Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - "CB RADIO bez anteny", aplikacja na telefon.

JanKowal - 2020-04-05, 10:53
Temat postu: "CB RADIO bez anteny", aplikacja na telefon.

smok_wawelski - 2020-04-05, 11:06

Z radiem nie ma to wiele wspólnego
Ot po prostu kolejny komunikator jak Messenger czy WhatsApp tyle że ubrany w skórke Midlanda

JanKowal - 2020-04-05, 11:30

Już poprawiłem, jest cudzysłów, gdyby ktoś to brał dosłownie. :ok Co nie zmienia, jak dla mnie, atrakcyjności tej aplikacji, szczególnie dla dawnych użytkowników CB. Raczej nie uświadczysz na tych komunikatorach które wymieniłeś, podglądu "radaru" dostępnych użytkowników i wiele wiele innych, na plus i na minus w stosunku do CB. Jestem w trakcie badań "organoleptycznych" apki, ale póki co jest kapitalna, mówię to jako dawny użytkownik CB.
Bajaga - 2020-04-05, 12:08

Odkąd mam Yanosika nie używam CB. Te pyskówki "Panów Kierowców" i brak elementarnej znajomości języka polskiego były nie do wytrzymania.
ZEUS - 2020-04-05, 12:27

CB Radio jest niezależne od dostępu do sieci i to jest argument nie do podważenia... 🤪
JanKowal - 2020-04-05, 12:44

Bajaga napisał/a:
Odkąd mam Yanosika nie używam CB. Te pyskówki "Panów Kierowców" i brak elementarnej znajomości języka polskiego były nie do wytrzymania.

Tu masz opcje "zablokuj" i więcej delikwenta nie usłyszysz, to zaliczam do przewagę nad analogowym CB.

Skorpion - 2020-04-05, 12:44

Radio MIDLAND ALAN 121 CB,Antena samochodowa CB MINI

Antena samochodowa CB MINI-SNAKE27 SIRIO

Mocowana na stałe otwór w karoserii samochodu na uchwyt krawędziowy rynienkowy lub na klapę bagażnika.
Antena posiada system pochylania tzw. motylek
Promiennik (bat) stożkowy wykonany jest z nierdzewnej stali
Dostrajana poprzez regulację dwóch pierścieni

DANE TECHNICZNE:

Typ: Antena samochodowa
Impedancja: 50 Ohm
Zakres częstotliwości: 27 do 27.5MHz
Polaryzacja: Pionowa
Charakterystyka promieniowania: dookolna
SWR: ≤1.2
Zakres pracy i SWR ≤ 2: ≥1800 KHz
Długość anteny: 61cm
Standardowe mocowanie typ DV
Maksymalna moc: 40Wat
Kabel koncentryczny: RG-58 długość 4m
Średnica otworu montażowego: fi 12mm.
Waga (około): 350 gr.

W ZESTAWIE:

Antena
Kabel koncentryczny RG-58
Główka anteny typ DV
Motylek antenowy
Imbus do strojenia anteny
Instrukcja ze specyfikacja techniczną

Producent: Sirio
Indeks: 1201112
Oznaczenie producenta: 2204406.01

Częstotliwość:27000 [MHz]
Częstotliwość:28500 [MHz]
Częstotliwość strojenia:1,8 [MHz]
Długość anteny:610 [mm]
Moc maksymalna:40 [W]
Typ mocowania: montażowa
Waga:,35 [kg]
Współczynnik fali stojącej (SWR):1,2
Producent: SIRIO
Nazwa własna: MINI SNAKE-27
Antena montażowa SIRIO MiniSnake 27

Solidnie wykonana krótka antena CB (61 cm):
- zasięg odbioru i nadawania do 9 km. (w bardzo dobrych warunkach)
- dyskretny wygląd (smukła obudowa cewki, czarny promiennik)
- antena strojona za pomocą regulacji pierścieni na obudowie cewki (nie trzeba przycinać promiennika)
- możliwość regulacji pochylenia za pomocą tzw. motylka (regulacja 180 stopni)
- najwyższa jakość wykonania (produkowana we Włoszech).

JanKowal - 2020-04-05, 13:05

o! po prezentacji tych zdjęć, przyszedł mi do głowy jeszcze jeden atut apki CB, łatwość montażu, mi "montaż"zajął nie więcej niż parę minut. :wyszczerzony:
smok_wawelski - 2020-04-05, 13:12

Bajaga napisał/a:
Te pyskówki "Panów Kierowców" i brak elementarnej znajomości języka polskiego były nie do wytrzymania.
Powiedziałbym przytałaczajacej wiekszości dzisiejszych kierowców którzy po prostu nie umia posługiwać się radiem i króluje chamstwo ale znam kierowców (niestety niewielu) z pasma CB i powiedzmy innych pasm od których operatorzy z KF-owa jedynka mogliby sie uczyć prowadzenia łaczności. Może ktoś z Kolegów miał przyjemność np. rozmawiać z Robertem z MDW jak nadawał ze świętej Anny po rozłożeniu pełnowymiarowej półfalówki z masztem na galeryjce cysterny cementowozu - stare czasy dobre czasy były takich kierowców mógłbym przytoczyc jeszcz troche a z mobila zrobiłem łacznosci z połową świata :)

ZEUS napisał/a:
CB Radio jest niezależne od dostępu do sieci i to jest argument nie do podważenia... 🤪
Apka zawsze będzie tylko komunikatorem a nigdy radiem
Świstak - 2020-04-05, 13:37

Zainstalowałem. Sądzę że w drodze będzie to nieocenione narzędzie. Oczywiście ma swoje wady - przede wszystkim konieczność korzystania z infrastruktury i transmisji danych via internet, ale daje coś w zamian - możliwość zablokowania użytkowników. Nie bez znaczenia jest też możliwość ograniczenia zasięgu geograficznego - w czasie jazdy samochodem bardzo cenna funkcjonalność.
andrzej627 - 2020-04-05, 13:41

JanKowal napisał/a:
"montaż"zajął nie więcej niż parę minut. :wyszczerzony:

Na jakim kanale nadajesz?

JanKowal - 2020-04-05, 14:04

na 7
Świstak - 2020-04-05, 14:06

Proponuję zaczynać od kanału zerowego gdzie uzyskacie trochę informacji o sposobie używania, a potem zapraszam na kanał 7 na którym będziemy w mniejszej grupie - zasadniczo głównie kamperowców. Sądzę że latem będzie to niesamowicie żywy kanał!
Banan - 2020-04-05, 14:19

Mam i ja :bigok
Świstak - 2020-04-05, 14:39

Darek, byłeś i zniknąłeś...
wbobowski - 2020-04-05, 14:54

Łączność przez CB od kilku lat jest już możliwa między użytkownikami AutoMapy. Czas nadawania czy wywołania to 20 sek., więc nie możliwości opowiadania pierdół jak to ma miejsce w tradycyjnym CB.

Jeśli ktoś z Was jeździ na AutoMapie (dla mnie nie ma lepszej nawigacji - nie będę podejmował dyskusji w tej sprawie), to zapraszam do kontaktu przez CB.

SlawekEwa - 2020-04-05, 14:58

Pomyślimy :lol:
chris_66 - 2020-04-05, 15:05

zainstalowałem się, kiedyś może to włączę i potestuję z ciekawości

jakoś na razie nie mam potrzeby gadania :wyszczerzony:

dzięki za namiar

Banan - 2020-04-05, 15:51

Świstak napisał/a:
Darek, byłeś i zniknąłeś...

Żona na obiad wezwała... :diabelski_usmiech

chris_66 - 2020-04-05, 17:39

wbobowski napisał/a:
Jeśli ktoś z Was jeździ na AutoMapie (dla mnie nie ma lepszej nawigacji - nie będę podejmował dyskusji w tej sprawie), to zapraszam do kontaktu przez CB.

nie używam AM i nie znam nikogo z AM więc z nikim nie pogadam

o ile jest w ogóle sens takiej łączności (w co wątpię) to coś niezależnego jest zdecydowanie lepsze

Banan - 2020-04-05, 19:21

Podoba mi się ta apka :bigok

Przydatna by była przy imprezach zlotowych, gdyby każdy z uczestników miał zainstalowaną...
Np. w Bałtowie Krzysiu nie musiałby sobie gardła zdzierać, tylko podał komunikat przez tą apkę i wszyscy by słyszeli... :bigok

Cyryl - 2020-04-05, 19:53

miałem CB w stary kamperze, ale oprócz jednego wspólnego wyjazdu jakieś 8 lat temu nie używałem, miałem CB w którejś osobówce, ale nie używałem z przyczyn takich jakie opisał Bajaga (z którym w większości tematów się nie zgadzam), mam nawigację w aucie, w telefonie, na tablecie, ale jeszcze nie zdarzyło się abym jechał według niej.

nawigacja sprawdza się w moim przypadku przy jeździe rowerem, spacerach po lasach i polach.

Świstak - 2020-04-06, 09:12

Aplikacja znajdzie zastosowanie we wspólnych wyjazdach, zlotach czy choćby wieczornym pijaństwie w czasie kwarantanny. Jej podstawową zaletą jest fakt że jest wirtualna i darmowa, wadą dość szybkie zużywanie energii z akumulatora.

Jak w przypadku większości czy właściwie wszystkich aplikacji komunikacyjnych, ich sukces zależy od dwóch podstawowych czynników - dobrej, niedrogiej i niezawodnej platformy oraz chętnych do korzystania, kulturalnych użytkowników którzy mają coś do powiedzenia i chcą słuchać innych. Z CB nie korzystam z powodu użytkowników którzy czują się szczęśliwi gdy emitują przekleństwa, beknięcia czy fragmenty Disco Polo. Tutaj można ich skutecznie zablokować. Poza tym aplikacja ma fajny guziczek... POWER OFF i już...

chris_66 - 2020-04-08, 14:04

JanKowal napisał/a:
Bajaga napisał/a:

Tu masz opcje "zablokuj" i więcej delikwenta nie usłyszysz, to zaliczam do przewagę nad analogowym CB.

posiedziałem dziś prawie godzinę nasłuchując kanału "7"

atmosfera pomiędzy "19" dla kierowców i jakimś kanałem krótkofalarskim i forum pryszczatych małolatów- kto kogo w co może zrobić, kto dłużej to może więcej, jakaś baba rzucająca kur...ami, zablokowany nie może gadać ale może zepsuć zabawę innym, administrator "naszej grupy", dyskusje na poziomie piaskownicy :stop:

SlawekEwa - 2020-04-08, 15:44

chris_66 napisał/a:

szybko się poddałeś, póżniej już było tylko lepiej :lol:

chris_66 - 2020-04-08, 15:51

SlawekEwa napisał/a:
chris_66 napisał/a:

szybko się poddałeś, póżniej już było tylko lepiej :lol:

:haha: :haha: :haha:

szkoda czasu na takie coś, jednak nie moje klimaty takie przepychanki

Świstak - 2020-04-08, 17:00

Przyznaję że dziś mi też opadły uszy pewnie dlatego że faktycznie zeszli się użytkownicy tych wszystkich grup... No cóż, zdarza się i taki dzień.

Pokuszę się jednak o krótką instrukcję użytkowania, bo okazuje się że poznaliśmy dopiero część możliwości.

Aplikacja oferuje dwie funkcjonalności czy też dwa obszary w których możemy się poruszać: grupy i kanały zależnie od ustawienia pierwszego przełącznika od lewej. Grupy mają zasięg ogólnoświatowy, natomiast kanały mają ograniczenie obszarowe w którym możemy się komunikować - do regulacji wielkości obszaru z jakim chcemy mieć kontakt służy pokrętło SQELCH wyskalowane w kilometrach a bazująca na informacjach pochodzących z naszego GPS. Sądzę że właśnie ta funkcjonalność będzie dla nas szczególnie przydatna podczas zlotów czy wspólnych przejazdów - wystarczy ograniczyć promień działania i mamy coś na kształt prywatnego kanału publicznego. Troszkę gorzej z drugą funkcjonalnością czyli z grupami - tu każdy może słuchać wszystkich i co gorsza może również emitować bez względu czy ma cokolwiek do powiedzenia czy też nie... Jeżeli nie chcemy słyszeć takiego u żytkownika - możemy go wrzucić na "czarną listę" i ani my nie będziemy słyszeli jego transmisji, ani on naszych. Jest tu jednak pewien haczyk - pomimo że danego użytkownika nie słyszymy, podczas jego transmisji ani my ani nikt inny nie może realizować swojej transmisji, czyli dochodzi do sytuacji gdy goownażeria może właściwie zablokować daną grupę wciskając cały czas guzik nadawania. Wprowadzono pewne mechanizmy obronne jak choćby limit czasu nadawania wynoszący max 2 minuty, ale trwa burza mózgów jak poprawić ochronę przed osobnikami którzy czerpią przyjemność z psucia zabawy innym. Wierzę że wkrótce uda się wydzielić grupy bez cenzora na kształt naszego działu politycznego, a w pozostałych powstanie skuteczny mechanizm obronny przed niechcianymi treściami i zachowaniami. podrzucajcie prosze swoje koncepcje jak takie narzędzia stworzyć.

andrzej627 - 2020-04-08, 17:13

chris_66 napisał/a:
nie moje klimaty takie przepychanki

Używałeś kiedyś CB? Pod tym względem jest bez zmian.

SlawekEwa - 2020-04-08, 19:07

Widzę bana u tej wulgarnej kobitki :bajer
Comsio - 2020-04-08, 22:14

Oj tam oj tam chciała po gwiazdorzyć . :mrgreen:
JanKowal - 2020-04-08, 22:29

Aktualnie leci wykład kol. Świstaka, poruszane tematy, butelka lejdejska, histereza i takie tam... :lol: koleżance "gwieździe" chyba obwody trzasły, przestała gwiazdorzyć.
chris_66 - 2020-04-08, 23:05

andrzej627 napisał/a:
chris_66 napisał/a:
nie moje klimaty takie przepychanki

Używałeś kiedyś CB? Pod tym względem jest bez zmian.

używałem, kiedyś stacjonarnie nawet, przestałem

Świstak - 2020-04-09, 08:04

Eksperymentalnie udało się dowieść że aplikacja może działać w trybie prywatnym (w trybie kanałów) niezależnie od odległości. Do rozmowy niezależnie od odległości należy kogoś zaprosić i zaproszenie to musi być zaakceptowane. W opcjach możemy też aktywować funkcję Dual Watch która pozwala nasłuchiwać kilka kanałów. Możemy więc posiadać i użytkować wyłącznie swój kanał prywatny, ale możemy też próbować szczęścia na grupach ogólnych.
Arnold1 - 2020-04-09, 17:36

Apka jest dla użytkowników camperów niezwykle praktyczna. Jak pisał Swistak daje wiele możliwości.Trzeba mieć świadomość, że jest to "otwarty system" i to dla każdego. Myślę, że czas działa na korzyść kompetencji i kultury, a prostactwo i wulgarność NIE ZYSKUJE uznania nawet u "starych bywalców". Wielokrotne dyskusje na temat "camperowcy" i "reszta świata" mam wrażenie zakończyły się zrozumieniem i opadnięciem ciśnienia.

O czym informuje was ALAN (tak ten z sprzed 2 lat, zbanowany na CT).

Świstak - 2020-04-09, 17:52

Grupa kamperowców to bardzo nietypowa grupa - kilkunastu użytkowników i cisza.... Więcej słuchających niż nadających co jest co najmniej nietypowe...
Bajaga - 2020-04-09, 18:02

Arnold1 napisał/a:
Apka jest dla użytkowników camperów niezwykle praktyczna. .

Byłaby gdyby byli tam użytkownicy. Ale nie ma.

Arnold1 - 2020-04-09, 21:05

Bajaga napisał/a:
Arnold1 napisał/a:
Apka jest dla użytkowników camperów niezwykle praktyczna. .

Byłaby gdyby byli tam użytkownicy. Ale nie ma.

spokojnie, będą... bo warto. :ok

Comsio - 2020-04-09, 21:17

Kwestia czasu, i się rozwinie.
Przypuszczam podczas jajeczka,przybędzie użytkowników.

Obecnie stoją w kolejkach po jajeczka. :mrgreen: