|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Turcja - Turcja lipic 2019
gryz3k - 2019-07-25, 16:17 Temat postu: Turcja lipic 2019 Pisałem pewne uwagi w innych wątkach o Turcji ale postanowiłem się podzielić kilkoma spostrzeżeniami tutaj.
W zeszłym roku objechaliśmy Turcję od północy, przez Kapadocję aż po Morze Egejskie. Spędziliśmy trochę czasu w okolicy Oludeniz i Efezu. Resztę wybrzeża ominęliśmy. W tym roku tutaj postanowiliśmy zabawić.
Co ciekawe jest tutaj bardzo dużo tureckich kamperów. Rozmawialiśmy z człowiekiem, który już 5 lat mieszka w kamperze. Latem bardziej na zachód, zimą w okolicy Antalii.
To co rzuca się tutaj w oczy to "europejskość" tych terenów. Miasteczka i ludzie to typowy śródziemnomorski charakter.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-07-25, 19:18
No dzięki czekamy na więcej.Barbara
Comsio - 2019-07-25, 22:58
Dawaj dawaj Piotruś
W tym sezonie nie wyda nam być , na ziemi Tureckiej .
Musimy się zdać na wasze relacje
gryz3k - 2019-07-28, 17:18
Kontynuując moje przemyślenia. W ciągu ostatnich dni staliśmy w dwóch miejscach nad samym morzem. W Ayvalik po trzech dniak biwakowania wśród tureckich kamperów zjawiła si starsza pani, która swierdziła, tutj kemping verboten i zrobiła nam zdjęcia . Po rozmowie z jednym z Turków dowidzieliśmy się, to mieszkanka jednego z pobliskich domów tzw sygnalistka. W Turcji nie ma prawa zabraniającego biwakowania gdziekolwiek ale ichniejsza straż miejska dla świętego spokoju prosi o zmianę miejsca postoju. Przenieśliśmy się więc na plażę w sąsiedniej miejscowości. Po 3 dniach do sąsiadujących z nami Turko-Holendrów przyszedł starszy facet i zarządał żeby kampery odjechały bo zasłaniają mu widok na morze. Holender grzecznie acz stanowczo jak przystało na syna Ataturka wyjaśnił panu gdzie może go pocałować.
Wniosek? Im bardziej cywilizowany region tym więcej upierdliwców.
Na trasie spotkaliśmy pana, który pokazał nam, że coś złego dzieje się z naszym kołem. Zachowując wszelką ostrożność zatrzymałem się na parkingu wśród Tirów. Pan pokazał mi, że cieknie mi płyn hamulcowy ale on ma warsztat i może mi pomóc. Była to czywista próba oszustwa bo płynen opryskał koło ten pan więc grzecznie acz stanowczo podziękowałem panu za pomoc.
Obecnie moje panie oddają się swemu ulubionemu zajęciu czyli wizycie w centrum handlowym.
Socale - 2019-07-28, 21:52
Mam powody do zazdrości i tyle Gryzku mogę, cmoknąć tam - jak ten miejscowy Holendra
Jak tam wytrzymujecie bez klimatyzacji??? Albo... masz patent na klimatyzowany azyl ratunkowy?
Tylko to mnie powstrzymuje, bardzo skutecznie.
Za to że Ty możesz a ja nie:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-07-28, 22:28
A foty jakies będą,a ja mam prośbe czy masz namiar na tego kamperowca,zimujacego w rejonie Anatlai.
gryz3k - 2019-07-28, 23:37
Dziękuję za piwo. Do tej pory temperatury w połączeniu z wiatrem były bardzo w porządku. Teraz szykuje się ocieplenie ponoć do 39 st. Nad morzem w zeszłym roku było bardzo przyjemnie.
Tobie socale nie polecam. Strasznie dużo tu muzułmanów, meczetów, uchodźców z Syrii i "ciapatych". W to, że ludzie są bardzo mili i tak nie uwierzysz.
Zdjęć Basiu nie lubię robić i nie umiem ich wstawiać z telefonu na CT. Namiaru na tego kamperowca niestety nie mam.
Socale - 2019-07-29, 20:03
gryz3k napisał/a: | ...
Strasznie dużo tu muzułmanów, meczetów, uchodźców z Syrii i "ciapatych". W to, że ludzie są bardzo mili i tak nie uwierzysz.
... |
Czas najwyższy ich poznać
Samych radoch Gryzku.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-07-30, 10:23
gryz3k napisał/a: | nie umiem ich wstawiać z telefonu na CT | myślałam ,że tylko ja nie umię.Dzis córka może mi pokaże,ale ona wstawia foty na facebook,zobaczymy :oops:co do Turcji to chyba nam się nie uda,bo nie bardzo mogę załatwić papierów dla psa.W uni nie ma problemu,ale o tym napisze pod danym tematem.pozdrawiam.barbara
jsaluga - 2019-07-30, 11:22
gryz3k napisał/a: |
Strasznie dużo tu muzułmanów, meczetów, uchodźców z Syrii i "ciapatych". W to, że ludzie są bardzo mili i tak nie uwierzysz. |
Po dziczy jaką obserwuję wokół zaczynam mieć wrażenie, że te ciapate jakieś bardziej normalne są. A uchodźcy z Syrii mogliby niejednego kindersztuby nauczyć. Dosyć powiedzieć, że zjechałem dwa razy Turcję od góry do dołu i nigdzie nie udało mi się zaobserwować żadnych dewastacji, bazgrołów murali. One jakieś inne są. Przewodniczka tłumaczyła, że dzieci uczą się od rana do wieczora. Czyżby dzieci trzeba było wychowywać? Same wartości nie wystarczą?
gryz3k - 2019-07-30, 21:07
Wstawianie fot na fb to bułka z masłem. Na CT trzeba zmniejszać.
Nie wiem jaki problem z psem. My jesteśmy ze szczeniakiem. Zwykły paszport.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-07-30, 21:39
gryz3k napisał/a: | Zwykły paszport. | paszport mamy bylam w pow.inspektoracie i pani mi mowi o miareczkowaniu,ja że to do Maroka,ale kazała uzupełnić rubrykę badanie kliniczne w paszporcie.Byłam już u naszego weterynarza ale musimy przyjść z psem.
gryz3k - 2019-07-30, 23:30
Żadnego miareczkowania. Bzdura. Badanie kliniczne przed wyjazdem z Polski i wklejka o odrobaczeniu.
Zmień weterynarza.
jsaluga - 2019-07-31, 07:13
Niestety Basia powiatowego nie zmieni.
Basiu wydrukuj to co odpisał mi Konsul w Stambule. Nie było tam nic o miareczkowaniu. Pies miał mieć tylko aktualne badanie.
jsaluga - 2019-07-31, 07:37
Basiu:
Informację w języku angielskim znajdzie Pani na stronie Ministerstwa Handlu Turcji:
https://ggm.ticaret.gov.tr/frequently-asked-questions-faq/passenger-transactions
Question: What are entry requirements for household pets?
Answer: You can bring your household pets (Totally 2 pets(cats, dogs or birds) or 10 aquarium fish provided that they are travelling via passenger.) without any problem, as long as your pet's documentation is correctly completed. Therefore, when you enter to Turkey from another country with your household pet, it needs to meet the entry requirements. These include;
-Certificate of vaccination
-Official veterinary certificate
-A vet passport or identification card.
After your arrival, your pet's health check is carried out by an official veterinarian. Meanwhile, you have to present require documents at the Turkish Customs.
A po naszemu:
1. zaświadczenie o szczepieniach,
2. oficjalne badanie (od lekarza powiatowego)
3. paszport
Jeżeli pies był co roku szczepiony i ma już kilka lat to nie ma potrzeby wykonywać miareczkowania. Powie tak każdy weterynarz. Problem będzie jeżeli pies nie był regularnie szczepiony.
W paszporcie są potwierdzenia szczepień, dlatego punkt 1. nas nie dotyczy.
jedrek49 - 2019-07-31, 08:07
witam
Ja bylem w Turcji w tym roku z dwoma duzymi psami ,mialem te badanie co piszecie ,zadnego miareczkowania ,Kontrola na granicy Tureckiej nawet nie chciala ogladac psich paszportow ,oni szukali uchodzcow.Trudno bylo by schowac 2 duze psy,poprosili tylko bym wyprowadzil je z kampera ,aby celnik mogl popatrzyc w kamperze
pozdrawiam
izola - 2019-07-31, 09:01
Cytat: | Kontrola na granicy Tureckiej nawet nie chciala ogladac psich paszportow ,oni szukali uchodzcow |
to jest innia sprawa ,
co Turcy kontrolują i to nie jest to najważniejsze dla posiadacza psa bo:
Przepisy Unijne mają inne wymagania !
Przy wjezdie do unii Europejskiej z krajów nie unijnych wprowadzane zwierzęta koniecznie potrzebują mieć badania krwi na przeciwciaŁa na Wściekliznę!
Co może być?,,,nie mający takowych będzie badany na wjezdzie do EU-- od momentu badania i pozwolenia na wjazd do EU trwa kwarantanna do 3 miesięcy !
Nie jest to to czego byśmy chcieli dla naszych pupilów i dla siebie.
Nie radzę by to lekceważyć, bo w razie kontroli przez EU funktionariuszy można ciężko się rozczarować!
Basi dano poprawne informacje co to miareczkowania tzw, /Titer test/
Przetłumaczone z translator przepisów:
TEST KRWI TOLLWUT / wscieklizna - Tylko RAZ!
Jeśli wymagane jest badanie krwi (wścieklizna) (na przykład w przypadku podróży powrotnej do UE, np. Z Turcji): badanie krwi (jeśli udowodniono szczepienie zwierząt przeciwko wściekliźnie) należy wykonać tylko raz w życiu psa, pod warunkiem że zawsze otrzymuje szczepionki odswiezające systematycznie na czas.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-07-31, 16:21
gryz3k napisał/a: | Żadnego miareczkowania. Bzdura. Badanie kliniczne przed wyjazdem z Polski i wklejka o odrobaczeniu.
Zmień weterynarza. | o miareczkowaniu mówił powiatowy lekarz.Nasz weterynarz podbije badanie kliniczne które mam /nie pamiętam/z lutego 2017 wtedy jechaliśmy do Hiszpanii.Jedrek zadzwoni jeszcze do mnie jak będzie miał paszporty psów.Dziekuje gryzkowi,Izoli za potwierdzenie tematuBarbara
gryz3k - 2019-08-02, 19:06
Kolejne spostrzeżenie. Jechaliśmy nocą ok 2.00 kiedy wszystkie sklepy przy drodze były już zamknięte. Przed nimi jednak, przy drodze stały wystawione towary. Bez żadnego zabezpieczenia. Ciekawe jak długo postałyby w Polsce?
Wczoraj dokonałem zakupu butli z gazem. Po zmianie uszczelki można podłączyć Turecką do naszego reduktora. Koszt 90 lirów butla i 40 gaz. Przed wyjazdem z Turcji mamy zamiar oddać butlę w sklepie.
Comsio - 2019-08-03, 09:06
Ale przed opuszczam ziemi Tureckiej, trza się obzezać.
Wybrałeś już odpowiednie miejsce
Miłego powrotu
W Bułgarii pokup sera grilowego, jest
Może dowieziesz mi z jeden plaster.
pala - 2019-08-04, 14:26
Mam pytanko, pamiętacie ceny paliwa, gdy jechaliście do Turcji, bo nie wiem jak zaplanować sobie tranzyt. Czy jechać przez Serbię czy przez Rumunię
Co do miareczkowania to w wielu krajach tego nie sprawdzają np. na Bałkanach i wielu ludzi potem wprowadza w błąd, że nie potrzeba takiego badania, bo i tak nie sprawdzają. O ile łatwo wywieźć zwierzę z UE to wiele trudniej jest już je wwieźć. Raz się uda, drugi raz się uda bez badania, a co w momencie, gdy trafi się służbista i postanowi to sprawdzić?
Jeździliśmy po Europie z kolegą i jego psiakiem (bez badania) bo on już zjeździł z nim kawał Euripy i nigdy nie chcieli badań, więc po co je robić... Do momentu jak raz nas poprosili o takie badanie na granicy i był problem i to duży problem, bo chcieli psa zabrać na kwarantannę na miesiąc, oczywiście na koszt właściciela + komplet badań. Na całe szczęście udało się ubłagać celników i wjechać do kraju.
Miareczkowanie przeprowadza się raz w życiu psa, jeśli pilnuje się ciągłości szczepień, więc jednorazowy koszt tych 200zł za badanie to chyba nie dużo jak za święty spokój na granicach :D
gryz3k - 2019-08-05, 09:30
Co do ceny benzyny to w Rumunii i Bułgarii jest tańsza niż w Serbii. Pamiętam z zeszłego roku, że w Serbii była masakrycznie droga.Rumunia i Bułgaria ropa ciut tańsza niż w Polsce. Turcja kupujemy od 5.65 lira do 6.50.
gryz3k - 2019-08-06, 12:53
Wczoraj spotkaliśmy na trasie kamperka Polski i to jeszcze z CT. Spędziliśmy razem wieczór nad morzem. Dzisiaj niestety pojechali dalej. Nie piszę nica bo nie zapytałem czy mogę ich ujawniać. Jak będą chcieli to sami się przyznają.
chemik - 2019-08-26, 13:16
Witajcie1
To nas spotkaliście , dziękujemy za miły wieczór!
Pojechaliśmy dalej szukając plaż i ciepłej wody. Spotkaliśmy jeszcze jednego kampera z Polski - z Turcji wyjechaliśmu po 10.08.2019 po 40 dniach pobytu
Przymierzamy się do napisania realcji.
Pozdrowienia!
Ahmed - 2019-10-07, 09:39
https://www.o2.pl/artykul...32450675664513a
gryz3k - 2019-10-07, 09:43
Ahmed napisał/a: | https://www.o2.pl/artykul/turcja-oglasza-wojne-amerykanie-wycofuja-sie-6432450675664513a |
Zgadza się. Tylko zauważ, że odległość z np Istambułu do strefy wojny jest coś ok odległości z Polski do Splitu.
Ahmed - 2019-10-07, 10:21
Ja mam lecieć w marcu i październiku 2020 , do Aleppo wcale nie tak daleko , jakieś 800 km.
Suliki - 2019-10-07, 11:52
gryz3k napisał/a: | Kolejne spostrzeżenie. Jechaliśmy nocą ok 2.00 kiedy wszystkie sklepy przy drodze były już zamknięte. Przed nimi jednak, przy drodze stały wystawione towary. Bez żadnego zabezpieczenia. Ciekawe jak długo postałyby w Polsce?
Wczoraj dokonałem zakupu butli z gazem. Po zmianie uszczelki można podłączyć Turecką do naszego reduktora. Koszt 90 lirów butla i 40 gaz. Przed wyjazdem z Turcji mamy zamiar oddać butlę w sklepie. |
Z oddaniem miałem problem, mają chyba kilka typów butli i ten który pasuje do naszego reduktora nie jest chyba za bardzo popularny. Oddałem za friko żeby nie wozić ze sobą
Pies - Turcja bez problemu, ale na granicy Grecko/Macedońskiej bez paszportu to byśmy nie przejechali .... to samo Serbia/Węgry. Paszport był zawsze wystarczającym dokumentem, nic więcej nie chcieli.
Pozdrawiamy
gryz3k - 2019-10-07, 13:10
Suliki napisał/a: | Z oddaniem miałem problem, mają chyba kilka typów butli i ten który pasuje do naszego reduktora nie jest chyba za bardzo popularny. Oddałem za friko żeby nie wozić ze sobą |
Ja miałem Aygazu. Problemu z oddaniem nie było. Problemem była kasa jaką oferowali za zwrot tzn ok 10 pln u dealera Aygazu. Przywiozłem prawie pół butli. Zostawiam na następny raz lub może ktoś by chciał to mam.
Ahmed napisał/a: | do Aleppo wcale nie tak daleko , jakieś 800 km. |
Czyli mniej więcej tyle ile miałeś z domu do wojny w byłej Jugosławii.
ZbigStan - 2020-02-13, 15:49
Coraz bardziej mi się ta Turcja podoba. Przelicznik walutowy też korzystny. Piszcie więcej, każda informacja przyda się. Pozdrawiam.
Ahmed - 2020-02-20, 10:16
https://turystyka.wp.pl/turcja-zniosla-wizy-dla-polakow-ulubiony-kierunek-jeszcze-bardziej-dostepny-6480635532764801a
Bim - 2020-02-20, 10:59
Bardzo dobra wiadomość .
Tylko paszport nieważny trzeba będzie zrobić nowe zdjęcie i w ten sposób chyba wyklarowało się nowy kierunek na wrześniowe wakacje
Comsio - 2020-02-20, 15:23
Maj,czerwiec tak że jest
Chodzi o tęperatury.
Wrzesień październik, pojawiają się świeże cytrusy.
A z wizytą jedna czynność mniej.
Dziś junior po pass ,odstał się w kolejce
|
|