Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Budowa czegoś ....trochę innego

tolo61 - 2020-07-01, 22:03
Temat postu: Budowa czegoś ....trochę innego
Witam
Niestety jak mówi moja żona zostaliśmy bezdomnymi .
Od końca maja nie mamy gdzie głowy przyłożyć ....
W takiej sytuacji rozglądaliśmy się za czymś co mogło by zagościć dłużej na naszej posesji .
Sprawdzanie ogłoszeń , wertowanie stron internetowych ....pandemia i posucha
Aż tu nagle / jak to zwykle w naszym przypadku / znajdujemy na trójstyku granic / Niemcy Francja Szwajcaria / auto które wydaje się dla nas 2015 nowa buda 130 tys przebiegu 2.3 150kM lekko przytarty bok prawy / tylko się wydawało L3 H2 :wyszczerzony: Wsiadamy w osobówkę / z kolegą forumowym ... Łódzkim Sześciopakiem ...Radkiem znaczy się / i heja banana na zakupy . Jako że granice były jeszcze zamknięte / ale zarówno On i ja mamy w prawie jazdy kod 95 / to spokojnie jedziemy kupujemy i wracamy .... bez auta
Niestety tak jak i u nas aby kupić tablice należy się umówić na termin / w naszym przypadku 5 dni/ Załatwiam transport tirem i auto po tygodniu ląduje w Kaliszu u mechanika / moim zdaniem naj naj mechanika dla trojaczków / celem przejrzenia , wymiany / oleje filtry rozrząd pompa wody etc /
Wszystko idzie jak ta lala / chrzcimy gościa ...Bułgar :haha: /
Wieczorem 10 czerwca Jola przegląda ogłoszenia i....znajduje Kaczorka :haha: :haha: :haha:
Sekunda namysłu... telefon do sprzedawcy i 11.06. 2020 z kolegą forumowym Grzegorzalex jedziemy pociągiem do Krakowa po auto wydaje się dla nas / Jola stwierdziła że jak TO auto sprzedam szybko, to bierze ze mną rozwód / złośliwi zastanawiają się ile czasu będę je trzymał :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony: :haha: :haha: :haha: /
Cóż ..."wolność, wolność, o wolności Ty moja ,o wolności jedyna "...etc :szeroki_usmiech
Kupujemy , i mam nadzieję że na jakiś czas, będzie gościł na naszym podjeździe .
Ochrzczony został jako" Kaczorek" bo kupiliśmy go od ludzi z Wadowic i tablice rejestracyjne zaczynały się na KWA... z przodu i KWA.... z tyłu :lol: ... czyli KWA KWA / nie mylić z innymi kaczorkami i bez podtekstów proszę :-P
Auto Ducato 2,3 l 130 kobyłek/ podrasujemy na więcej / 2013 r starszy ryjek ,przebieg 200tys klima manualna , zadbany serwisowany / o cenę nie pytajcie nie odpowiem , wart tego ile zapłaciłem / Grzesiek jak auto podjechało stwierdził jednoznacznie ...gada jak nowy ... i tak się tez prowadzi . Jest zaje....ty
I najważniejsze dla czego ON.... Ma zaje...y kolor Stalowa jasnografitowa perła ... to było jedno z dwóch wariantów dla nas auta na dłużej / inny to bordowa perła /
W chwili obecnej oczywiście już coś robię Opis i zdjęcia wkrótce .
Nie wiem czy ktoś gdzieś już tak przerabiał nie widziałem .
Tak ze może ,jak zwykle coś nowego u mnie .
Węzeł sanitarny z tyłu auta brodzik 60x80 umywalka chowana / właśnie się robi :-P /toaleta obrotowa , łóżko wzdłuż , kuchnia po stronie lewej , 4 miejsca do spania
Główne 125x 190 / 205 / dodatkowe podwójne w poprzek 110x70/90 x 186
Bagażnik luk boczny plus podnoszone łóżko główne
Ocieplony tradycyjnie jak u mnie piana zamknięto komorowa / czyli podłoga 5 cm sufit 5-6 cm / zobaczymy jak wyjdzie / ściany 5-15 cm
Wentylacja wymuszona spod auta . Turbowent w dachu .Okno dachowe nad jadalnią 70x90 elektryczne z czujnikiem deszczu na pilota . Okna boczne S4 3 sztuki . Instalacja wodna ciśnieniowa . Lodówka kompresorowa z osobnym zamrażalnikiem na 12 v Zasilanie gazowe ze zbiornika LPG .Ogrzewanie gazowe Trumatic 2800e lub Trumatic 3002 / jeszcze myślę / Bojler wody Truma 10 l na gaz . Kuchenka gazowa 2-3 palnikowa z osobnym zlewem .Na dachu solar 320w z możliwością powiększenia .
To tak na szybko , reszta wyjdzie w praniu.
Jednocześnie będę budował Bułgara . Łóżko wzdłuż ,toaleta z wc z prawej strony ,reszta podobnie jak Kaczorek, jeżeli chodzi o wyposażenie / oprócz okna dachowego nad jadalnią ... tutaj już nie zaszaleję :-P / W kolejce już czekają też dwa inne/ priorytetem jest NASZ DOMEK / ale o tym kiedyś przy okazji :mrgreen:
:spoko

voice - 2020-07-01, 22:44
Temat postu: Re: Budowa czegoś ....trochę innego
Jarku co mi pozostaje nic tylko gratulować, ja widzę, że z Ciebie pracoholik. Kiedy Ty znajdujesz czas na odpoczynek, Twoja żona chyba chce Cię wykończyć :)

czekamy na relację fotograficzną.

Oldzbig - 2020-07-02, 07:44

Czy zdążysz na Sułomino?
tolo61 - 2020-07-04, 00:02

???
Hej
Czy zdążę ? Z czym ? z przeróbką ?
Takie rzeczy to były kiedyś w ...Erze :-P
Pracuję dopiero parę dni ...
Przyjadę tym co będę miał :wyszczerzony:
Mam położoną instalację elektryczną , kanalizacyjną i ramki do okien
Stelaż podłogi ściany kibelka i łazienki ,gniazda zewnętrzne, przewody wentylacyjne jutro etc
W poniedziałek mam umówiony termin na piankowanie, tak że muszę się sprężać, bo po pianie już dużo nie wsadzę , a w środę do mechanika na przegląd ,wymiany oleju ,płynu hamulcowego ,itp itd

krynia i stan - 2020-07-08, 09:17

No to Jarku będzie ciekawie :) , trzymam kciuki :ok
tolo61 - 2020-07-09, 23:29

Hej
Nie ma czasu taki zap...
Przedstawiam moje nabytki .... :wyszczerzony:

tolo61 - 2020-07-09, 23:43

Sufit 6cm podłoga 6 cm ściany od 5-12 cm piany zamknięto komorowej
Piana w profilach progach słupkach .
Wygłuszony ,usztywniony i oczywiście ocieplony ,tak jak termosik :-P
Gdyby ktoś chciał to polecam / nie myślcie że coś z tego mam, po prostu gość jest ok, już kiedyś o tym pisałem /. Chłopaki robią mi tak auta od paru lat , Tak że wiedzą od czego muchy zdychają . Nie oszczędzają i już wyrównują tam gdzie potrzeba / tak że nie trzeba się aż tak męczyć :szeroki_usmiech / . To nie napędzanie klientów tylko reklama gościa który uczył się razem ze mną piankować auta i robi to, na prawdę rzetelnie . 512944664 Marcin Powiedzcie że dzwonicie z CT od Jarka z Poznania i pytajcie o zniżki :-P

krynia i stan - 2020-07-10, 09:42

Widzę, że nie możesz się zatrzymać. :ok
Ja po jednej przebudowie mam dosyć.
Przynajmniej na jakiś czas :diabelski_usmiech

tolo61 - 2020-08-06, 01:21

Hej...
Brak czasu związany z ...budowa domku
Co prawda pierwsze wyjazdy w stanie ...hm właśnie
Kibel był łóżko też to chyba można powiedzieć kamperem
:wyszczerzony:
Po pierwsze przybliżę trochę to co robię
Nie widziałem takiej zabudowy / w takim rozmieszczeniu /i sam to sobie obmyśliłem :-P
Mianowicie ...
Zacznę od minusów
Brak dojścia do przestrzeni bagażowej z zewnątrz , / będę miał "szufladę "wysuwaną do przodu spod łóżka tak by nie męczyć się z podnoszeniem wyrka .
Komunikacja między jadalnią a toaletą stosunkowo wąska / nam to nie przeszkadza /
Za to można siedzieć na wyrku i robić papu :mrgreen:
I to wg mnie minusy
Plusy ... dla nas najważniejszy ....zaje........aaaaaaa łazienka
Zajmuje cały tył auta na szerokości ok 65 cm
Tak że brodzik ma 65x84cm później miejsce na wytarcie , chowana umywalka i toaleta
Pod prysznicem spokojnie wycierasz wszystko oprócz stóp , wychodzisz z brodzika na ręczniczek , wycierasz nóżki ubierasz piżamkę i wychodzisz z toalety , suchy czysty i.....
następna osoba wchodzi na suchą podłogę etc etc .
To był nasz priorytet . Jak już wcześniej pisałem możliwość swobodnej kąpieli i wyjście suchą stopą jest dla nas najważniejsze .
W tym aucie udało się zrobić coś czego do tej pory nie udało się innym.
Teraz mały szkic jak to ma wyglądać , lub jak kto woli ...już po mału wygląda.
Z tyłu po otwarciu drzwi mamy miejsce na powieszenie foteli stolika turystycznego , postawienie nart , powieszenia kombinezonu narciarskiego lub pianki do nurkowania

tolo61 - 2020-08-06, 01:25

..................Prawda że mam talent do rysunków :szeroki_usmiech :wyszczerzony: :haha:
Teraz trochę fotek , proszę o wyrozumiałość bo nie w porządku chronologicznym ale ...
Nie mam czasu na układanie :-P

tolo61 - 2020-08-06, 01:36

I jeszcze parę
Reszta jakoś przy okazji bo musiałbym zmniejszyć a już mam na dzisiaj dosyć

KASZUB - 2020-08-06, 05:55

Hej Jarek. Tak sobie myślę. Mogłeś w sumie zrobić łóżko składane. W formie zwykłej kanapy. Po złożeniu byłoby duuuzo miejsca do poruszania się. A jak robiłeś dla was dwojga to fotele 2 rzędu są nie potrzebne. Chyba,że już myślisz o sprzedaży??? :shock: Bo jak wiadomo 4 osobowe łatwiej sprzedać. Pozatym podoba mi się tempo i cała reszta. Nowe pomysły zawsze mile widziane. Jak mają wyglądać kubełek umywalka? Jak będą chowane?
SlawekEwa - 2020-08-06, 07:05

tolo61 napisał/a:
Pod prysznicem spokojnie wycierasz wszystko oprócz stóp , wychodzisz z brodzika na ręczniczek , wycierasz nóżki ubierasz piżamkę i wychodzisz z toalety , suchy czysty i.....
następna osoba wchodzi na suchą podłogę etc etc .
To był nasz priorytet . Jak już wcześniej pisałem możliwość swobodnej kąpieli i wyjście suchą stopą jest dla nas najważniejsze .
W tym aucie udało się zrobić coś czego do tej pory nie udało się innym.

Skąd ta pewność jak nie wszystkie "inne" widziałeś? :bajer

tolo61 - 2020-08-06, 10:06

Hej... Slawek masz rację wszystkiego nie widziałem
I na pewno nie zobaczę Jednak do tej pory widziałem dużo Jeżeli
masz coś równie wygodnego lub widziałeś to

pokaż Może następnego będę robił wzorujac się na innych.
Piotrek...auto będzie miało 3-4 miejsca do spania A na razie
jest 3 osobowe i tak jakiś czas zostanie bo moja połowica
stwierdziła że ten ma być dla nas na dłużej... zresztą już jest nastepna baza do zrobienia :lol: :spoko

KASZUB - 2020-08-06, 11:05

tolo61, wiedzę, że się ostro wkreciles. Jak nie teraz to kiedy? Najlepszy czas dla firm budujących. Wszyscy już zapchani do przyszłego roku!!!
necvip - 2020-08-06, 11:21

W końcu coś innego, pomysł bardzo ciekawy, super ta łazienka. Do tych lekkich minusów dopisałbym mało blatu kuchennego. Ale każdy z nas ma inne priorytety. Kaszub słusznie zauważył że w tej konfiguracji aż się prosi aby łóżko było skladane jak klasyczna wersalka.

Poza tym torpeda :brawo:

Norbertp83 - 2020-08-07, 13:25

Ja patent z łazienką rozwiązałem w ten sposób. Do tego samo wejście do łazienki... ma szer. 86 cm. Żadnych dupoklejek, bo jest kabina prysznicowa :ok .
Można korzystać z prysznica jak i z toalety jednocześnie (2 osoby).

SlawekEwa - 2020-08-07, 13:33

Cytat:

Ja patent z łazienką rozwiązałem w ten sposób.

ale umywalki brak :bajer

Norbertp83 - 2020-08-07, 13:44

SlawekEwa napisał/a:
Cytat:

Ja patent z łazienką rozwiązałem w ten sposób.

ale umywalki brak :bajer

Celowy brak :wyszczerzony: . Miejsce, koszty, praca etc. Poza tym bateria prysznicowa ma wylewkę ustawioną w stronę syfony brodzika. Ząbki można umyć, ogolić się a w razie potrzeby czy niewygody przenieść te czynności do kuchni.

rviru - 2020-08-07, 13:48

Ja u siebie w L3 mam łazienkę 70x180. Jest w pełni funkcjonalna drzwi wejściowe szerowkie na 60cm. Wyraźnie 3 strefy : na lewo od wejścia brodzik 70x70, umywalka po środku i wc z prawej. Będzie to mikro łazienka z osobną zamykaną kabiną prysznicową.
Oczywiście jak widać na załączonym zdjęciu prace trwają .

Norbertp83 - 2020-08-07, 14:00

rviru napisał/a:
Ja u siebie w L3 mam łazienkę 70x180. Jest w pełni funkcjonalna drzwi wejściowe szerowkie na 60cm. Wyraźnie 3 strefy : na lewo od wejścia brodzik 70x70, umywalka po środku i wc z prawej. Będzie to mikro łazienka z osobną zamykaną kabiną prysznicową.
Oczywiście jak widać na załączonym zdjęciu prace trwają .

Widziałem. Mega zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący projekt. Paczam :shock: non toper :wyszczerzony: .

SlawekEwa - 2020-08-07, 14:17

Cytat:

Ja u siebie w L3 mam łazienkę 70x180.

łany wynik :kciukgora lecę zmierzyć swoją

tolo61 - 2020-08-09, 22:13

Ładnie Pany ładnie :wyszczerzony:
Norbert Twój wariant już miałem kiedyś ale lustrzane odbicie
rviru a jak rozmieszczenie reszty , kuchnia łóżko ... bo lazienka fajna

rviru - 2020-08-10, 10:29

Z rozmieszczeniem reszty nie ma problemu, zwłaszcza że ja robię bez drugiego rzędu siedzeń. To mnie w ogóle nie interesowało. Dzięki temu zyskałem tą przestrzeń na łazienkę. Za fotelem kierowcy ciągle mi zostało wystarczająco miejsca żeby po odwróceniu fotela mieć miejsce do posiedzenia na laptopie czy też przy kawce :lol: . A łóżko to chyba taki standard w trojaczkach, w poprzek na tyle, na wysokości 80 cm, szerokie na 120, a długie ponad 180, tej długości dokładnie nie pamiętam ale wiem że przekracza 180. Ważne że ja się mieszczę swobodnie. Dla niektórych "nikczemny" wzrost 170 cm jest zbawienny i ułatwiający wiele zwłaszcza w kamperze. Kuchnia , po przeciwnej stronie (jeszcze nie gotowa) , na pewno z lodówką na 12V oraz z piekarnikiem. Wymiary to na długość ok 150 będzie, szerokość to od lodówki zależy na którą czekam , ale coś pomiędzy 50-60 cm. Chyba będzie 58 :) , przejście pomiędzy kuchnią a łazienką wtedy wyjdzie ciut powyżej 50 cm. Ale to mi w zupełności wystarcza.
Generalnie dla dwóch osób to miejsca jest ok a bonus w postaci pełnoprawnej łazienki nie do ocenienia :) . Twoja też mi się podoba, naprawdę dobry pomysł, nie wiem czy jakbym jeszcze raz zaczynał czy ta koncepcja nie byłaby mocno brana pod uwagę, tyle ze wtedy bagażnik tracę a tak to mam pod łóżkiem miejsce na rowery.