Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Fiamma Aqua 8 pompa wodna - reanimacja

Rumburak - 2020-05-19, 16:54
Temat postu: Fiamma Aqua 8 pompa wodna - reanimacja
Typowa usterka Fiammy...
Rumburak - 2020-05-19, 16:59

W sieci znalazłem tylko membrany do Fiammy, nigdzie nie mogłem znaleźć plastikowych tłoczków... No to kupiłem sobie taki wynalazek: Seaflo 3,8L... Strasznie głośna. Absolutnie nie nadaje się, jak reklamuje się ją w sieci, do kamperów, przyczep, jachtów. Ten warkot zmobilizował mnie do naprawy starej Fiammy.
Rumburak - 2020-05-19, 17:11

Z silikonu temperaturowego, bo akurat taki miałem pod ręką, zrobiłem formę. Żywicę epoksydową Epidian 6011 i tkaninę miałem w domu. Jako rozdzielacza użyłem tradycyjnie wosk do pastowania nagrobków - też miałem. Użyłem dwóch różnych utwardzaczy stąd rózne kolory. Wszystko zamontowałem i .... działa :ok Nie mam instalacji ciśnieniowej, więc niedoskonałości wykonania, które wpływają na wydajność, nie będą miały dużego znaczenia. Teraz kontroluję szczelność... Jak wszystko będzie OK montuje na stałe.
Banan - 2020-05-19, 17:16

Grunt to mieć dobry pomysł :ok
:pifko

DK-Tadeusz - 2020-05-19, 17:21

Pikne. :mrgreen:
Dobra robota, szkoda że niewielu tak potrafi.
:pifko

Pawcio - 2020-05-19, 18:19

Miałem identyczną usterkę.
Naprawiłem to ciut inaczej - popękany element zastąpiłem szeroką podkładką, śrubką oraz nakrętką z nierdzewki. hula jak ta lala :)

dziwaczek - 2020-05-19, 19:02

brawo :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony: :idea :idea :idea :idea
SZMUN - 2020-05-19, 19:24

Spoko robota. Możnaby też wydrukować na drukarce 3D ;-)
Rumburak - 2020-05-19, 19:44

Jak to mówią - potrzeba matką wynalazku... Tylko ja wtopiłem dodatkowo stówę na badziewną pompkę :gwm uwiedziony ładnymi zdjęciami i popularnością zakupową...
Dla naśladowców: Każde rozwiązanie jest dobre. Istotna jest walcowa część trzonka grzybka, która ściśle przylega do membrany zapewniając szczelność.

CAPOMAN - 2020-05-21, 13:47

Czy myślisz o tym, aby zająć się produkcją na skalę hurtową ? :wyszczerzony:
zapewne kilku chętnych się zgłosi :ok

Rumburak - 2020-05-21, 15:41

Policzyłem koszt produkcji jednego tłoczka.... Wyszło 12groszy (Ale nie Kazikowe 12 groszy :wyszczerzony: Tłoczki raczej zrodzone w bólu mniejszym niż twój :wyszczerzony: )
Póki co to gwarancji na to nie daję. Po sezonie rozkręcę i wtedy się okaże czy mój patent jest godnym zamiennikiem.

Banan - 2020-05-21, 17:12

Cytat:
Po sezonie rozkręcę i wtedy się okaże czy mój patent jest godnym zamiennikiem.

Jak wytrzyma sezon, to poco rozkręcać :?: :ok

Socale - 2020-05-21, 22:18

Rumburak napisał/a:
...
Jak wszystko będzie OK montuje na stałe.

Brawo za podejście do regeneracji i przedłużania życia.
Jeśli coś jednak za jakiś czas znowu poleci, to zerknij i poszperaj tutaj:
https://www.camperteam.pl...p=573548#573548
Kupiłem głowicę z grzybkami i membraną bo moja była spękana na krawędziach ruchu, myślę że nie zwróciłeś na to uwagi :idea

EwaMarek - 2022-10-28, 21:28

Witam. Proszę o podpowiedź. Pompka z tematu ma problemy z nabijaniem ciśnienia.
Na razie nie rozbieram bo potem zostanę bez niczego. Filtr przeczyściłem i nie było za dużo brudu.

Czy Wasze pompki też miały problemy z ciśnieniem czy jednak te uszkodzenia powodowały brak pompowania...

EwaMarek - 2022-12-08, 20:24

Widzę że nikt nie ma takiego problemu.
Wymieniłem uszczelki i było ok. Niestety po kilku dniach i niby pompuje ale nie chce dobijać , tzn nie wyłącza się. jakby nie mogła nabić ciśnienia. Okazało sie że pękł i rozszczelnił sie ten filterek. Widać po tylu rozkręcaniach nie wytrzymał. Pozaklejałem ale pompa nadal nie dobija.

Możliwe że jak chodziła na półsucho to coś sie uszkodziło? Ale co jak wszystko wygląda ok.

Rav - 2022-12-08, 21:13

To może zacznij od regulacji ciśnienia na pompie (imbusem). Być może w ogóle ten element nie działa i nie rozłącza pompy (choć słyszałbyś, że pracuje pod coraz wyższym ciśnieniem)?
janusz - 2022-12-08, 21:47

Rozumiem, że pracuje cały czas, nie wyłącza się a się wyłączała? Sprawdź dokładnie czy nie wycieka gdzieś woda lub pompa nie zasysa "lewego" powietrza. Instalacja wodna w kamperze jest bardzo nietrwała. Poruszenie przewodu w złączce bardzo często powoduje nieszczelność, szczególnie w układzie ciepłej wody. O-ring który uszczelnia przewód w złączce wyciska na przewodzie zagłębienie i to połączenie jest szczelne do momentu gdy go się nie poruszy. Czasami zaraz po złożeniu jest ok i za chwilę cieknie. Potrafi tak perfidnie ciec, że nie widać gdzie i dokąd. Miałem jeszcze przypadłość, że wąż dostał dziurki jak od przekucia szpilką. Był pod samochodem i nie było tego widać.
Trzeba by sprawdzić czy problem leży w za niskim ciśnieniu jakie daje pompa, czy jest gdzieś przeciek.
Te uszkodzenia grzybków co na zdjęciach na początku wątku to jest skutek zamarznięcia pompy.

EwaMarek - 2022-12-08, 23:11

Wycieku nie ma, zawór ciśnieniowy reguluje i nic. Prawie cały wykręciłem i bez zmian. Jak rozebrałem to po naciśnięciu zawór rozłącza. gumowe elementy wyglądają ok. Zawór zwrotny trzyma bo po wyłączeniu zasilania ciśnienie zostaje.
Możliwe jest że jak zaciągało powietrze to się uszkodziły te cześci gumowe?

Dzisiaj przyszła nowa pompka bo nie ryzykowałem kupowania kolejnych cześci.

Z nią tez jest cyrk. Na początku pompuje normalnie pod koniec ciśnienia zwalnia i dobija aż sie wyłaczy. To dobijanie ciśnienia trwa ok 20 sek. Dziwne bo nie przypominam sobie żeby tamta aż tak dziwnie pyrkała.
Na zbiorniku ciśnieniowym ustawiłem 0,9 bara, pompka dobija powyżej 1,5 bara