|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Bułgaria - Sofia - gdzie zatrzymać się ?
drwoy - 2019-06-16, 12:26 Temat postu: Sofia - gdzie zatrzymać się ? Proszę o miejsca do zatrzymania się w stolicy Bułgarii z zamiarem zwiedzenia centrum. Mogą byc także z możliwością noclegu.
Pozdrawiam
Bim - 2019-06-16, 13:54
Nie wiem czy sama Sofia jest warta poświęcenia czasu na zwiedzanie ,ale to moja opinia
tu masz pseudo kemping na jedną noc 10ojro
Rav - 2019-06-16, 15:13
Sofię można sobie pooglądać, ale kemping w Sofii omijaj. Nie ma nic wspólnego z kempingiem. Wjechałem i ... jeszcze szybciej wyjechałem, mój pobyt trwał 1 minutę (chłopaki w koszulkach na ramiączka walili od rana wódę, a pani przy wjeździe pudrowała nosek w oczekiwaniu na klienta) - slums zamieszkały przez element. Kempingiem mógł być lata temu.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-06-16, 21:12
My przejechaliśmy przez sofie ale musisz być w godz.dopołudniowych bo potem korki,jak wracają z pracy.W samym centrum duzy parking koło,Katedrale Aleksandra Newskiego.Piekne miejsce.Jak cie interesuje to poszukam w kalendarzu lub na maps -me namiarow.B.
CORONAVIRUS - 2019-06-16, 22:09
Sofia to bardzo brzydkie miasto , słabo zasługuje na nocleg tam . Jedyne co warto to przejechać się starym ikarusem cabrio , obwiezie z przewodnikiem po mieście o ile ruszy z miejsca bo to się ledwie kula .
sporo policji , busy z kratami wypełnione śpiącymi zomowcami gotowymi do akcji , jakieś to tam pokręcone .
Za darmochę parking koło cerkwi i tam też startuje wspomniany wycieczkowiec
42.695981, 23.333491
Po drodze w Rumunii jest Timisoara , perełka , polecam . Petarda
drwoy - 2019-06-17, 12:08
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | My przejechaliśmy przez sofie ale musisz być w godz.dopołudniowych bo potem korki,jak wracają z pracy.W samym centrum duzy parking koło,Katedrale Aleksandra Newskiego.Piekne miejsce.Jak cie interesuje to poszukam w kalendarzu lub na maps -me namiarow.B. |
Poproszę.
drwoy - 2019-06-17, 12:12
Sorry. Nie zauważyłem ze mecenas podaje koordynaty. Wszystkim dziekuje za opinie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-06-17, 22:02
drwoy napisał/a: | Poproszę. | 42.696303,23.332727,duzy parking,ty masz czas poczytać,a my wjechaliśmy i stoja auta ,na tablicach ,że coś internetowo,lub abonamenty,to jedno zostało a samochodzie.Jechała policja ale nikt nie zwrócil nam uwagi, a chwile staliśmy,bo ja byłam 2 razy w katedrze,tak byłam zachwycona.Barbara
drwoy - 2019-06-18, 15:13
Dziękuję. Jutro sprawdzę moŻliwosci.
drwoy - 2019-06-25, 20:39
Sprawdzone. Dwie możliwości zapłacenia za postój. Parkomat - 1 godzina 2 lewa nie więcej w sumie jak dwie godziny. Kupno karty u parkingowego nie sprawdzałem na jakich warunkach, ale osobnik caly czas krążył wokół katedry i wyłapywał gapowiczów, przekazując telefonicznie ekipie zakładającej blokady. Ta skutecznie blokowała.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-06-25, 21:25
to my mielismy szczęście,ale 2 lewa to dobra cena,tam oprócz katedry jest Ladnie,sami zadecydujecie co i jak
andreww - 2019-10-21, 10:48
Chciałbym przejazdem wpaść do Sofii, co warto zobaczyć oprócz katedry?
xbartman - 2019-10-22, 18:05
Większość ciekawych miejsc jest w centrum. Całość można ogarnąć kilkugodzinnym spacerem bez potrzeby przemieszczania się autem czy środkami komunikacji miejskiej. Miejsca, które my w tym roku odwiedziliśmy, które wydały mi się interesujące to: Budynek Teatru Narodowego z niewielkim parkiem obok, Rotunda św. Jerzego, Muzeum Archeologiczne w dawnym "Czarnym Meczecie", obok Pałac Prezydencki (warto załapać się na zmianę warty), Cerkiew Świętej Niedzieli, Bulwar Witosza (po drodze okazały budynek sądu), dawny Dom Partii, Synagoga obok Hali Targowej, na przeciwko Meczet Banya Bashi i Miejskie Łaźnie i oczywiście Sobór Aleksandra Newskiego (w sąsiedztwie Święty Synod czyli Pałac bułgarskiego patriarchatu i blisko też budynek parlamentu). Troszkę dalej Narodowy Pałac Kultury (ja go przegapiłem ale ponoć warto).
Z tego co wiem jest też kilka ciekawostek poza centrum np. Cerkiew Bojańska ale ja ograniczyłem się do centrum więc się nie wypowiem czy warto. W każdym razie na samo centrum masz kilka godzin ciekawego spaceru. Mnie się podobało więc polecam .
jol030 - 2020-09-16, 22:13
Też chętnie posprawdzam, bo kompletnie nie mam pojęcia, gdzie zatrzymać się z moją rodziną.
yamah - 2020-09-17, 07:42
jol030 napisał/a: | Też chętnie posprawdzam, bo kompletnie nie mam pojęcia, gdzie zatrzymać się z moją rodziną. |
Byliśmy w ub. roku tu :
https://www.camping.info/...camping-ribkata
masz obok kolejkę na dojazd do Sofii
JanusS - 2021-03-24, 20:21
Jadę ludzikiem po mapie googla i nijak żadnego kempingu zobaczyć nie mogę. Nawet żadnej dróżki w stronę rzeczki nie ma. Jak żeście tam dojechali i toto znaleźli???
andrzej627 - 2021-03-24, 23:22
Kiedyś w drodze powrotnej z Turcji zatrzymałem się na tym campingu. Widzę go na mapie Google'a: https://g.page/camping-ribkata?share
yamah - 2021-03-25, 06:42
JanusS napisał/a: | Jadę ludzikiem po mapie googla i nijak żadnego kempingu zobaczyć nie mogę. Nawet żadnej dróżki w stronę rzeczki nie ma. Jak żeście tam dojechali i toto znaleźli??? |
park4night pokazał :
https://park4night.com/lieu/57241/camping-avec-camping-cars-autoris%C3%A9s/vlado-trichkov-25-16/bulgaria/
trochę spartańskie warunki ale wszystko ma swój urok
andi at - 2021-03-25, 07:21
A moje pokazało tak
https://www.caramaps.com/...4632980376&z=11
Co warto zobaczyć
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g294452-Activities-Sofia_Sofia_Region.html
zibikruk - 2021-03-25, 13:36
W 2018r. byłem przy powrocie z Grecji na stellplatz'u w Sofii.
Namiary: Stellplatz u Ivana
1231 Sofia, Bul. Lomsko shose 220A
N 42°44'35.5" E 23°17'07.4"
Miejsce typowe dla standardu bułgrskiego. Jest 5 miejsc dla kaamperów z możliwością podłączenia prądu, wykonania pełnego serwisu (woda, niieczystości) oraz toaleta i "prysznic".
Miejsce połóżone w pobliżu stacji metra. Wokół sklepy.
Wjazd przez teren stacji paliw - to teren byłego serwisu samochodowego.
Sądzę, że funkcjonuje ale warto spawdzić.
|
|