTA to TVP Info, kilka z serii 4FUN TV. Były TVP 1, 2, 3 kodowane, TVN nie widziałem. Nie przeglądałem całej listy. J

wkizet - 2019-04-25, 18:39

Ja nawet nie mam okrągłego talerza, tylko taki trapez. Coś w tym stylu https://www.outdoorbits.c...stem-p-643.html
Robold - 2019-04-25, 19:00

Miałem podobną antenę, niestety nie odbierzesz na niej DVB S2.
Ponieważ sterownik działał poprawnie próbowałem zmienić samą antenę, zobacz mój test tu: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=28240
Jedyne co mogę poradzić to sprzedaż tej anteny w Niemczech ( udało mi się dosyć dobrze sprzedać ) i zakup drugiej offsetowej.

wkizet - 2019-04-25, 19:51

Tak czułem, że to staroć. Sprzedawać nie będę, nawet nie mam zamiaru tego z dachu demontować. Korzystać też nie będę, no chyba, że ktoś podpowie coś ciekawego, co na tym można jeszcze zrobić, albo do czego zastosować. :)
Najlepsze jest to, że z astry tyle niemieckich stacji odbiera. Gdybym znał ten język, to pewnie bym korzystał. :)

Zaradek - 2019-04-26, 22:02

Robold napisał/a:
Problem nie polega na znalezieniu żądanego satelity ( Astra, Hotbird ... ) ponieważ większość sterowników wyszukuje jeszcze programy nadawane w DVB S. Natomiast polskie programy, poza TVP Polonia, nadawane są w DVB S2, a do odbioru programów nadawanych w tym systemie potrzebna jest dużo większa czasza anteny - najlepiej około 80 - 100 cm.

Taka duza czasza potrzebna jest, patrzac na Twoje miejsce zamieszkania, wlasnie u Ciebie. Na zachodzie Europy przy dobrze ustawionej antenie (azymut, elewacja i skos konwertera !!!) wystarcza 60cm. Nie dotyczy Algarve w Portugalii

Robold - 2019-04-27, 10:36

Podana przeze mnie wielkość czaszy pozwala na dobry jakościowo odbiór polskich programów z Hotbirda na Peloponezie i na Nordkappie.
bosiarz - 2019-04-27, 11:46

Robold napisał/a:
Miałem podobną antenę, niestety nie odbierzesz na niej DVB S2.
Ponieważ sterownik działał poprawnie próbowałem zmienić samą antenę, zobacz mój test tu: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=28240
Jedyne co mogę poradzić to sprzedaż tej anteny w Niemczech ( udało mi się dosyć dobrze sprzedać ) i zakup drugiej offsetowej.

Instalację dokończyłem, mam inne wnioski.
Podsumowanie:
- Karta NC+, pakiet prepaid START+
- Dekoder Ferguson Ariva 103 mini
- Tuner znalazł około 2300 kanałów na satelicie Hotbird
- Co najważniejsze - wszystkie kanały z pakietu START+ da się oglądać bez zarzutu
- Warunki - b. ładna pogoda, kamper stał pomiędzy budynkami, antena nie miała idealnej widoczności, Polska północna - Gdynia