Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Wymiana lidowki

MAWI - 2019-07-27, 10:18
Temat postu: Wymiana lidowki
Tak jak już pisałem miałem awarię lodówki . na szczęście była na gwarancji więc nie było większego problemu z wymianą. Stara po prostu za mało chłodziła postanowiłem nie czekać na wymianę przez serwis tylko wziąłem się za to sam. I wszystko udało się z wielkim sukcesem niestety 2 lata różnicy wieku lodówki na zewnątrz bardzo podobna w środku nowe półki wszystko przezroczyste bardzo ładne niestety z tyłu inne wtyczki zarówno do 230 jak i 12 v ale można było to ogarnąć problem polega na tym że jest tam jeszcze jedna mała wtyczka która wychodzi gdzieś z lodówki na małe dwa kabelki i nie mam pojęcia do czego to podłączyć ponieważ nie ma w instalacji samochodu gniazdka odpowiadającego za podłączenie tej kabelków serwis też nic o tym nie wie może ktoś z was się z tym spotkał podam zdjęcia. chodzi o ten dwużyłowy kabelek z wtyczką na końcu taki różowy z fioletowym bardzo cieniutkie kabelki
Bronek - 2019-07-27, 23:16

Ten co trzymasz? Jutro zobaczę czy coś u mnie widać. Dopiero wróciłem z imienin
MAWI - 2019-07-28, 11:50

Bronek czy już minął syndrom imienin??
Bronek - 2019-07-28, 12:56

Inna wersja. Albo one do jakiegoś ekstra czujnika albo do przekaźnika np wentylatorków?
W co jednak wątpię, gdyż gdyby dla sprawności potrzebne były te wentylatorki za kilka zł, to pewnie by je montowali?
Zresztą jak mówiłeś przez telefon, masz11/12°C na jedynce. To po kiego kombinować?
Z tymi wentylatorkami, motowanymi fabrycznie to niekoniecznie nawet jakby były skuteczne, gdyż im więcej pierdół tym więcej reklamacji. A i tak bez nich towar schodzi.

MAWI - 2019-07-28, 14:11
Temat postu: Zdjęcie.
Myślę że to może być jakiś kabelek sterowniczy ,może do wyświetlacza jakiegoś może w innych kamperach, ktośprzewidział u mnie działa wspaniale bez podłączenia tej wtyczki. Wyślę jeszcze kilka zdjęć może ktoś ma u siebie w kamperze podobnie wystarczy zdjąć dolną kratkę.
Skwarek - 2019-07-28, 14:40

Ze schematu wynika, że to wentylator 12V
Bronek - 2019-07-28, 15:08

Tak jak dyskutowaliśmy ale odchodzi od Fan swich czy gdzieś musi lub powinienem być włącznik itp ? oprócz tego termicznego ? Albo go trzeba sobie zrobić
Skwarek - 2019-07-28, 15:11

No jest automatyczny thermal switch na czerwonym kablu, może jest i ręczny? ja też edytowałem ;)
Bronek - 2019-07-28, 15:12

edytowalem om chodzi mi wyżej...na schemacie o ten ręczny mi chodzi .W mojej niby ten typ a roczek lub dwa starszej nie ma
Skwarek - 2019-07-28, 15:16

Trzeba podłączyć jakiś wentylator i sprawdzić czy załącza się w podwyższonej temperaturze.
Bronek - 2019-07-28, 15:20

juz lepiej diode.pewnie tam 12v . Wyprowadził bym aby zobaczyć dla samej ciekawości.
MAWI - 2019-07-28, 17:37

to nie wentylatorek . Sprawdzałem , nie kręci się.
Bronek - 2019-07-28, 18:20

może nie ta temperatura lub brak master swicha ?
moze to tylko impuls na przekaźnik .?
Olać to bo nie wiadomo w jakich okolicznościach ma to COŚ być do CZEGOŚ niby wentylator . Wywiew a może wymuszony komin, jak na gazie ? hgw?

Socale - 2019-07-28, 20:33

Mała biała wtyczka z różowym i fioletowym kabelkiem - pisał Wiesiek.
Na schemacie FAN ma inne kolory.
Podpowiem coś jeszcze choć z góry uprzedzam że błądzę.
W mojej nowince, diler mówił, że jest moduł do sterowania elektroniką przez aplikację w telesrajfonie. Dotyczyło sterowania ogrzewania gazem, prądem a także parametrami lodówki.
I tu moja wiedza się kończy bo jeszcze się nie zagłębiłem. Jak nie zapomnę to zdejmę kratkę i zerknę czy mam taką wtyczkę. Lodówka chyba identyczna.

MAWI - 2019-07-28, 21:18
Temat postu: Na zewnątrz niczym się nie różni.
Ale w środku już tak. Więcej szkła mniej plastiku.
MAWI - 2019-07-29, 17:50

Wyjście cyfrowe ibus . Do współpracy z niektórymi panelami w kamperze. Nad drzwiami w niektórych Prototypowych kamperach jest miejsce ,aby sterować lodówką z panela głównego. I tyle . Cała tajemnica.
jsaluga - 2019-07-29, 18:36

wiedziałem, futerkowy.
MAWI - 2019-07-29, 18:58

Co to znaczy ''futerkowy'' :shock: :spoko :shock:
Socale - 2019-07-29, 21:08

MAWI napisał/a:
Wyjście cyfrowe ibus...
sterować lodówką z panela głównego...

Łał, czyli coś tam trafiłem no bo jeśli z panelu głównego, to i przez srajfona taka możliwość jest.
:lol:

MAWI - 2019-07-29, 21:10

no tak :bigok