| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Motoryzacja - Kto jeździ na nowych oponach o rozm 225/50/xx
Socale - 2019-10-26, 17:49 Temat postu: Kto jeździ na nowych oponach o rozm 225/50/xx Zgrzeszyłem.
Uległem marketingowi i cwaniakowi w krawaciku z pewnego znanego portalu.
"-Naprawdę świetne oponki, będzie pan szczęśliwy* od pierwszego startu i takie tam srutu tutu.
Niemal w oka mi patrzał przez telefon... Otumanił mnie = wydymał bez mydła.
Zakupiłem więc opony które:
- od 80/h wzwyż zaczynają generować burczenie niemal identyczne, jakby nade mną leciał bombowiec z czasów 2 wojny - brzmienie śmigieł.
- od 110/h zaczyna drżeć kierownica, a wczoraj gumiarz uprzedzał że będzie problem z wyważeniem i już mi pot poleciał po kręgosłupie.
- przy 160/h na autobahnie wyją tak, jakbym w kołach miał wiertarki, przy czym auto lekko pływa, docisnąłem do 170 i dałem se spokój. Zazwyczaj latam 120-130/h bo im więcej jeżdżę tym bardziej mi się nie chce.
Opony te mam nowiuśkie, wczoraj założone, przebieg dziś około 150km
Koszmar
.
I teraz do Was kieruję tytuł z zasadniczym pytaniem o ciszę. Naprawdę tylko na ciszy mi zależy.
Aha, bardzo ważne, tylko WIELOSEZONOWE, żadnych innych.
Kto ma ten rozmiar i ich przy 120-130/h nie słyszy niech poda model.
.
Nie ufam gnojom w krawacikach, marketingowcom i cyferkom na naklejkach, Wam jeszcze ufam...
* - jak się ich pozbędę
Ahmed - 2019-10-26, 18:33
Miałem 4
Nie testowałem 5 ale pewnie tak samo cicha jak 4
https://www.oponeo.pl/mod...xRoCfvEQAvD_BwE
Socale - 2019-10-26, 18:59
Jarek, ok, dzięki, ale szerokość opony ma szczególne znaczenie. Może być identyczna modelowo, ale 205 ma węższe lamelki/kostki/bieżnik ect, to ma wpływ na rezonanse i ten sam model 225 już może wyć. Lub na odwrót.
225 to i tak zawężone bo fabryka zakładała 245/45 i po przekalkulowaniu założyłem Ewie 225/50 i to był strzał w dychę. Dlatego w swoim chciałem zrobić też ten sam zabieg i...zonk.
Obydwa to E klasy kombi, Jej nowy 4Matic, mój tylnopęd, starszy bo 50kG gratów wozi i dużo jeździ po autostradach.
Dlatego oczekuję opinii użytkowników z praktyki i rozmiaru dokładnie 225/50/xx felga nie ma znaczenia.
Ahmed - 2019-10-26, 20:13
| Socale napisał/a: | | szerokość opony ma szczególne znaczenie. Może być identyczna modelowo, ale 205 ma węższe lamelki/kostki/bieżnik ect, to ma wpływ na rezonanse i ten sam model 225 już może wyć. Lub na odwrót. |
No nie zgodzę się z tą opinią , ale oponiarzem nie jestem , coś kupił co tak wyje ?
Socale - 2019-10-26, 21:13
| Ahmed napisał/a: | | ...coś kupił co tak wyje ? |
Chińczyka rasowego nasyconego ryżem qfa. Po taniości poleciałem. Zaufałem E4 i zapewnieniom ch... w krawacie i białej koszuli, bo na 6-10 miechów miałyby w luxusie wystarczyć bo zmieniam roboczowóz na kolejny. Ten już swoje 3 stówy odjechał a ch.. w koszuli i krawacie swoje zarobił. Kit mu w ucho.
.
Maciej, fajnie napisałeś, znam się na dźwięku, ich źródłach generowaniu i rezonansach i...
20 lat. Potrafię rozpoznać i opisać źródło, więc trafiłeś.
Potwierdzasz wiele aspektów.
Trwa zniesmaczenie zakupionym produktem, więc szukam se nadal...
Opon całorocznych i tylko cichutkich o rozm. 225/50/xx
[edit] rozumiem zdenerwowanie... ale miej pewien umiar. Zdarza się, że dzieci też tu zaglądają. WB
Ahmed - 2019-10-26, 21:34
| Socale napisał/a: | Ahmed napisał/a:
...coś kupił co tak wyje ?
Chińczyka rasowego nasyconego ryżem qfa. |
A tutaj się mylisz , nie ryżem , ale duszyczkami , to one tak wyją i żadne wyważanie nie pomoże , chińskie opony są tanie bo 99 % surowca pochodzi z używanych prezerwatyw
Socale - 2019-10-26, 22:00
Jarek...
Ja potrzebuję pomocy, a Ty swoje.
Można wywalić kasę w błoto, ale drugi raz nietrafnie to już boli na własnym sumieniu.
Sq...ny mają metody by przekupić łganiem, jestem ofiarą ich/tych metod. Te ch... nie są ludźmi, to są z..y. Znają się tylko na cieplutkich słowach i zapewnieniach, są g...o warci w doświadczeniu innym niż narzuconym. Cel jest zaprogramowany. Efekt europeizacji.
Ziemia im niech ciężka będzie.
[edit] uzasadnienie wyżej. WB
amples - 2019-10-26, 22:17
| Socale napisał/a: | | Ja potrzebuję pomocy | Dałeś się zmanipulować jak dzieciak , łykasz kłamstwa ja bociek żabę
zresztą nie tylko w tym przypadku , również propagandzie ,
a jak trwoga - to do "boga"
Socale - 2019-10-27, 08:43
No...
Zaufałem człowiekowi który zrobił mnie w yayo. Gadałem jak ludź z ludziem, wywiad, moje oczekiwania wobec ciszy i żadnych innych fanaberii, a o cenie na koniec rozmowy.
Coś źle zrobiłem, to jak się teraz kupuje?
W tygodniu podjadę do ATU Guben, może coś tam wybiorę.
krimar - 2019-10-27, 10:26
| Socale napisał/a: | | Sq...ny mają metody by przekupić łganiem |
jedni przekupują łganiem, a inni 500+
a Chińczycy i tak będą rządzić światem najdalej za 50 lat (takie mam wrażenie po wizycie w Chinach)
[edit] wyjaśnienie wyżej. WB
wbobowski - 2019-10-27, 16:34
| Maciej S. napisał/a: | Katastrofa, generalnie niewiele wiedzą o technologii, szkoleni są przez wyższych rangą ściemniaczy i mają wciskać kit klientom, aby wszystko ładnie wyglądało.
|
Ale przecież to dotyczy wszystkich towarów dzisiaj. To nic nowego.
Socale - 2019-10-27, 17:21
Poszperałem troszkę w necie po obiedzie i...
Nawet grubo markowe opony potrafią doprowadzić do palpitacji serca, jestem zatem w tej lepszej sytuacji, że nie przepłaciłem i żal nie będzie. Nie chce jednak kupować kolejnych nawet dwukrotnie droższych bez pewności że będę zadowolony.
Doczytałem też w różnych artykułach, że opona nowa hałasująca/wyjąca, po około 1-2 tys km zaczyna się wyciszać do tego stopnia że użytkownicy sądzą że problem znikł całkowicie i teraz nie wiem czy przepraszać gościa z którym rozmawiałem, bo wspominał on coś o pewnym przebiegu jaki trzeba pokonać, a ja zrozumiałem że po tym przebiegu roszczeniami gwarancyjnymi można się podetrzeć.
Jest też wiele opisów, że na suchym buczą a na wilgotnym asfalcie cisza. Ja wczoraj po suchutkim jechałem.
.
Koledzy, serio nikt z Was nie ma tego popularnego rozmiaru z cichymi oponami na felgach czy nie chcecie zdradzać tajemnicy ciszy?
Rav - 2019-10-27, 17:33
Po pierwsze: bardziej niż rozmiar opon decyduje tu marka
Po drugie: opona po przebiegu raczej się nie wyciszy, a ... przestaniesz to zauważać (przyzwyczaisz się)
Po trzecie: kupując taniego, wielosezonowego chinola nie powinieneś oczekiwać produktu wysokiej jakości (wiem, brzmi brutalnie)
Po czwarte: opona wielosezonowa sprawdza się zimą równie dobrze jak letnia, idąc tym tropem kup sobie bieżnikowane nalewki. Będą tańsze a równie dobre (może nawet lepsze jak poszły na markowej osnowie).
Ahmed - 2019-10-27, 18:05
| Rav napisał/a: | | Po pierwsze: bardziej niż rozmiar opon decyduje tu marka |
Zgadzam się i dodałbym kształt bieżnika
| Rav napisał/a: | | Po drugie: opona po przebiegu raczej się nie wyciszy |
Szybko się wyciszy do pewnego poziomu ale to tak nie działa że im większy przebieg to opona cichsza
| Rav napisał/a: | | Po czwarte: opona wielosezonowa sprawdza się zimą równie dobrze jak letnia |
Sprawdza się lepiej niż letnia , ale typowo zimowej nie dorównuje
| Rav napisał/a: | | kup sobie bieżnikowane nalewki. Będą tańsze a równie dobre |
Tylko nie to
Socale - 2019-10-27, 19:54
Rav, nie skorzystam z Twoich rad.
Mam powody dlaczego wielosezonowe i koledzy o nich wiedzą.
| Socale napisał/a: |
...
Nawet grubo markowe opony potrafią doprowadzić do palpitacji serca, jestem zatem w tej lepszej sytuacji, że nie przepłaciłem
... |
Rav - 2019-10-27, 19:58
| Ahmed napisał/a: |
| Rav napisał/a: | | kup sobie bieżnikowane nalewki. Będą tańsze a równie dobre |
Tylko nie to |
Opony no name są praktycznie to samo warte, a jak masz bieżnikowaną na markowej osnowie to może być faktycznie lepsza.
Co do wielosezonowych - miałem markowe (michały) i pierwszy sezon w miarę, ale drugi już z mniejszym bieżnikiem i podtwardniałą gumą, zrobiły się gówno warte. Przy 200KM i 400 NM, w aucie z przednim napędzie na lekko wilgotnym podłożu od razu gubiły przyczepność po nieco większym dodaniu gazu. Dojeździłem je jako letniaki, a na zimę i tak musiałem kupić nowe. Przy błocie pośniegowym kiedy i tak wolno jeździsz było jako tako, ale przy wilgoci, przymrozkach naprawdę choooyowo (jednak zimowka ma dużo bardziej miękką gumę).
Socale - może masz swoje powody, ale nie wiem na czym oparte.
Ahmed - 2019-10-27, 20:02
Prawdziwej zimy to w Polsce nie było już z 10 lat
Socale - 2019-10-27, 20:46
| Rav napisał/a: | ...
Socale - może masz swoje powody, ale nie wiem na czym oparte. |
Aaaa... to oznacza że nie doczytałeś pewnych szczegółów w tym temacie i poleciałeś na skróty z radami które się rozbiegły z tytułem
Chyba że mnie nie lubisz jak Jarek
Nie ważne.
.
Oczekuję rady Kolegów np "Mam ten rozmiar, od 2 lat jeżdżę, jest cisza od początku, opony to marka, model, rok"
I ja potem sobie analizuję czy była jakaś zmiana modelowa czy nie i kupuję. Jak zapewne zauważyłeś, markowe ciszy nie gwarantują i też wyją, stąd strach przed kolejnym zakupem. Ileż można eksperymentować...
Opony mają to do siebie, że nie podlegają zwrotom po założeniu na felgę a w ramach gwarancji to trzeba być mocno walecznym. Wygrałbym może, ale nie mam na to czasu, moje straty byłyby znacznie większe, niż uznany zwrot opon.
Wielosezonowe mają mi wystarczyć na rok, jak dłużej to też dobrze, ale bezwzględnym warunkiem jest cisza. Zbyt dużo latam żeby tu opisanych dźwięków słuchać.
Ahmed - 2019-10-27, 21:09
| Socale napisał/a: | | Oczekuję rady Kolegów np "Mam ten rozmiar |
Do Ciebie nadal nie dochodzi że rozmiar dla głośności nie ma większego znaczenia
Rav - 2019-10-27, 21:30
| Socale napisał/a: |
Aaaa... to oznacza że nie doczytałeś pewnych szczegółów w tym temacie i poleciałeś na skróty z radami które się rozbiegły z tytułem
Chyba że mnie nie lubisz jak Jarek
Nie ważne.
|
Doczytałem, tylko nie sądziłem, że "cisza" i "opony na rok" mogą być tak kluczowym wyznacznikiem. Nie ważne.
Na pewno nie możesz powiedzieć, że Ciebie nie lubię.
Niestety na tak sprecyzowane pytanie nie jestem w stanie pomóc, bo nie jeżdżę na wielosezonowych, a tym bardziej w tym rozmiarze. Moje doświadczenia dotyczyły Michelin Cross Climate 225/45/17.
Nie były jakoś zbyt tanie (kosztowały pod 2 kpln, kiedy komplety zimowek Bridga można było kupić już za ok. 1,2-1,4 kpln), były ciche, ale sprawdzały się co najwyżej latem. Jesienią, przy wilgotnych nawierzchniach, zimą przy szronie na jezdni było kiepściuchno w drugim sezonie, kiedy guma latem stwardniała.
Powtórzę też, że rozmiar nie ma znaczenia (oczywiście opon).
mischka - 2019-10-27, 21:47
Pirelli Scorpion Verde All Season, na takich jeździłem dwa latka i byłem zadowolony z ciszy. Jazda po śniegu raczej ostrożna. Latem sprawdzała się bardzo dobrze na suchym i mokrym.
Dokładnego rozmiaru opony już nie pamiętam ale służyły w Chryslerze Town&Country.
Ahmed - 2019-10-27, 22:25
Jeśli maja to być opony tylko na jeden rok , bierz i będzie Pan zadowolony
https://wulkanista.pl/goodyear-ultragrip-9/
Socale - 2019-10-29, 21:45
| Ahmed napisał/a: |
Do Ciebie nadal nie dochodzi że rozmiar dla głośności nie ma większego znaczenia |
Ma! I są to różnice 3 dB a wiesz ile to jest 3 dB? To jest tyle jakby wzmocnić jakikolwiek dźwięk/hałas o 100%, czyli o 3 dB.
.
Nie ufam "artykułom" i marketingowi.
Zapodałeś zimówki w sponsorowanym artykule, w gruncie rzeczy czemu nie, jeśli na nich latasz i nic Ci nie wyje/burzy/rezonuje ect.
Mam już typa ale milczę bo się wstydzę.
Ahmed - 2019-10-29, 22:02
Pokaż ile masz kreseczek od głośniczka
|
|