|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Hand made - ręczna robota - W jakim miejscu wpiąć się do pompy paliwa w Renault Trafic
Harry - 2019-12-22, 16:11 Temat postu: W jakim miejscu wpiąć się do pompy paliwa w Renault Trafic Słuchajcie wpinał nie ktoś w pompę paliwa w Renault Trafic od 2015 roku ? Chodzi mi o podłączenie wężyka dla webasto. Jak to najlepiej zrobić ? jak zabezpieczyć by paliwo nie kapało jak wywiercę dziurę ? Jaka średnica wężyka ?
A może trójnikiem w któryś z dwóch węży co wychodzą z pompy ?
andi at - 2019-12-22, 16:27
Ja myśle że przed pompą .Webasto ma swoją pompe
Harry - 2019-12-22, 16:31
Tak ma swoją ale zrobić dziurę w baku i zastosować dodatkowe ujęcie czy jakoś przez obudowę pompy się wpiąć ?
marcin traker - 2019-12-22, 16:53
Można na powrocie się wpiąć lub zrobić dodatkowe ujęcie niektóre smoki mają dodatkowy wolny króciec właśnie na ogrzewaniepodtojowe czy podgrzewacz
rosomak - 2019-12-22, 17:44
....kolego Harry ogrzewanie postojowe musi byc zasilane odrebnym - 3 wezem - krociec to rurka
ktorej dolna czesc jest powyzej smoka ok 1,5-2cm, aby pompa paliwa ogrzewania nie wyssala Ci
paliwa ze zbiornika, bo jak potem pojechac na CPN.
Odn. rurki to zadzwon .
Moze rozczytasz, awaria ,,alt gr".
Harry - 2019-12-22, 17:58
marcin traker napisał/a: | Można na powrocie się wpiąć lub zrobić dodatkowe ujęcie niektóre smoki mają dodatkowy wolny króciec właśnie na ogrzewaniepodtojowe czy podgrzewacz |
No to Trafic niema dodatkowego wolnego. Czyli albo robię dodatkowy ujęcie lub wpinam się w wąż powrotu. A po co tak właściwie są dwa węże w pompie ? Jeden zasilanie a drugi jak piszesz powrót aldo czego tego powrót ?
Harry - 2019-12-22, 17:59
rosomak napisał/a: | ....kolego Harry ogrzewanie postojowe musi byc zasilane odrebnym - 3 wezem - krociec to rurka
ktorej dolna czesc jest powyzej smoka ok 1,5-2cm, aby pompa paliwa ogrzewania nie wyssala Ci
paliwa ze zbiornika, bo jak potem pojechac na CPN.
Odn. rurki to zadzwon .
Moze rozczytasz, awaria ,,alt gr". |
Czyli mam zrobić dodatków ujęcie. Widziałem taki dodatkowy chyba webasto robi z metalową rurką odcinana na wymiar.
rosomak - 2019-12-22, 18:11
...tak , masz racje, ja mialem / mam jeszcze, glowica pompy jest z otworem chyba fi 6 -7 a rurka przechodzaca przez ten otwor jest nagwitowana i skrecona dwioma nakretkami. wezyk chyba fi 5
pozdrawiam
Harry - 2019-12-22, 18:15
rosomak napisał/a: | ...tak , masz racje, ja mialem / mam jeszcze, glowica pompy jest z otworem chyba fi 6 -7 a rurka przechodzaca przez ten otwor jest nagwitowana i skrecona dwioma nakretkami. wezyk chyba fi 5
pozdrawiam |
Ok to wszystko już wiem. Dzięki za info. Kupię tą rurkę z gwintem i nakrętka i zrobię dodatkowa dziurę w baku. Nie będę w ten sposób ingerował w fabryczne węże paliwowe.
amples - 2019-12-22, 18:29
Harry napisał/a: | lub wpinam się w wąż powrotu. | I ogrzewanie będzie ci działało tylko przy pracującym silniku
rosomak - 2019-12-22, 18:30
....nie w baku otwor tylko w glowicy pompy, pewnie znajdziesz nieco miejsca na otwor w poblizu tych 2 - och wezy ...
Grzegorz fest leniwy - 2019-12-22, 19:12
Renault jednoznacznie zaleca a raczej obliguje zabudowców do wpięcia się trójnikiem w powrót.
SlawekEwa - 2019-12-22, 19:31
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | raczej obliguje zabudowców do wpięcia się trójnikiem w powrót. |
jak głęboko powrót sięga w zbiornik paliwa?
Grzegorz fest leniwy - 2019-12-22, 19:58
SławekEwa o ile dobrze pamiętam (a raczej dobrze) powrót idzie do kielicha pompy, niestety wyciągnie paliwo do zera.
SlawekEwa - 2019-12-22, 20:05
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | powrót idzie do kielicha pompy, niestety wyciągnie paliwo do zera. |
no to kiszka
Harry - 2019-12-22, 21:16
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | Renault jednoznacznie zaleca a raczej obliguje zabudowców do wpięcia się trójnikiem w powrót. |
Aha no to jak tak Renault każe to luz . Jak rozpoznam powrót ?
rob14 - 2019-12-23, 09:35
Zdecydowanie zrobić osobny pobór paliwa z modułu pompy wkładanego w zbiornik ,masz go od góry pod wykładziną.Jest nawet króciec plastikowy wystający wystarczy przewiercić.Powrót jak i zasilenie paliwa się do tego nie nadaje ponieważ zasilenie pompa elektryczna a powrót za wysoko lustra paliwa
Harry - 2019-12-23, 10:34
rob14 napisał/a: | Zdecydowanie zrobić osobny pobór paliwa z modułu pompy wkładanego w zbiornik ,masz go od góry pod wykładziną.Jest nawet króciec plastikowy wystający wystarczy przewiercić.Powrót jak i zasilenie paliwa się do tego nie nadaje ponieważ zasilenie pompa elektryczna a powrót za wysoko lustra paliwa |
Ale to chyba nie w Renault Trafic ? Podoga jest pełna nie ma dojścia od środka. Brak dodatkowego króćca. Wczesnej kolega pisał, powrót dochodzi to samego dna.
rob14 - 2019-12-23, 15:16
Przepraszam pomyliłem z MASTEREM
marcin traker - 2019-12-23, 22:09
Nie martw się o wyciągnięcie paliwa do zera przez ogrzewanie ...chyba że jedziesz gdzieś w dzicz na 5 dni z pięcioma litrami paliwa w baku i zimową pogodą ...raczej mało prawdopodobne
Webasto zużywa tak małe ilości że raczej z powodu niego w drodze nie staniesz
Pytanie -po co powrót?...mnie trochę zaskoczyło...
Sprawdż sobie jak kiedyś gdzieś jak działa pompa paliwowa jaką ma wydajność i jakie ciś generuje...zapewniam że starczyło by nawet na zasilenie w mgłę wtryskową nawet okrętu jeśli chodzi o ilość podawanego paliwa...
Twe auto tyle nie pali napewno dlatego potrzebujesz powrotu czy raczen twón silnik
rob14 - 2019-12-23, 23:06
Jeżeli jest elektryczna pompa paliwa w zbiorniku to tylko usobne ujęcie wchodzi w grę ,jeżeli pompy nie ma to trójnik na zasilaniu pompy wtryskowej
Harry - 2019-12-24, 09:49
Wcześniej kolega pisał by instalować na powrocie trójnikiem bo tak zaleca Renault. Zakładam że jak tak zalecają to będzie to dobrze działało tak jak z osobnego nowego odprowadzenia.
Harry - 2019-12-24, 09:53
marcin traker napisał/a: | Nie martw się o wyciągnięcie paliwa do zera przez ogrzewanie ...chyba że jedziesz gdzieś w dzicz na 5 dni z pięcioma litrami paliwa w baku i zimową pogodą ...raczej mało prawdopodobne
Webasto zużywa tak małe ilości że raczej z powodu niego w drodze nie staniesz
Pytanie -po co powrót?...mnie trochę zaskoczyło...
Sprawdż sobie jak kiedyś gdzieś jak działa pompa paliwowa jaką ma wydajność i jakie ciś generuje...zapewniam że starczyło by nawet na zasilenie w mgłę wtryskową nawet okrętu jeśli chodzi o ilość podawanego paliwa...
Twe auto tyle nie pali napewno dlatego potrzebujesz powrotu czy raczen twón silnik |
Ok dzięki. Tak tez myślałem a raczej w takich warunkach z pustym bakiem się nie ustawie
yaroda - 2021-09-30, 11:59
Witam. Odgrzebię temat może ktoś skorzysta. Oryginalna instrukcja montażu Webasto do Renault Master mówi, że jeśli w aucie jest ręczna pompka to można się wpiąć na zasilaniu a jeśli mamy pompkę w zbiorniku to trzeba się zasilić w zbiorniku. Poniżej link do instrukcji. Odpowiednio strony 22-23.
https://manualzz.com/doc/20322943/air-heater-installation-documentation-renault-master---op...
|
|