| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - Roczne wakacje w kamperze z 2 dzieci ?
Mlynkowski Pawel - 2020-12-07, 10:43 Temat postu: Roczne wakacje w kamperze z 2 dzieci ? Witajcie
Ostatnie wydarzenia na świecie uświadomiły nam że trzeba zacząć realizować swoje marzenia i w związku z tym chciałem poradzić się doświadczonych kamperowiczów czy nasz pomysł ma ogóle sens.
Wraz z żoną i dwójką dzieci w wieku 3 i 5 lat chcemy zrobić sobie rok może półtora roku wolnego (zanim starsze dziecko nie będzie w wieku szkolnym) i w końcu porządnie pozwiedzać. Możemy wynająć sobie jakieś mieszkanie na kanarach albo w Hiszpanii kontynentalnej i trochę tam pomieszkać albo właśnie własny domek na 4 kołach i dłuższy wyjazd.
Kamper wydaje się bardzo fajnym pomysłem ale doradźcie mi czy to ogóle wykonalne aby np. wyruszyć w marcu/kwietniu 2021 i przez rok jeździć. (nigdy amperem nie jeździliśmy)
Jakie kierunki obrać aby w zimę było w miarę ciepło (południe Hiszpanii ?)
Jak rozwiązać noclegi przy tak długiej podróży ?
Założenia finansowe są takie:
Zakup używanego kamera za ok 100-150tyś
Miesięcznie podczas wyjazdu możemy wydawać średnio ok 6-7tyś zł/mc
Czy te założenia są według was realne ?
RadekNet - 2020-12-07, 10:48
Jedźcie i nie czekajcie niewiadomo na co Myśmy się urwali pięc lat temu na pół roku, a starszy syn (młodszy niestety mało pamięta) nadal ma głowę pełną wspomnień (i my tez!).
https://www.wrodarczyk.ie/podrozwnieznane/?p=68
Banan - 2020-12-07, 11:17
| Mlynkowski Pawel napisał/a: | | Kamper wydaje się bardzo fajnym pomysłem ale doradźcie mi czy to ogóle wykonalne aby np. wyruszyć w marcu/kwietniu 2021 i przez rok jeździć. (nigdy amperem nie jeździliśmy) |
Pomysł super, zwłaszcza jak macie możliwości czasowe - zazdraszczam
Jednak jak nie macie doświadczenia, proponuję jednak przed wyjazdem na tak długą wyprawę nabyć odrobinę doświadczenia.
Dlaczego? Ano dlatego, że to jest niby domek na kołach, taki wszystkomający, ale:
- trzeba nauczyć się gospodarowania wodą, prądem, gazem, WC...
- przygotowanie posiłków też nie jest bez znaczenia
- po zakupie kampera sprawdzić wszystkie urządzenia pokładowe, ewentualnie naprawić i doposażyć
- w końcu aby każdy znalazł swój kącik w kamperze, w którym się dobrze czuje
Ja na Waszym miejscu z wiosną, jak śniegi odejdą zaczął od krótszych wyjazdów, wszystko sprawdził, nabrał doświdczenia, w końcu macie dzieciątka na pokładzie, a jesienią razem z bocianami leciał do Afryki
Zofia - 2020-12-07, 15:23
Kiedy nie ma siana zadzwoń do bociana , znasz telefon do tego afrykańskiego ?
Proszę pisać na temat, to nie jedyny post z offtop
007jędruś - 2020-12-07, 17:39 Temat postu: Re: Roczne wakacje w kamperze z 2 dzieci ?
| Mlynkowski Pawel napisał/a: | Witajcie
Założenia finansowe są takie:
Zakup używanego kamera za ok 100-150tyś
Miesięcznie podczas wyjazdu możemy wydawać średnio ok 6-7tyś zł/mc
Czy te założenia są według was realne ? |
Założenia są jak najbardziej realne i spokojnie zrealizujecie ten wspaniały pomysł.
ZbigStan - 2020-12-07, 17:41
Mlynkowski Pawel, Jeśli masz możliwość zakupu kampera, czas i środki finansowe to realizuj swoje marzenia. Jeśli chodzi o doświadczenia, to bardzo szybko je zdobedziesz. Ja po raz pierwszy usłyszałem co przy nim należy robić, od wypożyczającego i pojechałem przez Niemcy do Holandii. Po powrocie sam mogłem udzielać informacji. W podróży bardzo przydatne mogą być apki z miejscami do parkowania, np. PARK4NIGHT. Spotkalem wiele rodzin podróżujacych z małymi dziećmi i że starszymi, które miały nauczanie domowe. Zobacz blog "Świat Kiki" o podróżach z małymi dziećmi. Pozdrawiam.
andi at - 2020-12-07, 18:01
Jak chcecie zwiedzić trochę europy to Camperem
Do 2+2 to tylko Alkowa i DMC 3,5 t
Dzieci w alkowie a wy z tyłu nad garażem
Prąd na dachu panele minimum 300 w i fajnie jak aku 150 do 200 ah lifepo4
Ja prawdopodobnie pojadę nad M.Czarne Rumunia,Bułgaria,Turcja
Wydatki musisz policzyć z 2 tankowania około 200 e i 500-700 e na jedzenie /miesiąc
Nie liczę kempingów
Mój przewodnik to https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g295392-Activities-Varna_Varna_Province.html
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g295392-Activities-Varna_Varna_Province.html#MAPVIEW
Wpisujesz miejscowość i zaznaczasz atrakcje
Gdzie jest woda do zatankowania http://openpoimap.org/
Parkingi do kamperów https://park4night.com/carte_lieux
Tanie kampingi tylko na wiosnę,zimę i jesień
https://www.eurocampings....tsCaravan%20asc
O resztę pytaj no i
SlawekEwa - 2020-12-07, 18:17
| ZbigStan napisał/a: | | Zobacz blog "Świat Kiki" o podróżach z małymi dziećmi. Pozdrawiam. |
Raczej vlog https://www.youtube.com/c...6btWgodNLqMaHEA
rakro1 - 2020-12-07, 18:47
"World by our home" - to są ludzie z Elai, których ZbigStan poznał. Albo "worldbyourhome.pl".
U nich wszystko na temat wychowywania dzieci w trasie. Okazuje się, że można.
Ten blog polecam wszystkim. I są tam zdjęcia najpiękniejszych potężnych kamperów.
ZbigStan - 2020-12-07, 20:55
SlawekEwa, masz rację, vlog. Jedna literka ale wiele znaczy. Pozdrawiam.
Mlynkowski Pawel - 2020-12-07, 21:04
Dzięki za informacje, bloga i vloga właśnie oglądamy
A jak z noclegami, udaje się jeszcze na dziko spać czy już tylko kempingi ?
ZbigStan - 2020-12-07, 21:20
Mlynkowski Pawel, popatrz na P4N masz tam opisanych ogrom miejscówek. Jak obierzesz kierunek to sobie na forum poczytasz i przygotujesz trasę. Traktuj kampingi jako ostateczność, inaczej zjedzą Wasz budżet. Pozdrawiam.
Andrzej 73 - 2020-12-07, 21:59
Po sezonie w grę wchodzę stellplatze za kilka do kilkunastu Euro. Prąd , woda czy net w cenie.
Nie musicie zaliczać co dziennie , ale zawsze to tańsze od kempingu.
Osobiście gdybym miał czas wolny na rok , to nie wahałbym się przez chwilę , tylko ruszał w trase.
zbyszekwoj - 2020-12-08, 13:06
W Maroku spotykałem ludzi z małymi dziecmi , wydawali sie szczesliwi na swój sposób. to takie cygańskie zycie. Tam luzik i caly czas ciepło. Mozna spróbowac .
MILUŚ - 2020-12-08, 13:48
| ZbigStan napisał/a: | | Mlynkowski Pawel, popatrz na P4N masz tam opisanych ogrom miejscówek..... . |
Dodaj jeszcze :
http://www.campercontact.com/en/
Parę ; szczególnie skandynawskich miejscówek dodałem
gryz3k - 2020-12-08, 15:32
Pomysł fajny. Obecnie trudny w realizacji ze względu na wiele ograniczeń w przemieszczaniu w związku z pandemią. Trzeba kombinować.
Wake - 2020-12-15, 23:15
Uważam podobnie jak moi przedmówcy, jeśli macie ku temu warunki, nie ma na co czekać.
Zastanowił bym się tylko na wyborem odpowiedniego kampera. >3.5 t z dwójką dzieci do stałego zamieszkania,
może być problemem (szczególnie w trakcie dłuższych okresów deszczowej pogody itp.) Podróżując stale z dziećmi, będziecie potrzebowali sporo niezbędnego ekwipunku, a to dużo waży. Poza tym, europejski rynek w chwili obecnej jest do tego stopnia "wyczesany" z kamperów >3.5 t (wszyscy mogą takim jeździć), że będzie wam b. trudno coś odpowiedniego znaleźć. Zastanów się nad ewentualnością uzyskania uprawnień kat. C (nie jest to żadne wielkie halo, wiem z doświadczenia) wówczas będziesz miał o wiele większy wybór, solidnych, używanych kamperów nadających się do stałego zamieszkania. Przed około rokiem z Twoim budżetem zmieściłbyś się np. prawie w cenie tej alkowy: https://www.youtube.com/watch?v=ieZoMrykthc
Cyryl - 2020-12-16, 07:23
mnie zastanawia jedno: jak Wy z sobą wytrzymacie non stop przez 2 lata?
mimo najlepszych stosunków z żoną i dziećmi, czasami (przynajmniej u mnie tak jest) potrzebujemy choć na chwilę odpocząć od siebie.
ja idę do pracy, żona kiedyś też, dzieciaki do szkoły lub gdzie indziej, to pozwala nam na jaką taką równowagę.
nie wiem jakby to wyglądało, gdybyśmy byli razem cały czas, ale o tym trzeba też pomyśleć, bo pomysł jednego domownika może mieć konsekwencje nieprzewidziane i nie musi być błogosławieństwem dla pozostałych.
zaletą tego pomysłu jest to, że zawsze można wrócić, a jak nie spróbujesz to się nie przekonasz, więc jeźdźcie.
RadekNet - 2020-12-16, 10:55
To jeszcze pytanie do zadania sobie - na dziko czy kempingi? Na kempingu stajesz koło placu zabaw i puszczasz małolatów prawie samopas (tzn obserwujesz z okna kampera czy przyczepy), na kempingu masz baseny i różne atrakcje, których nie musisz sam szukać czy wymyslać.
I drugie pytanie, trochę związane z pierwszym - kamper czy przyczepa? Jakbym miał powtarzać nasz wyjazd to znowu by to była przyczepa i kempingi, które zmieniam co kilka tygodni. Taktyke miałbym taką, że przed i po sezonie staję na kempingu wypasionym, bo z kartą ASCI nie są wtedy batrdzo drogie, a w sezonie jadę na coś na odludzi, za to taniego.
Wake - 2020-12-16, 14:16
| RadekNet napisał/a: |
I drugie pytanie, trochę związane z pierwszym - kamper czy przyczepa? |
Nie chciałbym prowokować odwiecznej dyskusji kamper vs przyczepa, jednak rozpoczęcie przygody z Camplife/Vanlife od życia i przemieszczania się w przyczepie, może was raz na zawsze do tej formy podróżowania zrazić. Ja mam jakieś tam porównanie i uważam, iż przyczepa się do tego w ogóle nie nadaje.
RadekNet - 2020-12-16, 14:27
| Wake napisał/a: | | RadekNet napisał/a: |
Nie chciałbym prowokować odwiecznej dyskusji kamper vs przyczepa, jednak rozpoczęcie przygody z Camplife/Vanlife od życia i przemieszczania się w przyczepie, może was raz na zawsze do tej formy podróżowania zrazić. Ja mam jakieś tam porównanie i uważam, iż przyczepa się do tego w ogóle nie nadaje. |
Czemu? Bo ja drugi raz też bym na taki wyjazd pojechał przyczepą (ale my bylismy tylko pół roku w podróży) i opierał się o kempingi (uzasadnie w poście wyżej).
gryz3k - 2020-12-16, 14:50
| RadekNet napisał/a: | | Wake napisał/a: | | RadekNet napisał/a: |
Nie chciałbym prowokować odwiecznej dyskusji kamper vs przyczepa, jednak rozpoczęcie przygody z Camplife/Vanlife od życia i przemieszczania się w przyczepie, może was raz na zawsze do tej formy podróżowania zrazić. Ja mam jakieś tam porównanie i uważam, iż przyczepa się do tego w ogóle nie nadaje. |
Czemu? Bo ja drugi raz też bym na taki wyjazd pojechał przyczepą (ale my bylismy tylko pół roku w podróży) i opierał się o kempingi (uzasadnie w poście wyżej). |
Podróżowałem dość dużo i daleko z przyczepą /np Portugalia/ natomiast kamper to zupełnie inny rodzaj doznań. Jak miałbym jechać z przyczepą na kempingi to wolałbym samochodem do hoteli lub b&b.
W kamperze cenię sobie najbardziej to, że nie MUSZĘ jeździć na kempingi a MOGĘ.
Podróżując zwyczajnie staję tam gdzie mam ochotę i nawet nie muszę wychodzić na zewnątrz. Mogę stanąć zwyczajnie w "pięknych okolicznościach przyrody" lub na parkingu przy autostradzie, lub w centrum miasta jak mam ochotę zażyć jego uroków. Nie podróżowałem nigdy pół roku ale po ponad dwa miesiące to prawie co roku od niemal 30 lat.
RadekNet - 2020-12-16, 16:47
| gryz3k napisał/a: |
Podróżowałem dość dużo i daleko z przyczepą /np Portugalia/ natomiast kamper to zupełnie inny rodzaj doznań. Jak miałbym jechać z przyczepą na kempingi to wolałbym samochodem do hoteli lub b&b.
W kamperze cenię sobie najbardziej to, że nie MUSZĘ jeździć na kempingi a MOGĘ.
Podróżując zwyczajnie staję tam gdzie mam ochotę i nawet nie muszę wychodzić na zewnątrz. Mogę stanąć zwyczajnie w "pięknych okolicznościach przyrody" lub na parkingu przy autostradzie, lub w centrum miasta jak mam ochotę zażyć jego uroków. Nie podróżowałem nigdy pół roku ale po ponad dwa miesiące to prawie co roku od niemal 30 lat. |
Też jeżdzę teraz kamperkiem, w 99% na dzikusa, ale ... mowa o dwuletniej podróży z dwójką małych dzieci. Połączenie tego czasu i tych dzieci vs moje doświadczenie w dłuższym wyjeżdzie z małymi dziecmi (chłopacy na starcie mieli 3 miesiące oraz 3 lata) mnie osobiście robi przyczepę i kempingi Wtedy stoisz sobie miesiąc tu, miesiąc tam a samochodem penetrujesz okolicę albo moczysz tyłek na basenie. Słodkie lenistwo wspomagane wyposażeniem kempingów
Jakbym teraz dysponował takim czasem to z moimi chłopakami (aktualnie 6 i 8,5 lat) bym zupełnie inaczej pojechał - kamperem, ale na tak długo z takimi maluchami...
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-12-16, 17:50
Jedź nawet sie nie zastanawiaj
Dysponujesz dużym budzetem rodzinnym na miesiac,nawet jak czasami pojedziesz na kemping zrobić pranie,to starczy na zakupy i inne,nie to co ja robie mięso do słoików.
5 lutego 2017 wyjechalismy do Hiszpani ,kwitna już mimozy,midgałowce,oraz wieloletnie bugenwille.
Jest teraz Polak w Hiszpanii nie wiem gdzie pisze ale to powie nam Andrzej 627 który teraz jedzie i ma zamiar być cały styczeń.
Do nas przyleciały potem wnuki bylismy do 19 maja.Tobie jak sie nie spodoba zawsze możesz wrócic,bo do kamperowania trzeba złapać bakcyla.
Żadne hotele,a jak czasami zwróci uwage policja to sie zmienia miejsce.
Nie polecam Ci mojej ukochanej Grecji bo w Hiszpanii cieplej,cudowne plaże,zabytki itp.
Kupuj kampera i po świetach ruszaj.Masz tyle różnych relacji na CT.
Pozdrawiam Barbara muzyk
My w tym roku byliśmy 3,5 m-ca wiosna i 3 mies.jesienią w Grecji,Ci co mieli zimować tam z dziecmi wrócili poddobno do Polski bo wygoniła ich policja z Elei, oni mieli budżet 3000m-cznie
|
|