Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Nagrzewnica powietrza sucha na ropę olej

Krisp - 2019-12-16, 13:43
Temat postu: Nagrzewnica powietrza sucha na ropę olej
Witam serdecznie Koleżanki i Koledzy :spoko

Jeszcze w tym roku planuję rozpocząć budowę blaszanki. :-P

Mam już miejsce na budowę , bazę na budowę , i sporo rzeczy potrzebnych żeby zacząć :)

Ale mam delikatnym problem z nagrzaniem powierzchni w której będę budował.

Mam do tego urządzenie załączone na fotkach ale ni w ząb nie ogarniam jak to uruchomić, co wyczyścić, co sprawdzić, Jak to odpalić :gwm

Proszę w miarę wiedzy i doświadczenia o porady :)

krzlac - 2019-12-16, 14:43

Z takim zbiornikiem na paliwo to na pewno reszta elementów też I klasa. :spoko
kimtop - 2019-12-16, 14:43

Wygląda mi to na element napędu ruskiej łodzi podwodnej
Banan - 2019-12-16, 15:39

krisp napisał/a:
Mam do tego urządzenie załączone na fotkach ale ni w ząb nie ogarniam jak to uruchomić, co wyczyścić, co sprawdzić, Jak to odpalić

Takie nagrzewnice były stosowane w sprzęcie wojskowym z lat '70
Nawet jak ją odpaliszsz, będzie:
-głośno
-śmierdziało
-wściekle żarło prąd i paliwo
-o wadze i gabarytach nie wspomnę

Odpuść sobie i kup coś bardziej subtelnego i nowoczesnego :spoko

PS
Marek, byłeś blisko :haha:

andi at - 2019-12-16, 16:29

To jest lepsze .https://www.youtube.com/watch?v=4iFJ7pCHTy0
Krisp - 2019-12-16, 16:58

Banan, dzięki ;) czyli gra nie warta swieczki ;) jak to ma być paliwożerny smok to to bez sensu nowe nagrzewnice olejowe koszt około ~900 zł więc o tyle mniej na przebudowę blaszanki
Krisp - 2019-12-16, 17:08

krzlac, zbiornika brak takie coś w takim stanie odziedziczyłem . Podobno tak jak stoi do końca działało jeszcze jakiś czas temu
Krisp - 2019-12-16, 17:14

Zaproponujecie (polecicie) mi moi mili coś współczesnego co nie zużywa masy paliwa i energii elektrycznej ? :bigok jakiś model marka ktoś coś?
Darek Szczecin - 2019-12-16, 17:23

krisp napisał/a:
Zaproponujecie (polecicie) mi moi mili coś współczesnego co nie zużywa masy paliwa i energii elektrycznej ? :bigok jakiś model marka ktoś coś?

Z czystym sumieniem polecam Eberspacher Airtronic D4 12V w zestawie z EasyStart Remote+.
Dlaczego wesja D4? Ponieważ D2 jest trochę za mało wydajna na nasze potrzeby i długo młóci w trybie Boost
:szeroki_usmiech
może to nie najtańsze rozwiązanie, ale kultura pracy bajka

Można trochę zaoszczędzić stosując
EasyStart Timer

Krisp - 2019-12-16, 17:33

Darek Szczecin, dzięki ale nie wiem czy to będzie dobre rozwiązanie do nagrzewania hali namiotowej 40 m2
Darek Szczecin - 2019-12-16, 17:37

krisp napisał/a:
Darek Szczecin, dzięki ale nie wiem czy to będzie dobre rozwiązanie do nagrzewania hali namiotowej 40 m2

spoko :szeroki_usmiech myślałem że do furki, :lol: . wcześniej było coś o małym poborze paliwa i prądu

jak do grzania hali to miałem taką dmuchawę na diesla nabytą w castoramie , dawała radę ale głośne było wnerwiało i oddałem gratis koledze :spoko

Krisp - 2019-12-16, 18:00

Darek Szczecin, a jak teraz grzejesz?
Darek Szczecin - 2019-12-16, 18:54

krisp napisał/a:
Darek Szczecin, a jak teraz grzejesz?

Z tą na nagrzewnicą olejową to było rozwiązanie tymczasowe, teraz około 400m kw grzeję piecem na pelet nadmuchowym, ale jak chcesz dogrzać halę namiotową tymczasowo to taka dmuchawa olejowa nie jest zła. :spoko

Krisp - 2019-12-16, 19:01

Też tak myślę że będzie ok . O ile uda się to bujnac żeby brykało :pifko
Banan - 2019-12-17, 10:05

krisp napisał/a:
jak to ma być paliwożerny smok to to bez sensu

Jedynie słuszna decyzja :ok

yaro 65 - 2019-12-17, 11:05

Jakieś 3 lata temu sprzedałem taki piec po całkowitym przeglądzie,
urządzenie proste w budowie i obsłudze ,
12v pobierało ok 90W , spalanie w zależności od mocy
od 0,6-1,2l /h ropy, stosować ON/OO.
Nie pamiętam jaki miałem model ale całą dokumentację znalazłem w necie .
Grzało i było w miarę ciche tzn w warsztacie do zaakceptowania.
Zespół:
silnik - dmuchawa - pompa paliwa , dwa wyłączniki termiczne , świeca żarowa
to części które można regenerować/wymienić , komora spalania o ile nie spalał oleju przepracowanego powinna być do użytku.
Poszukam może mam jakieś notatki to udostępnię .

Krisp - 2019-12-17, 15:01

yaro 65, dzięki jak coś masz to chętne przejrze . Jakoś wole lepiej spożytkować 900 zł niz na chińczyka z aleg... :box2
darek 61 - 2019-12-17, 21:20

Może to,na duży mróz to namiotu nie nagrzeje ale jak się sprawdzi to można to zastosować do budowanego kampera.
https://allegro.pl/oferta/12v-5kw-zestaw-nagrzewnicy-postojowej-diesel-8701693123

Krisp - 2019-12-18, 13:32

Dzięki za linka. Będę kład ogrzewanie webasto mokre do blaszanki. Więc to zbędna rzecz dla mnie. :roll: . Co do tego ustrojstwa które mam to już prawie działa :haha: