|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - kamperem za grnice - a dziecko
EwaMarek - 2008-11-02, 23:00 Temat postu: kamperem za grnice - a dziecko od jakiegos czasu wybieramy się na zachod i połódnie europy
czy na dziecko potrzebny jest jakis paszport czy cos takiego?
dorośli mogą na dowód ale co z 3 letnią córka??
mozę ktoś mi poradzi w tej sprawie?
M-k - 2008-11-02, 23:11 Temat postu: Re: kamperem za grnice - a dziecko
EwaMarek napisał/a: | od jakiegos czasu wybieramy się na zachod i połódnie europy
czy na dziecko potrzebny jest jakis paszport czy cos takiego?
dorośli mogą na dowód ale co z 3 letnią córka??
mozę ktoś mi poradzi w tej sprawie? |
Potrzebny bedzie paszport
EwaMarek - 2008-11-02, 23:20
czyli paszport na dziecko?
czy paszport jednego z rodziców z wpisanym dzieckiem?
stefan - 2008-11-02, 23:23
Witam! Jezeli chodzi o strefe Schenegen to EwaMarek napisał/a: | paszport jednego z rodziców z wpisanym dzieckiem? | -powinien zalatwiac sprawe.Cytat:Zdaniem Straży Granicznej "dokumentami uprawniającymi obywatela państwa członkowskiego Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego (Norwegia, Islandia, Liechtenstein) do przekroczenia granic pomiędzy tymi państwami są ważny paszport lub inny dokument stwierdzający obywatelstwo i tożsamość podróżnego. Dzieci wpisane do dokumentów rodziców lub opiekunów prawnych mogą przekraczać granicę tylko z tymi osobami". Pozdrawiam.Stefan.
M-k - 2008-11-02, 23:25
EwaMarek napisał/a: | czyli paszport na dziecko?
|
Dokładnie, musisz wyrobić dziecku paszport.
W obecnych paszportach "rodziców" nie ma miejsca do wpisywania dzieci.
Dzieciom do 5 lat wyrabia sie paszport tymczasowy, ważne jest on przez 12 miesięcy.
M-k - 2008-11-02, 23:29
stefan napisał/a: | Witam! Jezeli chodzi o strefe Schenegen to EwaMarek napisał/a: | paszport jednego z rodziców z wpisanym dzieckiem? | -powinien zalatwiac sprawe.Cytat:Zdaniem Straży Granicznej "dokumentami uprawniającymi obywatela państwa członkowskiego Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego (Norwegia, Islandia, Liechtenstein) do przekroczenia granic pomiędzy tymi państwami są ważny paszport lub inny dokument stwierdzający obywatelstwo i tożsamość podróżnego. Dzieci wpisane do dokumentów rodziców lub opiekunów prawnych mogą przekraczać granicę tylko z tymi osobami". Pozdrawiam.Stefan. |
Nic z tego
Proponuje zapoznać się z informacjami u źródła
http://www.mswia.gov.pl/p...1/Paszport.html
stefan - 2008-11-02, 23:41
Witam! Maczek napisał/a: | Proponuje zapoznać się z informacjami u źródła | -caly problem polega na tym ze nie wiadomo kto ktorego dnia wczesniej wstal. Przemieszczanie sie "w strefie Schenegen"a wyjazd "za granice" to dwie troche rozne i ROZNIE INTERPRETOWANE sprawy. Ja rownierz sadze ze wyrobienie paszportu dziecku(u mnie nawet pies i kot maja) nie zaszkodzi. Pozdrawiam.Stefan.
M-k - 2008-11-02, 23:49
stefan napisał/a: | Witam! Maczek napisał/a: | Proponuje zapoznać się z informacjami u źródła | -caly problem polega na tym ze nie wiadomo kto ktorego dnia wczesniej wstal. Przemieszczanie sie "w strefie Schenegen"a wyjazd "za granice" to dwie troche rozne i ROZNIE INTERPRETOWANE sprawy. Ja rownierz sadze ze wyrobienie paszportu dziecku(u mnie nawet pies i kot maja) nie zaszkodzi. Pozdrawiam.Stefan. |
To prawda, ale
obecnie w polskich dokumentach (Dowód osobisty, paszport) nie ma miejsca na wpisanie danych dziecka. W przypadku kontroli ciekawe jak udowodnisz, że dziecko w Twoim kamperze jest Twoim dzieckiem ?
Jeszcze Cię posądzą o porwanie i co to wtedy będzie
stefan - 2008-11-03, 00:04
Witam! Maczek napisał/a: | W przypadku kontroli ciekawe jak udowodnisz, że dziecko w Twoim kamperze jest Twoim dzieckiem ? | Ja mieszkam w kraju gdzie nie musze udowadniac ze nie jestem wielbladem.... Masz racje.Za pare groszy nie ma co ryzykowac spotkania z baranem i dziecka na stres narazac! To moze zostawic slady w psychice do konca zycia. Pozdrawiam.Stefan.
KOCZORKA - 2008-11-03, 00:26
Stefan, tu nie chodzi o kraj w którym Ty mieszkasz. Po Polsce też możesz poruszać się bez paszportu. Chodzi o inne kraje. Znajomi jechali na Wyspy Kanaryjskie i dla dzieci ( bliżniaczki po sześć miesięcy musieli wyrobić paszporty, bo poinformowano ich, że to inne kraje robią problemy.
Pozdrawiam.
stefan - 2008-11-03, 00:29
Witam! Wyspy Kanaryjskie nie sa w strefie Schenegen. Pozdrawiam.Stefan.
janusz - 2008-11-03, 00:33
Maczek napisał/a: | jak udowodnisz, że dziecko w Twoim kamperze jest Twoim dzieckiem ? | Często się zdarza że dzieci mają takie samo nazwisko jak któryś z rodziców. A generalnie to chyba nie ma przepisu że dziecko musi podróżować z rodzicami. Jeśli to nie jest warunkiem wspólnego podróżowania to i nie potrzeba udowadniać że to nasze dziecko. Chyba że w tym względzie się mylę i nie będziemy mogli zabrać na wakacje naszych wnucząt.
stefan - 2008-11-03, 00:43
Witam! Jezeli tak jak pisalem wczesniej trafi sie na barana to moze pomimo posiadania przez dziecko paszportu byc klopot. Cytat: | Często się zdarza że dzieci mają takie samo nazwisko jak któryś z rodziców | -z dziadkami to juz bardziej skomplikowane.A do tego zawsze mozna zapytac czy maja zgode(od kogo?!) obojga rodzicow?Dac im (WLADZY) ta stowe i niech sobie idzie dalej.... Pozdrawiam.Stefan.
KOCZORKA - 2008-11-03, 02:05
EwaMarek, ja jednak na Waszym miejscu wyrobiłabym paszport dla dziecka.
Na 2-ch kempingach we Włoszech musieliśmy zostawić 4 paszporty (nasze i dzieci) w recepcji i oddali przy wyjeździe.
Także kiedy dzieci miały jechać na kolonie do Słowacji miały mieć paszporty. Lepiej dmuchać na zimne niż zepsuć sobie wakacje.
Pozdrówka.
EwaMarek - 2008-11-03, 08:01
ja i żona mamy już nie aktualne paszporty i narazie nie planuje wyrabiać nowych
dla dziecka jednak z waszych informacji wynika że lepeij zrobić
planujemy wyjazdy po europie i nigdzie dalej :-)
dzięki za pomoc
janusz - 2008-11-03, 08:39
Myślę jednak, że jeżdżąc za granice paszport powinniśmy mieć. Podczas naszej ostatniej podroży do Chorwacji i kłopotów jakie tam mieliśmy, ichniejsza policja nie chciała dowodów tylko paszporty. Na obczyźnie nie wiadomo co może człowieka spotkać. Jeżeli przyjdzie konieczność wylegitymowania przed niedouczonym albo złośliwym urzędnikiem to będzie problem. Jak z takim innostrańcem dogadać się, że to ty masz rację.
KOCZORKA - 2008-11-03, 09:10
Janusz -Święta Racja ! Śwęte Słowa. Na Chorwacji celnik chciał paszporty ( mieliśmy, daliśmy).
Jak wcześniej pisałam, lepiej dmuchać na zimne, niż płakać po fakcie.
Są różne kraje, różne kultury i to my przyjezdni mamy się dostosować. Takie jest prawo i kultura osobista.
Pozdrówka.
medard - 2008-11-03, 09:26
witam z wlasnego doswiadczenia wiem ze dziecku mozna i trzeba wyrobic paszport jak sie wyjezdza za granice polski wydaje mnie sie ze cos na ten temat moge powiedziec bo moja wnuczka /obecnie prawie 14 lat/objechala ze mna spora czesc europy -nie bede rozwijal dalej tego tematu mysle tylko ze np stefan nie powinien zajmowac glosu w temacie tylko dlatego ze chce sie pokazac bo niepotrzebnie nakreca pseudo wywody a mysle ze ewie i markowi nie oto chodzi tylko oto zeby spokojnie pobyc poza granicami i cieszyc sie tym ze maja z soba swoje malenstwo dlatego moja rad zrobcie dziecku paszport to grosze kosztuje ale macie spokoj powodzenia i pozdrawiam
eler1 - 2008-11-03, 09:55
Musi być dokument oddzielny na dziecko żadne wpisy są nieaktualne. Mojej najmłodszej miała 4 miesiące dowód wyrobiłem. na pięć lat.
stefan - 2008-11-03, 11:31
Witam! medard napisał/a: | mysle tylko ze np stefan nie powinien zajmowac glosu w temacie tylko dlatego ze chce sie pokazac | -drogi kolego! Stefan zanim zabral glos "w temacie" zasiegnol jezyka.Ponadto przypominam ze ZDANIEM Stefana (ktorego nawet kot i pies sa w tego rodzaju dokumenty wyposazone) lepiej odzalowac te 100 zlotych i miec pewnosc ze zaden baran sie nie przyczepi.Sadze ze warto czytac co inni pisza i nie warto tematu sprowadzac do zwyklej pyskowki.Nie mam w zwyczaju nikogo oceniac jezeli nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam.Stefan.
eeik - 2008-11-03, 13:23
A wystarczyło napisać Ewie i Markowi jedno zdanie
"dziecko musi mieć dowód tożsamości w postaci dowodu osobistego (kraje Schengen) lub paszportu - wszystkie kraje"
Koniec kropka
Zresztą telefon do paszportowego tez rozwiązałby problem
Dembomen - 2008-11-03, 13:32
Hej!
Podróżując lata wcześniej z dziećmi z paszportem w ręku miałem przygodę, w latach 90 przekraczając granicę z Czechosłowacją wyciągnąłem 5 i podałem naszemu celnikowi, zdziwił się, skąd my jesteśmy i oddając kazał jechać, natomiast Czechosłowacki powiada że nie wpuści bo paszporty nieważne, po dłuższej dyskusji okazało się że odbierając paszporty nikt z nas nie podpisał ich, i cała zadyma o to.
Dopełniliśmy formalności i w drogę. Jak dobrze przypominam to dzieciom do lat 18 są za 1/2 ceny. Lepiej je mieć, choć na wyspach wystarczył tylko dowód osobisty i podczas kontroli nikt nie kwestionował.
Hej!
janusz - 2008-11-03, 13:42
eeik napisał/a: | A wystarczyło napisać Ewie i Markowi jedno zdanie
"dziecko musi mieć dowód tożsamości w postaci dowodu osobistego (kraje Schengen) lub paszportu - wszystkie kraje"
Koniec kropka |
Ewuni ale to jest forum dyskusyjne
Nie informacja MSWiA
Kiedyś, to były czasy, pisało się na forum o wszystkim. Teraz to tylko ta polityka, polityka, polityka.
eeik - 2008-11-03, 13:51
janusz napisał/a: | eeik napisał/a: | A wystarczyło napisać Ewie i Markowi jedno zdanie
Koniec kropka |
Ewuni ale to jest forum dyskusyjne
Nie informacja MSWiA |
Jakby dalej podyskutowac to ja zawsze sprawdzam ile może mnie kosztować "niemanie" i czy mi sie opłaca ryzykowac ))
No i dobrze by było żeby dyskusja nie sprowadziła interesanta na manowce )) a co gorsza na konsekwencje.
janusz - 2008-11-03, 14:00
eeik napisał/a: | Jakby dalej podyskutowac to ja zawsze sprawdzam ile może mnie kosztować "niemanie" i czy mi sie opłaca ryzykowac ))
No i dobrze by było żeby dyskusja nie sprowadziła interesanta na manowce )) a co gorsza na konsekwencje. |
O i oto chodzi
a nie "koniec i kropka".
f68 - 2008-11-03, 14:13
tegoroczne wakacje spedzliśmy w chorwacji kamperem oczywiście
potrzebowaliśmy paszporty dla nas wszystkich
bo chorwacja nie jest w unii
ale po unii mozna poruszać się za granicę z dowodami a dla dzieci paszporty bo nie maja dowodów
dla naszego 3-miesięcznego dziecka wyrobilismy paszport na 5 lat ( anie na 12 miesięcy)
po co płacić za paszport kazdorazowo co rok
mi to nie przeszkadza że dziecko rośnie i się zmienia
eeik - 2008-11-03, 16:13
No dobra odszczekuję te "koniec , kropka"
Fasol68 dzieci mogą miec też dowody osobiste )
a dlaczego nie na 5 lat -
z doświadczenia naszego ( jak młody - teraz już duży - był mały)
Do Niemiec nas nie chcieli wpuścić bo na zdjęciu w paszporcie kilkumiesięczniak , a w samochodzie kilkulatek.
To się "NRD-ówek" czepiał , że nie rozpoznaje wrrrrrrrrrrrrrrrrr
Wszystko od ludzi zależy
eler1 - 2008-11-03, 19:22
W fasol68 napisał/a: | dla naszego 3-miesięcznego dziecka wyrobilismy paszport na 5 lat ( anie na 12 miesięcy) | z tego co się orientowałem to do roku paszport na rok dla dzieci do 12mies. za 100zł a za dowód 30zł na 5lat
f68 - 2008-11-03, 22:02
my wyrobiliśmy paszport bo gdzies dalej też chcemy pojechac a raczej polecieć a na dowód to raczej nie przejdzie
gino - 2008-11-04, 17:38
sluchajcie..a moze uderzyc do Solorza..w koncu to on wymyslil paszport POLSATU
|
|