Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Jugosławia* - Kornati

Komplecik - 2020-11-23, 18:45
Temat postu: Kornati
5 raz z rzędu lądujemy w Chorwacji opalić pupu.
Dobra baza wypadowa polecona przez kolegę forumowego darola to przysiółek Drage jest to miejsce raczej spokojne zdała od większej cywilizacji, zatoczka ta to tylko i wyłącznie kempingi o różnym standardzie my 5lat temu wybraliśmy Gentile u Katariny i tak zostało, Koledzy jednak korzystają z innych w tej zatoczce i wszyscy są zadowoleni z tego co wiem, ceny za zestaw kamper/przyczepa w zależności od umiejscowienia kempingu wąchają się od 10E w górę
Zatoczka to znakomite zaś miejsce wypadowe dla wodniaków z wygodnym slipem do wodowania plywadelek, można też bezproblemowo zamówić dźwig dla większych jednostek lub jeśli ktoś nie chce moczyć łożysk/hamulców w słonej wodzie,
Jest tam bardzo dobra restauracja i dwa bary fastfood.
Kornati to podobno 360wysepek wysp oddalonych jedna od drugiej o kilkaset metrów, naprawdę jest gdzie pływać jest gwarancja samotnej wysepki a na niej plaży,
Winiety/ubezpieczenie ewentualnie bilet do ścisłego parku Kornati, można kupić w kapitanacie w Murterze, bilet do parku nie jest wymagany jeśli nie planujemy stać/cumować w parku, jest to wydzielony obszar ścisłego Parku w którym ta opłata obowiązuje ale powtarzam tylko jak stoimy w parku.
Winieta+OC na rok przykladowo dla łódki do 6m to 590kun

Jak macie jakieś pytania to proszę.
Kilka fotek z okolicy poniżej

Komplecik - 2020-11-23, 18:56

Kamieniok i widok z niego na wysepki Kornati
SlawekEwa - 2020-11-23, 18:58

Czy tylko ja nic nie widzę :bajer
Komplecik - 2020-11-23, 19:00

Miejscówka u Katariny, zdjęcia poniżej z mariny u Katariny
Komplecik - 2020-11-23, 19:45

Kilka fotek miejsc z okolicznych wysepek
Banan - 2020-11-23, 19:47

Dzięki Komplecik, fajne foty i super miejscówka :pifko
Komplecik - 2020-11-23, 20:57

SlawekEwa napisał/a:
Czy tylko ja nic nie widzę :bajer

Postawił byś piwo jakie , namęczyłem się 2h :szeroki_usmiech

SlawekEwa - 2020-11-23, 21:05

Komplecik napisał/a:
namęczyłem się 2h

Następne będą szybciej :ok

Socale - 2020-11-23, 21:10

Hejoł łoł łoł łoł... Kompleciku.
Wspomnienia wywołałeś. Kornati to Park Narodowy, dlatego pomiędzy wysepkami są plantacje/hodowle owoców morza, wysepek jest w cholerę nie da rady wszystkich opłynąć , poza tym one wszystkie są bardzo do siebie podobne, jedną z nich wzięliśmy sobie "na własność" i to był nasz stały punkt obcowania z tamtejszą przyrodą.
Kiedyś nas poniosło poza archipelag, nie radzę tam płynąć pontonikiem z 6KM napędem, w pobliżu Drage owszem jak woda spokojna.
Ponoć w Drage jest tam już 100% elektryczności (dotychczas z agregatu wieczorami).
Pozwolisz na kilka moich fotek:

SlawekEwa - 2020-11-23, 21:16

Socale napisał/a:
..wpłynąć do zatoki, tam woda spokojna, jest jakiś bar i niedaleko jezioro w którym się ludzie kąpali.

Jeziorko na wyspie z takim zasoleniem wody, że "siekiera pływa" :haha:

Komplecik - 2020-11-23, 21:51

Socale napisał/a:
wysepek jest w cholerę nie da rady wszystkich opłynąć , poza tym one wszystkie są bardzo do siebie podobne, jedną z nich wzięliśmy sobie "na własność" i to był nasz stały punkt obcowania z tamtejszą przyrodą.
:

Mówisz i myślisz o tej miejscówce z hamakiem w tle?
Czy tam można kamperem dojechać? ili :szeroki_usmiech tylko z wody?
Fajnie że ocieplilem atmo w te :zimno dni
:) :spoko

Socale - 2020-11-23, 22:12

Tak z hamakiem, dwoma właściwie ale to jest na dzikiej wysepce, prom kampera Ci tu nie dostarczy.
Qrde, dla mnie Chorwacja jest cudowna bo jeździmy tam właśnie po takie wiszenie w hamakach, dzikość, bezpieczeństwo, słońce i wodę.
Jak mnie coś poniesie to też zmontuję temat wspomnienia z tego roku i sypnę fotkami z CRO w czasie Covidu.
.
.
.
SlawekEwa napisał/a:

Jeziorko na wyspie z takim zasoleniem wody, że "siekiera pływa" :haha:

No! :mrgreen: Woda aż gęsta i w dziwnej zielono matowej barwie.
Pamiętam ludu było tam sporo, albo solnoleczniczo albo pływać nie ómiejom :mrgreen:

Tadeusz - 2020-11-23, 22:27

Robercie,stawiam zasłużone piwko. :pifko

Fajnie zachęcasz do odwiedzenia tego skrawka Ziemi. :ok

:spoko

Komplecik - 2020-11-23, 23:07

Socale napisał/a:

Jak mnie coś poniesie to też zmontuję temat wspomnienia z tego roku i sypnę fotkami z CRO w czasie Covidu.

Pewnie że tak

lubimy patrzeć na znane miejsca innymi oczami
:ok

yamah - 2021-04-04, 22:35

Komplecik napisał/a:

lubimy patrzeć na znane miejsca innymi oczami
:ok

Komplecik..pozwolisz wobec tego że wrzucę mój dziewiczy lot (Kornati) nad omawianym jeziorem słonym :roll: i proszę, nie śmiać się gdyż ręce mi się trzęsły ze strachu :chytry :bajer

Teresa - 2021-04-06, 12:42

Witam!
Super filmik a przede wszystkim trafiony podkład muzyczny...moje gratulacje.
Pozdrawiam :roza:

Socale - 2021-04-08, 21:48

yamah napisał/a:
...
proszę, nie śmiać się gdyż ręce mi się trzęsły ze strachu
...

Tu nie ma śmiać tu gratulować! Tu fajne ujęcia widzieć, tu powspominać.
Tu się napić:

gryz3k - 2021-04-09, 13:22

Miałem okazję popływać po Kornati pierwszy raz na początku lat 2000 kutrem rybackim ze znajomymi Chorwatami. Pokazali nam kilka fajnych miejsc.
Drugi raz w 2017 wypożyczonym Ribem zrobiliśmy 90 mil morskich po terenie parku. Przepiękne miejsce. :spoko

yamah - 2021-04-09, 21:29

Dzięki za uznanie :oops: :bigok fakt że to miejsce to taki mały raj na ziemi..a co do filmowania to miałem obawy że straci zasięg satelit (dlatego nie obniżyłem lotu w dół klifu) oraz zakaz lotu dronami nad Parkiem (efekt trzęsących rąk) :chytry :spoko
Comsio - 2021-04-09, 21:31

gryz3k napisał/a:
Miałem okazję popływać po Kornati pierwszy raz na początku lat 2000 kutrem rybackim ze znajomymi Chorwatami. Pokazali nam kilka fajnych miejsc.
Drugi raz w 2017 wypożyczonym Ribem zrobiliśmy 90 mil morskich po terenie parku. Przepiękne miejsce. :spoko

I tą wypowiedzią skuśiłeś nas na wyjazd do Kornati :szeroki_usmiech :ok

Mam nadzieje że nie będą chcieli paszportów. :mrgreen:
Nie mamy zamiaru itd. :mrgreen:

Socale - 2021-04-09, 21:37

Comsio, na Kornati nie wjedziesz kamperem, jedynie własnym pływadłem lub wycieczkowcem.
Jest w okolicy całkiem sporo kempingów, nawet te najbliższe naturze są już ucywilizowane z prądem.

Comsio - 2021-04-09, 22:50

Socale napisał/a:
Comsio, na Kornati nie wjedziesz kamperem, jedynie własnym pływadłem lub wycieczkowcem.
Jest w okolicy całkiem sporo kempingów, nawet te najbliższe naturze są już ucywilizowane z prądem.

Wojtek jedno mam :mrgreen: pływadło .
Resztę się ogarnie.w naszym fachu,nie ma strachu. :mrgreen:

Pojawia się kłoda.Paszport :bajer dyskryminacja,zniewolenie,uzależnienie,jak zwał tak zwał.
Końcówka demokracji, a początek totalnego socjalizmu. :bajer

Socale - 2021-04-09, 23:49

Comsio napisał/a:
...

Pojawia się kłoda.Paszport :bajer dyskryminacja,zniewolenie,uzależnienie,jak zwał tak zwał.

Ooo tu gadasz po mojemu. Nie chcę rozwijać bo temat klasycznie zboczy, Kornati zasługuje na uwagę i koncentrację w rzeczy samej.

Comsio - 2021-04-10, 07:51

Socale napisał/a:
Comsio napisał/a:
...

Ooo tu gadasz po mojemu. Nie chcę rozwijać bo temat klasycznie zboczy, Kornati zasługuje na uwagę i koncentrację w rzeczy samej.

:kawka: Dokładnie szkoda czasu i zdrowia. :mrgreen:

Świat jest piękny i ciekawy, mamy w planach dużo fajnych miejsc odwiedzić. :spoko

SlawekEwa - 2021-04-10, 17:44

Comsio napisał/a:
Pojawia się kłoda.Paszport

Na "tranzyt" nie jest potrzebny :chytry

Socale - 2021-04-10, 20:56

Chorwaci nie mogą zablokować najazdu turystów, muszą ich tylko weryfikować, cokolwiek nie wymyślą to wszystko będzie formalnie do osiągnięcia. To jest wojna z Covidem a nie z turystami których grosik jest w ichnym budżecie bardzo widoczny.
Ten kraj dostarcza nam wszystko czego potrzebuję, muszę go odwiedzić i zrobię to na pewno, chyba że czołgi na granicy będą stały i do potencjalnych covidów strzelały... to się wycofam.

blue60 - 2021-04-10, 23:23

Lepszym rozwiązaniem zamiast walki z czołgami na granicy Chorwackiej, jest wyjazd do Grecji.
Comsio - 2021-04-11, 09:44

SlawekEwa napisał/a:
Comsio napisał/a:
Pojawia się kłoda.Paszport

Na "tranzyt" nie jest potrzebny :chytry

Mam passy z wizami Greckimi,powinni wpuścić :mrgreen:

Zbynek - 2021-04-11, 10:43

gryz3k napisał/a:

Tamte rejony są dostęne do pływania pontonem? Czy tylko poważniejszy sprzęt wchodzi w rachubę?

Socale - 2021-04-11, 13:19

Z papierem sternika i po opłaceniu winiety, możesz pływać do 1MM od najbliższego brzegu, odległości między wysepkami są mniejsze i do południa jest to możliwe ale woda po południu staje się bardzo niespokojna, pływanie pontonem w tamtych rejonach to już wodne rodeo.
.
Jeszcze niech Gryzek się wypowie i będziesz miał pełny obraz.

ZbigStan - 2021-04-12, 21:25

yamah, Jak na debiut, to wyszedł Ci fajny filmik. :pifko . Pozdrawiam
yamah - 2021-04-13, 07:23

ZbigStan napisał/a:
yamah, Jak na debiut, to wyszedł Ci fajny filmik. :pifko . Pozdrawiam

Dzieki ZbigStan :spoko

Zbynek - 2021-04-13, 08:39

Socale napisał/a:
Z papierem sternika i po opłaceniu winiety, możesz pływać do 1MM od najbliższego brzegu, odległości między wysepkami są mniejsze i do południa jest to możliwe ale woda po południu staje się bardzo niespokojna, pływanie pontonem w tamtych rejonach to już wodne rodeo.
.
Jeszcze niech Gryzek się wypowie i będziesz miał pełny obraz.

Przepisy znam, chodziło mi i wypowiedź praktyka :ok Nosi mniej aby kupić ponton i badam na ile często będzie on użyteczny.

Socale - 2021-04-13, 23:01

Jeśli chcesz kupić ponton, to nie jest zły pomysł bo odwiedzisz więcej dzikości.
Jest tu na forum mój temat z czasów przed zakupowych, teraz nie mam go pod ręką, ale jak znajdziesz to warto poczytać.

Zbynek - 2021-04-14, 14:21

Socale napisał/a:
Jeśli chcesz kupić ponton, to nie jest zły pomysł bo odwiedzisz więcej dzikości.
Jest tu na forum mój temat z czasów przed zakupowych, teraz nie mam go pod ręką, ale jak znajdziesz to warto poczytać.

Zastanawiam się nad skompletowaniem zestawu ponton + silnik (zapewne 9,9KM odblokowany na 15KM). W 2020 zrezygnowaliśmy z wyjazdów zagranicznych i kręciliśmy się po Mazurach, wtedy padł pomysł pontonu. Wypożyczyliśmy małą łódkę na próbę i nam się spodobało. Więc jeśli w tym roku znów będzie problem z wyjazdami zagranicznymi i będziemy "skazani" na Mazury to można byłoby nowy sprzęt często wykorzystywać. Równocześnie sonduję możliwość pływania na wyjazdach w południowe rejony Europy, żeby nie kupić sprzętu który w następnych latach będzie leżał w garażu (i to nie kamperowym :wyszczerzony: ).

Socale - 2021-04-14, 16:57

Nie nie, to nie tak hop siup.
9,9 (10) KM to jest odblokowana 8-ka
15KM można odblokować wyżej do 20KM
Z 10KM na 15 nie przeskoczysz.
No i sam ponton musi być kategorii pozwalającej pływać w zatokach i na morzu.

Zbynek - 2021-04-14, 17:57

Socale napisał/a:
Nie nie, to nie tak hop siup.
9,9 (10) KM to jest odblokowana 8-ka
15KM można odblokować wyżej do 20KM
Z 10KM na 15 nie przeskoczysz.
No i sam ponton musi być kategorii pozwalającej pływać w zatokach i na morzu.

Co do samego pontonu to wiem że musi mieć kat. C, w żadne gumowe zabawki nie będę się bawił.
Jeśli chodzi o silnik to dwucylindrowe dwusuwy Yamahy i chyba Tohatsu można odblokować z 9,9 do 15KM zmianą dyszy w gaźniku. Takie silniki mają w naszym przypadku dwie największe zalety: ważą około 37kg (niska waga dodatkowa w kamperze i jednocześnie możliwość przenoszenia w pojedynkę) oraz brak oleju silnikowego a więc możliwość transportu w dowolnej pozycji.

Socale - 2021-04-16, 22:13

Zbynek...
Gdy słychać a nie widać, potem przez chwilę widać i słychać, a potem znowu nie widać lecz nadal słychać... to dwusuw. Wyje/buczy/męczy. Sternika i otoczenie wokół 2km.
Decybele nie sprzyjają przyjemnościom. Mam 5,7 Hemi w łodzi pod pokładem i cisza, ale też mam do pontonu m.in. Mercury 10KM, 2 cyl czterosuw. 37kG :mrgreen:
Jest to zupełnie inna kultura pływania wobec dwusuwów.
Wcześniej do pontonu miałem 1 cyl 6KM 4 suw też Mercury, pływało to, ale wzbudzało adrenalinę. zaledwie 4KM więcej ale z 2 cylindrów to różnica epokowa. Ten zestaw (ponton3,8m +10KM) zabieram na urlop, jest optymalny dla 2 osób i wagowo w kamperze lekko po bandzie ale w normie.