Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Skandynawia - Do doświadczonych kolegów

gryz3k - 2020-01-14, 13:59
Temat postu: Do doświadczonych kolegów
Po zimowej Finlandii koleżanka małżonka napomyka co by zaznać latem ciutkę Skandynawii. Myślałem pojechać przez Finlandię co by zobaczyć ją bez śniegu a dalej... No właśnie. jaką trasę proponowaliby Ci co doświadczeni. Będziemy jechali z 12 letnią córką. Termin wakacje.
Jak myślicie, czy zabierać ponton z silnikiem? Może ktoś ma podobne plany? :spoko

kimtop - 2020-01-14, 14:03

Jeśli ponton,to ubranka jak dla pszczelarzy
MILUŚ - 2020-01-14, 14:35

kimtop napisał/a:
Jeśli ponton,to ubranka jak dla pszczelarzy

Nawet bez pontonu w lecie w Finlandii wskazane takie ubranka ......meszki zjadają żywcem :gwm

Ahmed - 2020-01-14, 14:43

MILUŚ napisał/a:
meszki zjadają żywcem

Mam coś na to , Lucas Papaw Ointment :spoko

eMKa - 2020-01-14, 14:59

Do Finlandii proponuje przez Petersburg, jest co oglądać – tydzień wystarczy
za Finlandia już North Cape. Jest wiele opinii, osobiście uważam że warto, widoki na samej wyspie powalające.
Droga powrotna przez Norwegię zależy od czasu, nam zajęła 4 tyg.

MILUŚ - 2020-01-14, 15:00
Temat postu: Re: Do doświadczonych kolegów
gryz3k napisał/a:
....Myślałem pojechać przez Finlandię co by zobaczyć ją bez śniegu a dalej... No właśnie. jaką trasę proponowaliby Ci co doświadczeni......

Oczywisty kierunek..... NordKapp :ok

gryz3k - 2020-01-14, 15:02

eMKa napisał/a:
Do Finlandii proponuje przez Petersburg,

Właśnie sprawdzałem czy da się bez wizy tzn z elektroniczną bo można przez obwód leningradzki. nie wiem tylko czy można wjechać od Narwy a wyjechać do Finlandii. W samym Petersburgu byłem na motocyklu ale córka chciałaby zobaczyć. :spoko

gryz3k - 2020-01-14, 15:04

Cytat:
Oczywisty kierunek..... NordKapp

Pewnie tak ale co dalej?

Den-tal - 2020-01-14, 15:18

Nie rozumiem co wyscie sie tak przykleili do tego NordKapp :shock: To tylko mala wysepka.Jest cala masa miejsc ciekawszych i piekniejszych w Norwegi i Szwecji niz ta kupa kamieni.No chyba ze chce sie "zaliczyc" i dac Norwegom zarobic.Oni tak jak Holendrzy kazde g...o turystom sprzedadza :diabelski_usmiech
gryz3k - 2020-01-14, 15:25

Den-tal napisał/a:
Jest cala masa miejsc ciekawszych i piekniejszych w Norwegi i Szwecji

No właśnie moje pytanie jakich? :diabelski_usmiech

xbartman - 2020-01-14, 15:58

Odpowiedzi może być wiele ale jedna IMHO góruje nad pozostałymi - LOFOTY!!!
http://www.w4stronyswiata...norwegia/lofoty

Roberto - 2020-01-14, 16:25

My też bierzemy pod uwagę ten kierunek między 03.07 a 02.08. :ok
Przez Petersburg, NordKapp, Lofoty, okolice Bergen i jak wystarczy czasu Kopenhagę (jak nie to prom z Karlskrony do Gdyni).
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Czas pokaże :wyszczerzony:

chemik - 2020-01-14, 16:40

my tez wybieramy się w ten kierunek na wakacjach - chcemy zacząć od Petersburga.
Wiadomość o meszkach - nie najlepsza. :spoko

gryz3k - 2020-01-14, 17:06

Czy sprawdzaliście jak jest z tranzytem przez Petersburg? Czy darmowa evisa wystarczy?
Mikesz - 2020-01-14, 17:39

W Petersburgu możesz kupić od producenta składanego RIB-a na Skandynawię
https://www.youtube.com/watch?v=JYz4sWL8IZo

Roberto - 2020-01-14, 17:54

gryz3k napisał/a:
Czy sprawdzaliście jak jest z tranzytem przez Petersburg? Czy darmowa evisa wystarczy?

Spokojnie możesz wjechać od strony Estonii (Narwa), a wyjechać do Finlandii (np. Swietogorsk).

Arnold1 - 2020-01-15, 01:06

A ja już na promie Tallinn-Helsinki 16.7.2020. Trasa po Nordkapp, dalej na dół fiordami przez Danię do Polski. Planowany wypad na 6 tygodni., light-owo, raczej bez sztywnego planu.Chętnie spotkałbym kogoś na trasie...
gryz3k - 2020-01-15, 09:27

Mikesz napisał/a:
W Petersburgu możesz kupić od producenta składanego RIB-a na Skandynawię
https://www.youtube.com/watch?v=JYz4sWL8IZo

Fajna sprawa. Problem tylko z brakiem rejestracji na pierwszym wyjeździe. U nas chyba niedostępny. :spoko

Magda P - 2020-02-12, 01:29

gryz3k napisał/a:
Den-tal napisał/a:
Jest cala masa miejsc ciekawszych i piekniejszych w Norwegi i Szwecji

No właśnie moje pytanie jakich? :diabelski_usmiech

Byliśmy już w Norwegii kilkukrotnie i opisywaliśmy swoje wrażenia z kolejnych miejsc, więc może znajdziesz coś dla siebie na naszym blogu w kategorii Norwegia. :)
Norwegia - ciekawe miejsca

Norge706 - 2020-03-04, 22:23

Roberto napisał/a:
My też bierzemy pod uwagę ten kierunek między 03.07 a 02.08. :ok
Przez Petersburg, NordKapp, Lofoty, okolice Bergen i jak wystarczy czasu Kopenhagę (jak nie to prom z Karlskrony do Gdyni).
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Czas pokaże :wyszczerzony:
5

Jadąc z Lofotów, proponuje zaliczyć Trondheim i później trasę Atlantycką. Dalej Tronstigen i Geiranger, później w kierunku Bergen największy lodowiec Europy. Jeżeli bredzisz w Kopenhadze to powrót do kraju raczej przez promy Dania Niemcy lub Szwecja Niemcy np.Trelleborg -Sasnitz. Poprostu taniej. Pozdrawiam z Norwegi.

Andrzej_Gdynia - 2020-03-05, 13:00

Jest promocja na rejsy do Karlskrony... 50% - pod warunkiem że kupisz teraz i wyjdziesz do końca kwietnia jeśli dobrze pamietam///
krzlac - 2020-03-05, 13:42

xbartman napisał/a:
Odpowiedzi może być wiele ale jedna IMHO góruje nad pozostałymi - LOFOTY!!!

Jadąc z północy przed Lofotami jest jeszcze wyspa Senja. Widokowo nie odbiega od Lofotów, a ludzi i kamperów dużo mniej.