Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Hand made - ręczna robota - W jakim miejscu wpiąć się do pompy paliwa w Renault Trafic

Harry - 2019-12-22, 16:11
Temat postu: W jakim miejscu wpiąć się do pompy paliwa w Renault Trafic
Słuchajcie wpinał nie ktoś w pompę paliwa w Renault Trafic od 2015 roku ? Chodzi mi o podłączenie wężyka dla webasto. Jak to najlepiej zrobić ? jak zabezpieczyć by paliwo nie kapało jak wywiercę dziurę ? Jaka średnica wężyka ?
A może trójnikiem w któryś z dwóch węży co wychodzą z pompy ?

andi at - 2019-12-22, 16:27

Ja myśle że przed pompą .Webasto ma swoją pompe
Harry - 2019-12-22, 16:31

Tak ma swoją ale zrobić dziurę w baku i zastosować dodatkowe ujęcie czy jakoś przez obudowę pompy się wpiąć ?
marcin traker - 2019-12-22, 16:53

Można na powrocie się wpiąć lub zrobić dodatkowe ujęcie niektóre smoki mają dodatkowy wolny króciec właśnie na ogrzewaniepodtojowe czy podgrzewacz
rosomak - 2019-12-22, 17:44

....kolego Harry ogrzewanie postojowe musi byc zasilane odrebnym - 3 wezem - krociec to rurka
ktorej dolna czesc jest powyzej smoka ok 1,5-2cm, aby pompa paliwa ogrzewania nie wyssala Ci
paliwa ze zbiornika, bo jak potem pojechac na CPN.
Odn. rurki to zadzwon .
Moze rozczytasz, awaria ,,alt gr".

Harry - 2019-12-22, 17:58

marcin traker napisał/a:
Można na powrocie się wpiąć lub zrobić dodatkowe ujęcie niektóre smoki mają dodatkowy wolny króciec właśnie na ogrzewaniepodtojowe czy podgrzewacz

No to Trafic niema dodatkowego wolnego. Czyli albo robię dodatkowy ujęcie lub wpinam się w wąż powrotu. A po co tak właściwie są dwa węże w pompie ? Jeden zasilanie a drugi jak piszesz powrót aldo czego tego powrót ?

Harry - 2019-12-22, 17:59

rosomak napisał/a:
....kolego Harry ogrzewanie postojowe musi byc zasilane odrebnym - 3 wezem - krociec to rurka
ktorej dolna czesc jest powyzej smoka ok 1,5-2cm, aby pompa paliwa ogrzewania nie wyssala Ci
paliwa ze zbiornika, bo jak potem pojechac na CPN.
Odn. rurki to zadzwon .
Moze rozczytasz, awaria ,,alt gr".

Czyli mam zrobić dodatków ujęcie. Widziałem taki dodatkowy chyba webasto robi z metalową rurką odcinana na wymiar.

rosomak - 2019-12-22, 18:11

...tak , masz racje, ja mialem / mam jeszcze, glowica pompy jest z otworem chyba fi 6 -7 a rurka przechodzaca przez ten otwor jest nagwitowana i skrecona dwioma nakretkami. wezyk chyba fi 5
pozdrawiam

Harry - 2019-12-22, 18:15

rosomak napisał/a:
...tak , masz racje, ja mialem / mam jeszcze, glowica pompy jest z otworem chyba fi 6 -7 a rurka przechodzaca przez ten otwor jest nagwitowana i skrecona dwioma nakretkami. wezyk chyba fi 5
pozdrawiam

Ok to wszystko już wiem. Dzięki za info. Kupię tą rurkę z gwintem i nakrętka i zrobię dodatkowa dziurę w baku. Nie będę w ten sposób ingerował w fabryczne węże paliwowe.

amples - 2019-12-22, 18:29

Harry napisał/a:
lub wpinam się w wąż powrotu.
I ogrzewanie będzie ci działało tylko przy pracującym silniku :wyszczerzony:
rosomak - 2019-12-22, 18:30

....nie w baku otwor tylko w glowicy pompy, pewnie znajdziesz nieco miejsca na otwor w poblizu tych 2 - och wezy ...
Grzegorz fest leniwy - 2019-12-22, 19:12

Renault jednoznacznie zaleca a raczej obliguje zabudowców do wpięcia się trójnikiem w powrót.
SlawekEwa - 2019-12-22, 19:31

Grzegorz fest leniwy napisał/a:
raczej obliguje zabudowców do wpięcia się trójnikiem w powrót.

jak głęboko powrót sięga w zbiornik paliwa?

Grzegorz fest leniwy - 2019-12-22, 19:58

SławekEwa o ile dobrze pamiętam (a raczej dobrze) powrót idzie do kielicha pompy, niestety wyciągnie paliwo do zera.
SlawekEwa - 2019-12-22, 20:05

powrót idzie do kielicha pompy, niestety wyciągnie paliwo do zera.

no to kiszka :(

Harry - 2019-12-22, 21:16

Renault jednoznacznie zaleca a raczej obliguje zabudowców do wpięcia się trójnikiem w powrót.

Aha no to jak tak Renault każe to luz :) . Jak rozpoznam powrót ?

rob14 - 2019-12-23, 09:35

Zdecydowanie zrobić osobny pobór paliwa z modułu pompy wkładanego w zbiornik ,masz go od góry pod wykładziną.Jest nawet króciec plastikowy wystający wystarczy przewiercić.Powrót jak i zasilenie paliwa się do tego nie nadaje ponieważ zasilenie pompa elektryczna a powrót za wysoko lustra paliwa
Harry - 2019-12-23, 10:34

rob14 napisał/a:
Zdecydowanie zrobić osobny pobór paliwa z modułu pompy wkładanego w zbiornik ,masz go od góry pod wykładziną.Jest nawet króciec plastikowy wystający wystarczy przewiercić.Powrót jak i zasilenie paliwa się do tego nie nadaje ponieważ zasilenie pompa elektryczna a powrót za wysoko lustra paliwa

Ale to chyba nie w Renault Trafic ? Podoga jest pełna nie ma dojścia od środka. Brak dodatkowego króćca. Wczesnej kolega pisał, powrót dochodzi to samego dna.

rob14 - 2019-12-23, 15:16

Przepraszam pomyliłem z MASTEREM
marcin traker - 2019-12-23, 22:09

Nie martw się o wyciągnięcie paliwa do zera przez ogrzewanie ...chyba że jedziesz gdzieś w dzicz na 5 dni z pięcioma litrami paliwa w baku i zimową pogodą ...raczej mało prawdopodobne
Webasto zużywa tak małe ilości że raczej z powodu niego w drodze nie staniesz
Pytanie -po co powrót?...mnie trochę zaskoczyło...
Sprawdż sobie jak kiedyś gdzieś jak działa pompa paliwowa jaką ma wydajność i jakie ciś generuje...zapewniam że starczyło by nawet na zasilenie w mgłę wtryskową nawet okrętu jeśli chodzi o ilość podawanego paliwa...
Twe auto tyle nie pali napewno dlatego potrzebujesz powrotu czy raczen twón silnik

rob14 - 2019-12-23, 23:06

Jeżeli jest elektryczna pompa paliwa w zbiorniku to tylko usobne ujęcie wchodzi w grę ,jeżeli pompy nie ma to trójnik na zasilaniu pompy wtryskowej
Harry - 2019-12-24, 09:49

Wcześniej kolega pisał by instalować na powrocie trójnikiem bo tak zaleca Renault. Zakładam że jak tak zalecają to będzie to dobrze działało tak jak z osobnego nowego odprowadzenia.
Harry - 2019-12-24, 09:53

marcin traker napisał/a:
Nie martw się o wyciągnięcie paliwa do zera przez ogrzewanie ...chyba że jedziesz gdzieś w dzicz na 5 dni z pięcioma litrami paliwa w baku i zimową pogodą ...raczej mało prawdopodobne
Webasto zużywa tak małe ilości że raczej z powodu niego w drodze nie staniesz
Pytanie -po co powrót?...mnie trochę zaskoczyło...
Sprawdż sobie jak kiedyś gdzieś jak działa pompa paliwowa jaką ma wydajność i jakie ciś generuje...zapewniam że starczyło by nawet na zasilenie w mgłę wtryskową nawet okrętu jeśli chodzi o ilość podawanego paliwa...
Twe auto tyle nie pali napewno dlatego potrzebujesz powrotu czy raczen twón silnik

Ok dzięki. Tak tez myślałem a raczej w takich warunkach z pustym bakiem się nie ustawie :)

yaroda - 2021-09-30, 11:59

Witam. Odgrzebię temat może ktoś skorzysta. Oryginalna instrukcja montażu Webasto do Renault Master mówi, że jeśli w aucie jest ręczna pompka to można się wpiąć na zasilaniu a jeśli mamy pompkę w zbiorniku to trzeba się zasilić w zbiorniku. Poniżej link do instrukcji. Odpowiednio strony 22-23.

https://manualzz.com/doc/20322943/air-heater-installation-documentation-renault-master---op...