Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Serce CamperTeam - Koronowirus pomoc

gryz3k - 2020-04-07, 14:53
Temat postu: Koronowirus pomoc
Naszło mnie dzisiaj takie przemyślenie. Nie konsultowałem tego z Andrzej73 ale postanowiłem zapytać co Wy na to.
Andrzej, korzystając z możliwości pomocy szyje maseczki i fartuchy dla szpitala. Wiadomo, że materiały do produkcji kosztują. Ponieważ większość z nas nie ma możliwości szycia to co myślicie na o tym abyśmy zorganizowali zbiórkę pieniędzy na zakup tychże materiałów. Nie wiem jeszcze w jakiej formie bo to Andrzej73 musiałby się wypowiedzieć ale może byłaby to z naszej strony jakaś cegiełka dołożona do walki z koronawirusem. :spoko

Brat - 2020-04-07, 14:59

Jestem ZA. Wiadomo, że w przypadku sporej części z nas (wielu emerytów) nie będą to mogły być jakieś kwoty ogromne, ale z pewnością każdy coś tam znajdzie ....
Konto Andrzeja/firmy Andrzeja, albo jakaś inna, możliwie internetowa, forma darowizny.

gryz3k - 2020-04-07, 15:14

Brat napisał/a:
Wiadomo, że w przypadku sporej części z nas (wielu emerytów) nie będą to mogły być jakieś kwoty ogromne

Jak zawsze każdy wg możliwości. :spoko

Banan - 2020-04-07, 16:06

gryz3k napisał/a:
Nie konsultowałem tego z Andrzej73 ale postanowiłem zapytać co Wy na to.

Myślę, że Andrzej nie będzie miał nic przeciwko.
Dla Ciebie Piotrze browarek za pomysł :pifko
Póki co, tylko wirtualne :spoko

Socale - 2020-04-08, 00:25
Temat postu: Re: Koronowirus pomoc
gryz3k napisał/a:
Naszło mnie dzisiaj takie przemyślenie. Nie konsultowałem tego z Andrzej73 ale postanowiłem zapytać co Wy na to.
Andrzej, korzystając z możliwości pomocy szyje maseczki i fartuchy dla szpitala. Wiadomo, że materiały do produkcji kosztują. Ponieważ większość z nas nie ma możliwości szycia to co myślicie na o tym abyśmy zorganizowali zbiórkę pieniędzy na zakup tychże materiałów. Nie wiem jeszcze w jakiej formie bo to Andrzej73 musiałby się wypowiedzieć ale może byłaby to z naszej strony jakaś cegiełka dołożona do walki z koronawirusem. :spoko

Piotruś, na początek to przepraszam że nie zauważyłem wcześniej Twojej inicjatywy, dopiero teraz, w tej chwili. Jestem ZA ! Ostatnio nawet pisałem o tym że mam wyrzuty sumienia bo nic nie mogę wnieść.
Mogę! Dzięki Tobie jednak mogę.
Jutro/dziś jak mi z pamięci nie uleci, zapodam jak w prosty sposób zorganizowałem pomoc forumowiczów k.pl dla pewnej osoby.
Ponad oczekiwania forumowicze pomogli.
.
Teraz spać idę bo dziś wstać muszę, dobranoc. :spoko
Tymczasem:

Socale - 2020-04-08, 09:05

No i się obudziłem. Pierwsza czynność to odszukanie.
Więc tak Gryzku, kolega z k.pl miał wypadek, pomoc zorganizowałem oficjalnie i jako pierwszy dla przykładu wpisałem się na listę.
Każdy kto chciał pomóc, pisał do mnie, ja w odpowiedzi przesyłałem dane do wpłaty, bezpośrednio na konto poszkodowanego.
Odzew był niewiarygodny. Jeśli miałbyś ochotę to poczytaj tu na pierwszej i właściwie ostatniej stronie tego tematu:
.............................................................................................................
https://forum.karawaning.pl/topic/20193-pomoc-dla-kajetana-rodzina-uratowana/

Sposób jaki był taki był i miał się przydać na przyszłość, mamy więc okazję go ulepszyć.
Miłego dzionka.

wlodo - 2020-04-08, 09:38

Fajna inicjatywa, a do Andrzeja skarbówka się nie przyczepi ? To by musiało być tak żeby nie narobić kłopotów.
Socale - 2020-04-08, 09:45

Mnie też straszono, ale ja to widzę tak, że my płacimy Andrzejowi bo zamawiamy u niego towar, lecz go nie odbieramy = towar jedzie do szpitali.
Banan - 2020-04-08, 10:08

Będzie musiał VAT odprowadzić... :evil:
Może lepiej np. opłacić koszt materiału jako osoba prywatna na paragon...?
Zresztą, może najpierw niech się Andrzej wypowie :spoko

gryz3k - 2020-04-08, 10:15

Myślę, że na forum są jacyś mądrzy w finansach koledzy, którzy podpowiedzą co zrobić. :idea
smok_wawelski - 2020-04-08, 10:22

Socale napisał/a:
Odzew był niewiarygodny.
Pamiętam tę akcje Wojtek, proponowana akcja jest ok i w pełni ją popieram - ale niestety trzeba zrobić to rozsądnie i parę spraw rozeznać. Zwróćcie też uwagę na przepisy dotyczące zbiórek publicznych.
Rozwiązanie które proponuje Wojtek wydaje się być sensowne ale trzeba sie upewnić bo de facto jest to darowizna kupującego na rzecz szpitala jest u również wspomniany vat jeśli Andrzej robi to jako firma
Po prostu pogadajcie z Andrzejem jaką to ma formę u Niego czy to firma czy akcja pomocowa i na jakich zasadach to leci bo faktycznie można narobić miału i utopić zebrane środki w podatki - nieopodatkowane darowizny bez stopnia pokrewieństwa nie są duże, jeśli dochodzi działalność gosp. sprawa jeszcze się komplikuje - znam to bo organizowaliśmy z grupą przyjaciół zbiórki na dzieci onko - powiem tak czasem sraliśmy w pory i w sumie robiliśmy to na półlegalu bo taka była potrzeba, robiliśmy też akcje w podobny sposób jak napisał Wojtek - dotąd ani nas ani darczyńców ani obdarowanych nie ściągnięto ale to nie dowodzi niczego. Ja ze swojej strony mogę popytać znajomej księgowej jak będę wiedział jak i na jakich zasadach to leci u Andrzeja oraz gdyby była potrzeba mam konto na zrzutka.pl zweryfikowane dowodem osobistym na którym robiliśmy również w/w akcje mogę je udostępnić dla tego celu i zapewnić obsługę. Tu na CT na pewno nie jestem znany w stopniu wystarczającym do zaufania ale Koledzy znający mnie wiele lat z K.pl mogą coś o mnie powiedzieć

Andrzej 73 - 2020-04-08, 11:13

Bardzo fajnie i cieszy mnie to niezmiernie , że macie chęć niesienia pomocy w walce z tym wirusem. :bukiet:
Ze swojej strony widzę to tak , że możecie kupować maski ode mnie i przekazywać je w miejsca uważane przez Was za stosowne.
Zbiórka na materiał nie bardzo mi leży , ponieważ powstałaby pewna biurokracja. Musiałbym się z tego przed Wami rozliczyć , a to mogło by nie być takie proste.
Na przykładzie gumy podam jak to wygląda.
Kupuję gumę za którą płacę i dodatkowo daję łapówkę w postaci flaszki wódki każdorazowo kiedy ją odbieram. Taki dodatkowy suwenir , aby człowiek chciał mi ją sprzedać. Dziś może sprzedać każdemu i prawie za każdą kwotę , takie jest zapotrzebowanie.
Obecnie przekazuję maseczki do szpitali drogą poza służbową i to na ten moment jest jedyne dobre rozwiązanie. Nie bawię się w nic poza zostawieniem maseczek i zapłacie w postaci dziękuję oraz dużego uśmiechu.
Moje środki przeznaczone na akcję charytatywną powoli się kończą więc , aby dalej móc wspomagać szpitale oraz pogotowie muszę część ich sprzedawać w proporcji 1:1 czyli jedna sprzedaż to jedna rozdana.
:spoko

Brat - 2020-04-08, 12:29

To proponuję, byś podał cenę jednej/dziesięciu/stu maseczek. Każdy z nas, kto będzie chętny i będzie miał możliwości, wyśle Ci zaliczkę/równowartość zamawianych/zakupionych maseczek.
Nie odbieramy ich; przekazujesz szpitalowi nieodpłatnie. Niedogodność - konieczność ewidencji tego obrotu.
Darowizny związane z epidemią są podobno zwolnione z VAT (upewnij się u księgowego).

Brat - 2020-04-08, 17:45

Odbyłem krótką rozmowę z Andrzej 73 (tylko 18 min., bo mnie żona pogoniła ;) ), chcąc upewnić się, jaka forma wsparcia dla jego szlachetnej inicjatywy byłaby najbardziej odpowiednia.
Zrozumiałem z tej rozmowy, że:

a) dla czytelności formalnej najlepiej byłoby, gdybyśmy maski od niego formalnie kupowali, płacąc po 3 zł/szt. Andrzej je rozsyła do nas, każdy z nas dysponuje tymi maskami we własnym zakresie.
b) koszt bezpośredni produkcji takiej maski oscyluje wokół kwoty 1,50 zł/szt., w związku z czym Andrzej produkuje te maski w ilości x 2 i drugą połowę przekazuje we własnym zakresie, nieodpłatnie, placówkom tego potrzebującym (ma już spore rozeznanie i kontakty ze szpitalami, pogotowiami, domami opieki etc.).
c) Rozsyłając do nas maski pakuje je w dowolnej, zamawianej przez nas ilości, a więc nie ma znaczenia, czy ktoś zamawia jedną czy tysiąc (oczywiście - ma to tylko wpływ na koszty przesyłu).

Andrzej 73 - skoryguj mnie, jeśli coś pokręciłem ...

Wg mnie - rozwiązanie optymalne!. Mi osobiście bardzo to odpowiada! Spodziewam się właśnie 13-tej emerytury, przyjmę ją ze wstrętem ;) i już wiem, jak zagospodaruję ;)

Andrzej 73 - PW.

gryz3k - 2020-04-08, 20:58

Przepraszam koledzy, że rzuciłem temat i się nie odzywam ale staram się pracować by choć na koszty zarobić. Tzn dużo pracy a coraz mniej pieniędzy.

Myślę, że Andrzej wie najlepiej jak to zrobić więc poprosimy Go może żeby podał szczegóły jak zrealizować zamówienie a potem każdy już działa od siebie. :spoko

Socale - 2020-04-08, 21:35

Oczywiście, uszczęśliwianie na siłę wg swojego widzimisię może przynieść skutek odwrotny bo w tym przypadku chodzi o produkowany towar nowy.
Nie chodzi tu jednak o rynek zbytu gdyż popyt jest ogromny, chodzi o to, że Andrzej ma możliwości i moce przerobowe a my mamy złotówki.
Ja bym skorygował, nie w proporcji 1:2 lecz 1:10 i tu sytuacja sprzedaży i pomocy jest klarowna bo:
Gryzek/Andrzej/Brat czy ja, czy ktokolwiek, ogłasza na forumie sprzedaż masek w proporcji kosztów produkcji wobec sprzedaży 1:10 czyli 15zł/szt, to obecnie jest średnia cena rynkowa.
Jeśli zamówię 10szt = wpłacę 150zł, koszt produkcji moich 10szt to 15 zł, marża 135zł minus obciążenia, staje się moim/naszym wsparciem działań Andrzeja zachowując świadomość i 100% pewność, że "zysk" idzie na cele tutaj deklarowane = wspomaganie Andrzeja i medyków których on wspomaga jak dotąd tylko z własnej kieszeni.
Moja propozycja:
Oficjalna sprzedaż masek w cenie kosztów produkcji x10 (x20) (x30?) ale...
Nie możemy obciążać Andrzeja obsługą tej drobnicowej "sprzedaży", potrzebny będzie ktoś kto fizycznie i faktycznie będzie realizował rozsyłkę.
Ja jestem w stanie to ogarnąć i deklaruję się, ale mieszkam tu gdzie mieszkam = będą lekutkie opóźnienia wysyłek.
Organizacja na forumie to najmniejszy problem.

Brat - 2020-04-10, 13:08

300 szt. maseczek od Andrzeja doszło właśnie, dzięki!

(notabene - nie wiem, jaki masz układ z kurierami ... do mnie z Janek kurier jedzie już czwarty dzień (20 km) a z Częstochowy (200 km) w jeden dzień dotarł :) )

Bajaga - 2020-04-10, 14:02

Socale napisał/a:

Ja bym skorygował, nie w proporcji 1:2 lecz 1:10 i tu sytuacja sprzedaży i pomocy jest klarowna bo:
Gryzek/Andrzej/Brat czy ja, czy ktokolwiek, ogłasza na forumie sprzedaż masek w proporcji kosztów produkcji wobec sprzedaży 1:10 czyli 15zł/szt, to obecnie jest średnia cena rynkowa. .

W każdym sklepie sieci Lewiatan są maseczki. Cena 5.90 szt (trzeba kupić 10) która i tak jest wg mnie dosyć bandycka. Całkowite koszty produkcji tego towaru to jak sądzę maks 50 groszy.

Andrzej 73 - 2020-04-10, 14:42

Bajaga napisał/a:
Całkowite koszty produkcji tego towaru to jak sądzę maks 50 groszy.

W Chinach , w Polsce więcej kosztuje sama robocizna szycia , no chyba że masz niewolników.

Andrzej 73 - 2020-04-10, 14:45

Brat napisał/a:
300 szt. maseczek od Andrzeja doszło właśnie, dzięki!

To ja Dziękuję Tobie w imieniu swoim i obdarowanym.
:pifko

Bajaga - 2020-04-10, 16:10

Andrzej 73 napisał/a:
Bajaga napisał/a:

W Chinach , w Polsce więcej kosztuje sama robocizna szycia , no chyba że masz niewolników.

To w Polsce ile maseczka kosztować musi?

gryz3k - 2020-04-10, 19:36

Bajaga napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:
Bajaga napisał/a:

Ja Ciebie Andrzeju bardzo proszę nie zniżaj się do rozmowy o tym z bajagą.
On to wie, wszak to deweloper ze stolycy.

MILUŚ - 2020-04-10, 20:18

gryz3k napisał/a:
...... to deweloper ze stolycy.

No patrz ....jak można się pomylić w ocenie człowieka na podstawie jego postów :bajer

Socale - 2020-04-10, 21:16

Bajaga napisał/a:

Niechby nawet 35groszy - nie o to ten temat.
Zakup po kosztach nie wygeneruje lekkości oddechu Andrzejowi.
.
Jestem gotów np. 10 krotnie "przepłacić", w zamian otrzymam maseczki i swoistą satysfakcję ale to się dopiero organizuje.
Wszystko jeszcze w powijakach, liczę na szybkie ustalenie/wyklarowanie metody pomocy by dzięki nam Andrzej mógł jak najdłużej pomagać medykom :bigok

jb - 2020-04-11, 07:41

A czas goni. Muszę zrobić zakupy czwartek blisko. Zdecydowanie wolę przepłacić u Andrzeja niż gdzie indziej.
ZbigStan - 2020-04-11, 08:11

Podajcie gdzie lub jak można złożyć zamówienie.
Andrzej 73 - 2020-04-11, 08:50

Zamówienia możecie składać na PW.
Proszę również o podawanie namiarów do wysyłki oraz numerów telefonu.
Za pozwoleniem zamieszczę fotkę maseczki i krótki opis.
Tylko muszę poprosić modelkę aby się zgodziła na sesję foto. :haha:

grzegorz_wol - 2020-04-11, 09:00

Maseczki Andrzeja na ten przykład dzielnie służą od ponad tygodnia w jednym z wrocławskich szpitali. :ok

Jak Was czytam to odzyskuję wiarę w ludzi.

Gryz3k źle Ciebie oceniłem a pod wpływem emocji gorzej opisałem. Sorki.

gryz3k - 2020-04-11, 17:15

Cytat:
Gryz3k źle Ciebie oceniłem a pod wpływem emocji gorzej opisałem. Sorki

Nie ma za co. Ja też przepraszam jeśli czymś uraziłem. :spoko

jarsta0001 - 2020-04-11, 22:42

Cytat:
Gryz3k źle Ciebie oceniłem a pod wpływem emocji gorzej opisałem. Sorki

Nie ma za co. Ja też przepraszam jeśli czymś uraziłem.

WOW chłopaki, dobre rzeczy się tutaj między Wami dzieją. Gratuluję.

ZEUS - 2020-04-12, 00:46

Ja również z ochotą skorzystałem z oferty Andrzeja... oczywiście w "pakiecie" z sympatyczną pogawędką :szeroki_usmiech
Andrzej dzięki... :spoko

Andrzej 73 - 2020-04-15, 19:32

Za przyłączenie się do mojej akcji w przekazywaniu maseczek służbie zdrowia oraz pomoc w walce z korona wirusem składam WIELKIE PODZIĘKOWANIA KOLEGOM:
BAZYLI , GRZEGORZ WOL , BRAT , ROSOMAK , ZEUS , WOJCIECHU , ZBIGSTAN , CHRIS 66.

Chłopaki składam Wam ukłony. Dziękuję bardzo , ale to bardzo. :bukiet:

ZEUS - 2020-04-15, 20:27

Dzisiaj odebrałem przesyłkę, szybko i sprawnie👋, Andrzej dzięki 👍👍👍
Andrzej 73 - 2020-04-15, 20:51

Krótka relacja z dzisiejszej akcji przekazania maseczek i dwóch kartonów batonów pogotowiu w Częstochowie.

Na wstępie zapytałem czy mają maseczki. Nie wiedząc kim jestem odpowiedź była , że oczywiście mają. Jeden pokazał 3 lub 4 sztuki w woreczku foliowym po czym po krótkiej chwili , kolega wypalił "pokaż panu te papierowe... no wiesz te z kartonu". I moim oczom ukazała się maseczka z kartonika. :haha:

daro35 - 2020-04-17, 21:48

Dzięki Andrzej,maseczki dotarły,plany były inne,postanowiłem jednak przekazać je Ośrodkowi Zdrowia w którym przyjmują lekarze,którzy leczą mnie i moje dzieciaczki,Oni również bardzo bardzo dziękują,kurcze człowiek po takiej akcji czuję się taki spełniony i dumny,chyba trzeba więcej takich akcji przerobić,jeszcze raz dzięki.
zbyszekwoj - 2020-08-24, 11:02

Sa tacy co coronowirusa nie wierzą. Moi znajomi do nich należeli.Pojechali nad morze wszak wolność przede wszystkim. Własnie wrócili opaleni .Najpierw ona poranna kawka i nie czuje zapachu. Zrobili testy ,obydwoje Covid. No i teraz sanepid wszystkich znajomych na kwarantanne. :gwm
kubanski - 2020-08-26, 08:12

zbyszekwoj napisał/a:
Zrobili testy ,obydwoje Covid.

:gwm

Może warto zasięgnąć wiedzy nie tylko "jedynej słusznej".

https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=bw-4QhQzkGI

4x4camper - 2020-08-26, 15:56

Jest duża ilość inteligentów bezobjawowych, Tak z 98%
W TVP powiedzą że ziemia jest płaska to uwierzą

pozdrawiam Myślących

4x4camper - 2020-08-31, 09:31

Cześć
Tego nie pokażą w TVP TVN Polsacie

https://www.youtube.com/w...g8Q&app=desktop

Misio - 2020-08-31, 10:24

Wirus jest, ale nie w takich ilościach o jakich mówią. Nagle zniknęły inne choroby. Z kim nie rozmawiam, nikt nie zachorował. Nie chorowali także ich znajomi czy członkowie rodzin. Czy to nie jest zastanawiające? :oops:
grzegorz_wol - 2020-08-31, 11:57

Ten wątek powstał jako odpowiedź camperteamu na zaistniałą sytuację. Spontaniczny niekontrolowany zryw paru forumowiczów którym przyświecała chęć bezinteresownej pomocy ...takiej ludzkiej... bez zadawania pytań na co i poco.

Czy forumowicze nie wymienieni w wątku Andrzeja z podziękowaniami mogli by swoją dyskusję i poddawanie ocenom innych przenieść do innego wątku.

Odrobina taktu...

W przeciwnym razie może lepiej wątek zamknąć zanim zrobi się tradycyjna gnojówka.

Pozdrawiam

NIE "MYŚLĄCY" :spoko

zbyszekwoj - 2020-08-31, 18:38

Misio napisał/a:
Wirus jest, ale nie w takich ilościach o jakich mówią. Nagle zniknęły inne choroby. Z kim nie rozmawiam, nikt nie zachorował. Nie chorowali także ich znajomi czy członkowie rodzin. Czy to nie jest zastanawiające? :oops:

To normalne ,ze jak siedzimy w domu i zachowujemy dystans oraz maskujemy sie , to nie łapiemy innych chorób. Problemem są choroby przewlekłe i brak mozliwości hospitalizacji, ograniczony dostep do lekarzy , no i jednak tragedia w szpitalach , kto ma styczność ten wie.Poza tym te zachorowania są i ludzie umierają, może u nas mniej , ale jak skończycie 70 tke to inaczej na to spojrzycie.

kubanski - 2020-09-01, 10:32

Ustawiają nas wszystkich w kolejce do prysznica,który zakończy się "komorą gazową".
Czy to czas na gadanie o odrobinie taktu ? Czy na przebudzenie.Każde miejsce jest dobre na bicie na alarm.
Ile jeszcze co nie którym trzeba zabrać wolności,żeby zrozumieli do czego to zmierza.

4x4camper - 2020-09-06, 17:17

Cześć
Ci co znają włoski mogą to zweryfikować polecam

https://ryszardpiotrnisza.blogspot.com/2020/09/skarga-lekarzy-zymi-diagnozami-i.html?spref=fb&fbclid=IwAR1L6MQtmX2TYTcv2uCcO0LUv1uALZRRYYghW2Iztd-Gquwf-C0azwd2gJg

4x4camper - 2020-09-08, 13:53

Idzie zmiana -trzeba znaleść winnego

https://vod.tvp.pl/website/warto-rozmawiac,9328395